שתף קטע נבחר

מתל שבע לתואר שני במדעי המחשב

רים אל אעסם מתל שבע, היא הדוקטורנטית הבדואית הראשונה שסיימה תואר שני במדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון. כעת, בעזרת תכנית אריאן דה רוטשילד, היא מעודדת צעירים וצעירות מהמגזר הבדואי להגיע לאקדמיה בעקבותיה. טור אישי

שמי רים, אני בת 24, גרה בתל שבע וזכיתי להיות הדוקטורנטית הבדואית הראשונה שסיימה תואר ראשון ושני במדעי המחשב באוניברסיטת בן גוריון. ההיכרות שלי עם האוניברסיטה התחילה כילדה קטנה: בכל פעם שהתלוויתי לאבא שלי לעבודתו בדואר שבאוניברסיטת בן גוריון, התבוננתי בסטודנטים ובמרצים וידעתי שזה מה שארצה לעשות כשאהיה גדולה.

 

כילדה, לא ראיתי סביבי צעירים שפונים ללימודים גבוהים. גם בגלל מגבלות כלכליות אך גם כי פשוט לא ידעו הרבה על האפשרויות להשכלה גבוהה. היום זה שונה ויש יותר צעירים אקדמאים בתחומים שונים בתל שבע. בכל אופן, אני כאמור, נמשכתי לעולמות האלה כבר מגיל צעיר.

 

אהבתי את בית הספר והגעתי להישגים טובים גם בלי להשקיע יותר מדי. בגיל 13 השתתפתי בחוג 'דע את הטבע' ונבחרתי למשלחת לצרפת עבור תלמידים יהודים וערביים. הייתי הראשונה במשפחה שיצאה מהארץ.

 

רים אל אעסם, הבדואית הראשונה שסיימה מדעי המחשב  ()
"המסע שלי היה רצוף אתגרים, אך האהבה ללימודים ולידע סייעו לי להתגבר על כל מכשול". רים אל אעסם ואחיה בסיום התואר

 

באותה תקופה התחלתי לעבוד בסופי שבוע ובחופשים בקטיף ובשתילה וככה קניתי את המחשב הראשון שלי. התיכון היה מאתגר יותר ורק שנים אחר כך הבנתי שהוא לא סיפק לנו את מה שצריך, אפילו מורה למתמטיקה ברמת 5 יחידות לימוד לא הייתה ואת השפה האנגלית למדתי לבד מהאינטרנט.

 

אימא שלי רצתה שאלמד אך היא בעצמה לא ידעה קרוא וכתוב, כך שלא יכלה לעזור לי יותר מדי. בשנת הלימודים האחרונה בתיכון החלטתי לגשת למבחן פסיכומטרי. הצטרפתי לפרויקט נגישות לאוניברסיטה דרך התיכון אבל בסוף החלטתי ללמוד לבד מהספרים. במבחן הוצאתי 670.

 

למרות שההורים שלי תמכו בי ובאחים שלי ועודדו אותנו ללמוד, להכין שיעורים ולסיים את התיכון בהצלחה, זה לא היה קל, ומבין שבע אחי ושתי אחיותיי הייתי היחידה שזכתה להשכלה גבוהה.

 

זה היה עבורי עולם חדש לגמרי

התחלתי תואר בלימודי בלשנות וספרות אנגלית, האנגלית הייתה לי קלה ופחדתי מהעברית, אך מהר מאוד הבנתי שמדעי המחשב יספקו לי יותר אפשרויות תעסוקה ועניין. הלימודים היו קשים, אך הצלחתי והפכתי לבדואית הראשונה באוניברסיטת בן גוריון שהשלימה תואר ראשון במדעי המחשב.

 

בתואר השני כבר היה קל יותר ואפילו היה לי זמן לעבוד, לתרגל ובעיקר לחקור. גיליתי כמה אני נהנית מהמחקר, זה היה עבורי עולם חדש לגמרי. בהתחלה הכתיבה שלי לא הייתה מסודרת, אך עם הזמן למדתי את התחום וכבר בתואר השני פרסמתי שלושה מאמרים.

 

תחום המחקר שלי עסק בזיהוי מילים במסמכים היסטוריים. במסמכים אלו ישנן מילים בעברית ובערבית שנכתבו בכתב יד על נייר לפני למעלה מאלף שנה, ומטרת המחקר שלי הייתה לאפשר למחשב לזהות אותן בקריאה אלקטרונית.

 

השנה עלי לבחור את נושא המחקר בדוקטורט. תחום הראייה החישובית מעניין אותי במיוחד והוא כולל את נושא עיבוד התמונות, טכנולוגיה שמאפשרת זיהוי מילים. גם עולמות ה-VR (מציאות מדומה) וה-Object Tracking מרתקים אותי, באמצעותם יוכל המחשב לאתר אובייקטים בווידאו ולהחליף אותם באובייקטים אחרים.

 

במסגרת לימודי הדוקטורט הצטרפתי לתוכנית "אריאן דה רוטשילד לתלמידות דוקטורט" שתומכת בי מבחינה כספית, מעניקה לי הכשרות מקצועיות ואפילו תמיכה רגשית.

 

רים אל אעסם, הבדואית הראשונה שסיימה מדעי המחשב  ()
"בזכות התוכנית פגשתי דוקטורנטיות נוספות מהמגזר הערבי מאוניברסיטאות שונות והרגשתי לראשונה שיש לי עם מי לדבר". רים אל אעסם, הבדואית הראשונה שסיימה מדעי המחשב

בזכות התוכנית פגשתי דוקטורנטיות נוספות מהמגזר הערבי מאוניברסיטאות שונות והרגשתי לראשונה שיש לי עם מי לדבר. אך יותר מכל, התוכנית מעניקה לי הזדמנות לסייע לצעירים וצעירות מהמגזר הבדואי לשאוף להגיע לאקדמיה.

 

במפגשים איתם אני מספרת להם את הסיפור שלי ומסבירה מה נדרש מהם לקראת הלימודים, מהן המשמעויות הכלכליות ואיך הם יכולים לאזן בין הלימודים, העבודה והמשפחה. זה נושא רגיש במיוחד במגזר הבדואי והצעירים הללו נדרשים לבחירות לא פשוטות.

 

אם מישהו פונה אלי בנוגע לתחום מסוים אני מבררת עבורו את סיכויי הקבלה ואת אפשרויות התעסוקה לאחר הלימודים.

 

המסע שלי היה רצוף אתגרים, אך האהבה ללימודים ולידע סייעו לי להתגבר על כל מכשול, ואני מאמינה בכל ליבי שהצעירים והצעירות שפגשתי בתוכנית יכולים להיות פורצי הדרך הבאים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים