שתף קטע נבחר

החיפושים, מציאת הגופות בסוריה והזיהוי: פרטים חדשים על המבצע

צה"ל אישר שגופתו של נעדר סולטן יעקוב זכריה באומל נמצאה בסוריה. מי שפעל להבאת הגופה היו כוחות מצבא רוסיה "יחד עם צוות של אל"מ א' מאגף המודיעין שליווה אותם בהכנות". על עיתוי הפרסום: "ההחלטה להודיע הייתה מתוך הבנה שיש כאן אימא בת 86". באומל יובא למנוחות הערב ב-19:00

 

זכריה באומל (צילום: דובר צה
באומל ז"ל. גופתו נמצאה בסוריה(צילום: דובר צה"ל)

דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס, הודיע אחר הצהריים (ה') כי גופתו של זכריה באומל - נעדר קרב סולטן יעקוב ששרידיו הובאו לארץ אחרי 37 שנים - נמצאה בסוריה.

 

"היום נמסרו לנו הסרבל והנעליים של באומל, ובמקביל נערכו פגישות עבודה היום בין בכירי מודיעין ישראלים למקביליהם הרוסים", אמר דובר צה"ל. "מי שפעל בשטח אלה כוחות צבא רוסיה, וצוות של אל"מ א' (שעמד בראש המבצע - י.ז) ליווה אותם בהכנות ובמודיעין המקדים כחלק מנוהל הקרב.

בנימין נתניהו והרמטכ
הארון שבו מאוכסנים הסרבל והנעליים של באומל(צילום: קובי גדעון, לע״מ)

"מדובר היה למעשה בסדרת מבצעים של הצבא הרוסי בליווי צה"ל אחרי שיתוף פעולה בין זרועי בישראל בין השב"כ, אמ"ן והמוסד. היו מבצעים שידענו בהם גם אכזבות. לישראל הובאו כמה גופות דרך רוסיה ובמהלך בדיקתן זוהתה באופן ודאי גופתו של באומל ז"ל. המאמצים נמשכים לאיתור יתר הנעדרים. הגופות שאינן שייכות ישראל ייקברו בבית עלמין למחבלים או לאלמונים, אלא אם כן השותף הרוסי ירצה אחרת".

 

מנליס הוסיף כי המבצע הקודם שנערך במסגרת המאמצים לאיתור נעדרי סולטן יעקוב נעשה על ידי צה"ל בלבד ולא היה שיתוף פעולה מצד צבא אחר. אותו מבצע הוליד את המידע המודיעין שבו השתמשו במבצע הנוכחי. לדבריו, במבצע האחרון לא השתתפו לוחמים ישראלים.

בנימין נתניהו פגישה עם אסנה הברמן אחות של זכריה באומל נעדר סולטאן יעקוב ()
אחותו של באומל נפגשת עם נתניהו. "ההחלטה להודיע התקבלה מתוך הבנה שיש אמא בת 86"

מנליס נשאל על טענות הרמטכ"ל לשעבר ויו"ר כחול לבן בני גנץ בנוגע לעיתוי והשיב: "מבלי להתייחס לגופו של אדם, אני דוחה את הטענה על הסף לגבי העיתוי. זה קרה אחרי פעילות של שנתיים. כך רצה הגורל, והביא את הגופות, בהן של באומל, בסוף מרץ 2019. ברגע שסיימנו את הזיהוי של באומל, ההחלטה הייתה להודיע, מתוך הבנה שיש כאן אימא בת 86. ההחלטה התקבלה אחרי שיח עם השותף הרוסי ומתוך הבנה שזה לא יפגע בהמשך המשימה. היה פה שיתוף פעולה שחוצה כל דמיון, וההחלטה הייתה עניינית. כל טענה אחרת משוללת כל יסוד".

 

 
מקורות רוסיים מסרו לעיתון "א-ראי אל-יום" מידע חדש אודות מציאת גופתו של באומל. לפי הדיווח, הכוחות הרוסים הגיעו בחודש שעבר למחנה הפליטים "אל-ירמוכ" בדרום דמשק וביקשו מכל החמושים לצאת, כולל אלה התומכים בצבא הסורי. הרוסים נכנסו לבית הקברות במקום עם ציוד משוכלל, שהו בו במשך חמישה ימים ועזבו את המקום עם שקים.

 

בצהריים ערך משרד ההגנה הרוסי טקס מיוחד לבאומל. הרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב קיבל את ראש הממשלה בנימין נתניהו יחד עם משמר כבוד, והציג ארון עם שרידי חפצים של באומל, בהם סרבל ונעליים, ועליו דגל ישראל. נתניהו וגרסימוב צעדו יחד לעברו והניחו עליו פרחים.

 

מוקדם יותר הודה נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בקולו, בפגישה עם נתניהו במוסקבה, כי אנשי הצבא הרוסי בסיוע הסורים היו אלה שמצאו את גופתו של באומל. "אנשינו יחד עם הסורים איתרו את הנעדר ויעמלו לאתר נעדרים נוספים", אמר.

בנימין נתניהו והרמטכ
נתניהו והרמטכ"ל הרוסי ולרי גרסימוב בטקס במוסקבה(צילום: קובי גדעון, לע״מ)

נתניהו הודה לפוטין בשם משפחת החייל והדגיש את הנכונות הרוסית לסיוע הומניטרי בעניין: "כשפניתי אליך לפני שנתיים בבקשה לסייע באיתור חללינו הנעדרים נענית מיד ובלי היסוס, ועל כך אני והעם בישראל מודים לך".

 

ראש הממשלה הודה אישית גם לרמטכ"ל גרסימוב שישב במעגל, ולשליחו של פוטין לסוריה אלכסנדר לברנטייב. הוא לא הזכיר אפילו ברמז את שר החוץ סרגיי לברוב, שישב לא רחוק מפוטין. מוקדם יותר נועד נתניהו גם עם סגן שר החוץ הרוסי מיכאיל בוגדנוב, שכיהן בעבר כשגריר בישראל. הוא הודה לו באנגלית והשניים התחבקו.

 

נתניהו החליט לצמצם את ביקורו היום כדי להספיק להשתתף בהלווייתו של באומל, שתתקיים ב-19:00 בירושלים. לבקשת המשפחה, לא יתקיים מטח כבוד ולא הנחת זרים.

 

בנימין נתניהו והרמטכ
(צילום: קובי גדעון, לע״מ)

המבצע להבאת הגופה, בפיקודו של אל"מ א' מאגף המודיעין, תוכנן בחודשים האחרונים והגיע לשיא לפני כשבוע, עם האור הירוק שניתן לכוחות שהחזירו את באומל המנוח לישראל. "לא הייתה כאן עסקה ולא היה מו"מ להשבתו של באומל. הוא הוחזר בפעילות מבצעית", הבהיר דובר צה"ל, תא"ל רונן מנליס. "אנחנו לא מוסרים היכן נמצאה גופתו. הפעולה הוכיחה שמעולם לא עזבנו את העיסוק בתיק סולטאן יעקוב. המשפחות יודעות שנמשיך לעשות כל מאמץ להשיב הבנים הביתה".

 

קרב סולטן יעקוב (ב-11-10 יוני 1982) התנהל בין כוחות צבא סוריים לכוחות ישראליים, והתחולל ביומו השישי של מבצע שלום הגליל. בסיום הקרב נמנו 20 הרוגים בין חיילי צה"ל, עשרות פצועים ושישה נעדרים. גורל שלושה מתוך השישה לא נודע עד היום. נסיבות ומהלכי הקרב עמדו במוקד מחלוקת מחקרית וציבורית, ככל הנראה בשל תוצאותיו הקשות, אי-הוודאות לגבי גורל הנעדרים וטענות שונות שהופנו כלפי מפקדי הקרב (שהפכו בחלקם לאישים פוליטיים).

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע״מ
זכריה באומל ז"ל
צילום: קובי גדעון, לע״מ
מומלצים