שתף קטע נבחר

העליון למדינה: שלמו 10 מיליון דולר למוצאי גופת מג'די חלבי

בית המשפט הורה למדינה לשלם את הפרס לאחים קוזלי - מוצאי גופתו של החייל שנעדר מאז 2005 - והפך את החלטת ביהמ"ש המחוזי בחיפה, שקבע כי הם אינם זכאים לפרס. "המדינה חייבת לקיים את הבטחותיה", נכתב בפסק הדין

מג'די חלבי (צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד) (צילום רפרודוקציה: אחיה ראב
מג'די חלבי(צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד)

בית המשפט העליון קיבל היום (ב') את ערעורם של איברהים, חאדר וסבחי קוזלי מעוספיא - שמצאו את גופתו של החייל הנעדר מג'די חלבי, תושב דליית אל כרמל - והורה למדינה לשלם להם את סכום הפרס שהוצע, בסך 10 מיליון דולר.

 

חלבי נעדר משנת 2005. במהלך השנים, פרסמה עמותת "לחופש נולד" קריאה לציבור לסייע במציאתו והציעה פרס בסך 10 מיליון דולר "המובטח על-ידי ממשלת ישראל" לכל מי שיספק מידע אמין שיוביל למציאתו.

 

ב-2012 מצאו האחים קוזלי את עצמות המנוח והודיעו על כך למשטרה. הם דרשו את הפרס ממשרד הביטחון - אך ב-2016 דחה בית המשפט המחוזי בחיפה את התביעה. למרות זאת, השופט ציין כי היה מקום לפצות את המשפחה וכי המקרה הותיר "טעם מר".

 

האחים ערערו, כאמור, והיום קבע העליון בדעת רוב של השופטים ניל הנדל וג'ורג' קרא כי המערערים זכאים לפרס - משום שזה הוצע תמורת מסירת המידע, וכן לא נשללה הזכאות ממי שהשיגו מבלי שיצא לחפש אחרי חלבי במכוון.

 

עוד נקבע כי המערערים לא היו חייבים לדעת בוודאות שמדובר בגופת המנוח בעת מסירת המידע, אלא די היה שחשבו כי קיימת אפשרות שמדובר בגופתו - והעבירו את המידע. "המדינה חייבת לקיים את הבטחותיה במסגרת הצעת פרס לציבור", נכתב בפסק הדין.

 

בהרכב ישב גם השופט יצחק עמית, שהיה בדעת מיעוט וסבר כי המערערים אינם זכאים לקבל את הפרס מהמדינה, בין היתר משום שהפרס הוצע על ידי עמותת "לחופש נולד" - שהיא ישות משפטית נפרדת שפעלה בשליחות המדינה, ועל כן לא נכרת בין המערערים ובין המדינה חוזה. 

החיפושים אחר הגופה בעקבות המידע (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
החיפושים אחר הגופה בעקבות המידע(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
(צילום: אבישג שאר-ישוב)

הלווייתו של מג'די חלבי (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הלווייתו של מג'די חלבי(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

"המדינה קיבלה את 'ידיעת הזהב' ללא הסתייגות תקציבית"

עמותת "לחופש נולד" הפסיקה אמנם את פעילותה כמה חודשים לפני מציאת עצמותיו של חלבי, אך הפרס הוצע מטעם מדינת ישראל ומומן על-ידה. כמו כן, המדינה לא פרסמה כל הודעה בדבר ביטול הצעת הפרס.

 

עוד נקבע בפסק הדין כי המדינה קיבלה את "ידיעת הזהב" שעבורה הייתה מוכנה לשלם את דמי הפרס מבלי כל הסתייגות תקציבית – תמורה שוות ערך בעיני המדינה למידע שהתקבל. "במקרה הזה סיפקו המערערים לא רק מידע - אלא הגיעו אל הגופה עצמה".

 

עורכי הדין רחל בן-ארי, יובל אדלר, מוחמד לוטפי ועדי ערמן ממשרד בן-ארי-פיש-סבן ושות', שייצגו את האחים קוזלי, אמרו: "אנו מברכים על פסק דינו של בית המשפט העליון, וסבורים כי מדובר בהחלטה הראויה והנכונה, שעושה צדק".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
מג'די חלבי
צילום רפרודוקציה: אחיה ראב"ד
מומלצים