שתף קטע נבחר
 

מקור המימון המפתיע לשימור הטבע: עליית מחירי הדיור

בכל פעם שאתם משלמים על דירה, חלק מהכסף מועבר לתקציב של הקרן לשמירת השטחים הפתוחים של רשות מקרקעי ישראל. עליית מחירי הדיור, משפיעה באופן ישיר על תקציב הקרן. לרגל החג, מיפינו עבור המטיילים את הפארקים שהתווספו בשנים האחרונות

הפן החיובי של עליית מחירי הדירות - מאות מיליוני שקלים מהכנסות המדינה מקרקעות, הועברו בשנים האחרונות לקרן לשמירת השטחים הפתוחים של רשות מקרקעי ישראל, לטובת מטרות סביבתיות. לרגל החג מיפינו את השטחים הפתוחים שהתווספו בשנים האחרונות לטובת המטיילים בישראל.

 

>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

משרד החינוך תוקע אכלוס 3,500 דירות בראש העין

זינוק במכירת דירות חדשות ב-3 החודשים האחרונים: הרצליה ורעננה בראש

מחירי הדירות חוזרים לעלות: עלייה של 0.6% בינואר-פברואר

 

לטייל במורד הירדן

עבור מי שמתכוון להצפין במהלך החג - לאחרונה הסתיימו פעולות שיקום והנגשת מורד הירדן, במקטעי נפתול אום ג'וני ובריכות הירדן, בהשקעה של 14.66 מיליון שקל. במסגרת זו נסללו שבילי טיולים, הוקמו חניונים ובוצע שיקום אקולוגי סביבתי להחזקת אופיו הטבעי של הנחל, שהופר בשנות ה-30 של המאה הקודמת, במסגרת העבודות ההנדסיות להקמת מפעל החשמל בנהריים.

מורד הירדן (צילום: אבי אריש)
מורד הירדן(צילום: אבי אריש)
 

הפרויקט קודם על ידי רשות ניקוז הנחלים כנרת בשיתוף עם המשרד להגנת הסביבה ובמימון משותף עם הקרן לשמירה על שטחים פתוחים. בתכנון נלקחה בחשבון ראייה עתידית לטובת שימור בעלי החיים והצמחייה הייחודית לאזור, היות והפרויקט ממוקם בשבר הסורי אפריקאי ומהווה מסדרון אקולוגי חשוב ביותר לקיום מגוון המינים האזורי והעולמי.

 

לתצפת על הרי נפתלי מקרית שמונה

עוד צפונה משם, בקרית שמונה, ממתין לכם פארק עירוני חדש ורחב ידיים בשם פארק המטוס, בצמוד לנחל עיון, לפארק הטכנולוגי ולשכונת יובלים בעיר. הפארק משתרע על שטח של כ-400 מ"ר מצפון לכביש 99, וכולל שבילי הליכה ואופניים, נקודות תצפית לעמק החולה ולהרי נפתלי ומתחמי ישיבה ופיקניק.

 

עבודות שדרוג האתר כללו גם שיקום אקולוגי להחייאת אפיק הנחל המקורי ושיקום הגדות בתוואי הנוכחי, וכן שיקום הצמחיה. הפרויקט קודם על ידי עיריית קריית שמונה עם הקרן לשמירה על שטחים פתוחים, בהשקעה של 1.93 מיליון שקל.

   (צילום: רשות מקרקעי ישראל)
פארק המטוס בקרית שמונה (צילום: רשות מקרקעי ישראל)
 

 

נחל השבעה בגליל התחתון

גם בנחל השבעה (ואדי אל-מידי), שבתחומי המועצה מקומית שיבלי אום אלג'נם בגליל התחתון, אפשר כבר ליהנות מעבודות השדרוג של האתר. העבודות, שהחלו ביוני 2018, מתבצעות על ידי רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי. עד כה הם כללו שיקום מקטע של 800 מטר מצומת עין זעטוטה לכיוון כדורי, ובקרוב מתכננים לבצע שני מקטעים נוספים לכיוון כביש 65.

 

בסך הכל מדובר בכשלושה ק"מ שיוסדרו בהשקעה של כ-2.5 מיליון שקל. העבודות שבוצעו עד כה כללו ניקיון פסולות מהנחל בסיוען של מעל ל-100 משאיות אשפה, הרחבה של הנחל, עבודות אדריכלות נופית והסדרת ניקוז מי גשמים. בנוסף נסלל שביל בטון מונגש לנכים ופינות ישיבה ופיקניק. מקטע הנחל שבוצע כשלב ראשון, מתפרס על פני 800 מטר.

 

נחל הקיבוצים

אתר נוסף שבו הסתיימו לאחרונה עבודות השדרוג הוא נחל הקיבוצים שבגן השלושה בעמק המעיינות, בו השלימו סלילת שביל באורך של כ-1.5 ק"מ מונגש לבעלי מוגבלויות והקמת תצפיות וגשר עץ לחציית הנחל. בנוסף בוצעו באתר שיקום אקו-הידרולוגי ונופי בנחל, שעיקרו הפרדה בין ערוץ הנחל האקולוגי לעידוד החזרת בעלי החיים וצמחים מקומיים, לבין ערוץ הנחל המשמש את המטיילים להליכה במים. קליטת קהל המטיילים. הפרויקט התבצע בהשקעה של 2.5 מיליון שקל מכספי הקרן, בהובלת רשות הטבע והגנים ומנהלת פארק המעיינות, ובוצע בפועל על ידי רשות ניקוז ונחלים ירדן דרומי ומועצה אזורית עמק המעיינות.

 

צפן: טיולים לפסח בגליל התחתון ובעמק המעיינות - נחל הקיבוצים

צפן: טיולים לפסח בגליל התחתון ובעמק המעיינות - נחל הקיבוצים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

להכיר את בריכת החורף לב השרון

אתר נוסף שאפשר עדין להספיק ליהנות מפירות השידרוג שלו, רגע לפני שייעלם עם בוא העונה החמה, הוא בריכת החורף לב השרון הממוקמת בצמוד לישובים עין ורד ועין שריד. העבודות במקום כללו את הסדרת המערך ההידרולוגי, שיקום הצומח המאפיין את קרקעות החמרה באזור, והנגשה שכללה הסדרת שביל הולכי רגל, תצפיות מסתור על בעלי חיים וכן גידור ושילוט.

   ()
בריכת לב השרון
 

בריכת החורף ממוקמת במחפורת ישנה שנוצרה כתוצאה מגניבת קרקע מתמשכת, בין שדות חקלאיים ובסמוך לכביש הגישה ליישובים הסמוכים. על אף מיקומה המרכזי והפוטנציאל האקולוגי שלה, הכולל זני צמחים ייחודיים ששרדו וחיות בר, היא אינה מוכרת לציבור. בפרויקט, שקודם על ידי המועצה האזורית לב השרון, הושקעו 778 אלף שקל מכספי הקרן, שם מציינים כי בעבודות הושם דגש על שימור אופיו היחודי של האזור לטובת הדורות הבאים.

 

לדווש בדרום עמק החולה

מסלול מעניין נוסף, שהעבודות עליו טרם הושלמו, הוא טיילת לרוכבי אופניים והולכי רגל שנסללת בדרום עמק החולה ומקשרת בין יסוד המעלה לאגם החולה. הפרויקט כולל גם שיקום המערכות האקולוגיות והחזרת מיני צומח לטובת יצירת מסדרון אקולוגי שיאפשר גם לבעלי החיים לחזור לסביבה. הפרויקט קודם על ידי המועצה המקומית יסוד המעלה, בהשקעה של 1.69 מיליון שקל מכספי הקרן.

עמק החולה אגם החולה (צילום:באדיבות רשות מקרקעי ישראל)
עמק החולה(צילום:באדיבות רשות מקרקעי ישראל)
 

 

ככל שמחיר הקרקע יקר יותר - יותר כסף הולך לקרן

הקרן לשמירה על שטחים פתוחים פועלת מכוח חוק לשמירה על השטחים הירוקים במדינה ושל משרדי ממשלה, רשויות סטטוטוריות, גופים מוניציפליים, חברות ממשלתיות וגופים נוספים לתמיכה בפרויקטים בשטחים הפתוחים ולשימורם. במסגרת זו היא מקצה עשרות מיליוני שקלים בשנה לסיוע במימון פרויקטים העוסקים בשמירה, פיתוח סביבתי וטיפוח של השטחים הפתוחים שמחוץ לשטחים העירוניים הבנויים.

 

בתוך כך, פועלת הקרן לאיתור תוכניות פיתוח ושמירת שטחים פתוחים, כשרוב הכספים מופנים לטובת פרויקטים המוגשים במסגרת קול קורא המתפרסם אחת לשנה. בנוסף היא מתקצבת פרויקטים שלגביהם התקבלה החלטה בממשלה, וכן מסייעת לשיקום נזקי טבע ולמימונם וקידומם של מיזמים בשטחים פתוחים.

 

תקציב הקרן מגיע מהפרשת 1% מהכנסות הרשות, לטובת שיקום, פיתוח ושמירה על שטחים פתוחים בעלי חשיבות אקולוגית. עליית מחירי הדיור, משפיעה באופן ישיר על הכנסות הקרן. כך, תקציב הקרן טיפס בהתמדה מכ-40 מיליון שקל בשנה, ל-140 מיליון שקל בשנת 2018. סך כל היקף הפעילות הכספית של הקרן מ-2010 עד 2018 עומד על 650 מיליון שקל.

אינפו כלכלה אתרי טבע ()
 

תוקצבו 376 פרויקטים

ההחלטה בדבר הקמת הקרן נקבעה בחוק רשות מקרקעי ישראל בשנת 2009, אך התקנות שלה גובשו רק בשנת 2012. בתוך כך, תקציב הקרן לשנת 2010 בסך 54.7 מיליון שקל הופנה לטובת שיקום הכרמל, לאחר השריפה הגדולה שאירעה בסוף אותה שנה. בפועל הקרן החלה בעבודה שוטפת בשנת 2013, אז הושלם פיילוט ראשון לקידום 11 פרויקטים בסכום כולל של כ-25 מיליון שקל (זאת לאחר שתקציבי השנים 2011-2012 הועברו לשנים 2013 ו-2014).

 

לפי נתוני הרשות, בין השנים 2013 ל-2018, תוקצבו 376 פרויקטים בסכום כולל של כ-437 מיליון שקל במסגרת הקולות הקוראים שפורסמו. בנוסף תקצבה הקרן פרויקטים נוספים, בהם פארק אריאל שרון, שיקום נזקי גל השריפות שארע בסוף שנת 2016 וסלילת שביל ישראל לאופניים, בסכום כולל של כ-115 מיליון שקל.

 

מפילוח הוצאות הקרן עולה כי כמעט שליש מהתקציב מופנה לטובת פרויקטים של שיקום, שימור ופיתוח שטחים פתוחים, בהם פארקים ואזורי נופש מטרופולינים, כ-17% לטובת רכישת זכויות במקרקעין לצורכי שימור טבע, וכ-15% לטובת ישובי מיעוטים. מטרות נוספות להם משמשת הקרן הם מבצעי ניקיון, כולל ניקוי חופים, טיפול במינים פולשים ושיקום מטמנות פיראטיות, שימור ופיתוח נחלים, תכנון, תחזוקה, סקרים ואיסוף נתונים.

 

בין הקריטריונים לדירוג הפרויקטים, על פי החלטת הנהלת הקרן, נבדקים התרומה של הפרויקט לתועלת הציבור והקהילה, עד כמה הוא מקדם פרויקטים של הנגשה ושבילים והאם המיזם ממוקדם ברשות שבאזור עדיפות לאומית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי אריש
מורד הירדן
צילום: אבי אריש
מומלצים