שתף קטע נבחר

פרס ישראל ביום ההולדת: "חושבים רק על העשייה"

עם כלות וחתני פרס ישראל נמנים מירי וחיים ארנטל. השניים, שהקימו את מפעל החסד "זכרון מנחם" לתמיכה בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם, מרגישים גאווה גדולה אך לא שוכחים את המתנדבים: "הפרס מגיע גם להם". לחיים, יליד ה' באייר, תהיה זו חגיגה כפולה: "קיבלתי מתנה גדולה"

מירי וחיים ארנטל עם נפתלי בנט (צילום: דוברות שר החינוך)
מירי וחיים ארנטל (צילום: דוברות שר החינוך)

חיים ארנטל לא תכנן יותר מדי לכבוד יום הולדתו ה-69. גם אשתו מירי לא נערכה במיוחד לאירוע החגיגי. ואולם, בתחילת החודש שעבר התקבלה ההודעה משר החינוך נפתלי בנט: חיים, יליד ה' באייר, יקבל הערב (יום ה') בבנייני האומה בירושלים יחד עם מירי את פרס ישראל על מפעל חיים בעקבות תרומתם לחברה והקמת מפעל החסד "זכרון מנחם". בטקס, שיועבר בשידור חי ב-ynet, יוענק הפרס לעוד תשעה כלות וחתנים בגין מצוינות ופריצת דרך בתחומם או שתרמו תרומה מיוחדת לחברה בישראל.

 

"קיבלתי מתנת יום הולדת גדולה", סיפר חיים בעקבות ההחלטה להוקיר את תרומת בני הזוג בעמותה לטיפול בילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם. "ההתרגשות מקבלת הפרס היא לא רק אצלנו, אלא אצל כל השותפים שלנו ב-30 השנים האחרונות. אלו לא מילים שאני סתם אומר".

 

הוא הוסיף כי "ביום שהודיעו שקיבלנו את הפרס - הגענו הביתה לקראת חצות ועל הדלת חיכה לנו זר פרחים. פתחנו את הפתק וראינו חתימות של כמה נשים שהתנדבו אצלנו במסגרת שנת שירות לפני 20 שנה. לאחר מכן התקשרתי לאחת מהן כדי להודות לה, שאלתי אותה איך היא קיבצה את כולן. היא אמרה לי 'אתה לא יודע שאנחנו 'זמזמיות' מלשון זכרון מנחם? אנחנו נפגשות בכל סוף שבוע בערך'. וזה הערך המוסף שלנו, חינוך של צעירות וצעירים ללא קטלוג של 'דתי' ו'חילוני'".

 

במהלך כל פעילותם ארוכת השנים, עושים בני הזוג ארנטל את כל שביכולתם לא רק לזכור את בנם מנחם ז"ל שנפטר מסרטן, אלא לעזור לאחרים להכיל את המחלה. מנחם, שהיה בנם הבכור של חיים ומירי, אובחן כחולה סרטן בגיל שנה. הוא נלחם בה במשך 14 שנה - עד שנכנע.

 

המוסד שהוקם לזכרו וממוקם בירושלים מנסה לאפשר מתן של שפיות לחולים ולבני משפחותיהם. מרבית הישראלים מכירים את הפעילות בתחום תרומות השיער לחולים, אולם מבט מעמיק יותר לעשייה מגלה כי העמותה מסייעת גם בנושאים אחרים.

 

ארבעה חודשים לאחר מות הבן, העלו בני הזוג רעיון ליצור גוף של תרומות דם עבור חולי סרטן. השניים ערכו אירוע בבנייני האומה וביקשו להקים ארגון של בנק דם, שיכלול מרכיבים שונים לסיוע לחולים.

 

"רצינו שיהיה מאגר תורמים בדוק וזמין לתרומה בכל עת", סיפרה מירי. "התחלנו להפעיל מתנדבים בבתי חולים ואפילו כאלו שבאו לבתיהם של החולים כדי לעזור למשפחה שמסביב לחולה".

 

בתכנון: מפעל לייצור ועיצוב פאות 

בשלב זה הבינו בני הזוג כי תרומות דם אינן העיקר אלא הקשר עם המשפחות. הם נזכרו שבזמן מאבק בנם במחלה לא היה מישהו בנמצא שיושיט להם יד. לאט לאט יצרו חיים ומירי רשת של מתנדבים, שחלק מתפקידיהם היה להוציא את בני המשפחה מהבית לרענון, לתת לבני המשפחה רגע של חיים נורמליים.

 

המבנה בירושלים, שמיועד לטיפול באנשים חולים ובני משפחותיהם, נקרא "בית חלומותי". בבקרים מגיעים למקום ילדים שהמערכת החיסונית שלהם לא מאפשרת להם ללכת לגן ולבית הספר. בשעות אחר הצהריים הופכים החדרים במתחם לאזורי משחק עבור ילדים. ההורים יכולים להירגע בטיפולי ספא.

 

לעמותה שיתוף פעולה עם 450 מספרות בכל רחבי הארץ. כל אדם יכול לתרום את שיערו עבור הכנת פאות לנשים חולות. שיתוף הפעולה של העמותה עם מותג טיפוח השיער "פנטן" הביא לעלייה של מאות אחוזים בתרומות. בני הזוג מבטיחים כי בחודשים הקרובים תקים העמותה מפעל לייצור ועיצוב פאות מתרומות שיער על מנת להפוך את התהליך ליעיל יותר.

מבנה "בית חלומותי" של העמותה בירושלים (צילום: עמותת זכרון מנחם) (צילום: עמותת זכרון מנחם)
מבנה "בית חלומותי" של העמותה בירושלים(צילום: עמותת זכרון מנחם)

"היום שבו הודיעו לנו על קבלת הפרס החל בצורה שגרתית", מספרת מירי. "הייתי בדרך לפגישה מתוכננת בבית החולים רמב"ם ואז בעלי התקשר אליי וסיפר לי שביקשו שנגיע מהר ללשכת שר החינוך בתל אביב".

 

חיים סיפר כי "לא הצלחנו לנחש במה מדובר. חשבנו שאולי אנחנו הולכים לקבל סוף כל סוף סמל מוסד מהמדינה, שתכיר בנו כי הגשנו בקשה בנושא לא מזמן".

 

כששר החינוך בנט בישר להם על הענקת הפרס, השניים היו המומים. "זו הייתה הפתעה מוחלטת", משחזרת מירי. "אחרי שמעט נרגענו הבנו שהמדינה מכירה בעשייה שלנו. זה שימח אותנו ועדיין אנחנו חייבים לומר שמאותו הרגע ידענו, כמו שאנחנו יודעים עכשיו, שבמקביל אלינו יקבלו את הפרס מאות המתנדבות והמתנדבים שלנו לאורך כל השנים".

 

למשפחה יש כבר ניסיון עם אירועים חגיגיים ביום העצמאות. לפני שנתיים נבחרה מירי להשיא משואה בהר הרצל. "עכשיו", אמרה מירי, "זה יותר שלם כי זה עם בעלי".

 

חיים ציין בהקשר זה כי "כשמירי הדליקה משואה חשנו בגאווה שזה גרם לכל המתנדבים. ההכרה הזאת נפלאה, אבל חשוב להבהיר שכשאתה עושה - אתה לא חושב על פרסים וכבוד אלא עסוק בעשייה".

 

מלבד בני הזוג ארנטל יקבלו הערב את פרס ישראל: פרופ' אהרן ממן, פרופ' אמנון בן-תור, פרופ' דבורה ברנשטיין, פרופ' דן יקיר, פרופ' אדריכל דן איתן, פרופ' מרדכי עקיבא פרידמן, נעמי פולני, פרופ' עדי קמחי ורונה רמון ז"ל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות שר החינוך
מירי וחיים ארנטל
צילום: דוברות שר החינוך
מומלצים