שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    מחקר מגלה: כך ארוחת החג גורמת לנו לאכול ללא הפסקה
    כולנו מכירים את זה: שולחנות החג מתפקעים לעייפה ממגוון מאכלים עצום, ואנחנו רוצים רק לטעום קצת מכל דבר. אבל הבעיה היא, כך על פי מחקר שנערך כבר בשנות ה-80, שכל הגיוון הזה גורם להפרעה באיזון תחושות רעב ושובע במוח. התוצאה - אנחנו נמשיך לאכול ללא כל בקרה. מה ניתן לעשות כדי להימנע מכך?

    מה נשתנה הלילה הזה מכל הלילות? מבחר סוגי האוכל גדול מהרגיל, ורוב המזונות, כבדים, מכבידים אך טעימים.

     

    מה עוד משתנה בחג הפסח - הפסיכולוגיה והפיזיולוגיה שלנו. אנו יודעים שהזלילה גורמת להשמנה בישבן ובבטן, ומכבידה עד כדי חולי, ובכל זאת קשה לוותר על מאכלי פסח טעימים, שהרי זה רק פעם בשנה, אז מותר לא?!

     

    בנוסף טועמים מכל מנה, למרות שזה אותם מטעמים בכל שנה, והרי לא נרצה להעליב את אלה שטרחו והכינו.

     

    פסח (צילום: shutterstock)
    יותר מדי אוכל. ארוחת ליל הסדר(צילום: shutterstock)

     

    שיבוש מנגנון הרעב והשובע

    פיזיולוגית, סעודת החג הגדולה משבשת במוח את מנגנון הרעב-שובע. ממצאים לכך ישנם כבר משנות ה-80 במחקר קלאסי שנעשה על חולדות ונקרא "דיאטת הקפיטריה". במחקר היו שתי קבוצות: לאחת ניתן מזון חולדות רגיל, כפי שניתן בקביעות במעבדה, ולקבוצה השנייה ניתן מזון אנושי כמו גבינה צהובה, בשר מעובד ודומיהם.

     

    להפתעת החוקרים, החולדות בקבוצה השנייה אכלו יותר ואף השמינו. חשוב לציין שחיות בר, גם אם הן במעבדה, לא אוכלות מעבר לצורכן הקיומי. וכאן באופן מפתיע החולדות שקיבלו מזון אנושי ומגוון צרכו יותר.

     

    החוקרים הסיקו שעצם נוכחות של מזון מגוון ורחב בטעמים, גורמת להפרעה באיזון תחושות רעב ושובע במוח. כלומר ככל שמגוון המאכלים יהיה גדול יותר, מיוחד יותר ומתובל יותר, כך המוח יוריד את הבקרה על מנגנון רעב-שובע, נאכל יותר ולא נרגיש שובע.

     

    הכמות והמגוון, גורמים לאכילה כמותית מוגזמת ולתחושת כבדות ורגשות האשם המוכרים. כך שחוסר היכולת שלנו לאכול במידה בחג, מקבל רוח גבית מהמוח שמפסיק לאותת סימני שובע.  

      ( )
     

       

    המודעות וההבנה שסעודת חג גורמת לטשטוש מנגנון הוויסות רעב-שובע במוח, עשויים לעזור לטובת שינוי הלילה הזה מכל לילות הסדר הקודמים באכילה שקולה ומאוזנת.

      

    המלצתי היא שהמארחים והאורחים יתכננו, יכינו ויביאו פחות אוכל - וכך יונחו על השולחן פחות אפשרויות, ועדיין יהיה אוכל טעים וחגיגי. 

     

    כך תצליחו להימנע מלהעמיס יותר מדי אוכל:

    לא להגיע רעבים לארוחה, לאכול לפני שיוצאים מהבית.

    להרבות בשתייה לא ממותקת (מים, סודה ומשקאות דיאט) לפני, במהלך ולאחר הארוחה.

    לשלב מנה בשרית בתוספת ירקות בלבד.

    להימנע מלשים על הצלחת אורז ותפו"א, ואם כן אז מעט מאוד, רק לטעם.

     לא לקחת תוספת, פרט לירקות.

    להוסיף לכל מנה שפע של ירקות.

    להימנע משתיית ענבים גם אם הוא טבעי.

    להתרחק מהפיצוחים שלא יהיו בהישג יד.

    מתוקים - להניח בצלחת מראש את כל מה שרוצים לאכול להתבונן בכמות, להתעשת ולהפחית משמעותית.

      

    הכותבת היא ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות אוני' אריאל

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים