שתף קטע נבחר

כשהתראת צבע אדום קצרה: מדריך טיפול בפגיעות מחוץ לממ"ד

חלקי רקטות ורסיסים עלולים לפגוע במי שלא הספיק להגיע למרחב המוגן - וגם הריצה אליו עלולה להוביל לחבלות ולחתכים. איך מטפלים בכל מקרה של חבלה ומתי לפנות לחדר המיון? מדריך עזרה ראשונה

מתקפת הטילים הקשה על יישובי הדרום נמשכת כשההתראה קצרה מדי ואלה שאינם מספיקים להגיע למרחב המוגן עלולים להיות חשופים לרסיסים ולחבלות שונות.

 

מה אפשר לעשות עד להגעת אמבולנס מד"א ומתי יש לפנות לחדר מיון? מדריך לטיפול ראשוני בפגיעות:

 

חתכים

הטיפול הראשוני בכל נפגע הוא פינוי והרחקה ממקום הסכנה, ועצירת שטפי דם פורצים. חתך שטחי יגרום במרבית המקרים לטפטוף דם קל, אולם חתך עמוק שפגע בכלי דם מרכזי יגרום לדימום משמעותי.

 

במקרה כזה יש לעצור ראשית את הדימום הפורץ באמצעות לחץ ישיר על נקודת הדימום, עם תחבושת נקייה. אם אין כזו, יש לבצע את הלחץ באמצעות בד נקי או נייר טישו. במקביל, יש להזעיק למקום צוות מד"א בטלפון 101.

 

אם הדימום נמשך, יש לבצע לחץ על עורק מרכזי או לבצע חסם עורקים - פעולה שתבוצע על ידי איש עזרה ראשונה מיומן בלבד.

 

דימום רב עלול לגרום לאובדן ההכרה, הדורש להתחיל בהחייאה. יש לבצע החייאה הכוללת פתיחת נתיב אוויר והנשמות תוך הזעקת צוות מד"א מוקדם ככל האפשר. כל נפגע הסובל מחתכים, גם אם לא גרמו לדימום משמעותי, צריך להגיע לרופא לשם קבלת חיסון אנטי טטנוס, אם לא חוסן בחמש השנים האחרונות.

 

פגיעה ישירה (צילום: AFP)
הטיפול הראשוני בכל נפגע הוא פינוי והרחקה ממקום הסכנה(צילום: AFP)

כוויות

קירבה לטיל או מגע עם רסיסיו, הנותרים חמים כתוצאה מהפיצוץ או היירוט, עלולה לגרום לפגיעות.

 

בכל מקרה של כווייה יש לפנות מיד לרופא להערכה. פגיעה קלה המתבטאת באודם בעור, בדומה לכוויית שמש, נקראת כווייה דרגה א'. כווייה עמוקה יותר הגורמת לכאב עז ולהופעת שלפוחיות נקראת כווייה בעומק בינוני, וכווייה קשה היא כזו הפוגעת בכל שכבות העור, השרירים והעצמות וגורמת להשחרת העור. בשל הפגיעה בסיבי העצב התחושתיים, דווקא כווייה כזו אינה גורמת לכאב.

 

שתי הסכנות העיקריות כתוצאה מכוויות הן אובדן חום וזיהום. לפיכך, נדרש פינוי מהיר לבית החולים. עד לפינוי יש לכבות את האש ולהסיר את הבגדים סביב אזור הכווייה תוך קריאה למד"א בטלפון 101. אין להסיר בחוזקה בגדים הצמודים לעור, כדי לא לגרום נזק נוסף לאיזור הכווייה. כמו כן, אין לפוצץ שלפוחיות.

 

אם הנפגע מחוסר הכרה יש להתחיל בהחייאה.

 

בבית החולים תבוצע הערכה של הכוויה, על פי חלוקת הגוף לאזורי עור. הנפגע יקבל חיסון אנטי טטנוס, ועל פי גודל הכווייה יקבל נוזלים לווריד. עיקר הטיפול בכוויות כולל חבישות בקרם האנטיביוטי סילברול או במשחת תראולון, אם הכוויה באזור הפנים. במקרה של כווייה קשה מבוצעת השתלת עור על החלקים הסובלים מנמק.

 

הטיפול בכוויות כולל חבישות בקרם אנטיביוטי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הטיפול בכוויות כולל חבישות בקרם אנטיביוטי(צילום: shutterstock)

 

חבלת ראש

כל נפילה המערבת חבלת ראש דורשת הפניה לחדר המיון לצורך הערכה, השגחה ובמקרים של חבלה קשה - גם סריקת CT ראש. הסיכוי לדימום משמעותי בחבלת ראש נמוך, אולם הפגיעה המוחית עלולה להיות קשה. בתוך כך, עלולים להתרחש דימומים מאזורי גוף אחרים.

 

בכל נפגע הסובל מחבלת ראש יש להזעיק צוות מד"א בטלפון 101, להשגיח על הנפגע ולוודא שהוא נשאר ער.

 

אם הוא אינו בהכרה, יש לבצע החייאה. במהלך ההחייאה חשוב לשמור את צוואר הנפגע מקובע, מחשש שנפגע גם בעמוד השדרה. במקרה כזה כל תזוזה של הצוואר עלולה לגרום נזק קשה ובלתי הפיך.

 

אם הנפגע מקיא, תופעה שכיחה בחבלות ראש, יש להפוך אותו לצד השני בגלגול קל המתבצע בעזרת שלושה אנשים ("גלגול בול עץ"): אדם אחד תומך בצווארו של הנפגע, אחד באזור הכתפיים ואחד באזור האגן, וכולם מגלגלים אותו בעדינות לצד הנגדי עד סיום ההקאה.

 

עד הגעת צוות מד"א יש להשגיח כאמור על מצב ההכרה, לוודא שאין שטפי דם פורצים ממקומות אחרים בגוף, ובמקרה של איבוד הכרה - לפתוח בהחייאה.

 

עילפון

החרדה והבהלה מהמצב עלולים לגרום לעילפון. כאשר לא מגיע חמצן למוח במשך שבע שניות, הגוף מפיל אותנו למצב מאוזן כדי להזרים כמה שיותר דם עם חמצן למוח. הנפגע בדרך כלל מתעורר כמה שניות לאחר מכן.

 

במצב של עילפון יש להשכיב את הנפגע כשרגליו מורמות ולשחרר בגדים לוחצים המקשים עליו לנשום. אם ההכרה לא שבה מיד עם השכבתו - יש להתחיל בהחייאה ולהזעיק צוות מד"א.

 

צפו: 60 שניות על הטיפול בעלפון

 

 

שפשוף

מדובר באחת הפגיעות הכואבות ביותר, המוכרות היטב גם לרוכבי אופנוע ואופניים. אם במהלך הריצה למרחב המוגן נפלתם וסבלתם משפשוף, לרוב די בשטיפת המקום במים זורמים נקיים או מים סטריליים, וחיטוי האזור בפולידין או בסביעור.

 

גם כאן, יש צורך במתן חיסון אנטי טטנוס למי שלא חוסן בחמש השנים שקדמו לפציעה.

 

צפו: כך מטפלים בחתכים ושפשופים

 

  

נפגעי חרדה

קופות החולים ומרכזים נוספים פתחו מרכזי סיוע לנפגעי חרדה, ובהם עובדות סוציאליות. ואלו הם:

נט"ל: 180036336

כללית: 2700* שלוחה 5

מכבי: 3555*

קופ"ח מאוחדת: 3838*

קופ"ח לאומית: 507*

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד וויס
טיפול בפגיעה מחוץ לממ"ד
צילום: אוהד וויס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים