שתף קטע נבחר

מתחת לאף: טיולי טבע עירוניים

מחורשת לנגה בזיכרון יעקב, דרך תל מיכל בהרצליה ועד לבריכות החורף של קריית גת – ריכזנו עבורכם כמה פנינות טבע מפתיעות במרחק פסיעה מאזורי מגורים

כלניות ברמת השניים (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
כלניות ברמת השניים(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)

בעוד שחובבי טבע הנמצאים בעיר מכירים מקרוב את העושר החי והצומח בעיר, תושבים רבים בערים ברחבי הארץ כלל לא מודעים לו. סקרי טבע עירוניים שעורכת החברה להגנת הטבע עבור הרשויות המקומיות, בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, משרד השיכון וקרן ברכה, חושפים כי גם החי והצומח לא עוצר בכניסה לעיר - וערי ישראל עשירות בבתי גידול ייחודיים ובבעלי חיים וצמחים נדירים, מוגנים ובסכנת הכחדה. ריכזנו עבורכם כמה המלצות, אך זכרו: אין לקטוף פרחים מוגנים, אין לגעת בהם ויש להיזהר מאוד שלא לרמוס אותם או לדרוך עליהם. יש לשמור גם על בעלי החיים שבהם נתקלים בטיול, ואסור בהחלט להשאיר אשפה בשטח.

 


 

חורשת לנגה וגן סטיבן, זיכרון יעקב

המושבה הציורית זיכרון יעקב לא מציעה רק מדרחוב צבעוני ואתרי מורשת – אלא גם הרבה טבע. רבים מכירים את רמת הנדיב היפה, אך יש טבע לא פחות יפה גם בלב היישוב. אחד האתרים המעיינים בזיכרון יעקב הוא אחוזת לנגה – בית אחוזה שנבנה ב-1912 על ידי הזוג ניטה (בנטוויץ') ומיכאל לנגה. אביה של ניטה, הרברט בנטוויץ', היה משפטן אנגלי שהחל את עבודתו בשירות משה מונטיפיורי, הפך לציוני נלהב והתאהב בארץ ובייחוד בנופי הכרמל. לאחר שובו לאנגליה, החליט לקרוא לאחוזת הקיץ של המשפחה בקנט בשם "חצר כרמל". לימים, גם חצר האחוזה של המשפחה בזיכרון יעקב נקראה בשם זה.

רקפת מצויה ומקור-חסידה גדול בחורשת לנגה (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
רקפת מצויה ומקור-חסידה גדול בחורשת לנגה(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

מרבד רקפות בחורשת לנגה (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
מרבד רקפות בחורשת לנגה(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)

סביב הבית ב"חצר כרמל" נמצאת חורשת לנגה, שנשתמרה לאורך השנים כאתר טבע עירוני. בסוף החורף ובתחילת האביב פורחים במקום מרבדי רקפות לצד פרחים נוספים, כ-20 שקדיות ועצי בוסתן נוספים. מהחורשה ניתן להמשיך בהליכה רגלית קצרה אל גן סטיבן – גן אורכי ירוק ופורח הכולל פריחה עונתית מגוונת באזורים ששוקמו על ידי תושבי המושבה. לקינוח אפשר להתרשם מאתרי המורשת הרבים במרכז זיכרון יעקב ולקנח בבית קפה או מסעדה במדרחוב הצבעוני.

 

משך ההליכה 3-2 שעות, תלוי במשך השהייה. המסלול בחורשת לנגה מעגלי, ולאחר מכן ההליכה לגן סטיבן היא במסלול קווי (הלוך-חזור). חורשת לנגה נמצאת בצומת הרחובות ברושים וחי"ל, מול בית דניאל. במקום חניון מסודר.

גן סטיבן בזיכרון יעקב (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
גן סטיבן בזיכרון יעקב(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

 


 

מתל רקת לכינרת, טבריה

על גבעה נמוכה, כמה מאות מטרים צפונית לטבריה, נתגלו שרידי עיר עתיקה אבל מזוהה עם העיר המקראית רקת, אשר מוזכרת בספר יהושע כאחת מ"ערי מבצר הצדים" בנחלת שבט נפתלי. בפסגת התל נמצא עץ חרוב בודד, ולצדו תצפית נוף יפה לכנרת ולטבריה, ופריחה מרשימה של חצבים בחודש אוקטובר.

 

את המסלול מתחילים בקצה רחוב השומר בטבריה, לפני שהוא מתעקל ימינה והופך לרחוב אחד העם. יוצאים בדרך עפר המתעקלת שמאלה וניגשים אל הגבעה הנמוכה שלפני העיקול – זו תל רקת. מהתל ממשיכים בדרך היורדת צפונה, למרגלות מצוקים עטורי רקפות בסוף החורף ובתחילת האביב. בפינת המצוק נמצא עץ גדול ובולט של אלה ארץ-ישראלית, יחד עם שני פרטים קטנים נוספים למרגלות התל, מדובר בעצי האלה הנמוכים ביותר בארץ (ובעולם) הגדלים בטבע.

חצבים בסתיו בתל רקת (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
חצבים בסתיו בתל רקת(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

עץ אלה מהנמוכים בארץ בתל רקת (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
עץ אלה מהנמוכים בארץ בתל רקת(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)

עם ההגעה לכביש 90 פונים שמאלה וחוצים בזהירות את הכביש הסואן. ממשיכים בהליגה עד שמזהים לאחר כ-130 מטרים סימון שבילים כחול בין חלקות פרטיות מגודרות. השביל נמשך כ-150 מטרים עד לשביל סובב כינרת המסומן בסגול – שם פונים ימינה וממשיכים דרך צמחייה עבותה ומעיינות עיינות רקת החמימים עד לסיום המסלול בחוף התכלת.

צמחייה עבותה ליד עיינות רקת (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
צמחייה עבותה ליד עיינות רקת(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

משך ההליכה 3-2 שעות. המסלול קווי ויש לדאוג להקפצת רכבים, או לשוב באותה הדרך. החנייה בסוף המסלול (חוף התכלת) כרוכה בתשלום. ניתן להמשיך רגלית עד לעיר טבריה לאורך שביל סובב כינרת.

 

חנות קירה ונחל סנין, יקנעם

הנוף בשולי העיר יקנעם תמיד מעורר התפעלות, ובהתאם הוא גם מציע מסלול טבע עירוני יפהפה אשר יוצא מחורבות חאן טורקי, עובר דרך אירוסים מרשימים או מרבדי פריחה של כלניות בשלל צבעים (תלוי בעונה) וממשיך אל עבר יערות ונחלי רמות מנשה.

 

המסלול מתחיל (ומסתיים) בקצה רחוב עמק השלום ביקנעם עילית. בקצה חלקו הבנוי של הרחוב יורדים מהכביש מזרחה ומחנים את הרכב בחניית עפר סמוך למבנה גן ילדים. מכאן ממשיכים רגלית בדרך עפר המתעקלת שמאלה לכיוון חנות קירה – שרידי חאן דרכים מהתקופה הממלוכית במאה ה-14, אשר שימש בתקופה העות'מאנית כמלון דרכים לשיירות שהובילו מלח מחוף הים לפנים הארץ. במקום תצפית מרהיבה לכיוון צפון ומזרח, ובסוף האביב ניתן לראות מעל לחורבות החאן פריחה מרשימה של אירוס ארם נהריים.

מסלול חנות קירה (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
מסלול חנות קירה(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

אירוס ארם נהריים בחנות קירה (צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
אירוס ארם נהריים בחנות קירה(צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע)
 

מכאן ממשיכים בשביל היורד מזרחה. ניתן להמשיך עם השביל עד ליער האורנים הנטוע ובו מרבדי רקפות בסוף החורף ובתחילת האביב – מקום מושלם לפיקניק. אולם, כדי להגיע לנחל סנין יש לפנות בשביל ימינה (לכיוון דרום-מזרח). האזור, שנקרא "רמת השניים" על שם שני השומרים יואש זולר ויצחק קליצ'בסקי שנפלו בהגנתם על אדמות יקנעם בשנת 1936, מלא פריחה שמשתנה על פי העונות לצד צמחי תבלין רבים.

 

בסוף החורף מורדות הגבעות מתמלאים בפריחה משגעת של מרבדי כלניות בצבעים לבן, סגול, ורוד ואדום. בכמה מוקדים לאורך הנחל ניתן לצפות בסוף החורף בפריחת אירוס הביצות הנדיר. לאחר הביקור בנחל שבים באותה הדרך אל נקודת ההתחלה. משך ההליכה כשעה.

 

לטייל בטבע הקסום של תל אביב 

 

הבאסה, הרצליה

באמצע הרצליה מסתתרת לה פנינת פנאי ונופש המשלבת פארק מטופח לכל המשפחה עם מדשאות, מתקנים ובריכת נוי - לצד פארק טבע פסטורלי שבסיסו בשלולית החורף של "הבאסה". אזור ה"באסה" (בערבית – ביצה) הוא אזור נמוך התחום בין מצוקי הכורכר של הרצליה וכפר שמריהו כיום, אשר בעברו היה אזור של ביצות קבע. בתקופה הביזנטית אף נעשו ניסיונות לנקז את מי הביצה לים באמצעות חפירת מנהרה באורך 190 מטרים (שאת פתחה המערבי רואים כיום מכביש החוף, צפונית למחלף הסירה).

 

בשנים האחרונות הפך רוב האזור לפארק עירוני, אך חלק קטן משלולית החורף נשמר. כך, מהווה פארק הרצליה דוגמה נהדרת לשילוב אתר טבע עירוני איכותי בתחומי העיר הבנויה. בתחומי הפארק מתקיים מגוון ביולוגי עשיר במיוחד, הכולל ציפורים, יונקים, זוחלים, דו-חיים, פרפרים ועוד – בין מיני צומח רבים, חלקם נדירים מאוד. בחורף ובאביב בולטים בשטחי ההצפה עופות מים רבים כדוגמת ברווזים ממינים שונים, קורמורן גדול, לבניות, אנפות, מגלנים, תמירונים ועוד. צמחים נדירים שניתן לראות באתר כוללים בוציץ סוככני שזהו גבול תפוצתי הדרומי ותורמוס צהוב.

תור מצוי בפארק הרצליה (צילום: אבנר רינות)
תור מצוי בפארק הרצליה(צילום: אבנר רינות)
 

הגישה הנוחה לפארק היא ממחלף שבעת הכוכבים. בכיכר הצמודה לקניון פונים שמאלה לרח' בן ציון מיכאלי, ומיד אחרי ימינה לחניה הדרומית של הפארק. ניתן גם להגיע רגלית מתחנת הרכבת של הרצליה – יוצאים מהתחנה לרח' בן ציון מיכאלי ופונים שמאלה לחניית הפארק ודרכה אל הפארק עצמו. משך הטיול בפארק שעה עד שעתיים, במסלול מעגלי.

 

תל מיכל, הרצליה

תל מיכל הוא אתר ארכיאולוגי ובית גידול ים תיכוני על רכס הכורכר החופי. באתר חמש גבעות והוא מתנשא לגובה 30 מטרים בפינתו הגבוהה ביותר. שמו הקדום של האתר אינו ידוע, אך נמצאו בו שרידי מבנה מהתקופה הישראלית (המאה ה-10 לפני הספירה) ושרידי מקדש מהתקופה הפרסית ומהתקופה ההלניסטית (המאות ה-2-5 לפנה"ס), וכן שרידי בית קברות, גת עתיקה, חרסים, פסלונים ותכשיטים.

ברז מצוי בתל מיכל (צילום: אבנר רינות)
בז מצוי בתל מיכל(צילום: אבנר רינות)

כרוון בתל מיכל (צילום: יעל אורגד)
כרוון בתל מיכל(צילום: יעל אורגד)
 

חרצית עטורה בתל מיכל (צילום: יעל אורגד)
חרצית עטורה בתל מיכל(צילום: יעל אורגד)

הטבע באתר כולל חולות חוף, מחשופי כורכר ובריכת חורף קטנה. בשלהי החורף ובאביב יש כאן פריחה עונתית מרהיבה של מרסיה יפהפייה, ציפורנית מגוונת, אלקנת הצבעים, חרצית עטורה, פרג אגסני, אטד החוף, סביון יפו, דרדר קרומי ומינים נוספים. בסוף הקיץ פורחת כאן חבצלת החוף. בעלי חיים השכיחים באזור כוללים מיני עופות שונים כדוגמת חוגלת סלעים, כרוון מצוי, עורב אפור, צופית בוהקת ובאביב ובקיץ מקננים במצוקי החמרה זוגות רבים של שרקרק מצוי. יונקים קטנים כוללים מריון מצוי, נמיה, ארנבת השדה, דרבן הודי ועוד. בשטח יש גם אוכלוסייה יפה של לטאה אנדמית (ייחודית לאזור) בשם שנונית השפלה.

מריון מצוי בתל עירני (צילום: אבנר רינות)
מריון מצוי בתל עירני(צילום: אבנר רינות)
 

הכניסה הרגלית המומלצת לשטח היא משדרות אבא אבן, מול פינת רחוב וינגייט. גישה נוספת היא מרחוב השונית, בקצה הדרומי של התל, אולם דרך זו תלולה מעט. ניתן לחנות בחניית קניון ארנה, ומשם ללכת כמה מאות מטרים. משך הטיול באתר כשעה עד שעתיים, במסלול מעגלי.

 

בריכות החורף ותל עירני, קריית גת

בירת חבל לכיש, קריית גת, מציעה מסלול פריחה מרהיב עם מגוון מיני צומח בסכנת הכחדה, שלוליות חורף עם דו-חיים, אתר העפלה לפרפרים ואתר עתיקות שממנו נשקפת תצפית נוף יפהפייה. המסלול מחולק לשני קטעים המצריכים נסיעה ברכב ביניהם. משך הטיול כולו 3-2 שעות.

זנב סנונית נאה בתל עירני (צילום: יצחק כהן)
זנב סנונית נאה בתל עירני(צילום: יצחק כהן)
 

הטיול מתחיל ביער קריית גת הצמוד לכביש 40. נקודת ההתחלה היא במפגש הרחובות אדוריים ומבוא עופרה. מנקודת ההתחלה יוצאים דרך גן משחקים קטן לכיוון מערב אל היער, וכשנכנסים אליו פונים ימינה לכיוון צפון והולכים על שביל עפר. לאחר כ-50 מטרים מגיעים אל בריכת החורף הראשונה והקטנה מבין שתי בריכות החורף במסלול. סביב הבריכה ישנם ריכוזי פריחה של כלניות בעונת הפריחה. ממשיכים עם שביל העפר ולאחר כ-150 מטרים מגיעים אל בריכת החורף השנייה, שם ניתן לפגוש אלפי ראשנים של קרפדה ירוקה ואילנית מצויה, ואולי אף פרטים בוגרים.

שום הגלגל ביער קריית גת (צילום: יצחק כהן)
שום הגלגל ביער קריית גת(צילום: יצחק כהן)
 

ממשיכים עוד כ-450 מטרים עם בשביל ומגיעים אל הריכוז הראשון של הצמח שום הגלגל – מין נדיר למדי הנמצא בסכנת הכחדה, ופורח מאמצע מרץ עד אמצע אפריל. במקום פריחה מגוונת נוספת, וניתן למצוא בו גם את זמזומית ורבורג הנדירה אשר נמצאת בסכנת הכחדה חמורה. לאחר כ-200 מטרים פונים ימינה לכיוון מזרח, אל העיר והשטח הבנוי שבה. במקטע זה חפשו את מרוות אייג - מין נדיר ביותר המצוי בסכנת הכחדה חמורה. לאחר כ-500 מטרים מגיעים חזרה אל העיר ופונים שמאלה לכיוון צפון, ממשיכים ומגיעים אל ריכוז ענק של מאות פרטי שום הגלגל - אחד מהריכוזים הגדולים ביותר של פרח זה בארץ.

 

נקודת הסיום של חלקו הראשון היא ברחוב הבנים 7, משם נוסעים אל חניית בית הקברות העירוני ויוצאים למסלול מעגלי המוביל אל תל עירני. חוצים בזהירות את כביש 35 ברמזור לכיוון קיבוץ גת ומגיעים לאנדרטה לזכר חיילי הפלוגה הדתית אשר נפלו בקרב שנערך במקום במלחמת העצמאות. מהאנדרטה עולים לראש תל עירני וצופים אל שדות השפלה והעיר קריית גת. פרפרים רבים נוהגים להעפיל את ראש הגבעה כדי לחזר אחר בנות זוג, ואחד הפרפרים הנפוצים באתר הוא זנב סנונית נאה – אחד הפרפרים הגדולים והיפים בארץ. למרגלות התל פריחה עונתית יפה הכוללת כלניות בחורף וחצבים בסתיו.

מרוות אייג ביער קריית גת (צילום: עמית מנדלסון)
מרוות אייג ביער קריית גת(צילום: עמית מנדלסון)
 

דבורנית דינסמור ביער קריית גת (צילום: יצחק כהן)
דבורנית דינסמור ביער קריית גת(צילום: יצחק כהן)
 

למסלולי טבע עירוני נוספים, ניתן לעיין בנתוני סקרי הטבע של החברה להגנת הטבע מכל רחבי הארץ שרוכזו באתר ייעודי. לדברי יעל זילברשטיין-ברזידה, מנהלת יחידת סקרי טבע עירוני באגף שימור סביבה וטבע של החברה להגנת הטבע, "אנו למעשה מגשרים בין הציבור לבין רשויות מקומיות בסוגיות הנוגעות לשמירת טבע והגנה על המגוון הביולוגי והשטחים הפתוחים, ומזמינים את חובבי הטבע להיות מעורבים במדע אזרחי - לדווח על חיות דרוסות ולסייע בקידום מעברים אקולוגיים, לנטר פרפרים או לספור ציפורים ולעזור לנו לקבל תמונת מצב עדכנית ומהימנה על מצב הטבע העירוני ולאפשר לנו למפות שטחי טבע בעלי רגישות לשימור".

 

על ממצאי הטבע העירוני מהטיול שלכם תוכלו לדווח באמצעות טפסים אינטרנטיים שזמינים בכל טלפון חכם ובמחשב – הקליקו. ניתן לדווח על הממצאים גם בקבוצת "תצפיות בטבע העירוני עם החברה להגנת הטבע"

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע
כלניות ברמת השניים
צילום: יחידת סקרי טבע עירוניים, החברה להגנת הטבע
מומלצים