שתף קטע נבחר

היום שאחרי מיי: החבר של טראמפ מול "החבר של חמאס"

בוריס ג'ונסון הצבעוני, שמתנגד לחרם על ישראל, הוא המועמד המוביל לראשות ממשלת בריטניה. עוד ברשימה: אנדראה לדסום, שעלבה במיי כי אין לה ילדים, וסג'יד ג'וויד, בן לפקיסטנים שמעריץ את תאצ'ר. יו"ר הלייבור, שכינה את חיזבאללה וחמאס "ידידיי", קורא לבחירות: "שהעם יחליט"

תרזה מיי, שהכריזה בצהריים (יום ו') על התפטרותה מתפקיד ראש ממשלת בריטניה, משאירה אחריה מדינה מפולגת. שלוש שנים אחרי שהבריטים הצביעו במשאל עם בעד עזיבת האיחוד האירופי – פריצת המבוי הסתום במשא ומתן עם האיחוד על תנאי הפרישה לא נראית באופק. העובדה שהמחליף שתבחר המפלגה השמרנית למיי צפוי לנקוט מול בריסל עמדה נוקשה בהרבה מזו שנקטה מיי – רק מגדילה את הסיכוי לטלטלה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בוריס ג'ונסון תרזה מיי ג'רמי קורבין בריטניה (צילום: AP, רויטרס, AFP)
מלמעלה מימין, עם כיוון השעון: קורבין, ג'ונסון ומיי. מבוי סתום(צילום: AP, רויטרס, AFP)

מיי, נזכיר, נאלצה להתפטר אחרי שכשלה שלוש פעמים בניסיונה לשכנע את הפרלמנט הבריטי לאשר את ההסכם שגיבשה עם האיחוד האירופי להסדרת התנאים שבהם תתבצע פרישת בריטניה מהאיחוד. במחנה התומך בברקזיט "קשה" טענו שההסכם שלה יותיר את בריטניה כבולה במידה רבה לאיחוד האירופי ולתכתיביו, ובמחנה המתנגד לברקזיט טענו כי כעת, משהעם הבריטי הבין עד כמה חמורות עלולות להיות השלכות הפרישה, יש לקיים משאל עם חדש כדי לאפשר לו לשנות את דעתו ולהצביע נגד המהלך.

 

מיי הודיעה כי תגיש רשמית את התפטרותה ב-7 ביוני, וכי תישאר בתפקיד עד שמפלגתה תבחר לה מחליף, תהליך שצפוי להסתיים באמצע יולי. המועמד שבו יבחרו חברי המפלגה השמרנית לא יצטרך לעמוד לבחירה בבחירות כלליות, אלא ייכנס מיד לנעליה של מיי. עם זאת, אפשרי בהחלט התרחיש שבו תיאלץ בריטניה להיגרר עד מהרה לבחירות מוקדמות: ההערכה היא שבמקום מיי יבחרו השמרנים במועמד שיתמוך בברקזיט "קשה" יותר מזה שהובילה ראש הממשלה היוצאת, ברקזיט שישאיר את בריטניה תלויה הרבה פחות באיחוד האירופי, ועובדה זו עלולה להוביל לעימות חריף עם האיחוד. ייתכן שעימות כזה ימנע כל הסכם ויקרב את בריטניה לפרישה בלי הסדר, אשר מומחים מזהירים כי תגרום לכאוס כלכלי בממלכה ותוביל אותה למיתון.

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה התפטרה (צילום: EPA)
מיי מודיעה על התפטרותה ובוכה. המחליף ייבחר ביולי(צילום: EPA)

תרזה מיי ראש ממשלת בריטניה התפטרה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בכירים באיחוד האירופי מיהרו להדגיש בצהריים כי בריסל לא תעניק לראש הממשלה הבריטי החדש ויתורים שסירבה להעניק למיי. נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלונד יונקר, שכינה בצהריים את מיי "אישה אמיצה", אמר אמנם כי יכבד כל ראש ממשלה בריטי שיחליף אותה, אבל ראש ממשלת הולנד מארק רוטה הבהיר שהאיחוד לא ינהל עם בריטניה משא ומתן על הסכם חדש, ושההסכם שגיבש האיחוד עם מיי עדיין מונח על השולחן.

 

אם ראש הממשלה החדש לא יצליח לגבש הסכם עם בריסל, בריטניה עשויה להיגרר לבחירות חדשות, שיתנו למפלגת הלייבור בראשות ג'רמי קורבין אפשרות לעלות לשלטון לראשונה מאז 2010. קורבין – יריב מר של ישראל שבעבר כינה את חמאס וחיזבאללה "ידידיי", הואשם באוזלת יד מול האנטישמיות במפלגתו והצהיר שכשיתמנה לראש הממשלה יכיר מיד במדינה פלסטינית – אמר היום בצהריים בעקבות התפטרות מיי כי ראש הממשלה החדש חייב להכריז על בחירות בזק לפרלמנט "כדי להניח לעם לקבוע את עתיד ארצנו".

 

יו"ר הלייבור קורבין. רוצה בחירות עכשיו (צילום: AP) (צילום: AP)
יו"ר הלייבור קורבין. רוצה בחירות עכשיו(צילום: AP)

המרוץ במפלגה השמרנית להחלפת תרזה מיי צפוי להתחיל ב-10 ביוני, ולהימשך כשישה שבועות. אלה המועמדים המובילים בו.

 

בוריס ג'ונסון, 54

נחשב למועמד הבכיר לרשת את מיי, ובסוכנויות ההימורים נותנים לו סיכוי של 40% להתמנות לראש הממשלה.

היום אחר הצהריים הכריז ג'ונסון מפורשות שיתמודד על התפקיד. באותה הזדמנות הזהיר כי "האיום הגדול ביותר על שגשוגה של בריטניה אינו הברקזיט, אלא ג'רמי קורבין".

 

בימי משאל העם ב-2016 נחשב ג'ונסון לפנים של קמפיין הברקזיט למען פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי. אחר כך כיהן כשר החוץ בממשלתה של מיי, אך ביולי אשתקד התפטר במחאה על הוויתורים המופרזים לדעתו שנתנה מיי לבריסל במשא ומתן. הוא טען כי תוכניתה היא ברקזיט למחצה בלבד, וכי היא אינה ממלאה את הרצון שהביע העם במשאל.

תרזה מיי עם השרים המתפטרים בוריס ג'ונסון ודיוויד דיוויס (צילום: AFP)
ג'ונסון (במרכז) עם תרזה מיי והשר לשעבר דייוויד דייוויס(צילום: AFP)

ג'ונסון נחשב לטיפוס צבעוני וכריזמטי, ורבים משווים אותו לנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שהצהיר בעבר כי הוא חבר שלו. באוקטובר האחרון, כשנאם בכינוס השנתי של המפלגה השמרנית, המתינו חברי מפלגה שעות ארוכות בתור כדי לזכות באפשרות לשבת באולם ולהאזין לג'ונסון. בכינוס זה קרא ג'ונסון למפלגה לחזור לערכיה המסורתיים – מיסוי נמוך ושיטור תקיף, ולא לנסות לחקות את מדיניותה של מפלגת הלייבור, מפלגת המרכז-שמאל ששלטה בבריטניה בעשור הקודם, התרסקה בתחילת העשור הנוכחי – ולאחרונה ידעה תקופה של עדנה בסקרים אחרי שמחקה את הרוב של מיי והשמרנים בפרלמנט בבחירות הבזק שנערכו לפני שנתיים.

עם ראש העיר רון חולדאי בתל-אביב. נין של יהודי מרוסיה (צילום: עיריית תל אביב) (צילום: עיריית תל אביב)
עם ראש העיר רון חולדאי בתל-אביב. נין של יהודי מרוסיה(צילום: עיריית תל אביב)

היום, אחרי הודעת ההתפטרות של מיי, כתב ג'ונסון בטוויטר: "תודה לך על שירותך למען ארצנו והמפלגה השמרנית. כעת הזמן לקיים את הפצרותיה – להתאחד ולהוציא את הברקזיט לפועל".

 

ג'ונסון היה ראש העיר לונדון, וייזכר כמי שעמד בראשה בזמן האולימפיאדה ב-2012 וכמי שהכניס למרכז העיר את שירות השכרת האופניים. לפוליטיקה הגיע מעולם התקשורת, ובמהלך הקריירה הפוליטית שלו ניפק לא מעט פליטות פה שנויות במחלוקת. כך למשל במהלך קמפיין הברקזיט השווה בין האיחוד האירופי לבין אדולף היטלר, וטען שמטרת האיחוד האירופי היא ליצור מדינת-על כפי שהייתה מטרתם של מנהיג גרמניה הנאצי וקיסר צרפת נפוליאון בונפרטה.

כריזמה ופליטות פה. השווה את האיחוד האירופי להיטלר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כריזמה ופליטות פה. השווה את האיחוד האירופי להיטלר(צילום: AFP)

בעבר זכה ג'ונסון לתמיכה רבה מהקהילה היהודית בלונדון, בין השאר בשל שורשיו היהודיים – במשפחתו מצד אמו יש כמה יהודים – ובשל התבטאויותיו נגד החרם על ישראל.

 

דומיניק ראב, 45

התפטר אשתקד מתפקיד שר הברקזיט בממשלתה של מיי, במחאה על טיוטת ההסכם שגיבשה עם האיחוד האירופי. הוא הסביר את התפטרותו בכך שטיוטת ההסכם אינה תואמת את ההבטחות שנתנה המפלגה השמרנית לבוחרים בבחירות ב-2017. ראב הספיק לכהן כשר הברקזיט חמישה חודשים בלבד. כשנשאל בעבר אם היה רוצה להיות ראש הממשלה השיב: "Never say never".

בריטניה היורשים של תרזה מיי דומיניק ראב הוועידה השמרנית (צילום: EPA)
דומיניק ראב. Never say never(צילום: EPA)

ראב הוא עורך דין בהכשרתו ובעל חגורה שחורה בקראטה. את מסריו לאיחוד האירופי גיבה בסיפור על בריחת אביו היהודי מצ'כוסלובקיה אחרי פלישת הנאצים ב-1938. סוכנויות ההימורים נותנות לו סיכוי של 14% להיבחר לראש הממשלה.

 

אנדראה לדסום, 56

הגיעה לקו הגמר מול מיי במרוץ במפלגה השמרנית להחלפת ראש הממשלה דייוויד קמרון ב-2016, אך פרשה מההתמודדות בעקבות ריאיון מקומם שבו טענה כי העובדה שהיא אם לילדים, בניגוד לתרזה מיי, הופכת אותה לכשירה יותר לתפקיד.

אנדראה לדסום. הגיעה לקו הגמר ב-2016 (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אנדראה לדסום. הגיעה לקו הגמר ב-2016(צילום: gettyimages)

לדסום, התומכת בברקזיט, התפטרה השבוע מתפקידה כמנהיגת בית הנבחרים, והסבירה כי היא אינה מאמינה שהאופן שבו מתנהלת כעת ממשלתה של מיי יוביל להוצאת הברקזיט לפועל. בעבר הצהירה כי היא שוקלת ברצינות להעמיד את עצמה לבחירה ביום שאחרי תרזה מיי.

 

לדסום עצמה תקפה את הסכם הברקזיט שגיבשה מיי עם האיחוד האירופי, וטענה כי אם הוא יאושר לא תוכל בריטניה להיות מדינה ריבונית-באמת. היא הביעה התנגדות לקיום משאל עם חוזר על הברקזיט. לפי סוכנויות ההימורים יש לה סיכוי של 7% להיבחר לראש הממשלה.

 

מייקל גוב, 51

אחד הפעילים הבולטים ביותר למען הברקזיט בימים שסביב משאל העם ב-2016. באותה שנה, אחרי שראש הממשלה דייוויד קמרון התפטר, ניסה להתמודד על ראשות הממשלה אך הפסיד במרוץ מול מיי. אחר כך הפך במפתיע לבעל בריתה של מיי ותמך באסטרטגיה שלה בכל הנוגע לברקזיט. הוא טרם הכריז רשמית אם בכוונתו לרוץ לראשות הממשלה. סיכוייו להיבחר, לפי סוכנויות ההימורים: 7%.

בריטניה היורשים של תרזה מיי מייקל גוב הוועידה השמרנית (צילום: gettyimages)
מייקל גוב. סיכוי של 7%(צילום: gettyimages)

 

ג'רמי האנט, 52

האנט הוא שר החוץ של בריטניה, תפקיד שאליו התמנה ביולי, אחרי התפטרותו של בוריס ג'ונסון. האנט עורר זעם בבריסל כשהפציר בחברי המפלגה השמרנית להתגבר על המחלוקות בנוגע לברקזיט ולהתאחד נגד יריב משותף – האיחוד האירופי. הוא עצמו הצביע במשאל העם בעד הישארות באיחוד, אבל בנאום בשנה שעברה הזהיר את בריסל ש"כשדוחקים מדינה כמו בריטניה לפינה – אנחנו לא מתפוררים. אנחנו נלחמים".

בריטניה היורשים של תרזה מיי ג'רמי האנט ג'רמי הנט הוועידה השמרנית (צילום: AFP)
האנט. האיחוד האירופי כאויב(צילום: AFP)

האנט שימש במשך שש שנים כשר הבריאות של בריטניה, תפקיד שהפך אותו למאוד לא-פופולרי בקרב רבים מהמצביעים העובדים בשירות הבריאות הלאומי או מטופלים בו. השירות סובל ממחסור כרוני בתקציבים. על הברקזיט אמר: "תמיד אעדיף פרישה עם הסכם, כי אני חושב שבלי הסכם יהיו שיבושים, אבל אם נצטרך לבחור בין שתי אפשרויות – ביטול הברקזיט או פרישה בלי הסכם, אבחר בפרישה בלי הסכם. אני חושב שהסכנה לדמוקרטיה במקרה של ביטול הברקזיט גדולה יותר מהסכנה לכלכלה במקרה של פרישה בלי הסכם". גם לו נותנות סוכנויות ההימורים סיכוי של 7% להיבחר לראש הממשלה.

 

סג'יד ג'וויד, 49

בנקאי לשעבר ששימש בכמה תפקידי שר, ולפי סקרים זוכה לתמיכה נאה בקרב חברי המפלגה השמרנית. הוא בן למהגרים ממוצא פקיסטני, תומך בשוק חופשי ודיבר בגאווה על כך שעל הקיר במשרדו תלויה תמונתה של מרגרט תאצ'ר, ראש הממשלה המיתולוגית מהמפלגה השמרנית שחוללה תמורות עמוקות בכלכלה הבריטית בשנות ה-80. במשאל העם ב-2016 הצביע בעד הישארות באיחוד האירופי, אבל לפני כן נחשב לאירו-סקפטי. סוכנויות ההימורים מעריכות שסיכוייו להיבחר עומדים על 3%.

בריטניה היורשים של תרזה מיי סג'יד ג'וויד הוועידה השמרנית (צילום: AP)
עם התמונה של תאצ'ר. סג'יד ג'וויד(צילום: AP)

דייוויד דייוויס, 70

דייוויס, ממתנגדי האיחוד האירופי, מוּנה ב-2016 לשר הברקזיט כדי להוביל את המשא ומתן עם האיחוד על תנאי הפרישה, אבל התפטר אחרי שנתיים במחאה על תוכנית הברקזיט של מיי. הוא כבר התמודד על הנהגת המפלגה ב-2005, אבל אז הפסיד לקמרון.

 

עוד מועמדים ששמם מוזכר: אסתר מקביי (51), מגישת טלוויזיה לשעבר שכיהנה כשרת העבודה; רורי סטיוארט (46), דיפלומט לשעבר התומך בהסכם שגיבשה מיי; פני מורדונט (46), שהפכה החודש לשרת ההגנה הראשונה בתולדות בריטניה; אמבר ראד (55), שהתפטרה אשתקד מתפקיד שרת הפנים; מאט הנקוק (40), שר הבריאות וכלכלן לשעבר; ג'סטין גרינינג (50), שרת החינוך לשעבר; ליז טראס (43), שהייתה שרת הסביבה ושרת המשפטים; גרהאם בריידי (51), יו"ר ועדת 1922 של המפלגה השמרנית, המנהלת בין השאר את הליכי ההחלפה של יו"ר המפלגה; קים מולטהאוס (52), שהיה סגן ראש העיר לונדון; וג'יימס קלברלי (49), שהיה סגן יו"ר המפלגה השמרנית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס, gettyimage
קורבין וג'ונסון. חשש מכאוס
צילום: רויטרס, gettyimage
מומלצים