שתף קטע נבחר

הרופאים המליצו על קטיעת רגל - התרופה שהצילה את המצב

הרופאים המיואשים הציעו לרפי סתיו (73) לכרות את כף רגלו כי לא ידעו איך לטפל בסרטן הסרקומה קאפושי שממנו סבל וחששו שיגרום למותו. פעמיים הציעו, פעמיים הוא סירב. כשמצבו החמיר וגרורות הגיעו לריאותיו נראה היה שאולי טעה, אבל טיפול אימונותרפי ניסיוני בבילינסון הצליח בינתיים לבלום את המחלה

פעמיים המליצו רופאיו של רפי סתיו לכרות את כף רגלו הנגועה בסרטן. "הליך זה", אמרו לו, "ימגר את המחלה ויציל את חייך".

  

פעמיים הציעו, "ופעמיים סירבתי", הוא מספר. "אמרתי להם: לא ייתכן שעם כל ההתפתחות הטכנולוגית והמדעית זה כל מה שיש לכם להציע לי. קטיעה? זו הצעה שהציעו לפני כמה עשורים, לא באלף הזה. אז בבקשה, תמצאו לי חלופה שמתכתבת עם רוח הזמן".

  

קראו עוד על טיפול בסרטן:

סרטן בישראל: ירידה בקרב גברים, יציבות אצל נשים ופחות תמותה

12 הבדיקות שמאבחנות: האם אני חולה בסרטן?

העתיד של הטיפול בסרטן: הכל על אימונותרפיה

 

סתיו (73), מורה דרך לצליינים ותיירים, גילה את המחלה בעקב רגל שמאל כבר בסוף 2013. "הבחנתי שבכף הרגל השמאלית שלי הופיעו מעין בליטות סגולות", הוא משחזר. "הן לא כאבו, אבל כשלא חלפו פניתי לרופא המשפחה רק מתוך סקרנות, שיסביר לי את פשר התופעה הזאת".

 

הרופא ראה את הנגעים וחשד מיד כי הם ממאירים. הוא מיהר להפנות את סתיו לכירורג, שנטל ביופסיה מהמקום. "אחרי שהגיעו תוצאות הפענוח אמרו לי שחליתי בסרטן מסוג סרקומה קאפושי - וריאציה של סרטן ברקמות החיבור. סיפרו לי שהמחלה בשלב ראשוני והופניתי לאונקולוג", הוא אומר.

 

רפי (צילום: גיל נחושתן)
לא ויתר על כף הרגל. רפי סתיו(צילום: גיל נחושתן)

 

"נתאים לך פרוטזה"

סתיו עבר סדרה של עשר הקרנות אשר מיתנה את הגידולים ומנעה את המשך התפרצותם בכף הרגל. אבל שנה אחר כך שוב חזרה המחלה. הוא קיבל עוד עשר הקרנות, והפעם הן היו יעילות קצת פחות משנה.

 

"בשלב הזה קיימו הרופאים ישיבה שבסיומה נאמר לי שהם חשבו על ניתוח, אבל התערבות כירורגית מקומית היא מסובכת מאוד מכיוון שהאזור מלא עצבים וכל פגיעה קטנה עלולה לגרום לי לנזק בלתי הפיך, ולכן כדאי לי לשקול כריתה. הם ניסו לשכנע אותי שזה לא נורא, שיתאימו לי פרוטזה נוחה ושאוכל לחזור לחיי המקצועיים. אבל זה לא עבד. סירבתי", הוא מספר.

  

האפשרות הבאה הייתה כימותרפיה. "עברתי מחזור של 14 טיפולים כימיים שהחלישו והתישו, אבל ביניהם יכולתי לשמחתי גם לעבוד", הוא מספר, "הטיפול האחרון היה בסוף 2016 והאמנתי שזהו, סגרתי עניין".

  

אבל שלושה חודשים מסיום הטיפול עבר סתיו שורה של הדמיות ובדיקות שמהן עלה שהטיפול כשל ושהמחלה לא מוגרה. "ואז שוב חזרה ההצעה לכרות את כף הרגל, ושוב סירבתי כי האמנתי שחייב להיות פתרון אחר. אין מצב שזו הדרך היחידה לטפל במחלה שלי".

  

הוא עבר בית חולים, ורופאיו החדשים המליצו על טיפול ביולוגי, שאותו נאלץ להפסיק בגלל פגיעה בכבד. "חזרתי לאיכילוב", הוא מתאר, "ואז המליצו לי על ניתוח ILP שבו מנתקים את הגפה מכלי הדם הראשיים שלה, מחדירים לתוכם צינוריות שמחוברות למכונת לב־ריאה, וכשהגפה למעשה הופכת ליחידה נפרדת מהגוף מזליפים לתוכה חומר כימי בריכוז של פי עשרה מזה שניתן בעירוי, בתוספת חומר נוסף שאמור לגרום לנמק של הגידול".

 

 כבר בבדיקות ההכנה לניתוח התגלו גרורות בבלוטות הלימפה במפשעות ובריאות. את אלה שהיו בריאות הסירו הרופאים באותו הליך ניתוחי. שלושה חודשי שיקום קשים עבר סתיו לאחר הניתוח המורכב הזה. "לא יכולתי ללכת ובקושי לעמוד", הוא משחזר, "ובמצב המוחלש הזה התבשרתי שהגידולים ממשיכים לשגשג, וביתר שאת. כף הרגל שלי כבר כוסתה כולה בתפרחת גושית וגם בריאות התרבו הגרורות הסרטניות".

  

באחד משלושת המרכזים הרפואיים שביניהם עבר מאז שחלה, עידכנו אותו שבמרכז דוידוף בבית החולים בילינסון נעשה ניסוי בתרופה למחלה שלו, שעמידה לשאר הטיפולים. "הגעתי לבילינסון במאי 2018 ולראשונה בחיי התפללתי שהניתוח המורכב שעברתי נכשל לגמרי ושבעקבותיו המצב אפילו הוחמר - מה שיהפוך אותי למתאים לניסוי", הוא מספר. וזה אכן קרה.

  

הטיפול הניסיוני שקיבל ניתן אחת לשבועיים בעירוי. הוא אמור לתגבר את עוצמתה של מערכת החיסון כך שהגוף יוכל בעצמו להילחם בסרטן. "שלושה חודשים מתחילת הטיפול קיבלתי סוף כל סוף בשורות טובות. מרבית הגידולים נעלמו ואחרים מאוד הצטמצמו. בבדיקת CT־PET שעברתי ממש לאחרונה ראו צמצום נוסף ומשמעותי של הגרורות. אמנם הפעילות הסרטנית בכף הרגל עדיין רוחשת, אבל בעוצמה מתונה מאוד. לפני כחודש הייתי בחרמון, ליוויתי קבוצת מטיילים מסינגפור והרגשתי תחושת הקלה ובריאות", הוא אומר.

  

סרטן נדיר ומיוחד

מכלל סרטני הסרקומה, קאפושי (KS) הוא הנדיר ביותר. בשונה מרוב מחלות הסרטן, שמתפתחות במיקום אחד בגוף ולעיתים שולחות גרורות לאיברים נוספים, קרובים או מרוחקים, הקאפושי יכול להופיע בו זמנית במספר איברים כשהנפוץ ביותר הוא על העור, אבל גם בבלוטות לימפה, במערכת העיכול, בריאות ועוד.

 

ממחקרים עולה שאצל מרבית החולים נגרמת מחלה זו מנגיף ההרפס האנושי, 8־HHV, שמופץ בעיקר באמצעות רוק, זרע, דם ובאיבר מושתל. המחלה נפוצה יותר בקרב גברים. כשהיא מופיעה על העור, תסמיניה הבולטים הם נגע קטן ושטוח, שבמרבית מהמקרים אינו מכאיב, או צבר נגעים. האונקולוגיה מציעה מגוון טיפולים מוכחים למחלה: קרינה, כימותרפיה, הקפאה/צריבה, ניתוח וטיפול אימונותרפי.

 

"אבל כל סל הטיפולים המגוון הזה אינו מתאים לכלל החולים, ולכן קיבלנו את האתגר לעמוד בראש ניסוי ייחודי וראשוני בעולם", אומרת ד"ר אלונה זר, מנהלת השירות לגידולי בית החזה ומרפאת סרקומה במרכז דוידוף לסרטן בבילינסון.

 

"הניסוי שלנו כולל רק חולים שמערכת החיסון שלהם תקינה, בניגוד לחולי האיידס שמועדים למחלה הזאת. יצאנו לדרך בזכות חברת תרופות שתקצבה את הניסוי. מדובר במתן עירוי אימונותרפי המורכב משתי תרופות אונקולוגיות מוכרות, שיעילות בטיפול במחלות סרטן אחרות אבל טרם נבדקו על קאפושי. תרופות אלה נועדו לשפעל את מערכת החיסון, ואכן, במהלך שנת המחקר כל המטופלים, עשרה במספר, הגיבו בחיוב ובמידות השתפרות מרשימות".

  

לדבריה, הטיפול ניתן בעירוי פעם בשבועיים, למשך שנתיים. "בגלל נדירות המחלה גייסנו לניסוי חולים ממספר בתי חולים: הדסה, איכילוב, שיבא, העמק ורמב"ם. בזכות הערנות שלהם למחקר, הם חלק מהגאווה הישראלית שלנו". תוצאות הביניים של הניסוי יוצגו ביוני הקרוב בכנס ASCO היוקרתי בשיקגו בפני כ־40,000 אונקולוגים מרחבי העולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
רפי סתיו
צילום: גיל נחושתן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים