שתף קטע נבחר

הכירו: 12 הפאבים הוותיקים בתל אביב

הם שרדו לא מעט טרנדים מתחלפים, סביבה עירונית משתנה וברים חדשים שהוקמו בכל פינה בעיר - אבל כל אלו ממש לא מאיימים עליהם, והם ממשיכים להגיש את אותם משקאות ומאכלים שהגישו מיום פתיחתם: תריסר פאבים תל אביביים נוסטלגיים, שלא מתכוונים להיעלם מהנוף של העיר הלבנה כל כך מהר

 

תל אביב היא עיר של טרנדים ואופנות שמתחלפות בקצב מהיר במיוחד. אבל אל מול השינויים המהירים, עדיין קיימים בעיר הצעירה מקומות ותיקים ששורדים את האופנות המתחלפות, וממשיכים לפעול ולהציע במשך עשרות שנים את אותה האווירה.

 

הפאבים הוותיקים שבכתבה הזו שרדו (כמעט) הכול, והם לא מתכוונים להפסיק למרות שהעיר שסביבם השתנתה ללא היכר; צמחו בה מגדלים חדשים וקומפלקסים יוקרתיים של מגורים, ולקטנועים הצטרפו אלפי קורקינטים ואופניים חשמליים. אבל הם נותרו כפי שהיו, וממשיכים לשמש מקום נעים וטוב לשבת בו לשיחה על בירה. 

כדאי לכם להכיר אותם, כי אין כאן הרבה כמותם. פאב "הגאולה" (צילום: יפעת יוגב) (צילום: יפעת יוגב)
כדאי לכם להכיר אותם, כי אין כאן הרבה כמותם. פאב "הגאולה"(צילום: יפעת יוגב)

ברוב הפאבים הוותיקים של תל אביב - רובם חצו את העשור, וחלקם אף חצו ארבעה עשורים - הדגש הוא על השירות ועל המזיגה הנכונה של הבירה, בטמפרטורה המדויקת ובכוס המתאימה ביותר. מטרת האוכל שמוגש ליד היא לשמש בן לוויה למשקה, ותו לו. אין במקומות האלה הרבה תפאורה, מהסיבה הפשוטה שהאנשים שמבלים בהם -  הם אלה שמספקים לבסוף את התפאורה הטובה ביותר.

 

כאן, זה אולי גם המקום להסביר את ההבדל בין בר לפאב. פאב (public place) הוא האח הרציני והבוגר של הבר. כשנכנסים לפאב יודעים שמדובר בכזה כי ריח הסיגריות, היעדר העיצוב והברמן הוותיק (ולרוב גם המבוגר) שמכיר את כל לקוחותיו - משדרים פשטות שמאפשרת לאנשים שמבינים עניין ורוכשים כבוד למשקה האלכוהולי, ליהנות מאלכוהול טוב, נשנוש נחמד ומוזיקה מעולה המאפשרת לשוחח מבלי שתשלט על כל המקום.

המנזר (צילום: יח
פאב באווירה של פעם. "המנזר"(צילום: יח"צ)
  

הבר, לעומת זאת, הוא בדרך כלל צעיר, אופנתי ודינמי ומשמש מקום בילוי תוסס ושטוף זימה המביא איתו הפתעות רבות. והבחנה אחרונה: ברים יש עשרות אם לא מאות, פאבים אמיתיים, כאלה שמשמרים את האווירה של פעם - זאת שהייתה כאן לפני הליינים, הליינאפים, הטרנדים והפוזה - יש מעט מאוד, אז כדאי שתכירו אותם.

 

מתי המקלל

"מתי המקלל", הפאב המיתולוגי של מתתיהו לנדשטיין - שהלך לעולמו בתחילת חודש מאי בגיל 90 - פועל בשוק לוינסקי בתל אביב מאז שנת 1973, ויש שיגדירו אותו כמיזם אנתרופולוגי של ממש. 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

הלקוחות הקבועים שפוקדים את המקום, מגיעים אליו בעיקר בשביל הבירה הקפואה ומגש הנשנושים שכולל כבד קצוץ, נקניקים וגבינות לצד דג מלוח, ירקות בשמן זית ולחם שחור פרוס עבה, אותם נהג מתי להגיש להם לשולחן בתוספת קללה עסיסית במיחד.  

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

אם אתם רוצים להרגיש את האווירה התל אביבית בכל מעוזה, מומלץ לכם להגיע לחמארה ביום שישי, אז המקום דחוס, שיכור ורועש למדי. חוויה אנתרופולוגית, כבר הזכרנו?

 

מטלון 41 תל אביב, לא כשר

 

נורמה ג'ין

הפאב התל אביבי הוותיק חוגג השנה 15 שנות פעילות, וזו כבר סיבה למסיבה. בתחילת דרכו, היו לא מעט שהרימו גבה על ההחלטה למקם את הפאב באזור שכוח אל בדרום העיר, בקרבת מוסכים אפורים וסמוך למסעדת "חיים נלו" (הוותיקה גם היא), בית ספר לברמנים ופלאפל מצרי, כולם פועלים במקום עד היום.

 

15 שנה אחרי, נבנה לצד ה"נורמה ג'ין" חניון מסודר וממול ניצב קומפלקס חדש ונוצץ של בנייני מגורים. ולמרות זאת, הפאב הנוסטלגי נשאר כפי שהיה - מעוז הוויסקי האהוב על הקהל הבוגר שלא רודף אחרי טרנדים ואופנות משתנות. כיום, נמצא הפאב בבעלות בר טל ויונתן שלומי, שהתחילו שם את דרכם כברמנים ועם הזמן רכשו את המקום מבעליו והוא הפך לחלק בלתי נפרד מהדי אן איי שלהם.

נורמה ג'ין (צילום: רון אזולאי)
(צילום: רון אזולאי)

ומה שותים כאן? על דיספליי האלכוהול ישנם קרוב ל-300 סוגי ויסקי, ביניהם גם כמה בקבוקים נדירים ביותר שהגיעו לשם הישר מיפן, ולמעלה מ-30 סוגי בירות מיוחדות (כולל בירות נדירות ומתיישנות). יש שם גם שפע ליקרים, וודקות בטעמים ומשקאות אלכוהוליים שסיכוי גדול שרובכם טרם שמעתם על קיומם.

נורמה ג'ין (צילום: רון אזולאי)
(צילום: רון אזולאי)
 

בתפריט האוכל מציעים כאן צלע מבשר לבן (69 שקלים ל-300 גרם), המבורגר (68 שקלים), שרימפס במחבת המוגשים יחד עם רבע ג'בטה מושחמת בחמאה (69 שקלים) וקלמרי קריספי. האווירה במקום סולידית במיוחד, ועל הבר יושבים בני 30 פלוס לצד 60 פלוס, כשהמכנה המשותף לכולם, הוא החיבה למשקה אלכוהולי טוב, שנמזג על ידי ברמן קשוב באווירה שמאפשרת שיחה. במקום ישנה גם חצר אחורית רחבה, שבעונה החמה הופכת לביר גארדן אורבני וסודי, שרק לקוחות ותיקים יודעים על קיומו.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

את האווירה הבוגרת במקום מחזקת מוזיקת בלוז, פאנק, סול וג'אז ובחלק התחתון של הפאב, ליד כל כיסא, חרוטים שמותיהם של הלקוחות הקבועים שפוקדים את המקום מימיו הראשונים.

 

אליפלט 23 תל אביב, 03-6837383, לא כשר

 

המנזר

מה לא נאמר ומה לא נכתב על הפאב המיתולוגי הזה, שמסמל אולי יותר מכל את העיר הלבנה ואת אופיים של התושבים המתגוררים בה. "המנזר" נפתח בשנת 1992, ובאופן מדהים כמעט כל מה שפעל בסביבתו במהלך השנים בהן הוא קיים (מלבד "סלון ברלין" הסמוך), סגר מזמן את דלתותיו ("אלנבי 58" הוא דוגמה מצוינת לכך) או השתנה ללא היכר (שוק הכרמל, למשל). אבל ב"מנזר" לא מתרגשים מהשינויים הקורים בסמוך אליהם, וממשיכים לייצר אווירת פאב אולטימטיבית ולשמש בית חם לבליינים התל אביביים - צעירים ומבוגרים כאחד.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

אבל שלא תטעו לרגע, לא מדובר כאן ב"מאורת שתייה זניחה" כפי שאפשר היה להניח בטעות, אלא בפאב המלא תמיד עד אפס מקום, שפועל לאורך כל ימות השנה (וכשאנחנו כותבים לאורך כל ימות השנה - אנחנו מתכוונים לזה במלוא מובן המילה)ומציע תפריט שנותן "פייט" רציני לטובי המסעדות בעיר, מינוס הפוזה וכינויי השמות האופנתיים. 

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

אז מה אוכלים כאן? קודם כל, נפתח בזה שהאוכל ב"מנזר" תמיד מעניין ומשתנה מידי יום.  שווה במיוחד להגיע לכאן בשעות הצהריים של יום שישי, להתמקם באחד השולחנות בחוץ וליהנות מתפריט סופ"ש מיוחד (המתחלף גם הוא משבוע לשבוע) וכולל מנות דגל כמו נקניקיות חזיר צלויות, "כריך רובן" (58 שקלים), "רומני בפיתה" במילוי 200 גרם בשר לבן (65 שקלים) וכריכים כמו "פולד פורק" - לחמנייה במילוי כתף חזיר מעושנת (55 שקלים).

 

אלנבי 60 תל אביב, 03-5173015‏, לא כשר

 

סילון

"סילון" שברחוב קינג ג'ורג הוא פאב שכונתי הנמצא בבעלותם של היזמים אור פסטרנק ומשה כהן ("שוגון"), שהחזיקו בעבר לא מעט מקומות בילוי תל אביביים שהביאו חדשנות ואופי לעיר הלבנה (בינהם המגה בר "סווינג", "טי פארטי" ו"מג'ימבו").

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

החלל בו פועל הפאב אינו גדול, מעט אפלולי, צפוף וסליזי למדי, ובין הלקוחות הקבועים שלו אפשר למצוא גם בליינים המתקרבים לשנות ה-30 שלהם, וגם כאלה שנמצאים בתחילת שנות ה-60 שלהם. ולמען האמת, זה אינו מפליא שכן הקוקטיילים המוגשים כאן לא היו מביישים גם את ברי הקוקטיילים המפורסמים והפופולריים ביותר של תל אביב. מלבדם, פועלים שם גם חמישה ברזי בירה ו-14 סוגי ג'ין.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

הסגנון המוזיקלי במקום מזכיר תחנת רדיו; הוא משתנה מדי שעה, בניסיון ליצור גיוון ולהתאימו לכולם. ואם תהיו גם רעבים, יש שם תפריט אוכל חביב מאוד הכולל מנות כמו קורנדביף שיכול להגיע בצלחת (39 שקלים) או בתוך כריך ענק (45 שקלים) וסנדוויץ' עם דג מטיאס, המגיע ישירות משוק לוינסקי (38 שקלים).

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

קינג ג'ורג' 89 תל אביב, 03-6200053‏, לא כשר

 

אברקסס

פאב ה"אברקסס", פועל ברחוב לילינבלום מזה 20 שנה. לפני כשנה, אדי ארליך (שהיה אחראי גם על פתיחת מועדון "המוסד", גם הוא בתל אביב), העביר את הבעלות על המום לקבוצת אנשי לילה צעירים, שעדכנו והפכו אותו על פניו למה שהוא היום - פאב תל אביבי בוגר ומודרני.

   (צילום: בן פלחוב)
(צילום: בן פלחוב)

לפני המהפך, הנחשב  "אברקסס" למעוז הבילוי של ותיקי העיר שפקדו את המקום בעיקר כדי לשבת על הבר וליהנות מדרינק אחד או יותר, תוך צפייה בהופעה אקוסטית ולעיתים אפילו עלו בעצמם לבמה ופיזזו לצלילי מוזיקה מהניינטיז. "אברקסס" החדש הוא צעיר, תוסס וסקסי יותר, ויש בו תפריט שף של מסעדת "צפון אברקסס", השכנה שמעבר לקיר (שעל התפריט שלה חתום השף אייל שני, כמובן).

שף אייל שני (צילום: תיקי גולן) (צילום: תיקי גולן)
שף אייל שני(צילום: תיקי גולן)

מאחורי הבר ישנה עמדת שף, והחל מהשעה 21:00 בערב מצטרפים לחגיגה גם די ג'יי משתנים המרימים את המקום עם סגנונות מוזיקליים שונים. במקום מתקיימות עד היום מגוון הופעות, והחידוש הגדול הוא שמעתה המקום פתוח בימי שישי כבר מהשעה 14:00 בצהריים.

בראנצ'ים חדשים בארץ (צילום: יח
(צילום: יח"בן לחוב)

   (צילום: בן פלחוב)
(צילום: בן פלחוב)

לילינבלום 40 תל אביב, 03-5104435, לא כשר

 

הגאולה

הממלכה של איש חיי הלילה דן עציוני, מספקת במשך כל העשור האחרון מפלט לוותיקי העיר ולתושבי הסביבה שמחפשים אחר הדבר האמיתי, ולא אחר טרנד חולף שעתידו לא ברור. האווירה במקום כיפית וזורמת, ויש שם מוזיקה טובה ומנות בר לא שגרתיות. הגיל הממוצע של הקהל כאן נע בין 40-35, ומידי יום שישי - החל מ-15:30 בצהריים, נערכת במקום קבלת שבת עם מנות ספיישל ומוזיקה טובה.

 

בין היתר תוכלו לזלול כאן לזניה,תבשיל צ'ילי קון קרנה ופיצות וגם מזות מגוונות שמשמשות בנות לוויה מושלמות למשקה האלכוהולי. ואם תגיעו לכאן בימי ראשון, אחרי השעה 20:00 בערב, על כל דרינק שתזמינו כאן - תקבלו טאפס על חשבון הבית (שיפוד שרימפ וירק, ברוסקטה עם סלט עגבניות, פרוסת גראטן או קבב). אגב, ככל שתשתו יותר דרינקים - כך  "רצינות" הטאפס תעלה בהתאם.

 

בימים שבת עד חמישי (ללא יום שישי), בין השעות 22:00-17:00, מציעים ב"גאולה" 1+1 על כל תפריטי הבירות, היין והאלכוהול וגם 15% הנחה על כל תפריט האוכל.

 

גאולה 51 תל אביב, 052-3530647‏, לא כשר

 

פיקוק

הפאב הבא הוקם בשנת 2008 ברחוב מרמורק בתל אביב, ונחשב לאחד מראשוני הגסטרו-ברים שפעלו בעיר. הסגנונות המוזיקליים שמתנגנים במקום הם אינדי, ג'אז ואוונגרד, ומידי יום עד השעה 20:00 בערב - יש במקום "האפי האוור" מפנק. ואם זה לא מספיק, לאורך כל שעות הערב, בישיבה על הבר בלבד, תקבלו שם 10% הנחה על כל מנות האוכל שבתפריט.

 

ומה אוכלים שם? המבורגרים ששמם יצא למרחקים הרבה לפני שלמדנו איך שמים את ביצת העין על הקציצה (69-43 שקלים), מנות מהמטבח הגיאורגי כמו חינקאלי וחצ'אפורי וגם פיצות עם תוספות שונות (49-43 שקלים) וסנדוויצ'ים במגוון מילויים.

 

מרמורק 14 תל אביב, 03-6868259, לא כשר

 

Lennys

"לניס" נפתח בשנת 2000, בין המוסכים והמתפרות של שכונת פלורנטין. רועי כהן, מי שפתח את המקום, רצה בסך הכל להקים בית קפה קטן ושכונתי, אך כשנה לאחר שפתח את המקום - הוא התרחב וגדל, וב-2003 כששותפו של כהן החליט לפרוש מהשותפות, החליט האחרון להפוך את "לניס" לפאב-מסעדה.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

כיום, "לניס" נחשב למוסד הוותיק והיציב בשכונה הצבעונית, שלאחרונה משנה את פניה בקצב מסחרר עם בניינים חדשים שצצים בכל פינה. ומה אוכלים שם? מנת הדגל במקום היא ההמבורגר האימתני (67 שקלים) ומלבדו יש גם פיצה "קון קרנה" (52 שקלים) וחריימה חציל.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
  

ויטאל 7 תל אביב, 03-5186637, לא כשר

 

ברבוניה בר

הבר הלא שגרתי שפתח עזרא מרמלשטיין (ז"ל) בשנת 1992, בחלל בו פעלה באותם ימים מסעדת "ברבוניה" - גם היא נפתחה על ידי מרמלשטיין - מציע לבליינים אווירה ייחודית ואחרת מזו שמציעים מרבית הפאבים והברים הפועלים בעיר.

 

ל"ברבוניה בר" מגיעים בעיקר כדי לפתוח שולחן עם בירה וצלחות קטנות עם ברבוניות מטוגנות, שרימפס וקלמרי, כדי שיהיה מה לנשנש בצד. אפשר לעשן שם ללא חשש, ולעיתים - בחסות האלכוהול - האווירה מתחממת והופכת לנועזת ואפילו לקצת סליזית.

עזרא מרמלשטיין ז"ל ב"ברבוניה בר" (  ) (  )
עזרא מרמלשטיין ז"ל ב"ברבוניה בר"

מרבית הלקוחות שיושבים כאן באופן קבוע משתייכים לקבוצה המכונה בעיר "הבוהמה", ומרביתם משתדלים לשמור על המקום בסוד על מנת שיישאר כמו שהוא - נטול היפסטריות וחדשנות המאפיינת את מרבית הברים בתל אביב. 

 

אבל אנחנו, לעומתם, לא יכולים שלא לגלות לכם שב"ברבוניה בר" מגישים את פלטת הסלטים הטובה בעיר, מנת פלמידה כבושה מעולה (48 שקלים) וסרטנים טריים בעונה.

 

בן יהודה 192 תל אביב, 03-5240961, לא כשר

 

פאב עמירם

הפאב הבא, שהוקם בשנת 1997, היה המקום הראשון בו נמזגה בירת גינס בארץ. במהלך השנים הללו, כל סביבתו השתנתה; מתחם הנמל שינה את פניו, וכך גם מועדון השיט הסמוך, אך "עמירם" שמר על ייחודו וסירב להשתנות.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

הפאב הוותיק קרוי על שם זה שפתח אותו, הנקרא, באופן לא מפתיע - עמירם. כיום, נמצא המקום בבעלותה של המסעדנית חגית קוטון, שעושה בו הכול - החל מהאירוח וממזיגת משקאות דרך בישול המנות ועד להגשתן ללקוחות. המראה שלו מזכיר לא מעט פאבים ותיקים; בחוץ תלוי שלט של "גינס" ובחלל עצמו ישנם בעיקר רהיטי עץ, והפרט החשוב ביותר - הדיספליי הקטן של האלכוהול עמוס בבקבוקים שונים.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

כל המנות שבתפריט מתאימות כמלוות לבירה קרה וצוננת, וביניהן תוכלו לזלול קורנדביף (48 שקלים), שרימפס מטוגנים (68 שקלים) טונה מעושנת (36 שקלים), דגים מטוגנים, פלטות נקניקים וגבינות, דגים כבושים ומעושנים, איקרה וגבינת לבנה שמכינים במקום.

 

התערוכה 8 תל אביב, 03-5441634‏, לא כשר

 

השופטים

הפאב הוותיק הבא נפתח ב-1981 ברחוב אבן גבירול, הרבה לפני שמישהו בכלל חשב למלא כל פינה ריקה ברחוב המרכזי בברים צפופים המשתלטים על מדרכות הרחוב. "השופטים" הצליח לשרוד לא מעט במהלך שנות פעילותו, והסיבה לכך שהוא ממשיך לשמש בית ללא מעט בליינים תל אביביים, היא שיש בו אווירה של בית מרזח אמיתי, כמו שהיו פה פעם. 

 

העיצוב במקום כולל קישוטי מרצ'נדייזינג של סוגי בירות שונות, והסגנון המוזיקלי שמתנגן כאן הוא לרוב רוק. בגזרת השתייה, יגישו לכם שם בירות בוטיק בבקבוקים ובברזים, והאווירה נטולת הפוזה מושכת לכאן בליינים המגיעים נטו כדי לשתות משקה טוב ולא כדי לראות ולהיראות.

 

בגזרת האוכל מציעים כאן תפריט טבעוני הכולל מנות כמו כריך בטטה עם טחינה, בטטה, פלפל קלוי וחסה מתובלת בלחמנייה עגולה, מנת המבורגר טבעוני משעועית שחורה המגיע עם מיונז טבעוני ומנות פתיחה כמו טחינה, חומוס וחציל - את כולם מכינים במקום. 

 

ועוד משהו: בימי שישי ה"האפי האוור" נמשכים שם עד השעה 21:30 בערב, ומדי פעם נערכים במקום גם ערבי ג'אז עם מוזיקה חי. 

 

אבן גבירול 39 תל אביב, 03-6951153‏, לא כשר

 

ארנולד

המקום הבא נפתח לפני מעל ל-50 שנה, ומנוהל כיום על ידי ילדיו ונכדיו של ארנולד, מי שפתח את המקום בזמנו. הלקוחות שפוקדים את המקום משתנים לאורך היום; בבוקר יושבים כאן בעיקר בני הגיל השלישי, בצהריים אפשר למצוא במקום הורים עם ילדים שמגיעים כדי לסעוד את ארוחת הצהריים, ובערב מגיע קהל סולידי המורכב רובו מתושבי צפון תל אביב בגילאי 40-30.

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

לאורך כל שנות פעילותו,"ארנולד" אירח לא מעט אנשים חשובים - החל מפוליטיקאים, דרך שחקנים ועד לסופרים ואומנים. הללו נהנו כאן ממנת החצילים המפורסמת, אותה אפשר למצוא בתפריט עד היום, מנה של פילה מטיאס (37 שקלים), פטה כבד (38 שקלים), איקרה עם בצל וציזיקי וגם שרימפס ברוטב חמאה ושום, קבב בולגרי (64 שקלים) וצלע חזיר צלויה (84 שקלים).

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)
 

פאבים ותיקים בתל אביב (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

שטרית 6, תל אביב, 03-6484911, לא כשר

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
הפאבים הוותיקים בתל אביב: "המנזר"
צילום: יח"צ
מומלצים