שתף קטע נבחר

הכנסת התפזרה והשאירה בסימן שאלה מאות חוקים

פיזור הכנסת ה-21 הותיר בסימן שאלה מאות חוקים מהכנסת שקדמה לה וחקיקתם לא הושלמה. דין הרציפות נותן את האפשרות להמשיך בחקיקה מכנסת אחת לזאת שאחריה, אך אין התייחסות לקפיצה של שתי כנסות

מליאת הכנסת ריקה (צילום: אוהד צויגנברג)
מליאת הכנסת. הליך החקיקה של מאות חוקים לא יושלם(צילום: אוהד צויגנברג)

הכנסת ה-21 פוזרה חודש ימים לאחר שהושבעה ובכך זכתה לתואר "הכנסת הקצרה ביותר", אך גם הביאה עמה מצב חוקתי חסר תקדים ואפשרות שמאות הצעות חוק שקודמו בכנסת ה-20 עלולות להימחק, כולל חוק הגיוס – החוק שהוביל לכאורה לבחירות החדשות.

 

רק חוק אחד חוקק באופן מלא – החוק לפיזור הכנסת. זאת גם הסיבה ששיאן החקיקה של הכנסת הנוכחית הוא ח"כ מיקי זוהר (הליכוד), שהגיש את הצעת החוק לפיזור הכנסת. בנוסף, מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את תיקון חוק יסוד הממשלה, שמבטל את המגבלה שיש כיום על כמות השרים וסגני השרים.

 

הפיזור המהיר של הכנסת ה-21 יצר מצב חוקתי חסר תקדים שגורמי המקצוע המשפטיים צריכים להתמודד איתו. לפי חוק רציפות הדיון בהצעות חוק, הממשלה רשאית להודיע בכנסת חדשה שהיא מבקשת להחיל דין רציפות ולהמשיך בהליך חקיקה של הצעת חוק פרטית או ממשלתית שאושרה בקריאה ראשונה. גם ועדות הכנסת השונות רשאיות להודיע על רצונן להחיל דין רציפות על הצעה פרטית שעברה לטיפולה.

 

 

במצב שבו הוחלט להחיל דין רציפות, הכנסת ממשיכה לדון בהצעת החוק ומתייחסת לדיונים הקודמים כאילו התנהלו בכנסת הנוכחית. במצב החדש שנוצר, הכנסת ה-22 לא תוכל ככל הנראה להחיל דין רציפות על חוקים מהכנסת ה-20, אלא רק על התיקון לחוק יסוד הממשלה שהועבר בכנסת ה-21 בקריאה ראשונה.

 

המשמעות היא שחוקים רבים שכבר גובשו, נוסחו ואף נידונו בוועדות הכנסת השונות יורדים עתה לטמיון ולא ברור אם יהיה ניתן להגיש אותן מחדש ככתבן וכלשונן ולקצר את הליך החקיקה. בין החוקים שנמצאים בסימן שאלה גם חוק הגיוס – החוק שהוביל את המדינה לבחירות חדשות, חוק נאמנות בתרבות וחוק ההסדרה 2.

פרופסור שמעון שטרית ()
פרופ' שטרית. "אף פעם לא קפצנו מכנסת לכנסת בלי שהורכבו ועדות והתחילה הפעילות"

"אף פעם לא קפצנו מכנסת לכנסת בלי שהכנסת הרכיבה ועדות והתחילה בפעילות", אמר פרופסור שמעון שטרית מהפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית. לטענתו, מדובר בפעם הראשונה בהיסטוריה שדין הרציפות צריך לקפוץ שתי כנסות בשל היעדר הליך חקיקה בכנסת הקצרה בהיסטוריה ולגרסתו אין תשובה חד משמעית כיצד יש לפעול.

 

פרופסור שטרית הציע להחיל פרשנות ליברלית שלפיה הכנסת ה-21 תודיע שהיא מחילה את דין הרציפות על החוקים מהכנסת ה-20 ובכך ימשיך דין הרציפות גם לכנסת ה-22. מלבד פתרון זה, טוען פרופ' שטרית, לא ניתן יהיה להחיל את דין הרציפות בכנסת ה-22 על הצעות חוק מהכנסת ה-20.

 

מהרגע שהכנסת הצביעה בקריאה שנייה ושלישית על פיזורה, היא אינה נוהגת להמשיך בהליכי חקיקה או בביצוע פעולות נוספות שבסמכותה, אלא אם יש צורך בפעילות של העברות כספים, דיונים ממלכתיים (כמו ישיבת המליאה לכבוד יום ירושלים שתיערך בשני) או דיוני חירום.

 

עם זאת, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הודיע אמש, רגעים לפני ההצבעה המכרעת שמבקר המדינה ייבחר בשבוע הבא כמתוכנן. הסיבה לכך היא שהחוק לא נותן גמישות או שיקול דעת בנוגע לקביעת מועד לבחירת מבקר המדינה מחוץ למתחם הזמנית הקבוע בחוק. התאריך האחרון לבחירת מבקר המדינה הוא ביום שני הבא, ולכן הכנסת חייבת להצביע ולבחור מבקר מדינה חדש, כדי למנוע מצב שבו התפקיד לא מאויש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
מליאת הכנסת
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים