שתף קטע נבחר

הפלפלים בבקעת הירדן מתייבשים - והמחירים נוסקים

תקלות בקידוחים, גניבת מים ומכסות השקיה קטנות מדי: האם אלפי דונמים של פלפלים יישרפו בשמש? בצל המחסור בשווקים והמחירים המאמירים, המגדלים מזהירים: "המחיר יזנק גם ל-30 שקל לקילו"

 

 

אדום עולה: בבקעת הירדן, ערש גידול פלפלים המספק כ-40% מתצרוכת הפלפלים בישראל, יוצא בשבוע האחרון אוויר מצינורות ההשקיה במקום מים. מחסור המים החריף מאוד בתקופה האחרונה, והוא עלול לגרום להתייקרות נוספת של מחיר הפלפלים - שגם כך זינק בשבוע שעבר מ-6.9 שקלים לעד 12.9 שקל לקילו ברשתות השיווק ועד 20 שקל לקילו בחנויות פרטיות.

 

למרות המחיר הגבוה, הקונים לא מוותרים על הפלפלים: "איך נכין חריימה?"

משרד החקלאות מתריע: מחסור זמני בפלפלים

בגלל הברד בפסח: נזקים של עשרות מיליונים לחקלאים

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

ועד הפעולה של מגדלי הבקעה מתכוון לנקוט צעדי מחאה מחשש לאובדן יבולם, ואף שוקלים לחסום חלק מכביש הבקעה.

 

40 מעלות - ואין מים

ראש מועצת בקעת הירדן, דוד אלחייני, אמר ל"ממון" שמגדלים הגיעו לביתו עם "פלפלים שעליהם סימני צריבה מהשמש היות שלא הושקו". עוד הוסיף כי "לא מתחשבים בנו ומתעלמים מהבקשות שלנו לתוספת מים. אנחנו בטמפרטורה של קרוב ל-40 מעלות ואי-השקיה פירושה ייבוש הפלפלים ופסילתם לשיווק. אם היום משלמים 12 שקל לקילו - זה יכול לזנק גם ל-30 אם לא יפתרו לנו את בעיית אספקת המים. מעבר לפלפלים, עונת הבציר גם מגיעה בקרוב ואם הכרמים לא ישווקו לפני הבציר, נקבל צימוקים במקום ענבים. משפחות שלמות יסבלו מהפסדים".

פלפלים שוק  (צילום: אורי דוידוביץ' )
פלפלים בשוק (צילום: אורי דוידוביץ' )

המחסור בפלפלים כבר קיים, בין השאר בעקבות החורף האחרון שהיה ארוך במיוחד ויצר עיכוב בהגעת פלפלים לשווקים. משרד החקלאות הסביר השבוע בהודעה כי "בעוד חקלאי הערבה סיימו את העונה, חקלאי המרכז טרם התחילו בשיווק ונוצר פער שיימשך כשלושה שבועות". אם בנוסף על כך היבול הנוכחי של יישובי הבקעה, שעונתם מסתיימת מאוחר יותר משל הערבה, יישרף בשמש - מובן שהמחסור יהיה גדול יותר ועימו יגיעו עליות המחירים.

 

לדברי המגדלים, בשנתיים האחרונות חלה הרעה עקבית בהספקת המים, שהגיעה כעת לשיאה. המגדלים מאשימים את רשות המים שלא מבצעת קידוחים חדשים בערבה ולא מגדילה את מכסת המים המתחלקת בין מגדלי הבקעה. המכסה לא מספיקה גם בעקבות גידול האוכלוסייה ביישובי הבקעה, וכן לטענת המגדלים ישנן התחברויות פיראטיות של כפרים פלסטיניים לאורך הקו, דרכן נגנבת כמות משמעותית של מים. עוד טוענים המגדלים שהקידוחים הקיימים ישנים, וכי באזור יש הפסקות חשמל תכופות שמשביתות את הקידוח.

אינפו כלכלה פלפלים ()

 

"נשבית את הכביש"

הקש ששבר את גב הגמל מבחינת המגדלים היא ההחרפה במדיניות מח"ט הבקעה. חלק מהקידוחים והקו נמצאים בשטחי אש של צה"ל, ולדברי המגדלים בתקופה האחרונה כמעט לא מתאפשרת להם או לחברת מקורות גישה לצורך טיפול בתחזוקת הקו או בגניבות.

 

חנן פסטרנק ממושב נתיב הגדוד מגדל 300 דונם פלפלים. לדבריו ההדרדרות נמשכת כבר שנים, וכעת הגיעה לשיא. "אם לא יפתרו לנו את בעיית המים, זו קריסה של המשפחות כאן. אנחנו לא יודעים לעשות משהו אחר. מים זה עצם קיומנו פה. רשות המים לא משקיעה בקידוחים בבקעה, ועוד גונבים לנו מים בכמויות. מקורות רוצים ומוכנים לעזור, אבל הם מקבלים הנחיות מהצבא ומרשות המים. אם רוצים שנחיה בבקעה, שגם כך התנאים פה לא קלים, חייבים לפתור לנו את הבעיה".

פלפלים ראש המועצה דויד אלחייני משמאל והחקלאי חנן פסטרנק (צילום: אריאל פלר)
אלחייני (משמאל) ופסטרנק אומדים את הנזק בשטח(צילום: אריאל פלר)

לדברי נעם ויסלר, מגדל מהיישוב תומר ויו"ר המועצה החקלאית, יש באזור הבקעה כ-3,000 דונם שמחכים לקטיף. "אם הצבא לא מאפשר לנו להיכנס לשטח לטיפול בתקלות המים ובגניבות, נשבית את הכביש. השטחים שלנו מתייבשים", אמר.

 

מצה"ל נמסר בתגובה: "בימים אלו צה"ל פועל יחד עם גופים נוספים לבניית תוכנית סיכולית כנגד הגניבות המדוברות. צה"ל יפעל בהתאם להערכת המצב כנגד הפרת הסדר הציבורי באזור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים