שתף קטע נבחר

יזן בן ה-3 מת מניתוח שקדים: "מוזר ששחררו אותו אחרי יממה"

פחות משבוע לאחר ניתוח שנחשב לפשוט יחסית, נקבע מותו של יזן אבו סכראן מי-ם. "אף אחד לא צריך לחשוש שהילד שלו יאבד את חייו בגלל ניתוח כזה", אומר אביו. מביה"ח נמסר: "הדרכנו את ההורים מה לעשות במקרה של החמרה במצב". מומחה: "מקרה נדיר מאוד". וגם: מה עושים במקרה של סיבוכים אפשריים?

הזוג נביל ובנאן אבו סכראן מירושלים לא העלו על דעתם כי הליך כירורגי שנחשב לפשוט יחסית, כגון ניתוח להסרת שקדים, יוביל למותו של בנם יזן בן השלוש. "הגענו לבית החולים הדסה עין כרם ב-07:30 ובסביבות 08:00 הכניסו אותו לחדר הניתוח", סיפר אמש (ד') נביל, אביו של יזן. ההורים העידו כי לא היו מודאגים במיוחד לפני הניתוח, וסיפרו כי שעה לאחר שהוא החל - הרופא בישר להם שההליך עבר בהצלחה.

 

יזן נביל אבו סכראן ( צילום: באדיבות המשפחה)
"הרופא בישר שהניתוח עבר בהצלחה". יזן אבו סכראן( צילום: באדיבות המשפחה)

 

לאחר התאוששות קצרה הועבר יזן למחלקת הילדים שבבניין אם וילד. "קיבלנו מיטה במסדרון, למרות שהיו מיטות פנויות בחדרים", סיפר נביל. "הגרון שלו כאב וניסו לתת לו תרופות, אבל הוא לא הצליח לבלוע. אני לא יודע למה לא נתנו לו תרופה לשיכוך כאבים דרך הווריד.

 

"ישבנו במסדרון והמיטה שלו נראתה כמו פח אשפה", המשיך, "כל אחד שעבר במקום הניח עליה משהו". לקראת השעה 18:00 באותו יום הרופא הגיע שוב לבדוק את הפעוט. לאחר מכן - יזן שוחרר לביתו.

 

"חשבתי שזה מוזר ששחררו אותנו כל כך מוקדם", אמר נביל. "זה לא אדם מבוגר, זה ילד שלא יודע להסביר את עצמו. היו צריכים להשאיר אותו להשגחה". למחרת, הוא סיפר, בנו התעורר וחש בכאב עז בגרון עד שאפילו לא הצליח לשתות. האב לקח אותו לרופא - שאבחן כי יזן סובל מדלקת גרון שהתפתחה כתוצאה מהניתוח. 

 

שביתה בבית חולים בירושלים  (צילום: ענבר טויזר)
הדסה עין כרם(צילום: ענבר טויזר)

ביום שלמחרת הצליח יזן לאכול, אך היה חיוור ולשונו התנפחה. אביו מספר כי לקח אותו שוב לרופא, שטען כי הנפיחות בלשון היא תופעה טבעית שצפויה לחלוף לכל היותר תוך שבועיים. נביל אמר שנראה היה שיזן מחלים מהניתוח: "הוא חזר לאכול ולשתות, ואפילו שיחק", הוסיף.

 

למחרת השתנתה תמונת המצב. "הילד התחיל להשתעל חזק בבוקר ולירוק כמויות של דם", תיאר האב, שהגיע עם בנו למרפאת "טרם" בשכונת תלפיות בירושלים. מצבו של הפעוט המשיך להידרדר והוא פונה על ידי מד"א לבית החולים שערי צדק שבעיר. "אף אחד לא הסביר לנו מה קרה, כל אחד הפנה אותנו למישהו אחר", שחזר נביל. "זה אמור להיות ניתוח קל. אף אחד לא צריך לחשוש שהילד שלו יאבד את החיים בגלל ניתוח כזה".

 

הסיבוכים האפשריים: דימום, פגיעה בלשון ותגובה אלרגית

על פי הנתונים בישראל, כ-5% מניתוחי כריתת שקדים מלווים בתופעות לוואי קשות שעיקרן התייבשות ודימומים משמעותיים. בשנים האחרונות דווח על מקרי תמותה אחדים של פעוטות שעברו ניתוח כריתת שקדים.

 

הסיבה המרכזית לצורך בכריתת שקדים היא תסמונת דום נשימה בשינה הכוללת הפרעת נשימה בשינה, נחירה, הפסקות נשימה ואירועי מחנק בשינה, שינה בפה פתוח, יקיצות מרובות, הרטבת לילה, הפרעות קשב וריכוז והפרעות גדילה.

 

הסיבוך העיקרי שאליו יש להיערך הוא דימום שנובע מפתיחה של כלי דם שנסגרים במהלך הניתוח. שכיחותו מירבית בשבוע הראשון שלאחר ההליך. הדימום יכול להתבטא בדליפת דם טרי (אדום) מהפה או מהאף, או בהקאה דמית (בצבע חום).

 

הסיכוי לדימום לאחר ניתוח שקדים הינו קטן, עד 5%, אך מדובר בסיבוך שיש לשים לב אליו. סיבוכים אחרים ששכיחותם נמוכה ביותר כוללים פגיעה בשיניים, פציעה בלשון, תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה וזיהום באזור הניתוח.  

 

אם מופיע דימום, יש לפנות עם הילד לרופא אף אוזן גרון. הרופא המומחה יחליט האם יש צורך בהשגחה - או שיש צורך בניתוח לסגירת את הכלי המדמם.  

שביתה בבית חולים בירושלים  (צילום: ענבר טויזר)
הדסה עין כרם. ארכיון(צילום: ענבר טויזר)

מומחה: "אם מופיע דימום - יש להגיע במהירות לבית החולים הקרוב ביותר"

ד"ר דוד אולנובסקי, מומחה אף, אוזן וגרון ורופא בכיר בבית החולים שניידר, אמר ל-ynet כי "להגיע למצב של מוות כתוצאה מניתוח להסרת שקדים זה דבר מאוד נדיר. הסטטיסטיקה מדברת על 1.5%-3% מכלל המנותחים שחווים דימומים. יש מי שחווה זאת ימים ספורים אחרי הניתוח ועד שבועיים לאחר מכן. במקרה של דימום, בית החולים מאשפז ברוב המקרים את החולה להשגחה ובחלק קטן מהמקרים מכניס אותו מיד לחדר ניתוח.

 

"הדבר החשוב ביותר לעשות כשיש דימום הוא להגיע לבית החולים הקרוב ביותר" הדגיש ד"ר אולנובסקי. "לא ללכת קופת חולים או מרפאה אחרת, אלא ישירות לבית החולים הציבורי הקרוב. עיכוב בהגעה עלול לגרום לאסון ולכן ההמלצות הן שבעשרת הימים לאחר הניתוח ההורה יהיה תמיד ליד הילד כדי שיוכל לשים לב לכל שינוי חריג".

 

אולנובסקי הוסיף כי "הדימומים הכי שכיחים מתרחשים אחרי כמה ימים. לכן, על אף שמדובר בניתוח שנחשב לפשוט, צריך להתייחס אליו בכובד ראש. לרוב, במקרים מצערים כגון זה, הסיבה לכך שלא הצליחו לעצור את הדימום נובעת מכך שכנראה לא הגיעו לבית החולים בזמן מרגע תחילת הדימום". כמו כן, הוסיף המומחה, כי "אין מניעה לבצע פעילות גופנית או לאכול של מאכלים מסוימים - אבל עדיף להיות במנוחה עד כמה שאפשר, ובמקרה של ילדים - להשאיר אותם תחת השגחת ההורים עד עשרה ימים מרגע הניתוח".

 

חדר ניתוח. ארכיון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חדר ניתוח. ארכיון(צילום: shutterstock)

הדסה עין כרם: "ההורים תודרכו לגבי כל הסיבוכים האפשריים"

בית החולים הדסה עין כרם, שבו עבר יזן את הניתוח, התייחס אמש למותו של יזן: "פעוט בן 3 שנפטר בפתאומיות בבית החולים 'שערי צדק' עבר ניתוח להקטנת שקדים בהדסה עין כרם ב-10 באפריל. הניתוח, שבוצע על ידי צוות שכלל את מנהל המחלקה, עבר ללא כל סיבוכים.

 

"הפעוט שוחרר לביתו לאחר יממה בליווי הוריו, תוך תדרוך ההורים בערבית על ידי רופא דובר ערבית מצוות המנתחים, לגבי מה מותר ומה אסור לו לאכול ועל מה הם צריכים להשגיח. התדרוך כלל הצבעה על סיבוכים אפשריים וכיצד עליהם לנהוג אם יופיע סיבוך ובמיוחד דימום. האמור גם נכתב באופן הברור ביותר בסיכום המחלה לרופא המטפל בקהילה.

 

"להורים הודגש כי עליהם להגיע מיד לחדר המיון בעין כרם אם יופיע דימום או החמרה כלשהי במצב, ובכל מקרה זומנו לביקורת שאחרי הניתוח כשלושה שבועות לאחריו.

 

"נציין כי מדובר בניתוח המבוצע בתדירות גבוהה, למעלה ממאה ניתוחים לשנה, ומתוך מאות ניתוחים דומים שבוצעו בהדסה בשנים האחרונות. רופאי מחלקת אא"ג מציינים כי לא אירעו סיבוכים חמורים שלאחר הניתוח בשנים האחרונות, ובוודאי שלא דימום מסיבי או מוות. כל צוות הדסה והנהלתה משתתפים בצערה העמוק של המשפחה".

 

מבית החולים שערי צדק נמסר: "מדובר בפעוט כבן 3 שעבר ניתוח שקדים לפני שבוע בבית חולים אחר והגיע הבוקר ללא סימני חיים תוך כדי פעולות החייאה שנמשכו גם בבית החולים, אך לדאבוננו לא היה מנוס מקביעת מותו. אנו משתתפים בצער המשפחה".

 

ביממה האחרונה נרשמו שתי טרגדיות נוספות במעורבות ילדים ברחבי הארץ: תינוק כבן שנה מלוד נחנק למוות בזמן שהמטפלת האכילה אותו במרק ירקות טחונים. המטפלת מסרה גרסה במשטרה ושוחררה לביתה בתנאים מגבילים.

 

זמן קצר קודם לכן מת בבית החולים איכילוב תינוק בן שנה כתוצאה מזיהום חיידקי נדיר בדמו. כל מי שבא עמו במגע נשלח לטיפול מונע.


פורסם לראשונה 18/04/2019 00:00

 

ענבר טויזר השתתפה בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: באדיבות המשפחה
יזן אבו סכראן
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים