שתף קטע נבחר

למניעת תת תזונה: כך תשמרו על משקל יציב בגיל מבוגר

מחלות, אישפוזים, שינויים באורח החיים ואובדן עשויים לגרום בגיל מבוגר לאיבוד במשקל. "ירידה במשקל בגיל מבוגר מעלה את הסיכון לתת-תזונה שמהווה סכנה בריאותית אמיתית", אומרים שני מומחים מהרווארד, נותנים המלצות להתמודדות ושמירה על משקל יציב ומסבירים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לשמור על משקל יציב בשביל לשמור על הבריאות. כל חיינו אנו נאבקים על המשקל, רבים נלחמים שנים בשביל להוריד כמה קילוגרמים אולם בגיל מבוגר ירידה במשקל מהווה סיכון בריאותי. 

 

שני מומחים מאוניברסיטת הרווארד שבארצות הברית התייחסו לקושי שמתעורר בגיל מבוגר בשמירה על המשקל, דווקא אז, כשהגוף זקוק לקלוריות, לויטמינים, לחלבונים, לסיבים התזונתיים, לחומצות השומן המחזקות ולמינרלים יש קושי עצום בשמירה עלהם.

 

"עלייה במשקל בגיל מבוגר דורשת הרבה מאוד מאמץ", אומרת קאתי מקמנוס, דיאטנית ומנהלת מחלקת התזונה בבית החולים לנשים בהרווארד. "יש אנשים שקשה להם להוסיף קלוריות לתזונה הרגילה שלהם, אבל זה אפשרי כששמים לב למרכיבי התזונה שבתפריט היומי".

 

עוד במדור 60 פלוס:

6 דרכים טבעיות ופשוטות להפגת מתח וחרדה

במיוחד פילאטיס: לשמירה על השרירים בגיל מבוגר 

חוקרים מצאו: הגורם לחיים בריאים וארוכים

  

לשים לב למרכיבי התזונה בתפריט היומי בשביל למנוע תת תזונה בגיל מבוגר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשים לב למרכיבי התזונה בתפריט היומי בשביל למנוע תת תזונה בגיל מבוגר(צילום: shutterstock)
 

ירידה במשקל: סכנה לתת תזונה

ישנן סיבות רבות לירידה במשקל בגיל מבוגר, לעיתים אובדן המשקל נובע משינוי באורח חיים, מאובדן אישי, מפגיעה בעצמאות, מקושי כלכלי, ממחלות ועוד, כל הגורמים המוזכרים, ועוד, עשויים להוביל לחוסרים תזונתיים ותת תזונה המהווים פגיעה בריאותית מהותית בגיל זה. "ירידה במשקל בגיל מבוגר היא סיבה לדאגה", אומר ד"ר סוזאן סלמון, ראש המחלקה לגרונטולוגיה במרכז הרפואי "בית ישראל" של אונברסיטת הרווארד "במיוחד כאשר אדם מבוגר מאבד 10% ממשקל גופו, כמובן לא בגלל דיאטה".

 

"בדרך כלל ירידה במשקל מצביעה על מצב בריאותי בסיסי, כגון פעילות יתר של בלוטת התריס, דיכאון, סרטן או דמנציה שגורמת לאנשים לשכוח לאכול או לקנות מזון", מוסיף ד"ר סלמון. "תהא אשר תהא הסיבה, חשוב לדעת ולזכור כי ירידה במשקל בגיל מבוגר מעלה את הסיכון לתת-תזונה שמהווה סכנה בריאותית אמיתית". 

 

6 גורמים לירידה במשקל בגיל מבוגר

אשפוז בתקופת הזמן האחרונה. 

 

אובדן טעם או ריח עקב מחלות, כגון מחלת הפרקינסון.

 

תופעות לוואי של תרופות שונות, כמו למשל תרופות נגד בחילה, שלשולים וכו'.

 

בעיות שיניים שגורמות לקושי בלעיסה.

 

זיהומים שונים, כגון דלקת ריאות או דלקות עור.

 

נכות או כאב שמקשה על הכנת מזון לעצמך.

 

4 דרכים להתמודדות

1: תפריט מאוזן על ידי דיאטנית. הדרך הראשונה, שעליה מדברים המומחים מהרווארד היא תפריט אישי מותאם לצרכים אישיים שנבנה על ידי איש/ת מקצוע מומחה. התחשבות בגיל, בפעילות היומיומית, במשקל, באופן הירידה והמצב הבריאותי הכללי יהיו פרמטרים חשובים בעיצוב תפריט מתאים שיחזק ויבנה את הגוף.

 

2: לאכול ארוחות קטנות לאורך היום. ההבנה כי עדיפות ארוחות קטנות הפזורות לאורך היום משלוש ארוחות ביום, גם היא מהותית לשמירה על המשקל. "אם אדם בתהליך של איבוד משקל הוא מוריד את כמות המזון אותו הוא אוכל במשך היום", מסבירה מקמנוס "עדיף לחלק את הארוחות לארוחות קטנות לאורך כל היום מאשר לאכול ארוחה גדולה אחת בערב, הגוף יתחזק מכך והמשקל ישמר".

 

3: משקה חלבון שמכינים בבית. חלבון מהווה גורם משמעותי בגיל מבוגר בשמירה על השריר ובבניתו. חוסר בחלבון עלול להוביל לנפילות ושברים לכן ממליצה מקמנוס להכין משקה חלבון בבית. "אם אתם קונים משקה חלבון שימו לב לכך שיהיו בו 10-20 גרם של חלבון וכמה שפחות סוכר. אם ברשימת המרכיבים הסוכר מופיע שני או ראשון - כנראה שעדיף לכם לחפש מוצר אחר, בריא יותר". היא ממליצה.

 

4: בחרו בתבונה את מה שאתם בוחרים לאכול. כאשר אתם אוכלים מעט, דאגו שמה שאתם כבר בוחרים לאכול יהיה עשיר ברכיבים תזונתיים. המומחים קוראים לתזונה המתאימה ביותר בגיל זה - תזונה מזינה וצפופה, כלומר עשירה בויטמינים, מינרלים, סיבים, חלבון רזה או שומן בלתי רווי.

 

כך לדוגמה בפרוסת לחם לבן יש כ 70 קלוריות, אבל מעט מאוד ויטמינים ומינרלים. לעומת פרוסה אחת של לחם מחיטה מלאה שבה יש כ 70 קלוריות, בתוספת ארבע פעמים כמות אשלגן ומגנזיום המומלצות ביום ושלוש פעמים את האבץ.

 

דוגמאות למזונות צפופים: ירקות ירוקים, עלים (כרוב, תרד); פירות (אוכמניות, תפוחים); דגנים מלאים (קוואקר, קינואה); שעועית ועדשים; חלבון רזה (דגים, עוף, בשר רזה); מוצרי חלב (חלב דל שומן, גבינה או יוגורט); ושומנים בלתי רוויים (אגוזים, זרעים, אבוקדו).

 

תהליך איטי להחזרת משקל שאבד

מדובר בתהליך שמירה איטי, אומרים המומחים מהרווארד "חשוב להיות עיקביים לאורך זמן", מסבירה מקמאנוס "זה תהליך איטי וארוך, אבל חשוב ומהותי לבריאות".

 

"ההמלצה שלי היא לא לעבוד בלחשב קלוריות וגרמים רק לכוון לרכיבים ומזון עשיר ובריא. כמו למשל מזונות על בסיס שיבולת שועל עם גרגרי יער ואגוזים; סלט עם תרד, עגבניות, גבינה, שעועית שחורה, גרעיני חמניות ואבוקדו; או אורז חום עם צימוקים, שקדים, נתחי עוף, ואספרגוס. גם בארוחות פשוטות אפשר לשלב רכיבים מזינים כמו למשל ביצים מקושקשות עם גבינה, קרקרים מחיטה מלאה או לחם מכוסמין מלא".

 

 

 10 מזונות עשירים בחלבון: לשמירה ובנייה של השרירים בגיל מבוגר

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לבחור בחוכמה מה אוכלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים