שתף קטע נבחר

מרכז סלאח לשלום

מאז חתם מוחמד סלאח בליברפול נרשמה ירידה של 18.9 אחוזים בפשעי שנאה נגד מוסלמים בעיר. הפתרון לגזענות מגיע דרך הצלחה במגרש?

כאשר מדברים על גזענות בספורט – או גזענות בכלל – דרכי הטיפול שעולות לרוב נוגעות בחינוך ובענישה, ניסיונות לטפל בבעיה החמורה על ידי מניעתה מראש, או בעזרת הרתעה למי שחושב לנהום מהיציע.

 

אבל על פי מחקר חדש שהתפרסם באנגליה, מסתמן שישנה דרך טוב יותר להימנע מגזענות, או לפחות מאיסלמופוביה, והיא די פשוטה: ההשפעה של כוכב מוסלמי על הקהל המעריץ ואיך שהיא מחלחלת לחברה. מסקנת המחקר שנערך באוניברסיטת סטנפורד היא שהאיסלמופוביה בעיר ליברפול פחתה באופן ניכר מאז שמוחמד סלאח חתם בקבוצה.

 

מוחמד סלאח (צילום: getty images)
סלאח. משפיע על המגרש ומחוצה לו(צילום: getty images)

 

על פי הנתונים המוצגים, נרשמה בליברפול ירידה של 18.9 אחוזים בפשעי שנאה נגד מוסלמים מאז שסלאח הצטרף ביוני 2017, ובאותו זמן, אוהדי ליברפול הפחיתו ב־53 אחוז את הציוצים האנטי־מוסלמים שלהם בהשוואה לאוהדי קבוצות אחרות. מעניין לציין כי בתקופה בה נבחנו הנתונים, אף סוג אחר של פשע לא חווה ירידה כזו בליברפול. המבצע היה רחב היקף: החוקרים ריאיינו 8,600 אוהדי ליברפול לפני ואחרי החתימה של סלאח, ובחנו לא פחות מ־15 מיליון ציוצים של אוהדי כדורגל בריטים.

 

כידוע, אוהדי ליברפול נוהגים לשיר: "אם סלאח יבקיע עוד כמה, גם אני אהיה מוסלמי", מה שמוכיח במידה רבה את מסקנת המחקר, לפיה התדמית הידידותית של סלאח עזרה לאוהדים ולתושבי העיר לראות את הקהילה המוסלמית בצורה אנושית יותר: "המחקר מראה כי ייתכן שהתוצאות הללו קשורות להיכרות עם האיסלאם. חשיפה חיובית לסלבריטאים מקבוצות מיעוט יכולה לחשוף את הקהל למאפיינים חדשים של אותה קבוצה, מה שמפחית התנהגויות ומחשבות גזעניות".

 

אוהדי ליברפול חוגגים (צילום: רויטרס)
אוהדי ליברפול. מאוהבים בסלאח(צילום: רויטרס)

 

למרות שמדובר אך ורק בהשפעה חיובית על ליברפול בהקשר של המחקר, אי־אפשר שלא להתייחס לחשיבות ולהשלכות שלו. סלאח לא מסתיר את העובדה שהוא מוסלמי אדוק ומתפלל אחרי שערים – אך אותה תדמית חיובית, שנובעת משילוב של האישיות שלו וההצלחה המסחררת על המגרש, גורמת לכך שההיבטים הדתיים נראים באור אחר ולא מאיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים