שתף קטע נבחר

"משבר וואווי הוא הזדמנות עבור חברות ישראליות"

מנכ"ל יצרנית השבבים הישראלית DSPG טוען כי המשבר בין ארה"ב לסין הוא מלאכותי, אבל מהווה הזדמנות מצויינת לחברות ישראליות. מומחים מעריכים כי לשני הצדדים יש הרבה מדי מה להפסיד, והאם חברת DJI גם בסכנה?

המשבר בין ארה"ב וסין, שהביא לניתוק חברת וואווי הסינית מאספקת מוצרים אמריקאיים, יכול לשמש הזדמנות לתעשיית ההייטק הישראלית להרחיב את פעילותה מול השוק הסיני, כך טוען מנכ"ל חברת השבבים הישראלית DSPG, עופר אליקים. בשיחה עם ynet הוא אומר: "לחברות ישראליות יש עכשיו הזדמנות. אם לוואווי אין אפשרות להניח ידה על טכנולוגיה אמריקאית והיא מחפשת אלטרנטיבות בעולם, מה יכול להיות יותר טוב מבחינתה אם לא לשים את ישראל בראש הרשימה. יש לישראל הרבה מה להציע לוואאווי והחברה עשוייה לראות בישראל יעד אסטרטגי לטכנולוגיה, שבעתיד תוכל גם לרכוש זכויות למוצרים שפותחו בישראל. מבחינתם בדרך זו הם יהיו פחות חשופים לכל מיני גחמות ושגעונות של הממשל האמריקאי".

 

 

סמארטפון של וואווי (צילום: shutterstock)
סמארטפון של וואווי(צילום: shutterstock)

 

חברות טכנולוגיה אירופאיות הודיעו היום (ג') שימשיכו לקיים קשרי מסחר עם וואווי, ולספק לה את מוצרי הטכנולוגיה שרכשה. דובר חברת Infineon, אחת מיצרניות השבבים הגדולות באירופה, מסר כי מרבית המוצרים שהחברה מוכרת לוואווי אינם כפופים למגבלות שהטילה ארה"ב. גם חברת AMS האוסטרית הודיעה שאין בכוונתה להשעות את משלוח המוצרים לוואווי. הודעות אלה באות בעקבות החלטתן של חברות אמריקאיות, בהן אינטל, קואלקום, קסילינקס וברודקום להפסיק את אספקת הרכיבים ליצרנית הטלפונים הסינית.

 

גם שמה של חברת הרחפנים הסינית הגדולה בעולם, DJI, הוזכר כמועמדת אפשרית לצעדי ענישה אמריקאיים. רשת CNN חשפה התרעה ששיגרה רשות הגנת המולדת האמריקאית (DHS), ממנה עולים חששות כי רחפנים אזרחיים סיניים, הנמצאים בשימוש רחב בארה"ב ובמקומות רבים בעולם, עלולים להתגלות כאמצעי ריגול שמעבירים מידע לסין. עם זה ההתרעה אינה כוללת הנחיות מפורשות וגם אינה מזכירה את שמה של DJI.

 

 

בראיון באולפן ynet אמר היום פרופסור איל וינטר מהאוניברסיטה העברית: "זו מלחמה אכזרית מאוד, משום שמה שטראמפ עושה - הוא מכניס לתוך המלחמה הכלכלית גם טענות ביטחוניות. הטענה שלו היא שוואווי פוגעת בביטחון ארה"ב ולכן לגוגל ולאינטל אסור לסחור איתם. זה דבר שיפגע בחברה בצורה קיצונית וידרבן את ממשלת סין לעשות פעולות דומות כנגד ארה"ב. סין יכולה להגיד – אתם יודעים מה? אנחנו לא נוציא מסחר לארה"ב. הדבר הזה יגרום לעליות מחירים גדולות בתחום הטקסטיל, אלקטרוניקה, כמעט בכל תחום. זה דבר שאזרחי ארה"ב לא יוכלו לשאת בקלות". עם זאת, העריך וינטר כי הדברים יסתדרו בסופו של דבר: "כאשר לשני הצדדים ברור שההפסד הולך להיות ענק אם לא עוצרים את האסקלציה הזו, בסופו של דבר סכסוכים כאלה נפתרים במו"מ".

 

אליקים מעריך כי המשבר הנוכחי יחלוף לפני שיעמיק. לדבריו חברות בעולם כולו נערכו לקראת אפשרות של משבר, הצטיידו במלאים גדולים, חברות אמריקאיות הוציאו מוצרים ורכיבים מסין למדינות אחרות והסינים מצדם הצטיידו בחומרי גלם בכמויות גדולות. לדבריו המשבר שעורר ממשל טראמפ הוא משבר מלאכותי, שנועד לכפות משא ומתן על הסדרי סחר חדשים: "זו מכה נוראה לחברה כמו וואווי, כי כרגע היא לא יכולה להשיק מוצרים חדשים אבל כל הדבר הזה נועד כדי לפתוח מו"מ רציני בין ארה"ב לסין כדי ליישר את ההדורים ולאפשר יהיה להגיע למצב של יותר הלימה בין היבוא אמריקאי מסין ליצוא האמריקאי לסין ולהסדיר את נושא המכסים.

 

אז זה רק תרגיל של כיפוף ידיים?

"כן, האמריקאים מראים לסינים איזו תלות אדירה יש להם בטכנולוגיה האמריקאית, שהכלכלה הסינית היא לא באמת עצמאית אלא נשענת על יצוא לארה"ב, שכשהברזים נסגרים יש פגיעה לא מידתית בחברה כמו וואווי. וכל הדבר הזה נועד לא לייצר סטטוס קוו אלא מוטיבציה לפתיחת השיחות".

 

הממשל האמריקאי הודיע אתמול על הקלה זמנית בהגבלות על וואווי כדי לאפשר לחברה לרכוש רכיבים אמריקאיים ועדכוני תוכנה למכשירים קיימים ולרשתות תקשורת שלה, אבל לא למכשירים חדשים או עתידיים. ההקלה תפוג ב-19 באוגוסט אך הממשל עשוי לשקול הארכה של ההקלה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
וואווי סמארטפון טלפון
צילום: shutterstock
מומלצים