שתף קטע נבחר

כאבים בגידים: מה יעיל לטיפול ומה לא

בשנים האחרונות חל מהפך בגישה הטיפולית בכאבי גידים. 7 מיתוסים שהגיע הזמן להפריך

כאבים על רקע של דלקות בגידים הם תופעה שכיחה ומוכרת. מדובר בכאבים חזקים וממוקדים מאוד, שמתגברים לאחר ביצוע מאמץ גדול, עלולים להימשך זמן רב וגורמים לפגיעה באיכות החיים ולהפסקת הפעילות הגופנית.

 

כאשר מבצעים מאמצים עצימים מאוד במשך זמן רב מבלי לאפשר לגידים להתאושש, כוחות המתיחה הפועלים לאורך הגידים עלולים לגרום להופעת כאבים. הכאב הזה, שמופיע במהלך או לאחר מאמץ ועלול להימשך לאורך זמן, גורם לבלבול ומהווה קרקע פורה למיתוסים שונים. לפניכם מספר מיתוסים, ולצידם המצב האמיתי.

 

קיראו עוד על התמודדות עם כאבים:

כאבי מפרקים: האם מנוחה עוזרת - ומהם הטיפולים החדשים

דלקות מפרקים: 6 דרכים להתמודדות עם המחלה

כאבי גב תחתון: כל הטיפולים שבאמת יקלו

  

1. כשיש כאבים מומלץ לנוח לגמרי מפעילות

לא נכון.

 

מנוחה אכן "מעלימה" את הכאבים, אבל מדובר בהשפעה זמנית בלבד. חשוב לזכור שהגיד הוא רקמה דינמית (כמו שריר), ולכן מנוחה מוחלטת גורמת להיחלשותו. גם אם הכאבים חולפים, חזרה לפעילות ללא חיזוק מתאים של הגיד תגרום לחזרה של הדלקת. לכן ההמלצה היא על הפחתת העומס בפעילות, אבל לא על מנוחה מוחלטת. לדוגמה: להמשיך לרוץ או ללכת, אבל להוריד מהירות.

 

2. הופעת כאב בגיד קשורה לשינויים מבניים בגיד

לא נכון.

 

עם העלייה בגיל מתרחשים באופן טבעי שינויים מבניים בכל רקמות הגוף. בגידים, שינויים אלה מופיעים בצורת קרעים, שינוי במרקם וכו'. אבל קרע בגיד לא בהכרח קשור לכאבים. מחקרים מראים ששכיחות הקרעים בגידים גבוהה מאוד, אך רק חלק קטן מאוד מהסובלים מהם יחושו בכאבים. לא תמיד יש גם קשר בין עוצמת הפעילות לבין הופעת הכאב. לרוב המקור לכאב הוא ירידה ברגישות מערכת העצבים לכאב.

 

הכאב לא קשור לשינוי מבני בגידים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכאב לא קשור לשינוי מבני בגידים(צילום: shutterstock)

   

3. כאב בגיד עלול לגרום לקרע מלא שלו

לא נכון.

 

הגידים בנויים מרקמה חזקה מאוד. הופעת כאב לא קשורה לפגיעה בחוזק הגיד, ולכן היא לא מגדילה את הסיכון להופעת קרע מלא בגיד. קרעים מלאים בגידים אופייניים דווקא לאנשים שהיו ללא כאבים וביצעו פעילות אינטנסיבית כגון ניתור או שינוי כיוון, או כאלה שנפלו או נחבלו.

  

4. תרגילי מתיחה הם טיפול יעיל

לא נכון.

 

מחקרים ביומכניים מראים שמתיחות קצרות לא משפיעות כלל על המבנה או על האורך של הגיד. ביצוע של מתיחה ממושכת, כ־15 דקות ברצף, כן גורם להארכה של הגיד, אבל השיפור באלסטיות שלו עלול דווקא לגרום לירידה ביכולת הגיד לעמוד בעומסים. לכן, לביצוע מתיחות אין שום השפעה מיטיבה על הכאבים בגיד.

  

5. אימוני כוח מעמיסים על הגיד ומחמירים את הכאב

לא נכון.

 

כאשר כאב נגרם בעקבות מאמץ, רבים בטוחים שהפעלת עומס על הגיד עלולה להחמיר אותו. האמת הפוכה. למעשה, הטיפול היעיל יותר בכאבי גידים הוא ביצוע תרגילי חיזוק של הגיד כנגד התנגדות. תרגילים אלה "בונים" ומחזקים את סיבי הקולגן שבגיד והופכים אותו לעמיד יותר.

  

6. אסור לבצע תרגילים עם כאב

לא נכון.

 

ביצוע תרגילי חיזוק בקצב איטי, אלה שבהם דובר בסעיף הקודם, הוכח כיעיל מאוד גם כאשר הם מעוררים את הכאב באופן זמני. לאורך זמן הם יגרמו להפחתה של הכאב. לעומת זאת, ביצוע תרגילים בקצב מהיר, שמעמיס על הגיד, לא מומלץ.

  

7. עיסוים וטיפולים ידניים עוזרים

נכון חלקית.

 

אנשים רבים שסובלים מכאבים פונים לקבלת טיפול פסיבי, שכולל עיסוי של הגיד ושל השרירים שקשורים אליו. טיפולים אלה יעילים רק בטווח הקצר, והתועלת שלהם מתמקדת בעיקר בהורדת הכאב. שיפור בתפקוד הגיד יושג בעיקר דרך ביצוע תרגילים.

 

הכותב הוא פיזיולוג ופיזיותרפיסט, מכון פיזיולייף בהרצליה לשיקום פיזיותרפיה וכושר אישי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כאבים הפגעים באיכות החיים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים