שתף קטע נבחר

נתונים מדאיגים: 169 מיליון ילדים לא חוסנו לחצבת בשנים האחרונות בעולם

ארגון יוניצ"ף מפרסם נתונים לפיהם מעל 20 מיליון תינוקות וילדים ברחבי העולם אינם מחוסנים לחצבת מדי שנה בממוצע. המספרים של כלל האוכלוסייה גבוהים כמובן הרבה יותר. בראש המדינות המערביות הנגועות: ארה"ב, צרפת, בריטניה, ארגנטינה, איטליה יפן, קנדה, גרמניה ואוסטרליה. וכמה ילדים לא מחוסנים יש בישראל?

מגפת החצבת הולכת ומתפשטת והנתונים מדאיגים: דו"ח מדאיג של ארגון יוניצ"ף שפורסם הבוקר (ד'), מגלה כי מדי שנה 21.1 מיליון ילדים בעולם אינם מקבלים את החיסון מדי שנה. בישראל, מדובר על כ-2,000 ילדים לא מחוסנים, כשעל פי דיווחי משרד הבריאות, ישנם כ-46 אלף לא מחוסנים (מכל הגילאים).

 

על פי הדו"ח שנערך על ידי מומחי יוניצ"ף על סמך דיווח בינלאומי בין השנים 2010 עד 2017 של שיעור התחסנות תינוקות וילדים ברחבי העולם בחיסוני ילדות, ובתוכם חצבת, נמצא כי 169 מיליון תינוקות וילדים ברחבי העולם כלל לא חוסנו לחצבת בשנים האחרונות.

 

רובם לא קיבלו את המנה הראשונה, אחרים חוסנו במנה אחת בלבד, ללא המנה השנייה המשלימה את ההתחסנות, מה שהופך גם אותם לבלתי מחוסנים.

 

בשלושת החודשים הראשונים של שנת 2019, מעל 110 אלף מקרי חצבת דווחו ברחבי העולם, עלייה של 300 אחוז בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. על פי ההערכות, 110 איש לפחות, רובם ילדים, מתו מחצבת בשנת 2017, עלייה של 22 אחוזים בהשוואה לשנה קודמת.

 

ומה המצב בישראל?

על פי הדו"ח, שיעור התחסנות התינוקות והילדים מגיע ל-98% (השיעור שמעניק הגנה מירבית מפני המחלה) ומספר התינוקות והילדים שאינם מחוסנים לחצבת עומד על כ-2,000.

 

עם זאת, כאמור, משרד הבריאות דיווח בשבוע שעבר כי מספר הישראלים הכולל – תינוקות וילדים מבוגרים וקשישים שאינם מחוסנים לחצבת, עומד ככל הנראה על כ-46 אלף איש.

 

חיסון (צילום: shutterstock)
21 מיליון לא מחוסנים בשנה(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

לא לוקחים סיכון: רשימת כל הגנים שהצטרפו למיזם החיסונים

מגפת חצבת כלל עולמית: בתוך 3 חודשים - מעל 110 אלף נדבקים, עשרות מתו

השתוללות מגפת החצבת: מי צריך להתחסן דחוף – ולאן ניגשים?

 

כיסוי מלא של ההגנה מפני המחלה

במדינות רבות כאמור, נמנעים ההורים מלחסן את ילדיהם. התוצאה היא ששיעור ההתחסנות באוכלוסיה במדינות אלה אינו מגיע ל-95%, כפועל יוצא מכך, גם אלה שחוסנו בשתי מנות, הופכים פגיעים לחצבת, על אף שחוסנו בשתי מנות. זאת משום שכדי לקבל הגנה של 100% מפני המחלה, יש להגיע לשיעור התחסנות של 97% ומעלה באוכלוסייה.

 

שתי מנות של חיסון לחצבת הכרחיות כדי לקבל את ההגנה מפני המחלה. בישראל, את המנה הראשונה מקבלים בגיל שנה, ואת המנה השנייה בכיתה א'.

 

  ( )

 

 

חצבת: מתסמיני הצטננות ופריחה – עד לפגיעה מוחית

חצבת גורמת תחילה לתסמינים דמויי הצטננות הכוללים חום, נזלת, שיעול, אליהם מתלווה פריחה אופיינית. כשליש מהחולים יפתחו סיבוכים הכוללים דלקת אוזן, שלשולים ודלקת קרנית העין.

 

סיבוכים נוספים הם דלקת ריאות ודלקת מוח. הסכנה הקטלנית מכולם היא סיבוך של החצבת הקרוי SSPE - דלקת כלל-מוחית כרונית שכמעט תמיד מסתיימת במוות. הדלקת הזו פורצת בין שבע עד 13 שנים מרגע ההדבקה, לאחר שהנגיף הופך בדרך לא ברורה לאלים במיוחד, גורם להרס תאי המוח ולמוות אצל כל החולים.

 

כיום אין כל תרופה לחצבת. אנטיביוטיקה פועלת רק נגד חיידקים, ולכן אינה משפיעה על נגיף החצבת כלל. טיפולים אנטי-ויראליים (כמו אלה המשמשים במחלות ההרפס או האיידס) נמצאו כלא יעילים. הטיפול היחיד הוא תמיכתי: עירוי נוזלים וטיפול בסיבוכי המחלה. מכאן החשיבות העיקרית במניעת המחלה הקשה.

  

  (איתי גל)

מי צריך להתחסן נגד חצבת?

החיסון ניתן במסגרת שגרת החיסונים בישראל בגיל 12 חודשים ובכיתה א' - סך הכל שתי מנות חיסון.

מבוגרים שלא חלו בעבר בחצבת, ולא קיבלו שתי מנות חיסון כנגד הנגיף. החיסון ניתן בשתי מנות בהפרש של ארבעה שבועות לפחות זו מזו.

מי שנולדו בישראל לפני שנת 1957: נחשבים מחוסנים באופן טבעי ולכן אינם צריכים לקבל חיסון.

 

מי שנולדו בישראל בין השנים 1957 עד 1977: נחשבים למי שאינם מחוסנים או לבעלי חיסון חלקי כנגד המחלה, למרות שחלקם הגדול מחוסן באופן טבעי (באותן שנים ניתן חיסון בעולם, אולם לא בישראל). לכן לנוסעים לחו"ל מומלץ להשלים את החיסון (מנה אחת או שתי מנות, בהתאם לגיל ולמצב החיסון) על פי הנחיות משרד הבריאות.

 

מי שנולדו בישראל החל משנת 1978 ואילך: נחשבים מחוסנים ואמורים היו לקבל שתי מנות ברווח זמן של ארבעה שבועות לפחות בין המנות.

 

מטיילים הנוסעים לחו"ל - לכל מדינה בעולם:

מבוגרים הטסים לחו"ל שלא חלו בחצבת ולא קיבלו שתי מנות חיסון נגד חצבת: משרד הבריאות ממליץ להשלים את החיסון. ההמלצה לא חלה על ילידי 1956 ומבוגרים יותר.

 

ילדים בני שנה עד כיתה א' הטסים לחו"ל: מומלץ לקבל שתי מנות חיסון בהפרש של ארבעה שבועות לפחות בין המנות. המנה השנייה תחשב כתקפה גם אם ניתנה לפני גיל שש, בתנאי ששתי המנות ניתנו במרווח זמן של ארבעה שבועות או יותר מגיל שנה.

 

תינוקות בני ששה עד 11 חודשים : מומלץ לקבל מנה אחת של חיסון נגד חצבת. מנה זו לא תיספר בשגרת חיסוני הילד ויש לחזור על החיסון לאחר גיל שנה.

גם נוסעים לחו"ל שיכולים להתחסן רק מספר ימים לפני הנסיעה מומלץ להתחסן. אמנם חסינות נגד המחלה מתפתחת כעבור שבועיים מיום החיסון, אך קבלת החיסון מהווה ההגנה הטובה ביותר. מנה אחת מקנה חסינות של 95%.

  

אין לתת את החיסון במקרים הבאים:

כאשר ישנה מחלת חום חדה.

כאשר הופיעה תגובה חמורה לאחר מנת חיסון קודמת.

כאשר ידוע על רגישות לאחד ממרכיבי התרכיב (למשל neomycin).

לאנשים עם דיכוי חיסוני חמור.

לנשים בהריון.

לאנשים עם אי סבילות תורשתית לפרוקטוז.

לנשים המקבלות תרכיב חיסון מסוג חצבת - חזרת - אדמת - אבעבועות רוח, מומלץ שלא להיכנס להריון במשך חודש לאחר קבלת החיסון.

  

היכן מתחסנים נגד חצבת?

תינוקות בגיל ששה עד 11 חודשים יקבלו חיסון בתרכיב MMR בתשלום במרפאות החיסונים של לשכות הבריאות.

ילדים בגיל 12 חודשים ועד חמש שנים, שכבר קיבלו מנה אחת בגיל שנה, יקבלו את המנה השנייה ללא תשלום בתחנת טיפת חלב.

ילדים בכיתות א' עד ט', שטרם חוסנו בשתי מנות, יכולים להשלים את החיסון במסגרת שירותי הבריאות לתלמיד, ללא תשלום.

בני נוער בכיתות י' עד יב', שטרם חוסנו בשתי מנות, יכולים להשלים את החיסון במרפאות החיסונים של לשכות הבריאות, ללא תשלום.

בני 18 שנים ומעלה, יוכלו לקבל חיסון בתשלום במרפאות המטיילים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסונים נגד חצבת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים