שתף קטע נבחר

מתיחות בבלקן: סרביה בכוננות בעקבות מבצע של קוסובו

לאחר מבצע נרחב של משטרת קוסובו במחוזות בעלי רוב סרבי, הורתה בלגרד לכוחותיה להיות בכוננות מלאה: "אם תהיה סכנה לתושבים, הצבא יגן על האנשים שלנו". גם רוסיה גינתה את הפעילות של קוסובו

פשיטה משטרתית בקוסובו, סרביה (צילום: AP)
סרביה "מוכנה לפעול אם תידרש". שוטרים בקוסובו, היום(צילום: AP)

סרביה הורתה היום (יום ג') לכוחותיה להיות בכוננות מלאה, בעקבות מבצע נרחב של משטרת קוסובו באזור הצפוני של המדינה הצעירה, אשר מיושב ברובו על ידי סרבים. המבצע הגביר את המתיחות בארבעה מחוזות של קוסובו, אשר רוב תושביהם סרבים שגם ככה אינם נאמנים לשלטון בבירה פרישטינה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

מבחינת סרביה, המבצע המשטרתי מעיד על ניסיון של קוסובו להשתלט על האזורים הצפוניים אשר גובלים בשטחה. עם זאת, המשטרה בקוסובו מסרה כי המבצע כוון נגד רשת הברחת סחורות, וכי נעצרו במסגרתו עשרות, בהם שוטרים ואזרחים סרבים.

 

עוד הוסיפו הרשויות בקוסובו כי במהלך המבצע, הכוחות נתקלו ב"התנגדות חמושה", וכי שוטר אחד נפצע. רשת RTS TV הסרבית דיווחה כי שני סרבים נפצעו במהלך המבצע.

 

רוסיה מתחה ביקורת על הפעילות של משטרת קוסובו, וכינתה אותה "פרובוקציה". שגרירות רוסיה בבלגרד בסרביה דרשה מקוסובו "לשחרר באופן מידי" אזרח רוסי שנעצר. זמן לא רב לאחר הדרישה הרוסית, נציגות האו"ם בקוסובו מסרה כי האזרח הרוסי שוחרר.  

 

בהצהרה בפני הפרלמנט, אמר נשיא סרביה אלכסנדר וויצ'יץ' כי בלגרד "תדאג לשמר את השלום ואת היציבות, אך במקביל תהיה מוכנה לפעול אם תידרש". בתדרוך לשרים, הוסיף כי "כמפקד העליון, הוריתי ליחידות הצבא להיות בכוננות מלאה ללחימה. אם תהיה סכנה כלשהי לתושבים בצפון קוסובו, הצבא יגן על האנשים שלנו".

פשיטה משטרתית בקוסובו, סרביה (צילום: AP)
"סיכול רשת הברחת סחורות". שוטר בקוסובו(צילום: AP)

פשיטה משטרתית בקוסובו, סרביה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

פשיטה משטרתית בקוסובו, סרביה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

רק אתמול הודה וויצ'יץ' שסרביה איבדה את השליטה על חבל קוסובו - שעד לפני כמה שנים היה חלק ממנה - וקרא להשיג הסדר בין בלגרד לפרישטינה במטרה לסיים את הסכסוך הארוך.

 

קוסובו הכריזה על עצמאות מסרביה בשנת 2008. סרביה ובעלות בריתה רוסיה וסין אינן מכירות בעצמאות קוסובו, ואילו ארה"ב ורוב מדינות המערב כן מכירות בה. סרביה איבדה את השליטה בקוסובו אחרי המלחמה שהתנהלה שם בשנים 1999-1998, מלחמה שבה נהרגו יותר מ-10,000 איש. המבצע הקטלני של סרביה נגד הבדלנים בקוסובו הוביל אז את נאט"ו למבצע הפצצות שם כדי לשים קץ לעימות הצבאי.

 

המתח בין סרביה לקוסובו העמיק לקראת סוף 2018 אחרי שממשלת קוסובו הכריזה על הטלת מס בגובה 100% על ייבוא מוצרים מסרביה - כנראה כצעד ענישה על כך שקוסובו לא התקבלה לאינטרפול בעקבות מאמצים סרביים לסכל את קבלתה.

 

בדצמבר האחרון אישר הפרלמנט בקוסובו להקים צבא על בסיס כוחות הביטחון הקיימים של המדינה. זאת, על אף שסרביה איימה בשבוע שקדם לכך לפלוש למדינה הצעירה אם המהלך יאושר. כל 107 המחוקקים שנכחו בהצבעה בפרלמנט של קוסובו הצביעו בעד הרחבת כוחות הביטחון הקיימים, המונים כיום 4,000 איש, לצבא של ממש, אם כי כזה שאינו חמוש בנשק כבד. 13 מחוקקים בפרלמנט, הנמנים על המיעוט הסרבי בקוסובו, החרימו את ההצבעה.

 

בלגרד תקפה את המהלך, שאותו כינתה "איום ישיר על השלום והיציבות" בחבל הבלקן, וניקולא סלקוביץ', יועצו של נשיא סרביה, שב וחזר על האיום לשלוח כוחות מזוינים לקוסובו. הוא ציין כי ייתכן שבלגרד אף תכריז על קוסובו כ"שטח כבוש".

 

סרביה מחזקת בשנים האחרונות את הכוחות המזוינים שלה, שנהרסו במבצע של נאט"ו ב-1999, והיא עושה זאת בעיקר בעזרת רוסיה. אם סרביה תפלוש צבאית לקוסובו, הדבר יגרור עימות ישיר בינה לבין כוחות שמירת השלום של נאט"ו המוצבים שם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שוטרים בקוסובו, היום
צילום: AP
מומלצים