שתף קטע נבחר

החלק של ההורים בביטחון העצמי של הילדים

אם לא תמהרו לפתור לילדים כל בעיה, תציבו בפניהם ציפיות הגיוניות ותאהבו אותם מבלי לנסות לשנות את התנהגותם כל הזמן, רוב הסיכויים שהם יגדלו עם ביטחון עצמי גבוה. הנה עוד כמה המלצות שכדאי ליישם בבית

"תסביר לי", פונה אליי אמא של איתי (שם בדוי), "איך זה שהילד שלי הוא חכם ויפה כל כך, ואפילו אתלט לא רע בכלל, אך חסר ביטחון והססן, נתפס בעיני חבריו כ'בחירה שנייה'?

 

אמה של עופרי שאלה אותי - "למה הבת שלי, ילדה יפיפייה ופיקחית, הישגיה הלימודיים גבוהים ואופייה שקט ונוח, לא מצליחה להתבלט? לא מרגישה ראויה ושווה מספיק אל מול חברותיה ונראית כנגררת מאחור? למה אין לה ביטחון עצמי? ומה החלק שלי בכך?"

 

למדו אותם להתמודד עם כישלונות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
למדו אותם להתמודד עם כישלונות(צילום: shutterstock)

פעמים רבות אני פוגש בקליניקה הורים אשר מתארים את ילדיהם בפניי: "הוא ילד שובב כל כך, חינני, חכם, ילד טוב, ומנומס" או מנגד: "הוא חסר גבולות, חוצפן, קשה, מפונק, מעצבן" אך מעטות מאוד הפעמים בהן שמעתי הורים המתארים את ילדם: "הוא מתמיד כל כך", "לא מוותר לעצמו", "נחוש".

 

לא לפחד מכישלונות

מה הכי חשוב שיהיה לילד שלנו? כוח? שכל? או אולי הכי חשוב שיהיה לו ביטחון עצמי? ביטחון עצמי הוא שילוב של שני היבטים - הראשון הוא היכולת של הילד או האדם להתמודד עם אי הצלחה או חוסר אונים מבלי לחשוש ולהימנע מהתמודדות זו.

 

מכאן, שהיכולת של ילדכם להתאושש מנפילה או מכישלון ולהמשיך קדימה תהווה מדד ליכולתו לפתח חוסן וביטחון עצמי. כמובן שלצד זה חשובה גם כמות ההצלחות שיקטוף הילד, שכן, גם הן יחזקו אותו ויוסיפו לביטחונו העצמי.

 

 

ההיבט השני הוא תפיסת הילד את עצמו ואיך האחר תופס אותו. לדוגמה, ילד שיתפוס את עצמו כבעל מסוגלות ויכולות ויחשוב שגם האחר תופס אותו ככזה, ימהר להתנסות ולהתמודד וגם אם יכשל לעיתים, לא ימנע מהתמודדויות חדשות. כאשר שני ההיבטים הללו חוברים יחד אז התוצאה היא ביטחון עצמי גבוה ותחושת ערך עצמי טובה.

 

מה תפקיד ההורים בהקניית ביטחון עצמי?

לכם הורים תפקיד מכריע בהקניית הביטחון העצמי לילדיכם. אתם המראה של הילד ומקור משמעותי ביותר (בעיקר בשלבי הילדות המוקדמים) לביטחונו של ילדכם ולתחושת הערך העצמי.

 

קראו עוד:

9 משפטים על כסף שצריך לומר לילדים

דילמה הורית: כשהילד לא לומד לבגרויות

דיכאון סמוי אצל ילדים: כך זה נראה

 

ילד אשר יחווה את הוריו כהורים קשובים, רגישים ומקבלים, ייפתח בתוכו מקום של קבלה ושל חוסן פנימי, מקום המאפשר צמיחה והתפתחות וגם מקום שיקבל אותו על כישלונותיו והחמצותיו. ובניגוד לכך, הורים ביקורתיים, נוקשים ובלתי פנויים רגשית, יגרמו לילד בדיוק את ההיפך.

אל תציבו רף גבוה מדי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תציבו רף גבוה מדי(צילום: shutterstock)

על מנת לסייע לילדכם בהבניית הביטחון העצמי ישנם מספר כללי אצבע פשוטים אך יעילים להפליא, אשר יישומם באופן עקבי יתרום רבות לביטחונו העצמי של ילדכם:

 

1. למדו אותם להתמודד עם כישלון: אל תרוצו לפתור להם. אל תמנעו מהם התמודדות רק כי היא קשה. ילדים (בדיוק כמו אנו, המבוגרים) צריכים לחוות התנסויות על בשרם. אפשרו לילד להתמודד עם המציאות ועם הכישלונות, הרי זה חלק ממציאות חיינו. תנו פידבק לילד על עצם הניסיון ולא על ההצלחה, עודדו את המאמץ ואת הדרך והיו שם לתמוך גם כשזה לא מצליח.

 

2. אל תציבו רף גבוה מדי: לא פעם ציפיות מוגזמות או לחץ קיצוני מצד ההורה על הילד לא מאפשרים לילד ליצור הצלחות. דחיפה של הילד לכיוונים בהם רוצה ההורה אך שהם בניגוד גמור לרצונו של הילד מייצרת תחושת תסכול ופוגמת ביכולת ההצלחה ובעקבות כך בתחושת הביטחון העצמי.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

3. האמינו בילדכם ותאהבו אותו כפי שהוא: נשמע אולי בנאלי, אך האמינו לי כי ילדכם רגיש לתגובותיכם יותר ממכשיר סיסמוגרף שבוחן רעשי אדמה. ילד שאינו חש באהבתו של ההורה או לחלופין מרגיש את חוסר האמונה בו יתרגם זאת במהרה לחרדה ולחוסר אמון בעצמו. האמינו באמת ובתמים כי ילדכם מסוגל ויכול, וראו כיצד מציאות חייו תשתנה בהתאם.

 

4. שמשו דוגמה לילדכם: אין טוב ממראה עיניים. אתם מעוניינים שילדכם יהיה בעל ביטחון עצמי גבוה, לא יפחד לטעות, יתמודד גם עם חוסר הצלחה וינסה שוב? תראו לו איך אתם עושים זאת. לא פעם ילדים לומדים ומחקים את ההורה. אתם המודל שלו ואתם יכולים, בכל רגע נתון, לשמש דוגמה לילדכם, ואם גם לכם יש בעיה של ביטחון עצמי, טפלו בעצמכם.

 

5. שימו מסכים בצד: לקחת את הילד לחוג על מנת להעצים אותו זה נהדר, אך מה הטעם אם הראש שלך תקוע כל היום במסך הטלפון? לעודד את הילדה לטפס בגינה זה נפלא אבל חשוב שהיא תראה שאת מתפעלת ממנה. בקיצור, כשאתם עם הילדים, בבקשה, מסכים בתיק או בכיס, אחרת זה מעליב ומפספס את המטרה.

 

6. גבולות גבולות גבולות: כן בדיוק כך, גבולות ברורים ויציבים הם הפלטפורמה האידיאלית בה ילד יפתח ביטחון עצמי לצד עצמאות. הורים עקביים וגבולות ברורים הם החממה בה ילדיכם יתחזקו בבטחה, אנא אפשרו להם זאת.

 

אם בכל זאת אתם חשים כי לילדכם ביטחון עצמי נמוך, הוא מסוגר ונמנע, עצוב או חרד ומתקשה ליצור חברויות או להתמודד עם מטלות ומשימות חייו, תמיד ניתן להסתייע בעזרה מקצועית על מנת לתת לכם ולו כלים לשיפור חייו ובטחונו העצמי.

 

הכותב הוא מומחה בטיפול התנהגותי קוגניטיבי (M.S.W) ומדריך מוסמך

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האמינו בילדכם ותאהבו אותו כפי שהוא
צילום: shutterstock
מומלצים