שתף קטע נבחר

הפקק בפסגת האוורסט: "פחדתי, לא יכולנו לזוז"

יותר מ-200 מטפסים נתקעו שעות בתור המסוכן שנוצר ב"אזור המוות", כשהחמצן אוזל והקור גורם לכוויות. אלה שחזרו מעידים: "לא יכולנו לרדת, כולם עמדו". ביקורת על נפאל, שמנפיקה מאות אישורי טיפוס, ועל הרפתקנים שבאים בלי הכשרה מספקת. העונה הנוכחית – מהקטלניות אי-פעם

שני מטפסי הרים, בריטי ואירי, נהרגו בסוף השבוע במהלך הטיפוס על האוורסט, ובכך עלה לעשרה לפחות מספר ההרוגים בעונת הטיפוס הנוכחית שם. עוד שניים או שלושה ימים נותרו לעונת הטיפוס, והיא בדרך להיות אחת הקטלניות אי-פעם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

אוורסט פקק בדרך לפסגה הרוגים נפאל (צילום: AFP, PROJECT POSSIBLE)
הפקק בדרך לפסגה, השבוע. "היה קר כל כך והרוחות היו חזקות"(צילום: AFP, PROJECT POSSIBLE)

אוורסט הרוגים אינפוגרפיקה אינפו גרפיקה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

המטפס הבריטי שנהרג בסוף השבוע, רובין פישר בן ה-44, מת באזור שבגלל רמת החמצן הנמוכה בו מכונה "אזור המוות". הוא היה בעיצומה של הירידה עם מדריכי השרפּה שליוו אותו, ואז איבד לפתע את ההכרה. המטפס האירי שמת, בן 56, ניסה לטפס על ההר מצדו הטיבטי, אולם הוא החליט לשוב על עקבותיו מבלי להגיע לפסגה – ואיבד את ההכרה בדרכו חזרה, באוהל בגובה 7,000 מטר מעל פני הים.

נפאל מטפסים ל פסגת ה אוורסט (צילום: AFP)
כוויות קור במחנה הבסיס. מטפסים בדרך לפסגה(צילום: AFP)

קודם לכן בעונת הטיפוס הנוכחית נהרגו ארבעה מטפסים מהודו, וכן מטפסים מארה"ב, אוסטריה ונפאל. מעריכים שעוד מטפס אירי, המוגדר רשמית כנעדר, נהרג אחרי שהחליק ונפל כשהגיע קרוב לפסגה.

 

על ההר, לתמיד: הגופות שנשארות באוורסט לנצח

 

גורמים בקהילת הטיפוס העולמית מעלים חשד כבד שלפחות ארבעה ממקרי המוות באוורסט נגרמו מפקק של מטפסים ב"אזור המוות" בדרך לפסגה. כיוון שמזג האוויר סיפק השבוע למטפסים חלון הזדמנויות קטן להגשים את חלומם, עשרות רבות של מטפסים החלו לנוע לעבר הפסגה בעת ובעונה אחת, וכך נוצר בסמוך אליה צוואר בקבוק שאילץ אותם להמתין.

נפאל מטפסים ל פסגת ה אוורסט (צילום: AFP)
האוורסט נשקף מהמטוס. כולם רוצים לגעת בחלום(צילום: AFP)

סוכנות הידיעות AFP פרסמה תמונה שצולמה ביום רביעי השבוע, ושבה נראה תור ארוך של מטפסים עומדים בסמוך לפסגה ומחכים שמטפסים שקדמו להם ימשיכו הלאה. התור גרם לכך שצוותי מטפסים נאלצו לעמוד במשך שעות בטמפרטורות מקפיאות רק כדי להגיע לפסגה, ובכך הסתכנו בכוויות קור ובמחלת גבהים קטלנית. גורמים רשמיים בנפאל סיפרו שהפקק הוביל לכך שחלק מהמטפסים סבלו מתשישות והתייבשות.

 

אי אפשר לעקוף

המטפסת ההודית אנוג'ה ואידה בת ה-21, שהגיעה לפסגה ביום רביעי, סיפרה שבשל העומס נאלצה הקבוצה שלה להמתין שעה במהלך הירידה. "פחדתי ודאגתי", הודתה. "היה כל כך קר והרוחות היו חזקות, אבל לא יכולנו לרדת למטה כי כולם פשוט חיכו בתור ארוך". היא עצמה אמנם חזרה בריאה ושלמה, אבל לדבריה ראתה במחנה הבסיס של האוורסט מטפסים רבים שסבלו מכוויות קור.

נפאל מטפסים ל פסגת ה אוורסט (צילום: AFP)
תשושים ומיובשים. גם הדרך למטה מסוכנת(צילום: AFP)

לאם באבו שרפה, מדריך טיפוס שהעפיל לפסגת האוורסט כבר שבע פעמים וביום רביעי השבוע נתקע בפקק האמור עם 13 מטפסים זרים שאותם ליווה, מעיד שפקק כזה יכול להיות קטלני – במיוחד אם קבוצות המטפסים אינן נושאות תגבורת חמצן לעת הצורך.

 

"היו בתור יותר מ-200 בני אדם, ואי אפשר לעקוף. זה היה קשה מאוד. ראינו קבוצות מחכות שעתיים או שלוש. הרבה מטפסים היו מותשים ונעשו איטיים, והם סיכנו בכך את עצמם ואחרים. במצב כזה יש סכנה גדולה של כוויות קור ואפילו מוות".

נפאל מטפסים ל פסגת ה אוורסט (צילום: AFP)
לכל מטפס יש גם מדריך, ולפעמים שניים(צילום: AFP)

כבר ב-2012 פורסמה תמונה שבה נראה פקק אדיר של מטפסים ליד פסגת האוורסט, ואז התעוררו קריאות לנהל טוב יותר את המטפסים על ההר ואולי אף להגביל את מספר האישורים המונפקים למטפסים. באותה שנה נהרגו 10 בני אדם באוורסט – מה שהפך אותה לאחת השנים הקטלניות אי פעם על ההר. ב-2014 וב-2015 נהרגו באוורסט 16 ו-18 בני אדם בהתאמה, אבל אז נגרמו האסונות ממפולת שלגים ומרעידת אדמה.

 

11 אלף דולר לאדם

נראה כי מעט מאוד השתנה מאז הקריאות ההן ב-2012. לקראת עונת הטיפוס הנוכחית, שכאמור תסתיים החודש, הנפיקה נפאל אישורי טיפוס על האוורסט ל-381 בני אדם, שכל אחד מהם שילם על התענוג 11,000 דולר. כל אחד מהמטפסים שמקבל אישור לטפס על האוורסט נעזר לפחות במדריך אחד, ועובדה זו תורמת גם היא להיווצרות פקקים.

אוורסט נפאל סראי קהומלו אפריקנית שחורה ראשונה על הפסגה (צילום: AFP, SUMMITS WITH A PURPOSE)
כשמשהו משתבש, קשה לחזור. מטפסת בפסגה(צילום: AFP, SUMMITS WITH A PURPOSE)

עד ליום שישי האחרון הגיעו לפסגת האוורסט מצדו הנפאלי כ-600 בני אדם בעונת הטיפוס הנוכחית. לפחות 140 בני אדם קיבלו אישור לטפס לפסגת האוורסט מהצד הטיבטי, וכשמחברים את מספר האישורים ואת מספר המדריכים הנלווים פירוש הדבר שהשנה עשוי להיקבע שיא חדש במספר המטפסים לפסגה. השיא הנוכחי שייך לשנה שעברה – 807 איש.

 

גורמי מקצוע מזהירים שלא רק העומס באוורסט מסכן את המטפסים – אלא גם חוסר הכשירות של רבים מהם. גארט מדיסון מחברת Madison Mountaineering, שמושבה בארה"ב, סיפר ל"גרדיאן" הבריטי שרבים מהמנסים לטפס על האוורסט אינם מטפסים מיומנים שעברו הכשרה מספקת: "אם הם היו חלק ממשלחת חזקה ומנוסה סביר להניח שהם היו בסדר, אבל עם עזרה מועטה, ברגע שמשהו משתבש קשה לחזור למסלול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, PROJECT POSSIBLE
הפקק באוורסט ברביעי. "דאגתי"
צילום: AFP, PROJECT POSSIBLE
מומלצים