שתף קטע נבחר

נאט"ו בתרגיל גדול בים הבלטי, ספינות רוסיות עוקבות

עשרות ספינות, צוללות ומטוסים החלו בתרגיל BALTOPS של נאט"ו בים הבלטי. נאט"ו: "האווירה הביטחונית באזור הידרדרה לאחר שרוסיה השתלטה על חצי האי קרים". כ-8,600 חיילים יתרגלו בין היתר החפה ליד גבול רוסיה. בסוף השבוע כמעט התנגשו ספינות מלחמה מרוסיה וארה"ב במזרח הרחוק

כ-8,600 חיילים אמריקנים ואירופים מ-18 מדינות חברות נאט"ו החלו היום (א') בתרגיל BALTOPS בים הבלטי. התרגיל ה-47 במספר, שבו משתתפות כ-50 ספינות וצוללות ועוד כ-40 מטוסים, יימשך כשבועיים. הכוחות מתרגלים בין היתר התמודדות עם מוקשים ימיים ועם צוללות עוינות. עוד מתרגלים הכוחות הגנה מפני ספינות אויב, נ"מ והחפת כוחות מהים לחוף.

 

הרוסים עוקבים אחר הנעשה בים הבלטי, ושיגרו לים את הקורבטות "סטויקי" ו"בויקי", וכן את אוניית הטילים הקטנה "Liven". "נפקח על תרגילי נאט"ו", אמר גורם רוסי.

 

דוברת נאט"ו אואנה לונגשקו אמרה כי לים הבלטי חשיבות אסטרטגית עבור הברית הצפון אטלנטית, משום שהוא גובל בשש מדינות נאט"ו, "תרגיל BALTOPS נערך בפעם ה-47 והוא אינו מכוון נגד מישהו - אבל ברור שהאווירה הביטחונית באזור הידרדרה לאחר שרוסיה השתלטה על חצי האי קרים. הכוחות בוחנים כיצד לעבוד היטב יחד והתרגיל מוכיח שנאט"ו מסוגלת להגן על עצמה מפני כל אויב".

 תרגיל נאט
ספינות נאט"ו בנמל קיל בגרמניה לפני שיצאו לתרגיל(צילום: EPA)

 תרגיל נאט
ספינה בנמל קיל בגרמניה לפני צאתה לתרגיל(צילום: EPA)
 

מלבד ארצות הברית, משתתפים בתרגיל כוחות מבריטניה, טורקיה, בלגיה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, לטביה, ליטא, הולנד, נורבגיה, פולין, פורטוגל, רומניה, ספרד ושבדיה. רוסיה הוזמנה להשתתף בתרגיל בסוף שנות ה-90 ובתחילת שנות ה-2000, אך היא אינה מוזמנת מאז ההשתלטות על חצי האי קרים לפני חמש שנים.

 

את התרגיל מוביל השנה פיקוד הצי השני מנורפולק, וירג'יניה וזו הפעם הראשונה שהוא מוביל תרגיל בסדר גדול כזה באירופה. פיקוד הצי השני הוקם מחדש בשנה שעברה בתגובה לפעילות גוברת של הצי הרוסי באוקיינוס האטלנטי. מפקדי התרגיל ישהו בספינת הצי "מאונט וויטני". כאמור, הכוחות יתרגלו החפה (עלייה מהים לקרקע) בכמה מוקדים באזור הבלטי, בין היתר באזור קלייפדה בליטא, המרוחק רק כ-150 קילומטרים מבסיס קלינינגרד הרוסי - במובלעת בין ליטא לפולין.

אוניית הפיקוד האמריקנית מאונט וויטני (מתוך ויקיפדיה)
אוניית הפיקוד האמריקנית מאונט וויטני(מתוך ויקיפדיה)

רוסיה שולחת ספינות משלה לעקוב אחר הספינות בתרגיל המערבי (מתוך ויקיפדיה)
אחת הספינות שרוסיה שיגרה לים הבלטי לעקוב אחר כוחות נאט"ו(מתוך ויקיפדיה)
 

אנדי ברנס מהצי הבריטי, ממפקדי התרגיל, אמר כי "זו הזדמנות טובה לתרגל את הכוחות האמפיביים האמריקניים תחת פיקוד נאט"ו ואנחנו מנסים הסדרי בקרה ושליטה שטרם נוסו בעבר". אנדרו לואיס מהצי האמריקני אמר בסוף השבוע כי "אף מדינה לא יכולה לעמוד לבדה באתגרים הנוכחיים. השותפים שלנו ונאט"ו חייבים להמשיך לחזק את ההרתעה ואת מאמצי ההגנה, לשפר את המוכנות ואת יכולת התגובה".

 

ארצות הברית לא שיגרה נושאת מטוסים לתרגיל, אבל ספרד שיגרה ספינה אמפיבית הנושאת מטוסי הארייר, המסוגלים לספק הגנה אווירית בעת הצורך. "אני לא רואה את זה כפרובוקציה, אבל זו תרומה להרתעה", אמר לואיס בהתייחסו לספינה הספרדית, "יש הבדל בין הרתעה להתגרות, ואנחנו לא מעוניינים להתגרות באף אחד".

 

כמעט התנגשות רוסית-אמריקנית במזרח הרחוק

ביום שישי התקרבה משחתת רוסית לטווח של עשרות מטרים בלבד מספינת הצי האמריקני וכמעט התנגשה בה בים הפיליפינים. הצי האמריקני קבע כי מדובר בהתנהלות "לא בטוחה ולא מקצועית" של הצוות הרוסי.

 

 
כמעט התנגשות בין ספינה רוסית לאמריקנית בים הפיליפינים (צילום: רויטרס)
כמעט התנגשות בין ספינה רוסית לאמריקנית בים הפיליפינים(צילום: רויטרס)

כמעט התנגשות בין ספינה רוסית לאמריקנית בים הפיליפינים (צילום: Gettyimages)
רק עשרות מטרים בודדים הפרידו בין הספינות(צילום: Gettyimages)

 

שר ההגנה האמריקני בפועל, פטריק שנהאן, הודיע כי ארצות הברית תגיב על התקרית בצינורות הדיפלומטיים וכי לא תתן לרוסיה להפריע למבצעיה הצבאיים. בכלי התקשורת הרוסיים דווח כי הספינה הרוסית, "אדמירל וינוגרדוב", שטה באזור יחד עם ספינות רוסיות נוספות, ונאלצה לבצע תמרון חירום על-מנת לחמוק מהתנגשות לאחר שהספינה האמריקנית סטתה ממסלולה במפתיע והתקרבה אליה.

  

לפי הרוסים, אנשי הספינה פנו למפקדים האמריקניים שעל ספינת טילי השיוט וגערו בהם על "התנהגותם הבלתי מקובלת". בחיל הים האמריקני דחו את גרסת הרוסים, ואמרו כי דווקא הם היו אלה שהתנהגו בחוסר מקצועיות. "ספינת הקרב הרוסית ביצעה תמרון לא בטיחותי סמוך לספינת צ'נסלורסוויל", מסר דובר הצי השביעי.

 

"הפעולה המסוכנת אילצה את אנשי הספינה להחזיר את כל המנועים לפעילות מלאה ולתמרן על-מנת להימנע מתאונה", הוסיף הדובר וכינה את דברי הרוסים "תעמולה". האמריקנים טוענים כי המרחק בין שתי הספינות היה בין 100-50 מטרים, וכי הרוסים העמידו את הספינה ואנשיה בסכנה ממשית.

 

זו לא התקרית הראשונה שנרשמה בשבוע שעבר בין שני הצבאות. מטוס קרב רוסי הוזנק לקרבתו של מטוס מודיעין של חיל הים האמריקני שהיה בקרבת עיר הנמל הסורית טרטוס שלחופי הים התיכון. הצי השישי, שמטוס המודיעין פעל במסגרתו, טען כי כלי הטיס פעל בהתאם לחוק הבינלאומי ולא התגרה בפעילות הצבאית הרוסית באזור. במוסקבה דחו את ההאשמות ואמרו כי מטוס הסוחוי שמר על מרחק סביר ושב לבסיסו לאחר שהמטוס האמריקני שינה את מסלולו. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
ספינות נאט"ו בנמל קיל בגרמניה
צילום: EPA
מומלצים