שתף קטע נבחר

שאלות ותשובות: כיצד תשפיע השבתת הבורסה על הכיס שלכם

המתיחות בין עובדי הבורסה לניירות ערך בת"א להנהלה עיכבה הבוקר את פתיחת המסחר ביותר מ-3 שעות - וגרמה, בין היתר, לנזק תדמיתי בקרב משקיעים מחו"ל. בדקנו האם נגרם למשקיע הישראלי נזק כלכלי

המתיחות בין ועד עובדי הבורסה לניירות ערך בתל אביב להנהלה הובילה היום (ג') להשבתת המסחר : עובדי הבורסה פתחו בשביתה איטלקית - כאשר לא ניתן היה לקבל ציטוטי קנייה ומכירה וסוחרים לא היו יכולים לשדר הוראות - והמסחר נפתח באיחור של 3.5 שעות. מה המשמעות של ההשבתה מבחינת העובדים והם יש לה השלכות על המשקיע הישראלי? שאלות ותשובות.

 

עיכוב של שלוש שעות וחצי: המסחר בבורסה ייפתח ב-13:15

טראמפ נגד סין: מה זה יעשה לשווקים?

מה בין השיאים בוול סטריט למשחקי הכס

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

מדוע אין מסחר בבורסה?

הטענה הרשמית: מפעיל המחשב שהיה אמור להיות במשמרת הלילה חולה, ולכן לא הוכנה התשתית המתאימה לסליקה - ונוצר עיכוב שלא מאפשר את המסחר בזמן - 9:00 בבוקר. בבורסה פועלים לטפל בעיכוב, בתקווה שהמסחר יתחיל.

 

הטענה הלא רשמית: במשך שנים מפעילי המחשב ידעו להסתדר מצוין כשמפעיל חולה. פתאום, שעה לפני המשמרת, נזכר המפעיל להודיע שהוא חולה ולא ניתן למצוא לו מחליף. טענת ההנהלה - מדובר בשביתה איטלקית פרועה, בתגובה להשהיית שלושה חברי ועד על ידי המנכ"ל איתי בן זאב. הוועד, מצדו, טוען כי מכיוון שלפני ארבעה חודשים ההנהלה החליטה להוריד את מספר המפעילים (שנהנים מתגמול מוגדל של 300%) במשמרת משניים לאחד, אין גיבוי כנדרש בעת מחלה.

   (צילום: shutterstock)
בשלב זה לא נגרם נזק כלכלי. הבורסה בתל אביב(צילום: shutterstock)

מה הנזק שנגרם מהשבתת המסחר?

בשלב זה עדיין לא נגרם נזק כלכלי. בהנהלת הבורסה פועלים להשלים את הפעולות הנדרשות, שיאפשרו את פתיחת המסחר במקום המפעיל שלא הגיע, והמסחר אמור להתקיים ולאפשר לפעילים למכור ולקנות מניות.

 

כמובן שאם לאורך זמן לא יתקיים מסחר בבורסה, עלול להיווצר משבר נזילות לחברות המקבלות מימון דרך הבורסה; מצב שעלול לפגוע בהשקעות של כספי החוסכים בקרנות הפנסיה והמשקיעים בקרנות הנאמנות, בין היתר בגלל עיכוב בתגובה לאירועים מקרו כלכליים והתרחשויות בבורסות העולם. כבר כעת נגרם נזק תדמיתי, כשמשקיעים בחו"ל רואים שבגלל סכסוך עובדים אין אפשרות לסחור בישראל.

 

מה רוצים בהנהלה?

ההנהלה לא רואה צורך בפעילות של שני מפעילי מחשב במשמרת לילה, הנהנים מתגמול שעות נוספות גבוה. לפני שנה קיבלה הנהלת הבורסה דו"ח ביקורת, שחשף התנהלות בעייתית של שני מפעילי מחשב, אשר דיווחו, לכאורה, על שעות נוספות המקנות תשלום מוגדל - למרות שבחלק מהשעות היו בכלל בפגישות כחברי וועד. העובדים מנסים לסכל את הנפקת הבורסה ולפגוע בפעילותה השוטפת כדי לשפר עמדות, למרות שתנאי ההסכם הקיבוצי עמם הוסכמו ונחתמו כבר לפני שנתיים.

 

מה טוענים העובדים?

החזקת מפעיל מחשב אחד פוגעת בתקינות המסחר ובעבודה השוטפת במקרה שהעובד חולה, ויש להחזיר את המצב הקודם של שני מפעילים במשמרת. הבורסה מנסה להעסיק עובדים במיקור חוץ - ולפגוע בכך בעובדים הקבועים שלה.

 

מי צודק?

האמת היא תמיד במקום טוב באמצע. העובדים חוששים, ובצדק, מהשינוי שעוברת הבורסה. היא הפכה לגוף הפועל למטרות רווח, והנפקתה הצפויה תכניס משקיעים פרטיים שירצו שהבורסה תשפר את הרווחיות שלה - מה שעלול לגרום לקיצוץ בהוצאות ולפגיעה בתנאי העובדים. אבל בהסתכלות ציבורית, כאשר האינטרס של המדינה הוא שהבורסה תצמח ותנפיק חברות חדשות ומחזורי המסחר יגדלו לרווחת הכלכלה המקומית, לא ברור מדוע הוועד מנסה לסכל את תוכניות ההנפקה של הבורסה - שתקנה לעובדים עצמם 6% מהמניות שלה.

 

ההנהלה התחייבה שתנאי העובדים לא ייפגעו, שלא יפוטרו עובדים, שהקביעות שלהם תישמר ושהבורסה תשביח את עצמה דרך הגדלת ההכנסות - ולא דרך קיצוץ בשכר או בתנאי העובדים. מדובר, בסופו של דבר, בעובדים בעלי שכר גבוה מאד - כ-50 אלף שקל בממוצע בחודש עם תנאי קביעות, תוספות שכר שוטפות ותנאים נלווים מפנקים, כמו חופשות בחו"ל וסבסוד קייטנות; כך שלא מדובר בעובדים חלשים שחרב הפיטורין על צווארם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הבורסה בתל אביב
צילום: shutterstock
מומלצים