שתף קטע נבחר

מגדלי הפלפלים: "אם לא יהיה פתרון למים עוד השבוע - משקים יקרסו"

ראש המועצה האזורית בקעת הירדן התריע באולפן ynet על עליית מחירים דרמטית בעקבות המשבר שמאיים על משקי הבקעה, וקרא לרשויות ולצבא לטפל במצב בהקדם: "אין לנו מים, מחירי הפלפלים והענבים יעלו"

 

  

"בקעת הירדן יודעת לגדל תוצרת חקלאית איכותית, מפוארת. אבל מה - אין לנו מים". כך אומר היום (א') דוד אלחייני, ראש המועצה האזורית בקעת הירדן, בריאיון לאולפן ynet. המשקים מהבקעה מספקים כ-40% מתצרוכת הפלפלים בישראל, אולם, מחסור מים חריף מאיים להביא לייבוש המשקים ולהתייקרות נוספת של מחירי הפלפלים.

 

מגדלי הפלפלים בבקעת הירדן במשבר: "נמצאים במצב חירום" 

הפלפלים בבקעת הירדן מתייבשים - והמחירים נוסקים

למרות המחיר הגבוה, הקונים לא מוותרים על הפלפלים: "איך נכין חריימה?"

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

"יש לנו חקלאים נהדרים, אבל החלקאים שפותחים היום את המים שלהם בשטחי החקלאות - מקבלים אוויר במקום מים", אומר אלחייני. "זה גורם נזקים אדירים בחקלאות וזה יכול לגרום לכך שמשקים שלמים יקרסו".

   (צילום: אלכס קולומויסקי)
הפלפלים בבקעת הירדן(צילום: אלכס קולומויסקי)

אין מים בצינורות? איך זה קרה?

"כבר לפני חמש שנים התרענו שיכולה להיות מצוקה גדולה של המים השפירים בבקעת הירדן. הצגנו את זה לכל הרשיות: לרשיות המים, למקורות, למשרד האנרגיה.

 

"אם לא יהיו מים כתוצאה מהמחסור שילך ויחמיר, חקלאים יאלצו לסגור את המים לחלוטין, פשוט כי אין. השטחים יתייבשו והמחירים יכולים לנסוק ל-30 שקלים לקילו פלפלים. גם מחיר הענבים ילך ויעלה. האיכות של ענבים תרד, ולשולחן של עקרת הבית יגיעו ענבים במחיר של 30 שקל", מזהיר אלחייני.

 

"אנחנו מהווים היום כמעט 50% מהפלפל שמשווק בשוק המקומי, כל זה מגיע מבקעת הירדן", הוא מוסיף. "אנחנו לא רוצים שיהיה מחיר גבוה כך שיאשימו בבעיה אותנו, החקלאים. הבעיה היא לא אצל החקלאים אלא אצל אלו שאמורים לספק לנו את המים ולא עושים את זה".

דוד אלחייני ()
דוד אלחייני, ראש המועצה האזורית בקעת הירדן

 

"למנוע את התמוטטות חקלאי הבקעה"

אלחייני טוען שהזמן לטיפול בבעיה הולך ואוזל, ולדבריו, "מה שצריך לעשות עכשיו, זה שחברת מקורות תעשה מאמץ יחד עם הצבא יחד עם רשות המים כדי לאפשר לנו לספק מים בתקופה הזאת של החודש הקרוב, ובכך לאפשר גם מחיר סביר לעקרת הבית. החשוב ביותר הוא למנוע את ההתמוטטות של חקלאי בקעת הירדן".

  

על הטענות שהסיבה למחסור נובעת מכך שהפלפלים הטובים מיוצאים לחו"ל, אומר אלחייני כי "היום כמעט ואין פלפל שיוצא לייצוא, משום שהמחירים בארץ מספיק גבוהים כדי לא לשלוח את הפלפל לייצוא. נכון שבתקופת החורף יש עודף של פלפל בשוק ו-80% מהתוצרת שלנו הולכת לייצוא, ולכן גם המחירים סבירים בארץ, אבל בתקופה הזאת של המחסור במים - אנחנו במצוקה אמיתית".

 

עד כמה המשקים אצלך קרובים לקריסה כלכלית?

"קרובים מאוד. אם לא יהיה פתרון למים בשבוע הקרוב - משקים יקרסו כי זה בעצם הפרנסה שלהם. יש משקים שמבססים את הפרנסה שלהם אך ורק על פלפל. יש לנו כ-5,000 דונם של פלפל".

 

המכסה לא מספיקה

משבר המים בבקעה הוא עלול לגרום להתייקרות נוספת של מחיר הפלפלים - שגם כך זינק החודש מ-6.9 שקלים לעד 12.9 שקל לקילו ברשתות השיווק ועד 20 שקל לקילו בחנויות פרטיות. 

 

המחסור בפלפלים כבר קיים, בין השאר בעקבות החורף האחרון שהיה ארוך במיוחד ויצר עיכוב בהגעת פלפלים לשווקים. משרד החקלאות הסביר בשבוע שעבר כי "בעוד חקלאי הערבה סיימו את העונה, חקלאי המרכז טרם התחילו בשיווק ונוצר פער שיימשך כשלושה שבועות". אם בנוסף על כך היבול הנוכחי של יישובי הבקעה, שעונתם מסתיימת מאוחר יותר משל הערבה, יישרף בשמש - מובן שהמחסור יהיה גדול יותר ועימו יגיעו עליות המחירים.

 

לדברי המגדלים, בשנתיים האחרונות חלה הרעה עקבית בהספקת המים, שהגיעה כעת לשיאה. המגדלים מאשימים את רשות המים שלא מבצעת קידוחים חדשים בערבה ולא מגדילה את מכסת המים המתחלקת בין מגדלי הבקעה. המכסה לא מספיקה גם בעקבות גידול האוכלוסייה ביישובי הבקעה, וכן לטענת המגדלים ישנן התחברויות פיראטיות של כפרים פלסטיניים לאורך הקו, דרכן נגנבת כמות משמעותית של מים. עוד טוענים המגדלים שהקידוחים הקיימים ישנים, וכי באזור יש הפסקות חשמל תכופות שמשביתות את הקידוח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
משבר הפלפלים בבקעה
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים