שתף קטע נבחר

המחבל שנעלם מהכותרות - וחזר כנאשם בפיגועי ירי

זכריה זביידי היה אחד מסמליה הבולטים של האינתיפאדה השנייה, בעיקר בגלל העברית הקולחת - ויחסיו עם פעילת השמאל טלי פחימה. אחרי שנים שבהן לא מצא את עצמו, הוא חזר לתפקיד בכיר - והשתמש ברכב של הרשות הפלסטינית כדי לירות לעבר אוטובוסים ישראליים. פרופיל

 

ארכיון 2009 זכריה זביידי (צילום: עמית מגל)
(צילום: עמית מגל)

המעצר של זכריה זביידי על-ידי מערכת הביטחון לפני כמה חודשים השיב אותו לכותרות התקשורתיות אחרי שנים שבהן נעלם מהן גם בישראל וגם ברשות הפלסטינית. הבוקר (יום ב'), אחרי שנים שהיה הרחק מהמצלמות - הותר לפרסום כי הוא יואשם יחד עם שותפו טארק ברגות, עורך דין עם תעודת זהות ישראלית, בשורת פיגועי ירי לעבר אוטובוסים.

 

זביידי נחשב לאחת הדמויות המזוהות עם האינתיפאדה השנייה. נראה כי בין הסיבות המרכזיות לתהודה הרבה שלה זכה, הייתה העברית הקולחת שלו, חיבתו הרבה לתקשורת ולפרסום - ויחסיו עם פעילת השמאל הרדיקלי טלי פחימה.

 

בישראל הוא הפך לאחד מסמליה הבולטים ביותר לצד יאסר ערפאת ומרואן ברגותי אחרי שפיקד על הזרוע הצבאית של פתח - גדודי חללקי אל-אקצה בג'נין - למרות שבאותן השנים פעלו בשטח גורמי טרור משמעותיים ומסוכנים הרבה יותר ממנו, כמו ראא דכרמי ונאסר אבו חמיד.  

טארק ברגות זכריה זביידי ()
טארק ברגות וזכריה זביידי
טארק ברגות זכריה זביידי ()

 

זביידי נולד במחנה הפליטים ג'נין בשנת 1976. אביו היה מורה לאנגלית ואיש פת"ח מוכר, והיו לו שבעה אחים. כשהיה נער צעיר השתתף זביידי בפרויקט תיאטרון לילדי ג'נין שנקרא ''הבית של ארנה'', והיה לאחד מהשחקנים המרכזיים. במקביל הוא למד בבית ספר של אונר"א במחנה הפליטים. מגיל צעיר הוא סוחב צליעה באחת מרגליו כתוצאה מפציעה קשה שנגרמה מירי לעברו, והוא טען במהלך השנים כי הירי בוצע על-ידי חיילי צה"ל לאחר שיידה לעברם אבנים.

 

זביידי נעצר לראשונה בגיל 15 בעיצומה של האינתיפאדה הראשונה, ולאחר שהשתחרר עזב את לימודיו בתיכון. זמן קצר אחר כך הוא נעצר שוב על זריקת בקבוק תבערה ובכלא הצטרף לפת"ח ולמד את השפה העברית. הוא שוחרר אחרי החתימה על הסכם אוסלו והצטרף למנגנוני הביטחון הפלסטינים לזמן קצר, אך עזב את המשרה בעקבות חילוקי דעות. לאחר מכן הוא עבד בישראל כשוהה בלתי חוקי בעבודות בניין ושיפוצי בתים, אך נעצר שוב על שהייה ללא אישור ושב לרשות. במהלך השנים זביידי לא הצליח למצוא את מקומו, עבד בעבודות שונות ואף עסק בגניבת כלי רכב.

 

בתחילת האינתיפאדה השנייה נהרגו אמו ואחיו של זביידי - ולאחר מכן הוא הצטרף ללחימה מול צה"ל. תחילה באופן עצמאי, ולאחר מכן במסגרת גדודי חללי אל-אקצה של פת"ח. זביידי היה מעורב בכמה פיגועים נגד יעדים ישראלים, ובמהלך השנים שבהן היה מבוקש הוא הצליח להתחמק מניסיונות מעצר וחיסול של מערכת הביטחון נגדו.

 

טלי פחימה (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
טלי פחימה(צילום: חגי אהרון)

בשנת 2004 התפתח הקשר בין זביידי לפחימה אחרי שביקרה אותו בג'נין. פחימה סייעה לו בדרכים שונות ונעצרה בעקבות זאת על-ידי שב"כ, נשפטה וישבה בכלא אחרי חתימה על הסדר טיעון. הקשר בין השניים נותק לאחר מכן. עם סיום האינתיפאדה, ובהתאם להבנות שהשיגה ישראל מול אבו מאזן, נכנס זביידי להסכם המבוקשים וקיבל חנינה שבמסגרתה התחייב שלא לעסוק עוד בפעילות טרור.

 

בשנים שאחרי האינתיפאדה קיבל זביידי משרה במשרד לענייני אסירים בג'נין, ובמקביל הוא ניהל יחד עם השחקן הערבי-ישראלי ג'וליאנו מר תיאטרון לילדים ונוער במחנה הפליטים ג'נין. בשנת 2011 נרצח מר בידי אלמונים במחנה הפליטים וזביידי המשיך לנהל לבדו את הפרויקט.

 

שנה לאחר מכן, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים עצרו את זביידי בחשד שהיה מעורב בירי לעבר ביתו של מושל ג'נין, שבעקבותיו לקה בהתקף לב ומת. זביידי שוחרר אחרי כמה חודשים ושב למחנה הפליטים. בשנת 2016 נבחר זביידי להיות חבר במועצה המהפכנית של פת"ח - מגופי ההיגוי של התנועה בראשותו של אבו מאזן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית מגל
זכריה זביידי
צילום: עמית מגל
מומלצים