שתף קטע נבחר

אלף כבאים מול אלף שריפות ו-50 בתים שעלו באש: "נשארנו עם כלום"

שירותי הכיבוי הכריזו על סיום מבצע "אש חמה", וסיכמו במספרים: כ-8,000 דונם עלו באש, 13 כבאים נפגעו. התושבים שאיבדו את כל רכושם מתרגשים מהעזרה הרבה, ושומרים על תקווה: "לא בכיתי כשהבית נשרף, אלא כשעם ישראל פתח את לבו"

 

 

בשירותי הכבאות הארציים הכריזו אמש (שבת) על סיום מבצע "אש חמה" לטיפול בגל השריפות שהחל ביום חמישי, בעקבות גל החום והשרב הקיצוניים. כמה לוחמי אש נפגעו קל בטיפול בשריפות הרבות, ועשרות בתים נשרפו, אך לא היו נפגעים בנפש.

 

בשריפת הענק שהחריבה את היישוב מבוא מודיעים, ציינו בכיבוי האש, נשרפו 40 בתים, ובשריפה שפגעה בקיבוץ הראל 10 בתים נשרפו. יותר מאלף כבאים השתפו ב-1,023 שריפות בסך הכול, ו-13 מהם נפגעו באורח קל. לכבאים הרבים סייעו יותר מ-300 מתנדבים, והם פעלו בטמפרטורות קשות ביותר של 40 עד 45 מעלות צלזיוס.

מטוס כיבוי מעל יער סמוך לקיבוץ הראל (צילום: רויטרס)
מטוס כיבוי מעל יער סמוך לקיבוץ הראל(צילום: רויטרס)

שריפות הענק במספרים ()

"במשך שעות ארוכות ובטמפרטורות גבוהות שנבעו ממזג האוויר, רוחות והשריפות עצמן, נלחמו לוחמי האש בסיוע מתנדבים, קק"ל ורט"ג בעשרות רבות של מוקדי אש בו זמנית", אמרו בכיבוי האש.

 

כל 12 מטוסי הכיבוי של ישראל פעלו באירועים, בסיוע תשעה כלי טיס מחמש מדינות – מצרים, קפריסין, יוון, קרואטיה ואיטליה. 120 גיחות בוצעו. "טייסת הכיבוי פעלה בסבבי הטלת חומרי כיבוי רציפים, בסיוע מסוקי משטרת ישראל ומטוסים זרים", הוסיפו בכיבוי האש.

שריפה במבוא מודיעים  (צילום: AFP)
הנזק במושב מבוא מודיעים (צילום: AFP)

שריפה מבוא מודיעים  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שריפה במבוא מודיעים  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מבצע אש חמה של משטרת ישראל לכיבוי השריפות ברחבי הארץ (צילום: דוברות המשטרה)
כל 12 מטוסי הכיבוי של ישראל הופעלו, סיוע גם מחמש מדינות זרות(צילום: דוברות המשטרה)

גם במד"א סיכמו אמש את האירועים מאז פרוץ השריפות: בבית חגי נפגעו 16 איש משאיפת עשן. באום טובא שבמזרח ירושלים שניים נפגעו משאיפת עשן. בשריפה ליד בסיס חמדת בבקעה, אדם אחד נפגע קל, גם כן משאיפת עשן. בנגוהות בדרום הר חברון שניים נפגעו קל משאיפת עשן.

 

נזק עצום נגרם גם לסביבה. 7,940 דונם שטחי קק"ל ורשות הטבע והגנים עלו באש. אחד מאתרי הטבע שניזוקו קשות הוא יער בן שמן. "הנזק עצום לא רק ליער אלא גם לבעלי החיים. זה מארג חיים שלם. נשרפו שטחים נרחבים מאוד של היער שהוא הריאה הירוקה של גוש דן", אמר גלעד מסטאי, מנהל אזור החוף והשפלה בקק"ל.

 

שומרים על תקווה: "נבנה את מבוא מודיעים 2.0"

 

תושבי היישובים שניזוקו עדיין לא הורשו לשוב אליהם - ואל החורבן שממנו נאלצו להימלט. עשרות מתושבי מבוא מודיעים, מושב דתי ש-40 מתוך 50 הבתים בו נשרפו, ערכו השבת טקס הבדלה במדשאה בכפר הנוער בן שמן, יחד עם מתנדבים שהגיעו לעזור להם ותושבי כפר הנוער.

 

בניגוד לצפוי, הטקס לא היה רווי בכי על החורבן שנותר מאחור, אלא מלא ברינה, שירה ותקווה לחידוש היישוב. הרוח הייתה מרוממת עד כדי כך, שרגע לפני התפילה, כשעוד חיפשו בכפר גיטרה, היו מי שאמרו בעליצות מה: "יש לי אחת בבית, אבל היא נשרפה".

שריפה בקיבוץ מבוא מודיעים (צילום: כבאות והצלה מחוז מרכז)
השריפה במבוא מודיעים(צילום: כבאות והצלה מחוז מרכז)

יו"ר האגודה שמנהלת את המושב, אלון טיגר, אמר ל-ynet כי "קרה לנו אסון, אבל שבת היא עדיין שבת ומתיקותה נותנת לנו את החיים. עברנו שבת נפלאה פה ואיך שעם ישראל פתח את לבו הביא אותי לבכי, ואני לא בכיתי כשהבית שלי נשרף".

 

כמו רבים אחרים ביישוב, הוא בטוח שכבר בשבוע החדש הוא וחבריו יחלו בבנייתו מחדש. "אנחנו קהילה חזקה ונבנה את מבוא מודיעים 2.0, יש לנו תקווה לכך. אין לנו ברירה אחרת. זה המקום של הרבי קרליבך, זו נחלתו בארץ ישראל ואנחנו שומרי נחלתו. דיברתי עם אנשי ממשלה והם הבטיחו לעזור. אני מקווה שהם יעמדו במילתם".

 דפנה ואלי, זוג תושבי מודיעים שאיבדו את ביתם במבוא מודיעים בעקבות השריפה ()
דפנה ואלי, תושבי המושב שאיבדו את ביתם

צופיה תעיזי, איבדה את בית ילדותה בשריפה במבוא מודיעים (צילום: יהודית זלצר)
צופיה תעיזי, איבדה את בית ילדותה בשריפה במבוא מודיעים(צילום: יהודית זלצר)

משה כהן, תושב היישוב מזה עשרות שנים, ביקר בו ביום חמישי בלילה ואפילו ראה איך ביתו נשרף, אך גם מתעקש לנקוט בגישה חיובית, ולראות בשריפה הקשה מבחן. "אלו תחושות לא פשוטות, כי כולנו נשארנו עם כלום, אבל אני מודה לה' שלא היו נפגעים בנפש והתושבים התפנו בלי להתמהמה".

 

הוא מספר כי לא היה בהלם מהנזק הרב לבית, כי "ידעתי כבר מה מצבו", והוסיף כי "אנחנו אנשי אמונה. השם לקח ואנחנו נמשיך הלאה ונצמיח בעזרת ה' לבנות מחדש את היישוב. כל חורבן שנעצר בחורבן לא היה שווה, אבל חורבן שבא בכדי לחדש זה לתקומה חדשה ליישוב חדש עם כוחות חדשים".

 

הישראלי היפה

כבר יממה וחצי שהמדשאה שמול במת כפר הנוער בן שמן איננה מזכירה את אתמול שלשום. על המדשאה הקטנה מתרוצצים עשרות ילדים קטנים, חלקם בכלל עוד לא יודעים שביתם נשרף כליל בשריפה האיומה שהכחידה את היישוב הקסום מבוא מודיעים. הבנות משחקות תופסת, הבנים בחלקם בועטים בכדור וכל זה מתרחש בין ערימות של בגדים, ארגזים ומתנדבים שמונחים על רצפת הרחבה ליד.

 

רבים הגיעו לכאן עם שקיות בגדים, אוכל ואפילו תשמישי קדושה. הכול רוכז על הרחבה כתרומה לתושבי היישוב שנמחק ומאז עשרות פעילים מכפר הנוער בן שמן עסוקים בעיקר במיון הדברים.

 

 

ד"ר אילנה טישלר, מנהלת כפר הנוער המקומי, היא זו שמרכזת את פעילות התרומות למשפחות שאיבדו את ביתם. "ראינו פה את ארץ ישראל היפה. אנשים הגיעו מכל הארץ להתנדב. באו עם שקיות של בגדים, לחמים לשבת, גלידות והכל. אתמול הגיע זוג מרמת גן והאישה עמדה במטבח שלוש שעות ועזרה להכין ארוחת ערב".

 

מיכל סלע, מורה לתנ"ך בתיכון במועצה הגיעה בעקבות קריאה של אחת מבנות כיתתה שביקשה שתבוא לסייע במיון הציוד. "התחושה פה מדהימה, אנשים הביאו כל מה שאפשר והרבה באו לסייע לנו המתנדבים. כיף לראות את כל ההתנדבות שיש פה".

 

גם בהראל מתמודדים עם החורבן: "האש התקדמה אט אט"

 

תושבי קיבוץ הראל נאלצו להעביר את סוף השבוע מחוץ לבתיהם ביישוב, ונערכים לקראת שבוע ארוך מחוצה לו. בקיבוץ שבו מתגוררים כ-50 משפחות בלבד, ניזוקו מהאש לפחות עשרה בתים, ונשרפו עד היסוד חמישה מהם, לצד נזק לשדות גידול, הבריכה המקומית ושטחים ציבוריים נוספים.

 

אמיר אדלר, אב לשלושה ילדים מקיבוץ הראל, סיפר ל-ynet על התחושות הקשות. "המראה של הקיבוץ שרוף הוא לא נעים ומאוד קשה, אבל אנחנו זוכים לתמיכה מהמועצה ומעם ישראל שמציעים את עזרתם וזה מחמם את הלב". לדבריו, "בזמן השריפה הייתי בעבודה, הילדים היו בקיבוץ ופונו למושב טל-שחר בו פגשנו אותם. הבית שלנו למזלנו לא נפגע אבל יש בתים אחרים שלא היה להם את המזל הזה, ועכשיו אנחנו מנסים להתארגן מחדש. עד עכשיו היינו אצל ההורים שלי בחולון ועכשיו נעבור למלון שהמועצה ארגנה לנו".

 

 

אורנית לוי-עמית סיפרה: "יש לנו שדה של פירות הדר והוא נשרף לגמרי, גם הבית שצמוד אלינו עלה באש אך למזלנו הבית שלנו ניצל. ביום השריפה הייתי בבית כיוון שאני מורה והייתי בחופש, ברגע שהשריפה התפשטה התחושה הייתה מאוד קשה כי הבנתי שהבית עלול להיות בסכנה, יצאנו משם ופשוט ברחנו. מאז אין עליי כלום, ולא נותנים לנו להיכנס חזרה לקיבוץ".

 

אופיר אלקלעי, חבר הקיבוץ, תיאר גם הוא תחושות קשות. "רוב הקיבוץ שלנו פשוט נשרף, משפחות איבדו את הבתים שלהם, מבני משק וציבור, כל סביבת הגידול שלנו נפגעה. מאז השריפה התנתקנו מהבתים שלנו ואסור לנו להיכנס אליהם וזו תחושה לא פשוטה. כרגע בגלל שיש זיהום כבד באוויר מדברים על עוד שבוע לפחות שבו נהיה מחוץ לבתים. הנזק הוא כבד כי האש הקיפה את הקיבוץ מכל הכיוונים".

שריפה בכביש 44 סמוך להראל (צילום: אוהד צויגנברג  )
השריפה בכביש 44 סמוך להראל(צילום: אוהד צויגנברג )

נזקי השריפה בקיבוץ הראל ()
נזקי השריפה בקיבוץ הראל

הוא הוסיף כי "הבית שלי מרוסק, כל הבית מפוצץ בריח של עשן וחומרים רעילים. אחד הילדים שלי ישן בבית בזמן שהשרפה התרחשה. הילדים בני חמש ועשר ובטראומה מאוד גדולה מכל הסיפור. זה דבר שמאוד מערער את הביטחון והתחושה היא שאתה מאבד את החיים שלך, מאבד את המקום שלך ואת הסביבה שלך. מצד שני אנחנו משתדלים להשרות ביטחון בילדים ומקבלים גם חיבוק מאוד גדול מעם ישראל ומכל היישובים בסביבה, כולם נרתמים לעזור".

 

בשבת אחר הצהריים התכנסו כל תושבי הקיבוץ במושב "טל שחר", בו הם מתארחים עד שיוכלו לחזור לבתיהם, לשיחה בה נערכו להתמודדות עם הנזקים ולשהייה מחוץ לקיבוץ בשבוע הקרוב. ניב ויזל, ראש המועצה האזורית מטה יהודה, אמר במפגש עם התושבים: "המועצה תסייע לכם גם אם זה ייקח חודש, אתם לא צריכים להיות מודאגים". בחסות המועצה האזורית התושבים ישהו בבתי מלון בקיבוץ צובה ובמושבים נווה אילן ויד השמונה.

מחסן האופניים לבעלי צרכים מיוחדים של אסף לזר שנהרס בשריפות בקיבוץ הראל (צילום: אסף לזר )
מחסן האופניים לבעלי צרכים מיוחדים של אסף לזר שנחרב בשריפה(צילום: אסף לזר )

מחסן האופניים לבעלי צרכים מיוחדים של אסף לזר שנהרס בשריפות בקיבוץ הראל (צילום: אסף לזר )
(צילום: אסף לזר )

נזקי השריפה בקיבוץ הראל ()

רם נצר, בן 51 ואב לשלושה ילדים מקיבוץ הראל, סיפר כיצד ראה את האש "מתקדמת לאט" בבוקר יום חמישי, בכפר אוריה ובתרום. "היא פשוט התקדמה אט אט, עברה את הכביש והגיעה לקיבוץ לקראת הצהריים. כבר הודיעו לנו שהבית שלנו נשרף כיוון שעץ דקל גדול שצמוד לבית שלנו עלה בלהבות, אבל הכבאים הצליחו להציל אותו ברגע האחרון. הנזק הוא גדול, יש זיהום אוויר גבוה בקיבוץ והנזק הוא גדול".

 

רני נצר, בתו, סיפרה כי "פחדתי שאיבדתי דברים שאני אוהבת בשריפה, ולא רציתי שיקרה משהו רע, דאגתי גם לחברות שלי מהקיבוץ". תומר אביאב, ילד בן 8 שמתגורר בקיבוץ, סיפר על החוויה: "בזמן השריפה הייתי בקיבוץ ולקחו אותי לבני דודים שלי. החצר האחורית שלנו נשרפה אבל הבית בסדר. אני דווקא מרגיש בחופשה".


פורסם לראשונה 26/05/2019 00:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מטוס כיבוי באזור קיבוץ הראל
צילום: רויטרס
מומלצים