שתף קטע נבחר

השופט קבע: הגרושה תיענש אם הבנות לא יפגשו את האב

במשך שנה ניסה אב גרוש לפגוש את בנותיו, אך הן סירבו. אשתו לשעבר טענה: "ניסיתי לשכנע אותן, אבל הן לא מסכימות". בית המשפט הכריע: הילדים לא קובעים. חובתו של ההורה שעימו הם גרים לאלץ אותם לפגוש את ההורה השני

גרושים רבים מכירים, למרבה הצער, את התופעה הזאת: כאשר הילדים מוסתים על ידי הורה אחד נגד ההורה השני והקשר בין אותו הורה לילדים נפסק. המלחמה הזאת גורמת נזק לא רק להורה שננטש, אלא בעיקר לילדים. אולם לעיתים לא ניתן לפתור את הבעיה, במיוחד כאשר הילדים בוגרים והם כבר עצמאיים בדעתם.

 

על פי פרסום "ידיעות-אחרונות" הבוקר (ד'), שלשום נתן השופט ארז שני מבית המשפט לענייני משפחה בתל־אביב החלטה יוצאת דופן בנושא, המשווה בין "ניכור הורי" לחטיפה של ילד על ידי אחד ההורים ולקיחתו למדינה אחרת. לפי השופט שני, יש להטיל סנקציות קשות על ההורה המשמורן שגרם לניתוק הקשר עם ההורה השני - עד הגשת כתב אישום.

 

גירושים (צילום: shutterstock)
לדברי השופט, מדובר בעבירה כלפי האב(צילום: shutterstock)

מדובר בתביעה שהגיש אב שנפרד מאשתו לפני כשנה ומאז כמעט ולא ראה את בנותיו, שגילן 12 ו-13. הוא פנה לבית המשפט באמצעות פרקליטו, עו"ד רפי שדמי, ודרש לראות את השתיים.

 

במסגרת ההליך הוצג תסקיר של שירותי הרווחה, שקבע כי מבחינת הבנות "אמירה חיובית על האבא נתפסת כבגידה באמא" והבנות מקבלות בבית מסר כי כל קשר עם האב הוא איום על הקשר בינן לבין אמא.

 

האם ניסתה לטעון כי זו לא אשמתה. לדבריה, היא מוכנה לכל טיפול, אך הניסיונות להשפיע על הבנות לא הביאו לתוצאה חיובית ולכן "היא משאירה את עניין התיאום לבנותיה ולאב".

 

הילדים לא מחליטים על דעת עצמם "להחרים" הורה

השופט שני היה נחרץ. הוא קבע כי ככלל, בית המשפט לא ייתן משמורת לאחד ההורים מבלי שזה ידאג לקשר עם ההורה השני. בנוסף, הוא הדגיש שהילדים, כקטינים, אינם רשאים ואינם יכולים להחליט על דעת עצמם "להחרים" הורה.

 

התיאום לא צריך להגיע לידיהם, וההורה המשמורן אינו יכול "לשבת על הגדר", מאחר שבעצם כך שאינו מתערב הוא נותן את "ברכת הדרך" לקטין המתנתק. "חובתה של האם לחייב את בנותיה לראות את אביהן, בין אם רוצות הן ובין אם לא", כתב השופט.

 

קראו עוד:

הטעויות הנפוצות ביותר של הורים גרושים

ניכור הורי: "מרגישים כמו הורים שכולים לילדים חיים"

מחקר: הפתרון האידיאלי לילדים אחרי גירושים

 

ההחלטה אף מרחיקה לכת בהגדרת המשמעות של הניכור ההורי. השופט שני מציין כי מדובר בעבירה כלפי האב, ומבחינה פסיכולוגית במעשה שהינו "התעללות בקטין" ובית המשפט צריך להתערב בו.

 

הוא קבע כי לאם אחריות מרכזית בעניין, ומינה מומחה שיקבע מסלול לחידוש הקשר בין האב לבנות כך שיפגשו אותו תוך חודש ממתן ההחלטה. לפי קביעת בית המשפט, האם תישא ב־55 אחוז מעלות הטיפול של המומחה והאב ישלם את השאר.

 

רק לפני מספר חודשים דווח ב"ידיעות אחרונות" על מקרה שבו הניכור ההורי נמשך 14 שנים, מגיל ינקות, מבלי שרשויות הרווחה ומערכת המשפט הצליחו לשנות את התמונה ובלי שננקטו אמצעים של ממש נגד האם. בסופו של דבר נקבע כי האם תשלם לאב פיצויים של רבע מיליון שקלים, אך לא נעשה דבר כדי לסיים את הנתק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
על פי בית המשפט מדובר בהתעללות בקטין
צילום: shutterstock
מומלצים