שתף קטע נבחר

75 שנה לנורמנדי, מקרון ברמז לטראמפ: "לזכור מה בנינו"

מנהיגי העולם הגיעו לצרפת, להמשך הטקסים לציון הפלישה ששינתה את ההיסטוריה. ברקע: הסדקים בברית בין אירופה לארה"ב. מקרון ומיי הניחו פרחים, הנשיא הצרפתי: "אנו חייבים לכבד את ההיסטוריה ולהזכיר לעצמנו מה נבנה על בסיס המלחמה"

מנהיגי המערב וחיילים לשעבר בצבאות בריטניה, ארצות הברית וקנדה התאספו היום (ה') לשורה של אירועים בחופי נורמנדי שבצפון צרפת כדי לציין מלאות 75 שנה בדיוק ליום שבו נחתו שם יותר מ-150,000 חיילים מבעלות הברית תחת מטחי ארטילריה ואש מקלעים כבדה של חיילי גרמניה הנאצית.

 

אלפי חיילים נהרגו בשני הצדדים במהלך הפלישה לנורמנדי, מבצע ההנחתה הימי הגדול בהיסטוריה, שעזר לחולל את התפנית במלחמת העולם השנייה ולשחרר את מערב אירופה מכוחותיו של אדולף היטלר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ


דונלד טראמפ טקסים נורמנדי צרפת 75 שנה (צילום: רויטרס)
טראמפ פוגש את בוגרי הקרבות, היום בצהריים(צילום: רויטרס)

דונלד טראמפ מלניה טראמפ טקסים נורמנדי צרפת 75 שנה (צילום: רויטרס)
בבית העלמין האמריקני בנורמנדי(צילום: רויטרס)

דונלד טראמפ מלניה טראמפ טקסים נורמנדי צרפת 75 שנה (צילום: EPA)
נשיאי ארה"ב וצרפת בטקס בצהריים(צילום: EPA)

דונלד טראמפ מלניה טראמפ טקסים נורמנדי צרפת 75 שנה (צילום: רויטרס)
דונלד ומלניה טראמפ. "אתם התהילה"(צילום: רויטרס)

נשיא צרפת עמנואל מקרון קיבל הבוקר את פניה של ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי בוור סור מר והשניים חנכו אתר הנצחה בריטי. גם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו השתתפו בטקסים כדי לחלוק כבוד לחיילי בעלות הברית במלחמת העולם השנייה על האומץ וההקרבה שלהם.

 

במהלך הטקסים היום אמר מקרון כי צרפת לעולם לא תשכח את ההקרבה של חיילי בעלות הברית ששחררו אותה מגרמניה הנאצית. "אנחנו יודעים מה אנחנו חייבים לכם, החיילים לשעבר: את החירות שלנו", אמר מקרון. "בשם ארצי אני רוצה לומר 'תודה לכם'", הצהיר בבית העלמין האמריקני בנורמנדי, כשלפניו כמה עשרות אמריקנים שהשתתפו בפלישה. "צרפת לעולם לא תשכח". מקרון העניק את לגיון הכבוד, עיטור הכבוד הגבוה ביותר בצרפת, לחמישה לוחמים לשעבר בצבא האמריקני שהשתתפו בפלישה, וחיבק בחום כל אחד מהם.

75 שנה ל הפלישה לנורמנדי נורמנדי נשיא צרפת עמנואל מקרון ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי (צילום: רויטרס)
מקרון ומיי חונכים הבוקר אנדרטה בריטית. "הרוח שלכם עיצבה את העולם"(צילום: רויטרס)

75 שנה ל הפלישה לנורמנדי נורמנדי נשיא צרפת עמנואל מקרון ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הנשיא טראמפ פנה בנאומו אל הלוחמים הקשישים שהשתתפו בפלישה ואמר: "אתם נמנים עם האמריקנים הגדולים ביותר שהיו או יהיו אי פעם. אתם גאוות ארצנו, אתם תהילת הרפובליקה שלנו ואנחנו מודים לכם ממעמקי לבנו. הגברים האלה נעו דרך אש הגיהינום. הם באו לכאן והצילו את החירות, ואז הם חזרו הביתה והראו לכולנו מהי חירות". הקהל הריע כשאחד הלוחמים לשעבר, ראסל פיקט בן ה-94, קם רועד על רגליו. "בחור קשוח", אמר טראמפ, ואז מקרון סייע לפיקט לחזור לשבת.

 

בטקס שבו השתתפה בבוקר עם מקרון ושבו נחנכה האנדרטה הבריטית אמרה ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי כי קשה לתפוש את האומץ שהיה דרוש ודאי ללוחמים: "הגברים הצעירים האלה השתייכו לדור מיוחד מאוד, שהרוח שלו, שאי אפשר להשוות אותה לשום דבר אחר, עיצבה את העולם של אחרי המלחמה".

75 שנה ל הפלישה לנורמנדי נורמנדי צרפת בית העלמין האמריקני נורמנדי (צילום: gettyimages)
בית העלמין האמריקני בנורמנדי. אלפים נהרגו(צילום: gettyimages)

75 שנה ל הפלישה לנורמנדי נורמנדי צרפת בית העלמין האמריקני נורמנדי (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

מעט לפני הטקסים היום ניסה מקרון לבטא את רוח המבצע ההוא ודיבר על הצורך שקיים גם בעת המודרנית בשיתוף פעולה בינלאומי – תחום שבו התגלעו סדקים בין ארה"ב לבעלות בריתה באירופה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן. "כוחות הברית הללו ששחררו אותנו יחד מעול הגרמנים ומהעריצות הם אותם כוחות שהצליחו להקים גופים רב-צדדיים אחרי מלחמת העולם השנייה", אמר מקרון לכתבים אחרי אירוע בנורמנדי לכבוד תנועת ההתנגדות הצרפתית. "אנחנו חייבים לכבד את ההיסטוריה ולהזכיר לעצמנו מה נבנה על בסיס המלחמה".

 

אירועי הזיכרון החלו כבר אתמול בפורטסמות' שבאנגליה, כשמלכת בריטניה אליזבת, ראש הממשלה מיי, נשיא ארה"ב טראמפ ועוד שלל מנהיגים מהמערב השתתפו בטקס מרשים לכבוד משתתפי הפלישה לנורמנדי. "הגבורה, האומץ וההקרבה של אלה שאיבדו את חייהם לא יישכחו לעולם", אמרה המלכה בת ה-93. "בענווה ובעונג, בשם כל המדינה, ולמען האמת בשם כל העולם החופשי, אני אומרת לכם: תודה".

 

גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל שיבחה את ההקרבה של עשרות אלפי החיילים. "העובדה שאני, כקנצלרית גרמניה, יכולה להיות כאן היום, והעובדה שאנחנו עומדים בשורה אחת למען השלום והחירות, הן מתנה מההיסטוריה שאנחנו חייבים לחבק ולהגן עליה".

  (צילום: רויטרס)
המלכה אליזבת ומנהיגי המערב שהגיעו אתמול לפורטסמות'(צילום: רויטרס)

  (צילום: EPA)
טראמפ והמלכה. "בשם המדינה, תודה"(צילום: EPA)

פורטסמות' והאזור הסובב אותה היו המקום שממנו יצאו ב-6 ביוני 1944 יותר מ-150,000 חיילי בעלות הברית אל המתקפה מהאוויר, מהים ומהיבשה בנורמנדי שבצרפת הכבושה, מתקפה שחוללה תפנית במלחמת העולם השנייה והובילה בסופו של דבר לשחרור מערב אירופה מידי הנאצים ולהפלת גרמניה הנאצית. כשהפלישה לנורמנדי התחוללה, ברית המועצות הייתה שקועה כבר שלוש שנים במלחמה נגד הגרמנים בחזית המזרחית. שליטהּ יוסיף סטלין הפציר בראש ממשלת בריטניה ווינסטון צ'רצ'יל כבר באוגוסט 1942 ליצור חזית שנייה.

 

הפלישה לנורמנדי, ששם הקוד שלה היה "מבצע אוברלורד", נחקקה בהיסטוריה הצבאית כמבצע הנחיתה הגדול בהיסטוריה. אור ל-6 ביוני 1944, מעט אחרי חצות, נכנסו לפעולה שלוש דיביזיות מוטסות – שתיים אמריקניות ואחת בריטית (23,500 חיילים בסך הכול). חלק מהכוחות הוצנחו, ואחרים הונחתו בדאונים חד-פעמיים. הבריטים השתלטו על גשר "פגסוס" האסטרטגי על הנהר אוֹרְן ועל סוללות תותחים עורפיות. 

  (צילום: gettyimages)
טראמפ, מיי וראש ממשלת קנדה טרודו, אתמול(צילום: gettyimages)

  (צילום: gettyimages)
הטקס המרכזי בפורטסמות'(צילום: gettyimages)

לפנות בוקר ניצבה מול חופי נורמנדי הארמדה הגדולה ביותר בהיסטוריה: 1,200 ספינות מלחמה, 4,126 נחתות ו-180 ספינות תובלה, תחת מטרייה אווירית של 10,000 מטוסי קרב והפצצה. בשעה 05:00 פתחו ספינות המלחמה בהרעשת חופי הנחיתה, לאורך קו חוף של 80 ק"מ. ספינות הנחיתה נשאו כוח של 132,500 איש, בפיקודו של הפילדמרשל הבריטי ברנרד מונטגמרי, אל חמישה חופי נחיתה. שמות הקוד שלהם, ממערב למזרח, היו: יוּטָה, אוֹמָהָה, גוֹלד, ג'וּנוֹ וסוֹרד. השניים הראשונים הוקצו לכוחות אמריקניים, הרביעי לקנדים, והשניים הנותרים לבריטים.

 

המערכה על חבל נורמנדי נמשכה כחודשיים וחצי, ובעלות הברית ספגו במהלכה אבדות כבדות, אולם היא הביאה לשבירת כוחו של צבא גרמניה על אדמת צרפת ולנסיגה מהירה של שרידיו לתוך שטח גרמניה. לפי הערכות, מספר הנפגעים והשבויים בצד הגרמני היה בין 4,000 ל-9,000, ואצל בעלות הברית כ-10,000, בהם יותר מ-4,000 הרוגים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
משחזרים את הפלישה לנורמנדי
צילום: gettyimages
מומלצים