שתף קטע נבחר

סיפוח או "קיר ברזל" בעזה: מצעי המפלגות בתחום המדיני

הסוגיה המדינית לא עמדה במרכז הבחירות לכנסת, וחלק מהמפלגות כלל לא פרסמו מצע בנושא או שניסו להסתיר אותו. מי רוצה לבנות בית כנסת בהר הבית, ומי מסתפק ב"לסמוך על נתניהו"?

הר הבית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הר הבית(צילום: רויטרס)

למרות הבטחתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפרסם את "עסקת המאה" מיד לאחר הבחירות או הרכבת הממשלה החדשה, הנושא המדיני לא עמד במרכז הקמפיין של המפלגות השונות בבחירות לכנסת ה-21. שאלת המדינה הפלסטינית כלל לא העסיקה את המועמדים.

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

לא פלא שלמפלגת השלטון, הליכוד, אין בכלל מצע מדיני, וכל הפניות למפלגה לבקש מצע שכזה לא נענו. גם בש"ס לא שיתפו פעולה. בקרב המפלגות שכן פרסמו מצע מדיני, חלקן עמעמו את המצע, כדי שלא יקטלגו אותן בצד הימני או השמאלי של המפה. להלן המצעים המדיניים של המפלגות השונות שפרסמו אחד כזה.

 

מפלגת כחול לבן לא מדברת על מדינה פלסטינית, אך כן מבטיחה שלא תהיה "התנתקות שנייה", ושכל החלטה מדינית היסטורית תובא להכרעת העם במשאל עם או תאושר בכנסת ברוב מיוחד. המפלגה מבטיחה להפסיק את תשלום ה"פרוטקשן" לחמאס, להרחיק את איראן ולהחזיר את מדיניות העמימות. "ניזום ועידה אזורית יחד עם מדינות ערב שואפות היציבות, ונעמיק את תהליכי ההיפרדות מהפלסטינים, תוך שמירה בלתי מתפשרת על האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל, ועל חופש הפעולה של צה"ל בכל מקום", אומרים במפלגתם של גנץ ולפיד.

 

 

עוד מבטיחים במצע המדיני של כחול לבן "לחזק את גושי ההתיישבות ונאפשר חיים נורמליים בכל מקום בו חיים ישראלים. בקעת הירדן תהיה גבול הביטחון המזרחי של ישראל. ירושלים המאוחדת תהיה בירת ישראל הנצחית".

 

 

בימין החדש של נפתלי בנט ואיילת שקד מתנגדים לנסיגות נוספות ולהקמת מדינה פלסטינית, וקוראים להחלת החוק הישראלי על השטחים שבשליטת ישראל (שטחי C), שם חיים למעלה מחצי מיליון יהודים וכ-80 אלף פלסטינים - להם תוצע תושבות, אזרחות ישראלית או להמשיך להשתייך לרשות הפלסטינית, על פי בחירתם ובכפוף לשיקולי ביטחון.

 

 

הימין החדש קורא להשוואת החקיקה בין ישראל שבתוך הקו הירוק לישראל רבתי, כולל יהודה ושומרון. "נתנגד להרחבת גדר הביטחון וקיבועה כגבול מדיני, ונעמוד על נוכחותם של כוחות צה"ל ביהודה ושומרון משני עברי הגדר. נפעל לתיקון הסכמים בינלאומיים עם ישראל המפלים לרעה את יהודה ושומרון. תמיכה בהסרת מגבלות הבנייה ביהודה ושומרון ובירושלים".

 

 

גם במפלגת העבודה מתחייבים לפעול להיפרדות מהפלסטינים, על בסיס העיקרון שתי מדינות לשני עמים. "כמפלגה החורתת על דגלה יוזמה מדינית וחתירה לשלום, ואשר מחויבת לשמירה על עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, נפעל להיפרדות מהפלסטינים על בסיס עיקרון שתי מדינות לשני עמים, כחלק מבניית הסדר אזורי רחב ובשיתוף מדינות ערב המתונות. לצורך כך נקדם את היוזמה שלנו 'נתיבים להיפרדות', הכוללת הפסקת בנייה מחוץ לגושים, חקיקת חוק פינוי מרצון ומשאל עם על מחנות הפליטים סביב ירושלים", כך מבטיחה מפלגתו של אבי גבאי.

עמונה (צילום: רויטרס)
בעבודה יקדמו חוק פינוי מרצון. פינוי מאחז עמונה בתחילת השנה(צילום: רויטרס)

 

מפלגת כולנו של משה כחלון מציעה בתוכנית המדיני שלה: שמירה על ירושלים המאוחדת כבירת ישראל; שמירה על גושי ההתיישבות הגדולים; מניעה מאיראן להפוך למדינה בעלת יכולת גרעינית; שמירה על היחסים האסטרטגיים עם ארה"ב; מלחמה בטרור והגברת ההרתעה מול ארגוני הטרור.

 

ב"כולנו" מציינים כי הם תומכים ב"חיזוק השלום עם מצרים וירדן" ומתנגדים "להקמת מדינה פלסטינית בין הים לירדן". עוד נכתב במצע כי המפלגה "מעודדת שיתופי פעולה כלכליים שיאפשרו לעם הפלסטיני חיים ברווחה כלכלית טובה יותר".

משה כחלון באולפן ynet (צילום: אבי מועלם)
כחלון(צילום: אבי מועלם)

בנוגע להיקפי הסמכויות לניהול עצמי לפלסטינים, מפלגת "כולנו" משאירה את הנושא למו"מ מול מנהיגות העם הפלסטיני. "שלום מול הפלסטינים צריך להתקדם תחת הנוסחה שלום תמורת שלום, תוך הכרה בזכותו ההיסטורית של עם ישראל למדינה יהודית בארץ ישראל. מדינת ישראל רואה ב'חמאס' האחראי לכל המתרחש ברצועת עזה".

 

בנוגע למצב ברצועת עזה, במפלגה אומרים כי אינם מוכנים להמשך המצב שבו הפלסטינים "נושכים את היד שמאכילה אותם". במפלגה אומרים כי יקדמו את תוכנית "קיר הברזל" להתנתקות מוחלטת מרצועת עזה במהלך חמש שנים. הרעיון המוביל לתוכנית זו הוא לייצר לפלסטינים, באמצעות שותפות עם מדינות נוספות, אופק ובו עצמאות ואפשרות התפתחות כלכלית וחברתית שישפרו באופן ניכר את רמת החיים של תושבי הרצועה.

צעדת השיבה (צילום: EPA)
"ליצור קיר ברזל" עם עזה. ההפגנות בגבול הרצועה ביום שישי(צילום: EPA)

עם סיום התוכנית, תתאפשר עצמאות מוחלטת לרצועת עזה ושינוי בגישת ניהול הסכסוך. לפי "כולנו", לאחר מכן ישראל תתייחס לגבול בינה לבין עזה כאילו עובר ביניהן קיר ברזל. על כל פגיעה או ניסיון פגיעה במדינת ישראל ייגבה מחיר גבוה, וברור מראש שכדאיותו תעמיד בספק את הרצון לפגוע.

 

ברשימת איחוד מפלגות הימין מתנגדים באופן נחרץ להקמת מדינה פלסטינית או אוטונומיה בצורה כזאת או אחרת בארץ ישראל. "פעלנו ונפעל להחלת הריבונות בארץ, בכוונתנו לדרוש להקים את הרשות להסדרת ההתיישבות הצעירה, נקדם תנופת בנייה משמעותית ולמיגור הטרור ביד תקיפה, דבר שייטיב גם עם חייהם של ערביי יהודה, שומרון ועזה שסובלים כיום תחת שלטון חמאס ברצועה", כך מתחייבים במפלגת איחוד הימין.

 

במרצ גאים בקו השמאלי של המפלגה, וחותרים להקמת מדינה פלסטינית. "מרצ קוראת לסיום הכיבוש ולהגעה להסדר שיביא להקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל. אנו מאמינים כי על ישראל לאמץ את יוזמת הליגה הערבית, וכי ממשלת ישראל צריכה להצהיר מיוזמתה כי היא דבקה בהסדר מדיני שיישען על חלוקת הארץ על בסיס גבולות 1967. מרצ קוראת להקפאה מיידית של מפעל ההתנחלויות", קובע המצע המדיני של מרצ.

 

 

בישראל ביתנו חותרים להסדר אזורי וממשיכים לדבר על חילופי שטחים ואוכלוסיות – הדגל של היו"ר אביגדור ליברמן. "ביטחון הוא הגורם הראשון המעכב את ישראל מלהפוך ממדינה קטנה למעצמה אזורית. ולכן, הפעילות בעניין זה צריכה להיות כפולה – סילוק האיומים הקיימים ומניעת עימותים עתידיים. בשלב הראשון עלינו להכריע את הטרור. בקצרה: עצירת העברת כספים לחמאס וקיזוז כספי טרור מהמיסים שאנו גובים עבור הרשות הפלסטינית ומעבירים לקופתה, העברת חוק עונש מוות למחבלים, גירוש מסיתים, הריסת בתי מחבלים והחזרת הסיכולים הממוקדים לראשי הטרור".

תשלום משכורות לפקידי חמאס (צילום: AFP)
"להפסיק לשלם פרוטקשן לחמאס"(צילום: AFP)

בשלב השני תפעל ישראל ביתנו להשגת הסדר אזורי כאמור. "בניגוד לתפיסה המקובעת של המפלגות האחרות, 'ישראל ביתנו' מבינה כי הסכסוך של מדינת ישראל איננו רק סכסוך טריטוריאלי עם שכנינו הפלסטינים, אלא סכסוך תלת-ממדי: סכסוך עם מדינות ערב, הפלסטינים וערביי ישראל. לכן, ההסדר עם הפלסטינים חייב להיות חלק מהסדר כולל, שיכלול הסכמים עם מדינות ערב וחילופי שטחים ואוכלוסיות של ערביי ישראל".

 

ביהדות התורה המצע המדיני הוא אחד: תמיכה בראש הממשלה בנימין נתניהו ובמדיניותו. "יהדות התורה, באופן מסורתי, אינה נוקטת עמדה בסוגיות חוץ וביטחון. סומכים על מערכת הביטחון וראש הממשלה. כשיש נושא להצבעה בכנסת ובממשלה אנו מקבלים הוראות מהרבנים ולפי זה פועלים. בבחירות הקרובות נתמוך בנתניהו ובמדיניותו כחלק מגוש הימין", אומרים ביהדות התורה.

בנימין נתניהו יעקב ליצמן ישיבת ממשלה (צילום: אלכס קולומויסקי)
ביהדות התורה "סומכים על מערכת הביטחון וראש הממשלה"(צילום: אלכס קולומויסקי)

 

ברשימת חד"ש-תע"ל מבטיחים את סיום הכיבוש של כל השטחים שנכבשו בשנת 1967, לרבות פירוק כל ההתנחלויות וחומת ההפרדה הגזענית, הסרת המצור מרצועת עזה, שחרור האסירים הפוליטיים הפלסטינים; הקמת מדינה פלסטינית עצמאית ריבונית בגבולות 4 ביוני 1967, שבירתה ירושלים המזרחית; הכרה רשמית באחריות הישראלית על הנכבה הפלסטינית והעוול שנגרם לטענתם לעם הערבי הפלסטיני בשנת 1948, ו"פתרון צודק" לסוגיית הפליטים הפלסטינים, שמבטיח את זכות השיבה לפי החלטת האו"ם 194.

 

 

חד"ש-תע"ל מתנגדת ל"עסקת המאה" של ממשל טראמפ ו"ממשלת ההתנחלויות והסיפוח" כדבריה, ש"נועדה לחסל את השאלה הפלסטינית ולמחוק את זכויותיו הלאומיות של העם הפלסטיני מסדר היום, תוך חרחור מלחמות בשירות האינטרסים האמריקניים באזור ובעולם". בחד"ש-תע"ל מוסיפים כי הם פועלים "לפירוז המזרח התיכון, לרבות ישראל, מנשק גרעיני וכל נשק להשמדה המונית, כחלק מהמאבק למען עולם נקי מנשק גרעיני".

 

ברשימת בל"ד-רע"ם אמרו כי הם "נאבקים למען שלום צודק המבוסס על החלטות האו"ם הרלוונטיות: סיום הכיבוש של כל השטחים שנכבשו בשנת 1967 והקמת מדינה פלסטינית עצמאית ריבונית בגבולות ה-4 ביוני 1967, שבירתה ירושלים המזרחית, פירוק כל ההתנחלויות וגדר ההפרדה הגזענית, ופתרון צודק לבעיית הפליטים הפלסטינים לפי החלטת האו"ם 194". גם במצעה של בל"ד-רע"ם צוין כי הם פועלים לפירוז המזרח התיכון, ובכלל זאת ישראל, מנשק גרעיני.

 

במפלגת זהות של משה פייגלין מתחייבים במצע המדיני על ביטול מלא של הסכמי אוסלו וכל נגזרותיהם והחזרת המצב המשפטי ביש"ע לקדמותו לפני ההסכמים. בכך, לדבריהם, יחזור מעמדם של כל אנשי אש"ף והרשות הפלסטינית למעמד של אויבים, בדומה למעמדם של אנשי חמאס. במפלגה אומרים כי בכוונתם להציע לכל אדם בשטחי יש"ע שמבקש להמשיך להילחם נגד ישראל או לשאת נשק פלסטיני "נסיגה מכובדת", בדומה לנסיגת אנשי אש"ף מביירות בסיום מלחמת לבנון הראשונה. בין המגורשים יהיו גם האסירים הביטחוניים שבבתי הכלא בארץ. על פי המצע המדיני, צה"ל, השב"כ וגורמי הביטחון ישלימו את הכנותיהם להשתלטות מחדש מלאה של ישראל על כל שטחי יש"ע, כולל עזה.

מהומות במסגד אל-אקצה בהר הבית, בעקבות ניסיון של הווקף לפתוח מתחם חדש (צילום: AP)
בזהות רוצים לסלק את הווקף מהר הבית, ולהעביר את ניהולו לרבנות הראשית(צילום: AP)

לפי מצע "זהות", אין הכרח שהתוכנית תבוצע מיד לאחר הקמת ממשלה בישראל או שתבוצע כולה בבת אחת. שיקולים מבצעיים ומעשיים וביטחון האזרחים והחיילים עשויים לדחות את תחילת כל שלב בתוכנית למועד מתאים.

 

"בכל השטח המשוחרר תוחל מיד ריבונות ישראלית מלאה", נכתב במצע - כולל במזרח ירושלים וברמת הגולן. התושבים הערבים יקבלו תעודת תושב ישראלית זמנית ויוכלו לבחור את הנהגתם המוניציפלית. ישראל לא תגבה מהם מיסים ולא תיתן להם שירותים, פרט לשמירת הביטחון, כמו בכל מקום בישראל, ושירותי בריאות, שיינתנו לכל דורש בתשלום מלא. גופי הבריאות המקומיים הערביים הקיימים, למשל "הסהר האדום", יורשו כמובן להמשיך לפעול. במפלגתו של פייגלין מוסיפים כי לאחר החלת ריבונות ישראל ו"החזרת הביטחון האישי לתושבים בכל השטח", יוכלו הערבים לבחור בין שלוש אפשרויות: סל הגירה, תושבות ואזרחות.

 

 

לגבי הר הבית מציעה "זהות" לפתוח את ההר לתפילה יהודית ולמסור את ניהולו לרבנות הראשית. במצע מצוין כי בית כנסת יהודי יוקם על ההר, וכי הוא ייפתח למחקר ארכיאולוגי. הווקף הירדני יאבד את כל סמכויותיו בהר, ומשטרת ישראל תוצב במתחם בדרך קבע. ביקורים בהר הבית יורשו בכל שעות היממה ללא הגבלה. דגל ישראל יחזור להיות מונף בהר הבית באורח קבע. למוסלמים יותר המשך התפילה במסגד אל-אקצה.

 

בגשר, מפלגתה של אורלי לוי-אבקסיס, תומכים בהסדר מדיני שיבטיח ביטחון לאזרחי ישראל ופיוס בין העמים המבוסס על הכרה בזכות קיומה של מדינת ישראל כבית הלאומי של העם היהודי, ירושלים כבירתה ושמירה על גושי ההתיישבות וצורכי הביטחון של ישראל.

אורלי לוי אבוקסיס באולפן ynet (צילום: שאול גולן)
"מאמינים בשלום תהליכי". לוי אבקסיס(צילום: שאול גולן)

לדבריהם, "אין פתרון בזק של הסכם מיידי. אנו מאמינים בשלום תהליכי, מבוסס הסכמים נקודתיים, שיתרמו להגברת האמון בין הצדדים", אומרים בגשר. "הסכסוך הישראלי-פלסטיני ייפתר בתהליך ארוך של בניית אמון הדדי בין הצדדים, אשר יוביל בסופו של דבר לפתרון מוסכם. בה בעת יש לקדם שיח מדיני המייצר בסיס לדיאלוג ולתקווה".

 

במפלגה הדגישו כי הם מתנגדים "לכל תוכנית שמשמעה מתן אזרחות לפלסטינים בסיפוח, ערעור על הריבונות הישראלית ויצירת שני סוגי אזרחות כתוצאה מהשפעות כלכליות וביטחוניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים