שתף קטע נבחר

היום זה מתחיל: המערכת שאמורה להוזיל לנו את ההלוואות

בנק ישראל מתחיל להפעיל מהיום את מאגר נתוני אשראי שיספק מידע פיננסי על הלווים ואת דירוגם. המטרה - להוזיל את הריבית ולהגביר תירות. החשש - לחלק מהלווים יהיה קשה יותר לקבל הלוואה

החל מהיום (ו') תפעל בישראל מערכת נתוני אשראי שנועדה לקדם את התחרות בשוק ההלוואות ולשפר את תנאי האשראי לציבור. המערכת מכילה את כל הנתונים הנדרשים כדי לקבוע מה דירוג האשראי של הלקוח. את המידע הזה יוכל לקבל הגוף הפיננסי שממנו מבקש הלקוח לקבל הלוואה, ובהתאם יקבע אותו גוף מה גובה הריבית הרלוונטי לאותו לקוח.  

 

>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

הכירו: זו המערכת שאמורה להוזיל לכם את ההלוואה

שקועים בחובות: יתרת החוב של הישראלים ב-2018 - כ-557 מיליארד שקל

לקראת פסח: ההלוואות הזולות שייתכן שאינכם מכירים

  

מזה שנים קיימת אפשרות לקבל מידע על לקוח, אך מידע שלילי בלבד שמקורו בהוצל"פ, כונס הנכסים הרשמי ועוד. החידוש הבולט במאגר החדש הוא שמטרתו לקלוט גם מידע חיובי על הלקוח והוא יכלול נתונים כגון החזר הלוואות בזמן.

יותר שקיפות בתחום ההלוואות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר שקיפות בתחום ההלוואות(צילום: shutterstock)
 

למאגר ידווחו כ-30 נותני האשראי הגדולים במשק, שנותנים כ-90% מהאשראי הצרכני, בהם בנקים, חברות כרטיסי אשראי וחברות אשראי חוץ בנקאי גדולות, וגופים ציבוריים כמו הוצאה לפועל, כונס הנכסים הרשמי ובנק ישראל. כל מקור מידע ידווח למאגר בפירוט ובאופן שוטף.

 

המשמעות היא שגופים שנמנעו עד עכשיו מלתת אשראי בשל חוסר מידע על הלקוח, או נתנו בריבית גבוהה, יהיו נגישים יותר. בנוסף, בעקבות הקמת המערכת צפויים גופים נוספים להיכנס לתחום ההלוואות.

 

איך זה יתבצע? לקוח שירצה הלוואה מגוף פיננסי יאשר לו לקבל מידע עליו מהמאגר. אותו גוף יפנה ל"לשכת אשראי", גוף מתווך שקיבל את אישור בנק ישראל לעבד נתונים (שלוש לשכות קיבלו אישור לכך). זו תעבד את הנתונים מהמאגר, ותעבירם בתוך שניות לגוף הפיננסי.

 

המידע יכול להינתן בשתי צורות: מידע בסיסי - ייתן לחברת האשראי חיווי אם מומלץ לאשר את ההלוואה; ומידע מורחב הכולל ניתוח לנתונים, וקביעת רמת הסיכון של הלקוח ודירוגו. הגוף הפיננסי יכול להיעזר בדירוג, או לנתח את הנתונים בעצמו.

 

המידע שנמצא במערכת מבוסס על נתונים (חיוביים) שנאספו מהבנקים וחברות כרטיסי האשראי החל מחודש מאי 2016 והלאה. הנתונים השליליים שנצברו במאגר נאספו החל מחודש אוגוסט 2018.

 

נתוני אשראי ממקורות שאינם בנקים, יתחילו להיאסף החל מהחודש. לכן, אם לדוגמה פרעתם הלוואה בשנת 2015 או סגרתם תיק בהוצאה לפועל בשנת 2017, מידע זה לא דווח למאגר ולא ייכלל במערכת נתוני אשראי.

 

נציין, כי הקמת המערכת מלווה בחששות לפיהן חלק מהלווים עלולים דווקא להיפגע, בכך שיחשפו אודותם נתונים שאולי אינם ידועים היום לגופים המלווים, מה שעשוי לפגוע בסיכוייהם לקבל הלוואה, או לייקר להם את הריבית.

פורסם לראשונה 11/04/2019 19:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הלוואה. יותר שקיפות
צילום: Shutterstock
מומלצים