שתף קטע נבחר

אקטיביזם טכנולוגי ככלי לשינוי חברתי

"הטכנולוגיה שנמצאת איתנו בכיס ברכבת, בבית ובעבודה, מייצרת שתי מגמות סותרות ומקבילות - מעוררות השראה ואימה ומשנות את החיים של כולנו. הכוח עובר לידיים של כל אחד ואחת מאיתנו בדרכים שלא היו קיימות בעבר". ענת מופקדי, מנכ"לית ארגון 'אנו עושים שינוי', בטור דעה

צאלה פינטו, אשת הייטק מקיבוץ זיקים, היתה עולה לרכבת לתל אביב ומתעצבנת בכל יום מחדש בדרכה לעבודה. משום מה, אף אחד לא חשב שלתושבי הדרום צריכות להגיע רכבות ישירות בתדירות הגיונית, וכך הרכבת בזבזה לה ולאלפי נוסעים אחרים 50 דקות נוספות בכל יום, בשל העצירות בכל תחנות הביניים.

 

צאלה החליטה שהיא משנה את המציאות: בכל פעם שצאלה עלתה לרכבת, היא העבירה את הטלפון שלה בקרון, ובלחיצת כפתור הנוסעים שלחו עשרות מכתבים לשר התחבורה ולרכבת ישראל. תיבות המיילים המתפקעות והלחץ הציבורי עשו את העבודה, ומשרד התחבורה תגבר את קווי הרכבות הישירים מאשדוד ובחזרה.

 

הטכנולוגיה שנמצאת איתנו בכיס ברכבת, בבית ובעבודה, ובכל רגע שבו אנחנו ערים, מייצרת בעשורים האחרונים שתי מגמות סותרות ומקבילות - מעוררות השראה ואימה ומשנות את החיים של כולנו. הכוח עובר לידיים של כל אחד ואחת מאיתנו בדרכים שלא היו קיימות בעבר.

 

עם המכשיר הקטן שיש לנו ביד, אנחנו הצלמים, העורכים, המוציאים לאור וכוכבי הרשת של העידן החדש. הרשת מאפשרת לאזרח הקטן להתארגן, לשנות את השיח, לגייס שותפים, תמיכה, לגייס כסף, לצבור כח ולהוביל שינוי.

 

"אחת מתוך אחת", לדוגמא, הוא דף פייסבוק שהוביל מהפכה. עוד ב-2013, לפני שכולנו ידענו להגיד meToo, "אחת מתוך אחת" היה מיזם התנדבותי שהחל לפרסם עדויות של נשים על הטרדות שכולנו עוברות כל יום. עורכות המיזם נדהמו מהתהודה ומכמות הסיפורים שהציפו את תיבות הדואר שלהן. הדף זכה לתפוצה אדירה ולמיליוני צפיות והוביל שיח ישראלי חדש על היקף ההטרדות המיניות בישראל, והראה שזה הסיפור של כל אחת ואחת מאתנו.

 

פוסט פייסבוק סלולרי (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

אקטיביזם טכנולוגי. הטכנולוגיה משנה את האקטיביזם בצורה מהפכנית: דיווחי וידאו חיים ועצמאיים בהפגנות, מפות שמציגות עשרות אירועים המתרחשים במקביל והתארגנות טובה מאי פעם.

 

הרשת משדרגת גם את המערכת הדמוקרטית - בבחירות השנה כבר ראינו מפלגות שמבטיחות לבוחרים דמוקרטיה ישירה באמת: חברי כנסת שיצביעו לפי הצבעות באפליקציה של הבוחרים, ואפילו הממשלה מאמצת פלטפורמות לדיונים והשתתפות של אזרחים בתהליכי קבלת ההחלטות.

 

בארגון "אנו" פועלים כדי להביא את הקול הציבורי למקבלי ההחלטות ובאמצעות הכלים הדיגיטליים אנו מסייעים לציבור לתרגם את הפעילות של האדם הפרטי להמון. כך הובלנו שינויים כמו קידום חוק הפיקוח על הפעוטונים, מהפכת ההעסקה הישירה. בנוסף, מיליארדי שקלים בתקציבי המדינה הוסטו בשנים האחרונות - והכל בזכות הלחץ הציבורי שהפעילו אזרחים באמצעות הפלטפורמות הדיגיטליות של "אנו".

 

מהצד השני של המטבע, יש תמונה אפלה ומאתגרת מאוד שהעידן הטכנולוגי מביא לפתחנו. לצד ההתפתחות האזרחית, הרשת גם מעוותת ומשנה את המערכת הדמוקרטיות, פוגעת ביכולת שלנו להשפיע ומעניקה כח חסר תקדים לגורמים אינטרסנטיים.

 

איבוד מערכת של איזונים ובלמים

חקירת מערכת הבחירות האחרונה בארה"ב מראה שאלפי בוטים עסקו בפיזור דיסאינפורמציה בהיקפים עצומים ובכסף חסר תקדים ברשתות החברתיות. חברות הייטק מובילות מתמחות בטירגוט מסרים ומעקב אחרי העמדות של כל אחד ואחת מאיתנו, לפי הפרסומים האישיים שלנו.

 

במקביל, ההגנות על הדמוקרטיה מתערערות: גוגל ופייסבוק (וחברות הבת שלהן - יוטיוב, אינסטגרם ואחרות) הופכות בשנים האחרונות להיות אמצעי הפרסום המרכזי ששואב את מרבית הכסף משוק הפרסום. מי שהסתמך עד עכשיו על עוגת הפרסום - העיתונים וערוצי החדשות והתקשורת המסורתית, "כלב השמירה של הדמוקרטיה", הולכים ומאבדים יכולת להתקיים.

 

יחד איתם אנחנו מאבדים מערכת של איזונים ובלמים שמגנה על האינטרסים של האזרחים. הכסף של תאגידי הענק מאפשר להם להפעיל לובי נרחב מול המחוקקים בארה"ב ובעולם, פי כמה וכמה מהלובי שמופעל על ידי גופי חברה אזרחית ואיגודים, ומסייע להן לצבור כוח הולך וגובר ולעצב את המערכות על פי צרכיהן. אין לנו ספק שבעידן הדיגיטלי בו אנו חיים אנו צריכים לשמור על ההשפעה של האזרחים על המערכות השונות.

 

במדינת ישראל, בה משאבי הטבע מעטים, המשאב העיקרי הוא המשאב האנושי. היזמות החברתית מושרשת מסיפור הקמת המדינה. יזמות חברתית שהובילה להמצאת צורות מגורים שונות: הקיבוצים, המושבים, עיירות הפיתוח והקמת קהילות וערים חדשות.

 

 

דן סניור ושאול סינגר כינו אותנו בספרם "הסטארפ אפ ניישן", אנחנו יודעים כיצד ליצר חדשנות שמחברת בין אומת הסטארט אפ לאנשים שגרים בה במטרה ליצר השפעה. חיבור זה בין המערכות הדיגיטליות למערכות האנושיות יכול וצריך לסייע לנו בהתמודדות עם המורכבות הטמונה בעולם הדיגיטלי.

 

  • הכותבת היא ענת מופקדי, מנכ"לית ארגון 'אנו עושים שינוי'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוס איש מדבר ב טלפון סלולרי
צילום: shutterstock
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים