שתף קטע נבחר

בעקבות מקרי התמותה מגלולות השינה: עד כמה הן באמת מסוכנות?

מינהל המזון והתרופות האמריקני הוסיף אזהרה חמורה לתרופת השינה הפופולרית "אמביין" בעקבות דיווחים על מקרי תמותה ופציעות קשות בקרב המשתמשים בה. עד כמה גלולות השינה אכן בטוחות לשימוש?

עדות נוספת להשפעות המסוכנות מהתרופות לשינה: בשבוע שעבר הוסיף מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, אזהרה חמורה מפני שימוש בתרופה "אמביין" לאחר דיווחים על תמותה ופציעות קשות בקרב המשתמשים.

 

האזהרה מתווספת לאזהרות קודמות שהוצאו בשנים האחרונות על גלולות השינה. עד כמה הן אכן מסוכנות?

 

מיליונים ברחבי העולם סובלים מבעיות שינה קשות, והתופעה הולכת ומתגברת בעולם המערבי, אם בשל אי הקפדה על היגיינת שינה נכונה, חשיפה למסכים ומיכשור אלקטרוני או סטרס נפשי.

 

אלה מביאים את מרבית הסובלים להגיע לכדי טיפול בגלולות שינה. אף שהגלולות מהדור החדש נחשבות לבטוחות, יותר ויותר מידע בספרות הרפואית מגלה שהן טומנות בחובן סכנות, לעיתים גם בלתי הפיכות.


תופעות לוואי מסוכנות. גלולות לשינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תופעות לוואי מסוכנות. גלולות לשינה(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד:

מומחה בינלאומי: 5 דרכים שיגרמו לכם לישון טוב בלילה

מתקשים לישון בלילה? אלו הטיפולים שיעזרו לכם

מהי תנוחת השינה שתגרום לכם לקום רעננים בבוקר

 

בשבוע שעבר הוציא מינהל המזון והתרופות, אזהרה חמורה, בעקבות דיווחים על משתמשים בתרופה הפופולרית "אמביין" שגרמה לשינויי התנהגות בקרב המשתמשים, חלקם סבלו מפציעות חמורות, אחרים מתו.

 

בסך הכל התקבלו דיווחים על 66 מקרים שבהם מטופלים היו מעורבים בפעילויות שהובילו להליכה מתוך שינה או נהיגה כשאינם ערים לגמרי. חלק סבלו מנפילות, כוויות, כמעט טביעה, תאונות דרכים שהובילו להתרסקות רכבים, ואף קטיעת גפיים כתוצאה מחשיפה לטמפרטורות נמוכות קיצוניות. מתוך כלל הדיווחים, 20 משתמשים מתו.

 

ב-FDA אמרו כי תופעות הלוואי עלולות להתרחש כבר לאחר נטילת כדור אחד של התרופה, וכמובן לאחר נטילה ממושכת. התופעות דווחו גם בקרב מטופלים אצלם לא היו בעבר הפרעות התנהגות, וגם כשניטלו המינונים הנמוכים ביותר.

 

עדיין לא ברור מה הביא את המשתמשים להליכה מתוך שינה מתוך שינה ולשינויי התנהגות, אולם ייתכן שחלק מהמשתמשים סובלים משינוי גנטי שהופך אותם לפגיעים להשפעות ההרסניות הללו של הגלולה על המוח.

 

הדיווחים עד כה יחסית הם מועטים, אולם מומחים מעריכים כי ייתכן ומאות אלפים המשתמשים בתרופה סובלים מתופעות הלוואי הקשות מבלי ששמו לב עד כה, לפני שהתרחש אסון. הדיווחים הללו, מתווספים כאמור לעדויות נוספות בספרות הרפואית מהשנים האחרונות, בדבר ההשפעות ההרסניות של גלולות השינה.

 

  (צילום: shutterstock)
הליכה מתוך שינה. תופעות לוואי של כדורי שינה(צילום: shutterstock)

תופעות לוואי הרסניות

תופעות הלוואי של גלולות השינה משתנות על פי הסוגים השונים, אולם עלולים לכלול סחרחורות, כאבי ראש, בעיות עיכול, ישנוניות, תגובות אלרגיות, בעיות זיכרון, וסכנה בנהיגה והפעלת מכונות.

 

מחקרים מהשנים האחרונות, קשרו את אחת התרופות הפופולריות, זולפידם, גם למחשבות אובדניות, גם במהלך השינה עצמה. אלכוהול ותרופות נוספות עלולות "להתערב" במנגנון תרופות השינה ואף לגרום לעוד סיבוכים.

 

כבר שנים שבמינהל המזון והתרופות האמריקני מודאגים משימוש היתר בגלולות השינה. בשנת 2013 המליץ ה-FDA להפחית את מינון התרופה "זולפידם" בעיקר בשל הדאגה מישנוניות יתר בבוקר שאחרי, מה שעלול להסתיים כתאונה קטלנית בעת נהיגה.

 

מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת BMJ קשר את השימוש בתרופות לשינה השונות, לסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, גם כשהמטופלים קיבלו פחות מ-18 כדורים בשנה. המטופלים היו בסיכון גבוה ב-35% ללקות בסרטן במהלך שנות המחקר.

 

מחקר נוסף שפורסם בשנת 2018 מצא כי גלולות לשינה נקשרו למקרי תמותה מוקדמת מסרטן, זיהומים חמורים, הפרעות נפשיות, תאונות, אובדנות ורציחות. מחקרים נוספים קשרו את הגלולות לשינה להתרגלות ולצורך ההולך וגובר בעליית המינונים, כלומר להתמכרות.

 

ועל אף תופעות הלוואי הקשות, המומחים היום תמימי דעים שהתרופות מהדור החדש בטוחות לשימוש ויעילות, ומביאות לשיפור חיים, כאשר נלקחות תוך כדי ביקורות קבועות אצל רופא המשפחה. מה תוכלו בינתיים לעשות כדי להימנע משימוש בתרופות שינה?

 

1. קצרו את השהות במיטה

בלו במיטה אך ורק סמוך לשינה. אם שנתכם נודדת, צאו מהמיטה, העסיקו את עצמכם בפעילות רגועה אחרת וחזרו אליה רק כשאתם מוכנים לשינה.

 

2. החשיכו את החדר

שינה רצופה ועמוקה דורשת, אצל רובנו, חושך מוחלט. זאת בעיקר כדי לאפשר את הפרשת ההורמון מלטונין. הקפידו לסגור את התריסים ואת הווילונות.

 

3. סלקו רעשים

שעון מתקתק ורדיו דולק עלולים להקשות את ההירדמות. אם אינכם מצליחים להתגבר על הרעש מבחוץ, השתמשו באטמי אוזניים, סגרו את החלונות ואת דלת חדר השינה.

 

החשיכו את החדר באופן מוחלט. שינה רציפה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החשיכו את החדר באופן מוחלט. שינה רציפה(צילום: shutterstock)

 

4. הימנעו מפעילות גופנית לפני השינה

פעילות גופנית טובה וחשובה לבריאות, אולם פיזית מאומצת מעלה את רמת האדרנלין ומקשה את ההירדמות.

 

5. אכלו ארוחת ערב מוקדם

ותרו על ארוחה כבדה או אכילת סוכרים לפני השינה, זו תקשה עליכם להירדם.

 

6. הימנעו מקפאין ארבע שעות לפני השינה

קפה, תה, קולה, שוקולד ומצרכים נוספים המכילים קפאין מונעים הירדמות וכניסה לשינה עמוקה.

 

7. ותרו על שתיית אלכוהול מאוחר בלילה

שתיית יין אמנם תורמת לנמנום, אך תוצרי הפירוק של האלכוהול הם בעלי השפעה מעוררת.

 

8. שמרו על שעות שינה ויקיצה סדירות

שינוי בזמני השינה עלול לפגוע בהירדמות. רבים מאלה הישנים בשבת עד אחרי הצהריים מתקשים להירדם בלילה ולהקיץ בבוקר יום ראשון.

 

9. אל תשנו במהלך היום

שנת צהריים תדחה את זמן ההירדמות, תקשה את הקימה בבוקר ותגרור עייפות לאורך כל היום.

 

10. הימנעו ממסכים בלילה

האור הכחול הבוקע ממסכים נמצא כפוגע בהפרשה התקינה של המלטונין, ההורמון החשוב למהלך תקין של שינה ולשעון הביולוגי של גופנו. בחרו בסלולרי ובטבלטים באופציית מסך ללא אור כחול כשעתיים לפני השינה, וככל האפשר הימנעו מחשיפה למסכים שעה לפני השינה.

    

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תופעות לוואי בתרופות לשינה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים