שתף קטע נבחר

האם המעסיק יכול לחייב אתכם לעבוד ביום הבחירות?

איזה פיצוי מגיע למי שנדרש לעבוד, האם מעסיק יכול לשאול למי נצביע והאם מותר לעובד ציבור לפרסם דעות פוליטיות בפייסבוק? מדריך ליום הבוחר

 

 

יום הבחירות מוגדר כיום שבתון שנועד לאפשר לכולם להגיע לקלפיות - אבל לא כולם בחופש. מה מותר ומה אסור לעובדים ולמעסיקים לעשות ומה הזכויות שלהם ביום הזה? בדקנו בעזרת עו"ד נטלי קמחי, שותפה במשרד נ. פינברג המתמחה בדיני עבודה.

 

הקלפיות נפתחו: ישראל יוצאת לבחור בפעם השלישית | עדכונים שוטפים

מה קורה בקלפי? בלוג בחירות - דקה אחר דקה

משטרה, תחבורה וקורונה: ההיערכות ליום הבחירות

 

>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

המעביד שלי חבר מפלגה וביקש מכמה עובדים לסייע למועמד שלו. מותר לו?

במגזר הציבורי חל איסור להפעיל עובדים לצרכים פוליטיים, ולכן אין לדרוש מעובדים לסייע למועמדים או להצביע למפלגה שהמעסיק דורש בטובתם, בין אם מדובר בפעילות במסגרת העבודה, בפעילות שאינה במסגרת העבודה או בפעילות התנדבותית. "לעמדתי", מציינת עו"ד קמחי, "האיסור לחייב עובדים ליטול חלק בפעילות פוליטית חל גם במגזר הפרטי, מאחר שכפייה מצד המעסיק על העובד לפעול במישור הפוליטי פוגעת באוטונומיה ובזכות הבחירה האישית".

תור מחוץ לקלפי בראש העין ()
תור מחוץ לקלפי בראש העין, הבוקר

 

עו״ד נטלי קמחי (צלם: אופיר אייב )
עו״ד נטלי קמחי(צלם: אופיר אייב )

מותר למעסיק לשאול אותי למי אני מצביע?

חל איסור על מעסיק להפלות עובד או מועמד לעבודה מחמת השקפתו הפוליטית או השתייכותו המפלגתית. מעסיק לא רשאי לקבל החלטה לגבי קבלה לעבודה, קידום או סיומם של יחסי עבודה, על בסיס השקפתו הפוליטית או השתייכותו המפלגתית של העובד. עם זאת, לא כל שאלה תמימה של מעסיק בנוגע לכוונות ההצבעה של עובדו (שלא במסגרת ראיון עבודה) יש בה בהכרח משום פגיעה בעובד.

 

עו"ד קמחי מציינת שחוק הבחירות לכנסת קובע מאסר או קנס למי ש"מבטיח לבוחר עבודה אם יצביע או יימנע מלהצביע בעד רשימת מועמדים מסוימת", וכן ל"מפטר או מאיים לפטר אדם מעבודה, או מונע או מאיים למנוע ממנו קבלת עבודה כדי שיצביע או לא יצביע, או משום שהצביע או לא הצביע בעד רשימת מועמדים מסוימת, או משום שנמנע או לא נמנע מהצבעה, או כדי שיימנע או לא יימנע, או משום שנמנע או לא נמנע מתעמולת בחירות".

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)
  

אני במילואים בבחירות. איזה פיצוי אקבל?

מהמוסד לביטוח לאומי נמסר שהוא מעביר את שווי יום המילואים במלואו, בהתאם לשווי יום עבודה רגיל, והמעסיק מעביר את הכסף לעובד. מפרשנות החוק עולה כי על המעסיק לשאת בתשלום הנוסף עבור יום השבתון, כפי שהיה אמור לשלם לו עבור יום השבתון לולא העובד במילואים.

 

אני רוצה להתנדב במטה של המפלגה שלי. המעסיק מבקש שאעבוד. הוא יכול לאלץ אותי?

מעסיק לא יכול לחייב עובד לעבוד ביום השבתון, למעט עובדים "מוחרגים" בשירותים הנחשבים "שירותים ציבוריים". עם זאת, ייתכן שמכוח חובת תום הלב החלה על הצדדים ליחסי העבודה, על המעסיק לאפשר לעובד להשתתף במשחק הפוליטי מעבר להצבעה גרידא, ולוותר על העסקתו ביום הבחירות - ככל שהדבר אפשרי מבחינת מצבת העובדים.

 

אני עובד ציבור. אני יכול לפרסם בפייסבוק שלי פוסטים פוליטיים?

עובד ציבור בחר במשרה שבה טמון היעדר פנייה פוליטית, ועליו לשמור בעיני הציבור על תדמית ניטרלית שאינה משועבדת להשקפה פוליטית מוגדרת. בפסיקה נקבע כי אין מניעה מוחלטת על עובד ציבור להביע עמדה פוליטית במסגרת התבטאות ברשת חברתית, אולם מתוקף מעמדו ותפקידו של עובד הציבור, חלות מגבלות וסייגים בחופש הבעת הדעה, ועליו להימנע מהשמעה בפומבי של עמדות ודעות בעלות גוון פוליטי מתריס ומובהק.

 

יום השבתון חל על כל העובדים במשק?

כן. לא ניתן לחייב עובד לעבודה ביום זה, אלא אם מדובר בעובד המועסק אצל מעסיק שנמנה על השירותים שאמורים לפעול כסדרם.

תושבי תל אביב ביום שבתון בבחירות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
תושבי תל אביב ביום שבתון בבחירות(צילום: מוטי קמחי)
 

מי מוחרגים מהשבתון?

עובדי ועדת הבחירות המרכזית, מי שמבצע בעבורה תפקיד או מי שנותן לה שירות, עובדי המפלגות, מי שמבצע בעבורן תפקיד או נותן להן שירות; שירותי תחבורה, חניונים ותחנות דלק; בתי אוכל ומסעדות, בתי קפה וקיוסקים, בתי מלון ופנסיונים; מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות; שירותי התקשורת; מפעלי מים וחשמל; אספקת דלק והעברתו; תיאטרונים, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים; עיתונות, רדיו וטלוויזיה; הובלת לחם, פירות, ירקות ותוצרת חלב, ביום הבחירות עד 11:00 לפני הצהריים; חנויות לממכר מזון בין 06:00 בבוקר ל-12:00 בצהריים (עד שש שעות); אפיית לחם וייצור מוצרי חלב; בתי חולים ושירותי בריאות אחרים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת, יפעלו באותה מתכונת ביום הבחירות; כוחות הביטחון ושירותי ההצלה למיניהם; שירותי קבורה; מערכת בתי המשפט, לצורך דיונים בסעדים דחופים הנוגעים לאכיפה של חוק הבחירות וכן מעצרים דחופים; שירותים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת, יפעלו כך בבחירות.

 

מי שעבד ביום הבחירות זכאי לתוספת שכר?

עו"ד קמחי מסבירה כי "אם יש הסכם קיבוצי או צו הרחבה החלים על מקום העבודה וקובעים הוראה מפורשת לעניין תשלום בגין עבודה ביום הבחירות, יש לפעול לפי האמור בהם". לגבי מקומות עבודה אחרים: בשנים האחרונות נקבע כי עובד שהועסק בפועל ביום הבחירות יהיה זכאי הן לתמורה מכוח סעיף 136 לחוק הבחירות, והן לשכר בגין העבודה בפועל, קרי 200% משכרו.

 

עובד זכאי לשכר בגין יום השבתון שבו לא עבד?

מי שעבד אצל מעסיק 14 ימים רצופים לפחות בסמוך לבחירות, זכאי לשכר שהיה משתכר ביום הבחירות, אילולא השבתון. אין לנכות יום חופש לעובד שנעדר בבחירות.


פורסם לראשונה 08/04/2019 07:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים