שתף קטע נבחר

המודל שמצליח להזיז את מחוג העוני

"מתוך הבנה עמוקה שעוני הוא בעיה רב דורית, חברתית אך יחד עם זאת גם כלכלית, הנוגעת במשפחה בכל תחומי החיים, הקמנו את עמותת 'להיטיב' למיגור העוני על ידי קידום עצמאות כלכלית. העמותה פועלת על פי מודל מרכזי שמסתכל על המשפחה כיחידה אחת, בכל תחומי החיים לצד עבודה מקבילה עם הרשות. ד"ר דגנית בידרמן שלו, מנכ"לית עמותת "להיטיב", בטור דעה

במדינת ישראל חיות היום, קרוב לחצי מיליון משפחות בעוני, עלות העוני למשק מסתכמת ב-50 מיליארד שקלים בשנה וממדיו של העוני אינם משתנים כבר 23 שנה. המחוג עומד במקומו ואינו זז.

 

אחת הבעיות בעיני נובעת מכך שהרשות המקומית איננה שחקן מרכזי בהתמודדות עם העוני, הטיפול בנושא מנוהל כך שבפועל אין סנכרון בין האגפים השונים משפחה מקבלת מענה נקודתי מכל אגף בנפרד ואין פתרון הוליסטי השוזר בתוכו את כל האגפי הרשות גם יחד.

 

מתוך הבנה עמוקה שעוני הוא בעיה רב דורית, חברתית אך יחד עם זאת גם כלכלית, הנוגעת במשפחה בכל תחומי החיים הקמנו את עמותת להיטיב למיגור העוני על ידי קידום עצמאות כלכלית. העמותה פועלת על פי מודל מרכזי שמסתכל על המשפחה כיחידה אחת, בכל תחומי החיים לצד עבודה מקבילה עם הרשות.

 

המודל הייחודי מאפשר לרשות המקומית, בניצוחו של ראש העיר תוך רתימת כל הגופים והמגזרים, לבנות תכנית עבודה בכפוף לנתונים, ליעדים ולאפקטיביות של השקעות. צוות של אנליסטים ואנשי טכנולוגיה מטעם העמותה יושבים במעבדה ייעודית לחקר העוני שהקימה "להיטיב" במטרה לתת לכל רשות כלים פרקטיים לפילוח אוכלוסיית היעד שלה, ובכך לספק לה כלי לקבלת החלטות בתחום העוני לטובת מיגור התופעה.

 

פנינו למגדל העמק, הרשות המקומית הראשונה שהרימה את הכפפה והחליטה לשים את נושא צמצום העוני כיעד מרכזי. לפיילוט שנעשה בקרב 50 משפחות, נבחרו כאלו תחת הסטטוס של עוני כרוני, עוני רב דורי של קהילות מגוונות: משפחות חד הוריות, חרדים, עולים חדשים ונוספים.

 

המשותף לכל המשתתפים הוא שיש להם ילד אחד לפחות במערכת החינוך, הן נשענות על הנחות וקצבאות הקשורות לעוני, ומתחייבות לעשות מסע אינטנסיבי של שנתיים עד שלוש עם העמותה, הכולל הגעה מדי שבוע לאימון אישי והתנדבות שלהם עצמם מהרגע בו נכנסו לפרויקט. המשפחות הנבחרות נכנסות לפרויקט כגדולות וככאלו שיש תקווה שיוכלו לצאת לעתיד טוב יותר.

 

איך זה עובד?

במסגרת המודל מקבלת כל משפחה כתובת אחת שזמינה לה, ואוהבת אותה. "מנהל מקרה" שרואה אותה כיחידה אחת ומייצג אותה מול 30 גופים: חינוך, ביטוח לאומי לשכת התעסוקה, מרכז צעירים ארנונה מים, חשמל בתי משפט בנקים ועוד.

 

צעירה משוחחת עם אמה ולידה בן זוגה  (צילום: shutterstock)
במסגרת המודל מקבלת כל משפחה כתובת אחת שזמינה לה, ואוהבת אותה: יועצים מקצועיים בתחומי החינוך, הפיננסיים, עריכת הדין, תעסוקה, רפואה, העשרה השכלה, חינוך פורמלי חינוך בלתי פורמלי ומיצוי זכויות(צילום: shutterstock)

 

מנהלי המקרה הם יועצים מקצועיים בתחומי החינוך, הפיננסיים, עריכת הדין, תעסוקה, רפואה, העשרה השכלה, חינוך פורמלי חינוך בלתי פורמלי ומיצוי זכויות.

 

מתוך הנחת היסוד היא שהעוני הוא לא רק המצב בחשבון הבנק אלא גם ייאוש, תסכול, העדר אמון במערכות השונות שאכזבו נוכח בירוקרטיה סבוכה, מקבלת כל משפחה, מאמנים אישיים בשיטת "סאטיה" שעובדים איתה על מיומנויות הקשורות ליחסים עם עצמם ועם העולם, חוויית החיים שלהם, תחושת המסוגלות, לצד הכעסים שהצטברו עם השנים בכך מחזרים לה את האמון באחרים ובעצמה יחד עם תחושת האחריות.

 

בכל רשות מקבלות משפחות הפרויקט, מבנה חדש בלב השכונה בה מתרכזים כל השירותים בסופו של דבר הופכות המשפחות לקהילה תומכת עם טיולים משותפים לטובת הגברת תחושת השייכות שלהם עם חבריהם למסע.

 

ככל שעבר הזמן ראתה רשות מגדל העמק תהליך בו משפחות שבמשך 15 שנה נשענו על תמיכות, פורשות כנפיים. מדובר במשפחות שאגף הרווחה הכיר דור אחר דור, משפחות שלאורך שנים נשענו על כספי הרשות, שוברות את המעגל ויוצאות לעצמאות כלכלית. הרשות הבינה שהפיילוט מוכיח את עצמו וקבעה לה למטרה לשחרר כמה שיותר משפחות מתלות הקצבאות ולהוביל לשינוי.

 

לאחר שלוש שנים הנתונים הראו כי 97% מהמשפחות שולב בשוק התעסוקה 88% ירדו מקצבאות הילדים, שיפרו את ההישגים בכל התחומים ו- 91% אף מתנדבות ומרגישות שיצאו מתלות לאחריות. זו הוכחה שהמודל הוא לא רק מודל חברתי אלא מנוע תמיכה כלכלי למשק.

 

אחת המשתתפות בפיילוט הייתה משפחה בת שבע נפשות בה שני ההורים לא עבדו, האם סבלה מחרדות ונמנעה מיציאה מהבית, שהיה לרוב מנותק מחשמל והכיל עובש והילדים סבלו ומבעיות רגשיות ולא פעם גם מכוויות קור. 

 

לאחר התהליך היא הפכה להיות משפחה נורמטיבית בה שני ההורים עובדים ומתפרנסים, האם למדה ועוסקת בחינוך, המשפחה עומדת בכל התשלומים ללא חובות ללא תלות בקצבאות, והילדים שיפרו את הישגיהם הלימודיים ואף זכו לתעודות הצטיינות.

 

ברגע שהמשפחות מרגישות לראשונה את חוויית העצמאות ואת היכולת לנהל את חייהן, הן לא רוצות לחזור לחוויה משפילה ולהתחנן לקצבאות. הן עברו שינוי מעמיק ומחליטות להמשיך הלאה בראש מורם. כדי  לשמור על המשפחות הללו מקיים בלהיטיב גם ליווי המשך, בו ממשיכים ללוות את המשפחות במינונים פחותים אמנם אך עדיין עם תמיכה וגיבוי.

 

  • ביום ראשון ה- 14.4.19, בשעה 20:00, תקיים "עמותת להיטיב" ערב התרמה בהשתתפות: קובי אפללו, אלישע בנאי, נועם וינון בן דוד - THE BIT BOX BROTHERובהנחיית דן תורג'מן ושירז טל. במתחם אירועים אביגדור בתל אביב. לרכישת כרטיסים לחצו כאן , היכנסו לפייסבוק  או חייגו :050-5956606.

 

  •  הכותבת היא ד"ר דגנית בידרמן שלו, מנכ"לית עמותת "להיטיב" למיגור העוני וקידום עצמאות כלכלית.  

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים