שתף קטע נבחר

איראן: "אנחנו בשיאו של עימות, זה רגע היסטורי"

מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי מצהיר: "אנחנו בשיאו של עימות כולל עם האויב. זה הרגע המכריע ביותר של המהפכה האיסלאמית". עימות פומבי בין ארה"ב לבריטניה: וושינגטון טוענת שיש "איום גובר" מטהרן ומפנה דיפלומטים מעיראק, גנרל בריטי מצהיר: "זה לא נכון"

מפקד משמרות המהפכה של איראן חוסיין סלאמי אמר אמש (יום ד') על רקע המתיחות עם ארה"ב: "אנחנו נמצאים בשיאו של עימות כולל עם האויב". לפי סוכנות הידיעות האיראנית "פארס" אמר סלאמי: "הרגע הזה בהיסטוריה, כיוון שהאויב נכנס לשדה העימות איתנו בכל העוצמה האפשרית, הוא הרגע המכריע ביותר של המהפכה האיסלאמית". בתחילה ציטטו כלי תקשורת במערב את סלאמי כאומר "אנחנו על סף עימות כולל".

 

דבריו של סלאמי באים כשברקע הצהרתו של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי ביום שני כי לא תהיה מלחמה. נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר אמש כי הוא בטוח שאיראן תרצה בסופו של דבר לדבר עם ארה"ב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

גנרל חוסיין סלאמי מפקד משמרות המהפכה של איראן (צילום: AP)
מפקד משמרות המהפכה סלאמי. "הרגע המכריע ביותר"(צילום: AP)

בתוך כך אמרו אמש גורמים אמריקניים רשמיים כי החלטת ארה"ב להחזיר מעיראק את כל אנשי הסגל הדיפלומטי שנוכחותם שם אינה הכרחית נובעת מ"איום אמיתי ומיידי" שיש לו "קשר ישיר לאיראן". גורם במחלקת המדינה האמריקנית הסביר שהעניין קשור לפעילות של מיליציות עיראקיות הפועלות בהנחיית משמרות המהפכה של איראן. כשנשאל אם טהרן הייתה מעורבת באיומים האלה השיב גורם אחר: "זה קשור ישירות לאיראן, שלל איומים קשורים ישירות לאיראן".

 

בהודעה שפרסמה שלשום, נזכיר, הודיעה מחלקת המדינה האמריקנית כי הורתה להשיב הביתה את כל אנשי הסגל הדיפלומטי הלא חיוניים מהשגרירות בבגדד ומהקונסוליה בעיר אירביל, שבכורדיסטן העיראקית. אחרי ההודעה האמריקנית הכריזו גרמניה והולנד כי הן משעות את האימונים שמעבירים אנשיהן לחיילים בעיראק.
  (צילום: EPA)
נושאת המטוסים לינקולן שארה"ב קירבה לעבר איראן(צילום: EPA)
החזרת הדיפלומטים האמריקנים מעיראק, שכנתה השיעית של איראן, באה כשברקע מתיחות עמוקה בין וושינגטון לטהרן על רקע איומי האיראנים לחזור להעשיר אורניום לרמה גבוהה. למתיחות הזו, שכבר גרמה לארה"ב לקרב נושאת מטוסים לאיראן, תרמו החבלה במכליות נפט סעודיות באיחוד האמירויות, פעולה שיש חשד כבד כי איראן ושליחיה עומדים מאחוריה, וכן הפגיעה אתמול בצינור נפט בסעודיה במתקפת מל"טים של המורדים החות'ים מתימן, בעלי בריתה של טהרן.

 

העברה של אנשי סגל דיפלומטי היא דבר שנעשה לעתים קרובות בעתות מתיחות, אבל מה בדיוק גרם לאמריקנים להוציא אותם מעיראק כעת – זו שאלה שהתשובה עליה אינה ברורה. בשבוע שעבר אמרו גורמים אמריקניים רשמיים כי זיהו הכנות איראניות להתקפות אפשריות על כוחות אמריקניים ועל אינטרסים אמריקניים במזרח התיכון, אבל וושינגטון לא פירטה מהו האיום.
 

ארה"ב לבד: אירופה כבר לא בכיס

בינתיים מתחדדת שוב ההכרה שאם בעשורים עברו הייתה ארה"ב יכולה לסמוך לגמרי על בעלות בריתה האירופיות – בכל הנוגע לסוגיה האיראנית היא והן אינן ניצבות כעת בשורה אחת. ממשל טראמפ ציפה שאירופה תתמוך בו מול האיום הגובר מאיראן, כפי שהוא מגדיר זאת, אבל התקווה הזו נכזבה, וזה לא קרה בלחישות אנונימיות מאחורי הקלעים אלא בהצהרות פומביות של בכירים בריטים.

 

בקריאת תיגר בוטה באופן יוצא דופן דחה הגנרל הבריטי הבכיר כריס גיקה את הטענה האמריקנית שיש איום גובר כלשהו מצד הכוחות הנתמכים על-ידי איראן בעיראק ובסוריה, ושר החוץ הבריטי ג'רמי האנט אף הזהיר שהאיומים ההדדיים בין וושינגטון לטהרן עלולים להוביל "בטעות" למלחמה ששני הצדדים אינם רוצים בה באמת. 

מפת מצר הורמוז והמפרץ הפרסי ()
נמל פוג'יירה, שם בוצעה פעולת החבלה במכליות הנפט

ההצהרות הללו קירבו את בריטניה קצת יותר אל מדינות אחרות באירופה, המבקשות להתמקד בדיפלומטיה במקום בהסלמה מול איראן ולהציל את הסכם הגרעין בינה לבין המעצמות שממנו החליט אשתקד נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפרוש. ההפגנה המאוד פומבית של חוסר אחדות באה חודש לפני שטראמפ יגיע לביקור בבריטניה ובצרפת כדי לציין 75 שנה לפלישה לנורמנדי, אירוע שלעתים קרובות נוהגים להציג כדוגמה לערכו של שיתוף הפעולה הטרנס-אטלנטי.

 

נראה אם כן שחלפו הימים שבהם פירוש הקשר הצבאי והמדיני החזק בין בריטניה לארה"ב היה שוושינגטון יכולה להניח שיש לה שותפה מסורה שתתייצב איתה מול כל אויב. שיתוף הפעולה הזה התקיים במלחמת העולם השנייה, בקוסובו, באפגניסטן ובשתי המלחמות בעיראק: מנהיגים אמריקנים היו יכולים לסמוך על בריטניה שתשתתף בפלישות ובהפצצות ותעזור לשכנע בעלות ברית אירופיות הססניות לספק תמיכה מדינית ולוגיסטית.

דונלד טראמפ ותרזה מיי (צילום: רויטרס)
טראמפ ור"מ בריטניה. חשש מ"מלחמה בטעות"(צילום: רויטרס)

 נשיא איראן חסן רוחאני בועידה ממשלתית בטהרן בה החזיר על החלטת המדינה להקטין את מימוש התחייבויותיהם בהסכם הגרעין (צילום: EPA)
נשיא איראן רוחאני. איומים הדדיים(צילום: EPA)

פיטר באייר, מתאם היחסים הטרנס-אטלנטיים מטעם ממשלת גרמניה, אמר אתמול לסוכנות הידיעות AP כי גרמניה פועלת בשיתוף פעולה הדוק עם בעלות בריתה האירופיות כדי "להרגיע את המצב במפרץ הפרסי" לפני שייצא משליטה. "המטרה שלנו היא עדיין שמירה על הסכם הגרעין עם איראן", הצהיר. טראמפ, נזכיר, החליט לפרוש מההסכם הזה למורת רוחן של לונדון, פריז וברלין, בטענה שהוא כלל ויתורים רבים מדי לאיראן והקל עליה להמשיך בפעולות הטרור ובפעולות מערערות היציבות שלה במזרח התיכון.

 

באייר הוסיף ששר החוץ של גרמניה נפגש ביום שני בבריסל עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו והבהיר לו שגרמניה אינה רוצה שום סוג של הסלמה צבאית. בריאיון שהעניקה קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ושיתפרסם היום, היא הצהירה שגרמניה, צרפת ובריטניה נוקטות "גישה שונה" מזו של ארה"ב בכל הנוגע לאיראן, והוסיפה שבעניין הזה יש לשלוש המדינות אינטרסים משותפים דווקא עם רוסיה וסין.

פריז צרפת טקס ציון 100 שנה למלחמת העולם הראשונה (צילום: AP)
מרקל עם טראמפ. אינטרסים שונים(צילום: AP)

יכולתה של בריטניה להשפיע על טראמפ נראית מעטה במיוחד, משום שממשלתה עוברת טלטלה בשל תהליך הברקזיט המתיש שאיתו היא מתמודדת, וראש ממשלתה תרזה מיי הצהירה שתעזוב את תפקידה ברגע שהפרישה מהאיחוד תהפוך לעובדה מוגמרת.

 

דיפלומטים אירופים אחדים אמרו בשיחות פרטיות שבפגישותיו עם כמה שרי חוץ אירופים נשמע פומפאו לא משכנע, ושלא ממש ברור מה האמריקנים מקווים להשיג בהפעלת לחץ מרבי על איראן בשעה שבה כלכלתה סובלת מאוד גם כך מהסנקציות שבהן היא נתונה. שר החוץ של גרמניה הייקו מאס הזהיר חברים בפרלמנט הגרמני שהפעלת לחץ כבד על איראן מגדילה את הסכנה של הסלמה שלא הייתה כוונה להגיע אליה.

 

לעת עתה מסרב האיחוד האירופי להיגרר למלחמת המילים בין וושינגטון לטהרן ומנסה להשאיר את קווי האספקה לאיראן פתוחים. אירופה הקימה מנגנון כספים עוקף סנקציות כדי לאפשר זאת, ואף שהוא טרם נכנס לפעולה העובדה ששלוש מדינות רבות-השפעה כאלה איחדו כוחות כדי למצוא דרך להכשיל סנקציות אמריקניות היא עוד סימן לכך שהבריתות שסייעו לשקם את מערב אירופה אחרי מלחמת העולם השנייה ניצבות בפני מבחן שכמוהו לא התמודדו מעולם.


פורסם לראשונה 15/05/2019 21:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי
צילום: AP
מומלצים