שתף קטע נבחר

סודן הודיעה: אל-באשיר הודח, האסירים הפוליטיים משוחררים

היסטוריה באפריקה: בהודעה בטלוויזיה הממלכתית הכריז שר ההגנה של סודן שהרודן עומאר אל-באשיר, ששלט ב-30 השנים האחרונות ומבוקש בהאג בגין פשעי מלחמה, הודח ונעצר. המונים חוגגים ברחובות. זהו השליט הוותיק השני בעולם הערבי שמודח בשבועיים האחרונים, אחרי בוטפליקה באלג'יריה

אחרי שעות ארוכות שבהן המתינו הסודנים להודעתו הכריז בצהריים (יום ה') שר ההגנה של סודן כי הנשיא ב-30 השנים האחרונות, הרודן עומאר אל-באשיר, הודח מתפקידו ונעצר על-ידי כוחות הביטחון. סוכנות המודיעין הלאומית של סודן והכוחות המזוינים הודיעו על שחרור כל האסירים הפוליטיים ברחבי המדינה. שר ההגנה, אחמד עווד בן עוף, מסר בטלוויזיה הממלכתית שמועצה צבאית תקבל כעת לידיה את ניהול המדינה לתקופת מעבר שתימשך שנתיים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

הרודן המודח והעצור עומאר אל-באשיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרודן המודח והעצור עומאר אל-באשיר(צילום: רויטרס)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: AFP)
מנשקים חיילים, היום ברחובות סודן(צילום: AFP)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: AFP)
סודנים חוגגים את הפלת הנשיא, היום(צילום: AFP)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מאז הבוקר, כשנפוצו דיווחים על הדחת אל-באשיר וכשהטלוויזיה הממלכתית הודיעה שבקרוב תימסר בה הודעה חשובה, יצאו המוני סודנים לחגוג ברחובות את נפילתו של הנשיא. אף שמנהיגי המחאה שהתנהלה נגד אל-באשיר בחודשים האחרונים קראו למפגינים שלא לתקוף מוסדות שלטון ואת כוחות הביטחון, בצהריים דווח שבניינים של המודיעין הלאומי ושל הכוחות המזוינים בערים פורט סודן וקסאלה שבמזרח המדינה הותקפו על-ידי פעילי מחאה. עוד דווח כי חיילים פשטו על מטה "התנועה האיסלאמיסטית" של אל-באשיר, המרכיבה העיקרית ב"מפלגת הקונגרס" שמחזיקה בשלטון בסודן.

 

בהודעתו בטלוויזיה מסר שר ההגנה בן עוף כי אל-באשיר יוחזק ב"מקום בטוח". לפי דיווחים שהגיעו לסוכנות הידיעות רויטרס, הוא מוחזק תחת אבטחה כבדה במעון הנשיא. השר גם הכריז על הפסקת אש ברחבי המדינה, והודיע כי בסודן ישרור מצב חירום למשך שלושה חודשים. עוד מסר כי המרחב האווירי של סודן ייסגר ל-24 שעות וכי מעברי הגבול ייסגרו עד להודעה חדשה. עוצר לילי הוטל למשך חודש. 

 

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מפה סודן ()

מבין המוני המפגינים שיצאו היום לחגוג ברחובות היו רבים שקראו להקים ממשלה אזרחית והבהירו שלא יסכימו לקבל ממשלה שתובל על-ידי אנשי הצבא ומערכת הביטחון או על-ידי מקורביו של אל-באשיר. הם התאכזבו לשמוע את שר ההגנה מכריז על משטר צבאי שיימשך שנתיים לפחות, וייתכן שההודעה הזו תאריך את המחאה שלהם. ארגון המחאה המרכזי של סודן כבר הודיע שהוא דוחה את הצהרתו של שר ההגנה וקורא להמשיך בהפגנות.

 

מואשם ברצח עם, הפנה גב לאיראן

אל-באשיר, בן 75, הוא איש צבא לשעבר שבסיוע איסלאמיסטים תפס ב-1989 את השלטון בהפיכה צבאית, שבה הדיח את ממשלתה הנבחרת והמתקשה-לתפקד של סודן. בחודשים האחרונים הוא התמודד עם גל עקבי של הפגנות של סודנים נגדו. המחאה פרצה על רקע עלייה במחיריהם של מוצרי יסוד, אבל הפכה בהדרגה למחאה נרחבת יותר על שלטונו הרודני. במהלך המהומות נהרגו עשרות מפגינים.

 

הטלטלה בסודן – סיקור נרחב:

סודנים בת"א: "שמחים על ההפיכה, רוצים הביתה"

עם המפגינים ברחוב: "מחפשים צלפים על הגגות"

קריאות נגד הרודן באצטדיוני הכדורגל

 

ביום שלישי השבוע חלה הסלמה באירועים בסודן, כשהתפתחו עימותים בין אנשי מודיעין במדים לבין אנשי כוחות הביטחון שניסו לפזר אלפי מפגינים נגד אל-באשיר שהתאספו ליד משרד ההגנה בחרטום. לפחות 11 בני אדם נהרגו באירוע, בהם שישה אנשי הכוחות המזוינים.

 

אף שבימי שלטונו של אל-באשיר הוא נאלץ להתמודד עם שלל משברים גדולים, עד להדחתו היום הצליח לשמור על השלטון וכך נשאר אחד המנהיגים הוותיקים ביותר באפריקה. חברי פרלמנט הנאמנים לו החלו אשתקד לפעול כדי לשנות את החוקה כך שתאפשר לו להתמודד גם בבחירות הבאות לנשיאות, בשנת 2020.

 

אל-באשיר מבוקש על-ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בגין פשעים נגד האנושות ורצח עם בחבל דרפור שבמערב סודן. הוא מואשם כי ברצח עם שביצעו שליחיו בתחילת העשור הקודם בחבל, שם התנהלה מרידה נגדו, נהרגו כ-300 אלף איש.

 

מאז 1993 התמודדה ארצו של אל-באשיר עם תקופות ארוכות של בידוד מדיני, וארה"ב הכניסה את ממשלתו לרשימת הטרור שלה בשל המקלט שהעניקה למחבלים איסלאמיסטים. אחר כך הטילה וושינגטון סנקציות על סודן.

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: AP)
(צילום: AP)

הפיכה צבאית בסודן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תחת הנהגת אל-באשיר נחשבה סודן לבעלת ברית של איראן, ובעבר דווח כי ישראל תקפה שיירות נשק שעשו את דרכן לרצועת עזה דרך סודן. בשנים האחרונות דווח שסודן מתרחקת מאיראן, ולאחרונה צצו דיווחים שלפיהם יש התקרבות חשאית בינה לבין ישראל.

 

לפי שעה קשה לומר מי יירש את אל-באשיר. בין היורשים האפשריים מוזכר מפקד הצבא לשעבר עימאד א-דין עדוואני. לפי הערכות, עדוואני הוא המועמד המועדף על שכנותיה של סודן שנחשבו למתנגדות של אל-באשיר בשל עמדותיו האיסלאמיסטיות של הרודן המודח.

 

הדחת אל-באשיר בהפיכה באה פחות משבועיים אחרי הדחת נשיא אלג'יריה עבד אל-עזיז בוטפליקה, ששלט בארצו ב-20 השנים האחרונות והתמודד לאחרונה עם הפגנות ענק על רקע כוונתו לרוץ לכהונה נוספת כנשיא. הדחתו של בוטפליקה, שלקה ב-2013 בשבץ ומאז מיעט להיראות בציבור וכנראה מתקשה לתפקד, הייתה הפעם הראשונה מאז ימי "האביב הערבי" בתחילת העשור שבה מחאה עממית מצליחה להביא לסילוק מנהיג ותיק במדינה ערבית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הרודן המודח אל-באשיר
צילום: EPA
מומלצים