שתף קטע נבחר

עונש מאסר למייסד ויקיליקס ג'וליאן אסאנג'

בריטניה: חודש אחרי שגורש משגרירות אקוודור בלונדון, שם קיבל מקלט מדיני במשך 7 שנים, גזר בית משפט על מייסד אתר ההדלפות 50 שבועות בכלא בגין הפרת תנאי השחרור בערבות שלו. בארה"ב הוא מבוקש על פרסום מאות אלפי מסמכים מסווגים

בית משפט בלונדון גזר בצהריים (יום ד') כמעט שנה של מאסר על מייסד אתר ההדלפות "ויקיליקס" ג'וליאן אסאנג'. זהו עונש על כך שלפני שבע שנים הפר את התנאים שבהם שוחרר בערבות ממעצרו – וברח לקבל מקלט בשגרירות אקוודור בלונדון. על אסאנג' נגזר היום מאסר של 50 שבועות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בריטניה לונדון בית משפט תומכים של ג'וליאן אסאנג' ויקיליקס (צילום: AFP)
אסאנג' מגיע היום לבית המשפט. "בז למערכת"(צילום: AFP)
משטרת בריטניה עצרה את ג'וליאן אסאנג' מייסד ויקיליקס ב שגרירות אקוודור ב לונדון (צילום: gettyimages)
מייסד ויקיליקס עם מעצרו בחודש שעבר(צילום: gettyimages)

השופטת דבורה טיילור קבעה כי אסאנג' ניצל את זכות היתר שלו כדי לזלזל בחוק ולהביע בוז כלפי מערכת המשפט הבריטית.

 

אסאנג', נזכיר, נגרר בחודש שעבר על-ידי משטרת בריטניה מתוך שגרירות אקוודור בלונדון – שבה זכה למקלט מדיני במשך שבע שנים – ונעצר. מעצרו התאפשר אחרי שאקוודור הסירה את החסינות הדיפלומטית שהעניקה לו בטענה שהפר שוב ושוב את תנאי האירוח בשגרירות, והזמינה את משטרת בריטניה לקחת אותו.

בריטניה לונדון בית משפט תומכים של ג'וליאן אסאנג' ויקיליקס (צילום: AP)
תומכי אסאנג' היום מחוץ לבית המשפט(צילום: AP)

בריטניה לונדון בית משפט תומכים של ג'וליאן אסאנג' ויקיליקס (צילום: AP)
(צילום: AP)

בריטניה לונדון בית משפט תומכים של ג'וליאן אסאנג' ויקיליקס (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אקוודור העניקה לאסאנג' מקלט מדיני ב-2012 כדי למנוע את הסגרתו לשבדיה בעקבות חשד לאונס, ואת הסגרתו לארה"ב, שם הוא מבוקש בעקבות פרסום מאות אלפי מסמכים צבאיים מסווגים. עד לחודש שעבר הוא חי בשגרירות בלונדון וניהל משם את ענייניו. במאי 2018 סגרה שבדיה את החקירה נגדו, אך בריטניה הבהירה שבכל מקרה הוא ייעצר כשיעזוב את השגרירות.

 

אסאנג' עלה לכותרות בסוף 2010, אחרי שאתר ההדלפות שלו החל לפרסם מסמכים מסווגים של צבא ארה"ב ומחלקת המדינה האמריקנית בנוגע למלחמות באפגניסטן ובעיראק וליחסים הדיפלומטיים של ארה"ב עם מדינות שונות בעולם. במסמכים הפנימיים הופיעו בין השאר עדויות על תקלות מביכות של הכוחות, הפרות של זכויות אדם שם מצדם וציטוטים מפגישות שנערכו בדלתיים סגורות עם פוליטיקאים בכל רחבי תבל.

 

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: AFP)
שגרירות אקוודור בלונדון. חיטט במסמכים ולא שטף כלים(צילום: AFP)
תיעוד שגרירות אקוודור לונדון ג'וליאן אסאנג' מתאמן על סקייטבורד  ()
"הזניח את החתול". אסאנג' רוכב במסדרונות השגרירות

פרסום המסמכים הסב מבוכה גדולה לארה"ב ולבעלות בריתה. לא פעם הופיעו שם כינויים לא מחמיאים שהדביקו דיפלומטים אמריקנים למנהיגים בינלאומיים מפורסמים, והתבטאויות שבארה"ב ובמדינות אחרות היו מעדיפים כי יישארו הרחק מאוזנו של הציבור, כמו למשל האופן שבו הפצירו מדינות ערביות במערב לתקוף באיראן.

 

הדרך למעצרו של אסאנג' נסללה במידה רבה הודות לחילופי השלטון באקוודור ב-2017. הנשיא הקודם רפאל קוראה, שהציע לאסאנג' מקלט ב-2012, רואה בו גיבור, ואילו הנשיא הנוכחי, לנין מורנו, רואה בו מטרד. מורנו ואנשיו טענו שממקום מושבו בשגרירות בלונדון ניסה אסאנג' לאסוף ראיות לשחיתות מצדם, ולדבריהם הוא התקין מכשירי האזנה בשגרירות, חיטט במסמכים שלה ללא רשות והטריד את השומרים.

 

לדברי ממשלת אקוודור, אסאנג' חי בזוהמה בשגרירות וגרם סבל רב לעובדים שם. בין השאר האשימה אותו הממשלה בכיוון מנורה לעבר מצלמת אבטחה באחד החדרים כדי לשבש את תיעוד הנעשה בחדר, בהאזנה למוזיקה רועשת, בהזנחת החתול שלו – ואפילו במריחת צואה על הקירות. עוד נחשף כי נהג לרכוב על סקייטבורד ולשחק כדורגל במסדרונות ולא שטף את כליו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אסאנג' מגיע לבית המשפט, היום
צילום: AFP
מומלצים