שתף קטע נבחר

צ'לסי צועדת נגד האנטישמיות

מועדון הפאר השיק קמפיין נגד האנטישמיות ביוזמת רומן אברמוביץ', הבעלים היהודי של הקבוצה. אברם גרנט, בנו של ניצול שואה ומאמנה בעבר, ליווה את המשלחת באושוויץ: "הקמפיין צריך להיות נגד כל סוג של שנאה ובורות, זו דרך טובה להעביר את המסר"

דינל סימי וג'ייק אסקיו עמדו המומים אל מול ביתן הזכוכית הענק, בביתן מספר 5 במחנה הריכוז אושוויץ. הררי נעליים של קורבנות השואה היו מוטלים שם, בדממה רועמת, עדות למעשים הנוראיים של הנאצים. סימי ואסקיו, שחקני הנוער של מועדון הפאר האנגלי צ'לסי, הגיעו לכאן היום במסגרת משלחת של הקבוצה למצעד החיים, כחלק מקמפיין גדול של צ'לסי נגד אנטישמיות.

 

"למדנו על השואה לא מעט בבית הספר ואף צפינו בסרטים תיעודיים, אבל הכל היה שחור-לבן. וכאן, אתה ניצב מול הזוועה ורואה את הצבעים השונים, של החיים המפוארים שנגדעו", אומר אסקיו. המראות באושוויץ מותירים רושם רב, לא רק על השחקנים הצעירים, אלא גם על המבוגרים במשלחת של צ'לסי, בהם אברם גרנט, לשעבר מאמן הקבוצה וגאי לורנס, מנכ"ל הקבוצה הנוכחי. "דברים רעים לא מתרחשים בגלל מעשיהם של אנשים רעים, אלא בגלל שהאנשים הטובים עומדים מנגד ושותקים. חשוב שתדעו זאת", אומר גרנט, בן לניצול שואה, לשחקנים.

 

אברם גרנט עם שחקני הנוער של צ'לסי באושוויץ (צילום: יח
אברם גרנט עם שחקני הנוער של צ'לסי באושוויץ(צילום: יח"צ)

 

המשלחת של צ'לסי למצעד החיים באושוויץ הוא שיאו של קמפיין מתמשך, שהושק לפני שנה וחצי ביוזמת הבעלים היהודי של הקבוצה, רומן אברמוביץ'. הפעילות הראשונה של הקמפיין הייתה מפגש של שחקני הקבוצה עם הארי ספירו, ניצול שואה, שנמנה על אוהדי צ'לסי. "אחד השחקנים סיפר לי שבתחילת המפגש, הוא היה שקוע בטלפון שלו. אבל אחרי חמש דקות הוא לא יכול היה להפסיק להאזין לספירו. הסיפור שלו נגע בכולם", נזכר גרנט.

 

לורנס אומר שמאז שהושק הקמפיין, הקבוצה נחושה להעביר מסר תקיף נגד אנטישמיות. "בתחילת דרכו של הקמפיין, חשבנו שאנחנו מוציאים לפועל את החזון של רומן. אבל מהר מאוד נרתמנו מתוך הבנת חשיבות הקמפיין והרלוונטיות שלו". סטיב רדגרייב, חותר אולימפי שזכה בחמש מדליות זהב ומדליית ארד ("זה אף פעם לא מספיק", הוא צוחק), צורף לצ'לסי כשגריר תדמית. הוא אומר: "ספורט הוא זירה, שבאופן טבעי יוצרת קרבות בין שני צדדים, אבל צריך לשמור על הרוח הספורטיבית ואסור להיגרר להשמצות קשות ובטח לא אנטישמיות. בסופו של דבר, כולנו מתחרים בספורט שאנחנו אוהבים".

 

רומן אברמוביץ' (צילום: AP)
רומן אברמוביץ'(צילום: AP)

 

מחוץ לביתן מספר 5 אומר סימי, שעתיד להיות אחד הכוכבים הגדולים של צ'לסי, שעיניו נפקחו. "זה נוגע ללב, שאחרי כל מה שקרה לעם היהודי בשואה, מגיעים לכאן אנשים רבים, יהודים ולא יהודים, ומתאחדים סביב תמיכה". אסקיו מספר שאתמול ביקרה המשלחת במשרדי הקהילה היהודית בקרקוב. "הפריחה המחודשת של הקהילה היהודית בפולין היא התשובה החיובית למה שנעשה כאן לפני 80 שנה".

 

אתם מסומנים להיות כוכבי צ'לסי. מה תעשו עם המסר שקיבלתם כאן היום?

אסקיו: הביקור שלנו באושוויץ מראה איזו דרך עברנו ואסור לשכוח זאת. אנחנו נעביר מסר של שוויון בין כולם. הביקור באושוויץ הוא חובה לכל בני האדם, לא רק ליהודים. אנחנו נפיץ את הבשורה נגד גזענות ונגד אנטישמיות בכל פלטפורמה שתהיה לנו".

 

זו השנה השנייה שצ'לסי משגרת משלחת למצעד החיים. השנה הצטרפו למשלחת גם רדגרייב, צ'רלי דיוויס, שחקן עבר של צ'לסי ונציגים של קבוצת ניו אינגלנד רבולושן, קבוצת כדורגל אמריקאית. ב-15 במאי תקיים צ'לסי משחק צדקה מול הרבולושן, כשכל ההכנסות מהמשחק ייתרמו לתכניות קהילתיות ברחבי העולם היוצאות כנגד אנטישמיות. על הסכום שייתרם, יוסיפו אברמוביץ' ובעלי הרבולושן, משפחת קראפט, מיליון דולר נוספים כל אחד.

 

צ'לסי אף חברה לארגונים בינלאומיים רבים, בהם הקונגרס היהודי העולמי, למאבק בגזענות, באנטישמיות ובאפליה בספורט. במסגרת הפרויקט המשותף עם הקונגרס היהודי מובילים הצדדים יוזמות חדשניות שמטרתן לעודד אוהדים, גורמים ממשלתיים ואת הציבור הרחב לפעול כנגד תופעות השנאה בספורט באופן רציני ומעמיק, בין היתר באמצעות פסגה עולמית בנושא, בהשתתפות נציגי ממשל ממדינות מובילות בעולם, הצפויה להתקיים במהלך 2019.

 

הקמפיין המתמשך זוכה לחשיפה בינלאומית חסרת תקדים. הקבוצה נחשבת למובילת דעת קהל, וסוחפת אחריה גורמי ממשל וארגונים מובילים ברחבי העולם – וכן קבוצות כדורגל וענפי ספורט נוספים. "הקמפיין נגד אנטישמיות צריך להיות קמפיין נגד כל סוג של שנאה ובורות", אומר גרנט. "מאות מיליוני אוהדי כדורגל בכל העולם עוקבים אחר צ'לסי והקמפיין הוא דרך טובה ואפקטיבית להעביר את המסר".

 

הוא זוכר את הביקור הראשון שלו באושוויץ. זה היה בשנת 1989, כשהיה מאמן הפועל פתח תקווה והקבוצה הוזמנה לשחק נגד קבוצת הכדורגל של קרקוב במסגרת מפעל האינטרטוטו. פולין הייתה אז עדיין תחת שלטון הברזל של ברית המועצות. "באתי עם כל השחקנים לאושוויץ, הכל היה פה כל כך בתולי ולא נגעו בשום דבר. אפילו מצאנו חולצה של אסיר שנשכחה פה. השבוע, השחקנים הזכירו לי את המסע ההוא, לפני שלושים שנה, בקבוצת הווטסאפ שלנו. חלפו שנים רבות מאז המשחק של פתח תקווה והיום באתי לכאן עם המשלחת של צ'לסי. אבל המסר והמשמעות של המקום הזה - נותרו זהים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
אברם גרנט ושחקני צ'לסי
צילום: יח"צ
מומלצים