שתף קטע נבחר

בלי ברקזיט: תרזה מיי הודיעה בדמעות על התפטרותה

אחרי 3 ניסיונות כושלים להעביר את הסכם הברקזיט ולנוכח התנגדות נחרצת להצעתה החדשה, לא נותרה לר"מ בריטניה ברירה, והיא פורשת אחרי 3 שנים. "היה לי הכבוד להיות האישה השנייה בתפקיד", הצהירה, "ולא אהיה האחרונה". היא תמשיך לכהן עד שייבחר לה מחליף, כנראה ביולי

 

אחרי כמעט שלוש שנים בתפקיד ראש ממשלת בריטניה, שחודשיהן האחרונים הוקדשו למאבקים עיקשים בניסיון להעביר את הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי, הכריזה הבוקר (יום ו') תרזה מיי כי היא פורשת מתפקידה.

 

מיי לא תעזוב את דאונינג 10 מיד: היא תגיש רשמית את התפטרותה ב-7 ביוני, ואז תמתין עד שמפלגתה השמרנית תבחר לה מחליף או מחליפה – תהליך שצפוי להתחיל ב-10 ביוני ועשוי להימשך כשישה שבועות. לאורך נאום ההתפטרות נסדק קולה של מיי, והיא פרצה בבכי כשסיימה אותו במשפט: "אני עוזבת בהודיה גדולה על כך שניתנה לי האפשרות לשרת את המדינה שאני אוהבת".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה התפטרה (צילום: AFP)
מיי פורצת בבכי בסוף נאום ההתפטרות שלה, היום בצהריים(צילום: AFP)

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה התפטרה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בנאום ההתפטרות אמרה מיי כי עשתה כל שביכולתה כדי לכבד את תוצאות משאל העם שנערך לפני שלוש שנים ושבו בחרו אזרחי בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי. היא אמרה שכראש ממשלה היא חשה חובה למלא את רצון העם כפי שהובע במשאל, אולם כשלה בכל שלושת ניסיונותיה להעביר בפרלמנט את ההסכם שגיבשה עם האיחוד האירופי על תנאי הפרישה.

 

מיי הכריזה כי תגיש את התפטרותה ב-7 ביוני וכי עדכנה על כך את המלכה אליזבת. המרוץ בתוך המפלגה השמרנית להחלפתה, כך אישרה, יחל בשבוע שלאחר מכן. היא תמשיך לכהן כראש הממשלה עד שחברי מפלגתה יבחרו לה מחליף או מחליפה.

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה התפטרה (צילום: AFP)
"חיים תלויים בזה". מיי נפרדת(צילום: AFP)
 

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה התפטרה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

קורבין קורא לערוך בחירות

"אני חשה צער עמוק על כך שלא הצלחתי להוציא את הברקזיט לפועל", אמרה מיי. "היורש או היורשת שלי יצטרכו לגבש קונצנזוס בפרלמנט, וזה יהיה אפשרי רק אם כל הצדדים יסכימו להתפשר. פשרה אינה מילה גסה, חיים תלויים בזה".

 

בתום נאומה אמרה מיי כי היה לה הכבוד להיות האישה השנייה בתפקיד ראש ממשלת בריטניה, וכי היא בטוחה שהיא לא האישה האחרונה לכהן בתפקיד. במהלך המשפט האחרון בנאומה נשבר קולה והיא פרצה בבכי – ואז הסתובבה ונכנסה למעונה.

 

מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה ג'רמי קורבין, יריב מר של ישראל ומי שמואשם לכל הפחות באוזלת יד מול האנטישמיות במפלגתו, אמר בתגובה ראשונה כי מיי צדקה בהחלטתה להתפטר וכי מפלגתה המפולגת אינה יכולה להמשיך לשלוט בבריטניה. הוא קרא לערוך בחירות כלליות חדשות.

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי אחרי ההצבעות ב פרלמנט ב לונדון ברקזיט (צילום: gettyimages)
שלושה ניסיונות כושלים. השרים לחצו על מיי(צילום: gettyimages)

מיי תכהן עדיין כראש ממשלה כשנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יגיע לביקור בלונדון בתחילת החודש הבא. במקומה צפוי להיבחר לראש הממשלה אדם שיחתור להסכם ברקזיט נוקשה יותר, כזה שישאיר את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי הרבה פחות מההסכם שגיבשה מיי עם בריסל. אחד המועמדים המובילים לתפקיד הוא שר החוץ לשעבר בוריס ג'ונסון, תומך נלהב של הברקזיט.

 

מיי נאלצה להתפטר אחרי שגבר עליה הלחץ מתוך המפלגה השמרנית, בכלל זה מצד שרים בממשלתה, לעזוב את התפקיד. הלחץ הזה בא אחרי שמיי הציגה השבוע עוד הצעת פשרה בניסיון להעביר בפרלמנט את הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי – הצעה שאותה דחו הן האופוזיציה והן חברים רבים במפלגתה שלה.

 

עוד חצי שנה לפרישה

הצעתה החדשה של מיי הייתה שאחרי שהפרלמנט יאשר את השלב הראשון בהסכם שלה יצביעו חברי הפרלמנט על האפשרות לקיים משאל עם חדש על הברקזיט. בעבר שללה מיי בתוקף את האפשרות לערוך משאל עם חדש, ושלשום אמרה למחוקקים: "הנה, התפשרתי. כעת אני מבקשת גם מכם להתפשר".

ההחלטה על הברקזיט (צילום: EPA)
ברקזיט רך, ברקזיט קשה. הפרלמנט הבריטי(צילום: EPA)

ההצעה החדשה של מיי הכעיסה את האירו-סקפטים המתנגדים למשאל עם חדש, שיבטל את משאל העם הקודם ובו יוכלו הבריטים לשנות את דעתם ולהחליט להשאיר את בריטניה באיחוד. את המעוניינים בביטול הברקזיט הצעתה למשאל עם חדש אכזבה משום שהיא נראתה להם רפה מדי.

 

מיי, נזכיר, נכשלה בכל שלושת ניסיונותיה בחודשים האחרונים להעביר בפרלמנט הבריטי את הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי ושמסדיר את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד, פרישה שעליה החליטו אזרחי בריטניה במשאל עם ב-2016. בעקבות הכישלון הסכים האיחוד האירופי לדחות את פרישת בריטניה עד 31 באוקטובר.

בריטניה לונדון הפגנה נגד ברקזיט (צילום: AP)
מתנגדי הפרישה מפגינים בלונדון(צילום: AP)

אלא שבשבועות שעברו מאז לא הצליחה מיי להשיג פריצת דרך במשא ומתן עם מפלגת הלייבור שבאופוזיציה ועם שאר מתנגדי התוכנית שלה בפרלמנט, והיא ניצבה בפני מבוי סתום.

 

לפני משאל העם ב-2016 הייתה מיי מהמתנגדים לפרישת בריטניה מהאיחוד, אבל אחריו היא החליטה להתמנות לראש הממשלה ולקבל על עצמה את התפקיד לנהל את תהליך הפרישה כדי לממש את רצון העם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מיי מודיעה בדמעות על התפטרותה
צילום: AFP
מומלצים