שתף קטע נבחר

המדינה תשלם להורים 1.8 מיליון ש' על איחור בהמלצה לתוסף הריון

הוריו של ילד שנולד בשנת 2000 כשהוא סובל ממומים קשים יפוצו לאחר שטענו כי משרד הבריאות התרשל כשהתמהמה בפרסום הנחיה ליטול חומצה פולית במהלך ההיריון. מדינות רבות פרסמו המלצה על נטילת הוויטמין בשנת 1992. בארץ פורסמה הנחיה דומה רק בשנת 2000. הורי הילד יקבלו 1.8 מיליון שקל

הורים לילד אשר נולד עם מומים קשים יפוצו על ידי משרד הבריאות בסכום של 1.8 מיליון שקלים לאחר שטענו שהמדינה התרשלה כשהתמהמהה על המלצת נטילת חומצה פולית בהיריון.

 

אימו של הילד הרתה בחודש ינואר 2000. למרות שהייתה במעקב של רופא נשים בקופת חולים לאומית לא הומלץ לאישה ליטול חומצה פולית.

 

חומצה פולית היא ויטמין מקבוצת B. לוויטמין ישנו תפקיד חשוב בהתפתחות תקינה של המערכת העצבית בגוף. רופאים ממליצים כיום ליטול את הוויטמין כשלושה חודשים לפני ההריון ולהמשיך וליטול אותו במהלכו, וביתר שאת בשליש הראשון שלו.

 

קראו עוד:

חומצה פולית: למה היא כל כך חשובה?

הנחיות חדשות בישראל: חומצה פולית - לכולן

תביעה: אישה לא לקחה B9, התינוק נולד נכה

 

בתביעה שהגישה האישה באמצעות עו"ד ענת גוטמן ועו"ד ארן אמיר ממשרד גוטמן-אמיר, היא טענה כי למרות שבמדינות רבות כגון ארצות הברית, קנדה ואנגליה הנחו נשים בהיריון ליטול חומצה פולית בהיריון כבר משנת 1992, בארץ פורסמה הנחיה דומה רק בשנת 2000.

 

כבר בשנות ה-80 החל להצטבר ידע מדעי על אודות חשיבות הוויטמין לנשים הרות. עד שנת 1992 הוכח במחקרים כי מתן 800 מיקרוגרם של חומצה פולית בחודש שלפני ההתעברות ועד לחודש השני להיריון מנע כליל הופעה של מומים מולדים במערכת העצבים.

 

חומצה פולית. השפעה על מניעת מומים עובריים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חומצה פולית. השפעה על מניעת מומים עובריים(צילום: shutterstock)

 

התוצאות המובהקות של המחקרים גרמן לארגוני בריאות עולמיים לפרסם הנחיות, לפיהן מומלץ לנשים שמעוניינות להיכנס להיריון ליטול את הוויטמין. בין השנים 1992 ועד שנת 2000, השנה בה פרסם משרד הבריאות הנחיה דומה, פורסמו מעל 400 מחקרים התומכים ביתרונות של נטילת חומצה פולית לפני היריון ובראשיתו.

 

בתביעה טוענים הוריו של הילד כי ההתמהמהות של משרד הבריאות בפרסום ההמלצות הוביל לכ-200 לידות של ילדים הסובלים ממומים, אשר ניתן היה למנוע אותם.

 

"ויטמין זול נטול תופעות לוואי"

"העובדה כי מדובר במינון נמוך מאוד של ויטמין פשוט, זול מאוד, שאינו חייב במרשם רופא ושהינו נטול תופעות לוואי מעצים את חומרת המחדל", נכתב בתביעה, שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים.

 

מהתביעה עולה בנוסף כי אין עדות לדיון שקיים משרד הבריאות בנוגע לפרסום הנחיה לנטילת חומצה פולית עד שנת 1996. בחודש דצמבר 1997 סוכם בין משרד הבריאות ובין המועצה הלאומית למיילדות כי משרד הבריאות יפעל להעשרת מזון בחומצה פולית ולייצור טבליות של הוויטמין, אך כאמור, רק בחודש אוגוסט 2000 פרסמה המדינה הנחיה רשמית באמצעות החוזר: "תדריך למתן חומצה פולית לנשים בגיל הפוריות ובהריון".

 

הוריו של היילוד גם תבעו את קופת חולים לאומית, בה הייתה מבוטחת האם בעת ההיריון, בטענה כי רופאי הקופה התרשלו גם הם באי מתן המלצה על נטילת הוויטמין.

 

בשבוע ה-37 להיריון ביצעה האישה בדיקת אולטראסאונד אשר גילתה כי עוברה סובל ממומים התפתחותיים קשים. בשל אמונתה של האישה היא נמנעה מהפסקת ההיריון. בנה נולד עם נכות נוירולוגית, מוגבלות בראייה, מומים במערכת העיכול ומנכות אורטופדית.

 

החודש נחתם הסכם פשרה בין הורי היילוד ובין משרד הבריאות במסגרתו תשלם המדינה להורים סכום של 1.77 מיליוני שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
משרד הבריאות התמהמה בפרסום הנחיות
צילום: shutterstock
צילום: ענבל מרמרי
עו"ד ענת גוטמן ועו"ד ארן אמיר
צילום: ענבל מרמרי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים