שתף קטע נבחר

בגלל הנוכחות הרוסית: האיראנים קיוו לחסינות - וטעו

התקיפה בסוריה כוונה למרכז דיוק טילים שלפי פרסומים זרים הותקף לפחות חמש פעמים מ-2017. בטהרן הניחו שסוללת הנ"מ הרוסית באזור תמנע את התקיפות הישראליות מחשש ליצירת עוינות נוספת עם מוסקבה - אך הסורים עדיין לא שולטים בה. פרשנות

 

 

סוכנות הידיעות הסורית מייחסת את התקיפה הלילה (שבת) באזור מסיאף לחיל האוויר הישראלי. אם אכן הייתה זאת תקיפה ישראלית, ניתן להעריך כי המתקן שהותקף נמצא בתוך מתחם צבאי-תעשייתי סורי שבו מפתחים ומייצרים טילים וגם נשק כימי.

 

ניתן להניח בביטחון כי האיראנים ניסו כבר מספר פעמים בעבר להשתמש במתקן הזה, שנמצא בעומק השטח הסורי, כדי להקים בו סדנאות לשיפור הדיוק של טילים ורקטות, וגם כדי להעניק סיוע טכנולוגי לתאגיד הפיתוח והייצור התעשייתי הצבאי הסורי (סר"ס) לשיפור הדיוק והגדלת ראשי הקרב של הטילים שסוריה מייצרת לצרכיה.

 

למעשה, מתקן התעשייה הצבאית הסורית במסיאף מכיל את אחד המרכזים החשובים של פרויקט דיוק הטילים, ואולי גם מחדשים בו כעת את ייצור הנשק הכימי, ככל הנראה גזי לחימה לקראת ההתמודדות העתידית נגד המעוז האחרון של המורדים באידליב.

חמה  ()

 

המרכז שהותקף יותר מחמש פעמים מ-2017

נכון להיום, הטילים המדויקים והנשק הכימי הם אחד האיומים המסוכנים ביותר לעורף הישראלי. זו הסיבה שלפי פרסומים זרים ישראל החלה לתקוף את המתקן במסיאף ואת ההתבססות האיראנית בו כבר ב-2017.

 

מאז ועד היום הותקף המתקן כחמש פעמים, ואולי אפילו יותר, במטרה לסכל את הפעילות האיראנית והסורית שמתבצעת בו. הפעילות במתקן, חשוב להדגיש, מסייעת גם לבשאר אסד כדי לשקם את היכולות הטיליות והלא-קונבנציונליות של צבאו.

 

אולם ישנו היבט מעניין נוסף. באזור מסיאף ישנו שדה תעופה צבאי גדול המשמש את חיל האוויר הסורי. בשדה התעופה הזה בחרו הרוסים להציב את הסוללה הראשונה של טילי ה-S-300 שהוצבו כעונש לישראל על הפלת מטוס המודיעין בספטמבר 2018.

 

חמה  ()

מדובר בטילי נ"מ ארוכי טווח שמגיעים עד ל-200 ק"מ, ומסוגלים ליירט מטוסים וטילים בדיוק רב. ישראל, בסיוע האמריקנים, לחצה על הרוסים במשך זמן רב כדי שלא יעבירו את הסוללה לסורים, כיוון שהיא עלולה להגביל מאוד את חופש הפעולה של חיל האוויר בלבנון ובסוריה, ומסכנת גם את התעופה האזרחית בשטח ישראל בשל הטווח והדיוק שלה.

 

סביר להניח שהאיראנים חידשו את פעילותם לדיוק הטילים במתקן הייצור במסיאף בשל הידיעה שהסוללה באזור, ומתוך הנחה שישראל לא תתקוף באזור כדי לא להתגרות ברוסיה. כלומר, המפעילים הרוסים שהעבירו את הסוללה לידי הסורים, עדיין נמצאים באזור, ותקיפה ישראלית אפשרית מסכנת ומאתגרת אותם. 

 

האיראנים הניחו כנראה שהם חסינים במתקן במסיאף כי ישראל לא תרצה לסכן אנשי צבא רוסים פעם נוספת. בעבר, כשישראל תקפה בסוריה באזור שבו הוצבו חיילים רוסים, הקרמלין הביע את זעמו ושגריר ישראל זומן למשרד החוץ במוסקבה לשיחת נזיפה.

 

מפקדי הצבא הרוסי בסוריה טענו לאחר הפלת המטוס הרוסי שישראל יצרה במכוון סיטואציה מבצעית כשהפציצה ליד עיר הנמל לטקיה. ישראל דחתה את הטענות, אך הממסד הצבאי הרוסי, באישור הנשיא ולדימיר פוטין, החליט להציב שתי סוללות S-300 בסוריה.

 

ארכיון 2017 שיגור טיל s-300 תרגיל ב רוסיה (צילום: EPA)
מערכת מדויקת שתסכן את חופש הפעולה בסוריה. S-300(צילום: EPA)

מערכת הנ
מערכת S-300 בדרך לסוריה

במקביל, הרוסים מאמנים את מפעילי ה-S-300 הסורים באזור סנט פטרסבורג שברוסיה, ומשרד ההגנה הרוסי הספיק להודיע שהוא עתיד להעביר את השליטה בסוללות לסורים במהלך אפריל 2019, כלומר החודש. ישראל הודיעה שאם הסורים יפעילו את הסוללות נגדנו - היא לא תהסס להשמיד אותן.

 

לפי מקורות זרים, חיל האוויר הישראלי כבר התאמן בפעולה נגד הסוללות האלו ביוון ובקפריסין, אולם ישראל אינה מעוניינת בהשמדתן כדי לא ליצור עוינות נוספת אצל הצבא הרוסי.

פגיעה והשמדה של הסוללות המתקדמות עלולה להביא לפגיעה במוניטין של התעשייה הצבאית ברוסיה ובייצוא הצבאי שלה, שנחשב לאחד ממקורות ההכנסה החשובים ביותר ברוסיה במטבע חוץ.

 

בביקורו במוסקבה לפני כשבועיים, ניסה ראש הממשלה בנימין נתניהו יחד עם אנשיו לשכנע את הרוסים שלא להעביר את השליטה בסוללה לסורים, אך הרוסים לא נתנו תשובה ברורה וסירבו להתחייב על כך. עם זאת, ישנם סימנים ברורים שסוללת ה-S-300 במסיאף עדיין נמצאת בשליטה רוסית מלאה - ולא הופעלה הלילה.

 

השתתף בהכנת הידיעה דניאל סלאמה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקיפה בסוריה שתועדה הלילה
מומלצים