שתף קטע נבחר

האם מדרסים יעילים לבעיות ברכיים - ואילו סוגים קיימים

המדרס הוא אמצעי לתיקון הביומכאניקה של כף הרגל, ולכן חשוב לאבחן את אותם המקרים שבהם יש צורך ריאלי לתיקון. יעילות המדרס נמדדת על פי ההשפעה שלו על הביומכניקה של כף הרגל והגפה התחתונה. המומחים מסבירים מה צריך לדעת כשמתאימים מדרסים

כשמדברים על הצורך במדרס מדמיינים תמיכה טובה יותר לקשת הפנימית של כף הרגל על מנת לשמר את צורתה, ותמיכה לעקב על מנת למנוע את קריסתו פנימה. זוהי הפשטה של האמת בלבד, היות שבניית וייצור המדרס דורשים מיומנות גבוהה מאוד.

 

הנחת היסוד היא שמדרס רך שניתן לשנות צורתו ביד אחת ללא כל מאמץ, ישתנה בוודאי תחת משקל ועומסי הגוף של אדם ממוצע. מדרס רך לא יענה על הדרישות המתבקשות.

 

קיראו עוד

ילדים עם פלטפוס חייבים מדרסים? מדריך

מחקר: האם תומכי ברך ומדרסים באמת יעילים?

 

המדרס הוא אמצעי לתיקון הביומכאניקה של כף הרגל, ולכן חשוב לאבחן את אותם המקרים שבהם יש צורך ריאלי לתיקון. כל תלונה על כאב מצריכה בדיקה קלינית מקיפה, ומתוך ממצאי הבדיקה יש להחליט האם התאמה של מדרס תועיל לטיפול או לא.

 

יעילות המדרס נמדדת על פי ההשפעה שלו על הביומכניקה של כף הרגל והגפה התחתונה. ניתן לבדוק זאת באמצעות שיטות מדידה המאפשרות ניתוח מדויק של השינוי בתבנית התנועה.

 

בנוסף, היעילות נמדדת על פי ההשפעה של המדרס על הסימפטומים של הנבדק. הציפייה מהמדרס היא לשפר תבנית הליכה לקויה כשהמקור מכף הרגל, להקל על כאב ממקור כף הרגל, ולתקן מנח אבנורמלי של הגפה התחתונה ללא גרימת כאב באזור אחר.

 

למדרס שלושה מבנים עיקריים:

השלד מוגדר מהחלק האחורי בעקב לחלק הקדמי מתחת לכריות כף הרגל.

השיפוע בצד האחורי של העקב.

השיפוע בצד הקדמי של כף הרגל.

 

שלושת אלה מהווים זווית מתקנת שמאזנת את מנח כף הרגל.

 

מדרסים (צילום: shutterstock)
הציפייה מהמדרס היא לשפר תבנית הליכה לקויה (צילום: shutterstock)

 

אבחון ובנייה של המדרס

קיימות גישות שונות להתאמה ולבנייה של המדרס. התכנון של שלושת המבנים השונים של המדרס, מורכב מאוד. התוצאה תלויה בשיטת האבחון והערכת מנח כף הרגל, בשיטה שבה נלקחת תבנית הרגל למדרס ובמודלים הביומכניים במעבדה שמייצרים את המדרס.

 

אין אחידות בדרך האבחון והערכה של כף הרגל. יש המתבססים על בדיקות קליניות בלבד, ואחרים על תוצאות מעבדת הליכה המאפשרת ניתוח של תבנית ההליכה ועל בדיקת לחצים של כף הרגל בהליכה.

 

לא קיימת גם אחידות בדרך בה נלקחת תבנית המדרס. נכון להיום, התבניות נקבעות באופנים שונים, וחלקם אינו נכון ואינו מתקן באמת את מנח כף הרגל.

 

המדידה יכולה להילקח בנשיאת משקל, בחצי נשיאת משקל, על ידי שימוש בקופסת ספוג, הטבעה של כף הרגל, בגיבוס ללא נשיאת משקל ובאמצעות סריקה תלת ממדית.

 

המדרס ייבנה בהתאם לפרמטרים ולמידות כף הרגל. חשוב לציין כי לקיחת מדידה של מנח כף הרגל בנשיאת משקל רק תנציח את הפתולוגיה. במידה שהאבחון והערכה, אופן לקיחת התבנית ורמת קשיחות החומר שנבחר אינם אופטימליים למשתמש, התוצאה תהיה מדרס שאינו מתאים.

 

הייצור יכול להיעשות בטכניקות שונות ומגוונות וחלקן אף אינו מבוסס כלל.

 

מחקרים רבים בדקו את השפעה של מגוון רחב של מדרסים כגון מדרסים זמניים, מהמדף, אקומודטיביים רכים, פונקציונאליים, חצי פונקציונאליים וביומכניים. מטרת המחקרים הייתה לבדוק את ההשפעה הביומכנית של המדרס ואת ההשפעה שלו על הסימפטומים, אך ברובם חסר מידע לגבי הטכניקות להכנת המדרס.

 

המדרס יכול להיות עשוי מחומרים שונים שנבדלים בין השאר במידת הקשיחות שלהם. יש צורך בשימוש בחומרים בעלי קשיחות גבוהה על מנת שיעמדו בעומסים וכדי שהאיזון שהושג על ידי המדרס יישמר.

 

מדרסים (צילום: shutterstock)
אין אחידות בדרך האבחון והערכה של כף הרגל. התאמת מדרסים(צילום: shutterstock)

 

מחקרים על יעילות המדרסים

אנו נמצאים בעידן של ביסוס מחקרי בטיפול הרפואי. עם זאת, אנו מודעים לעובדה שכמעט תמיד נמצא מחקר התומך ומחקר אחר השולל את ממצאיו. לכן במאמר זה התבססנו על סקירות רפואיות רחבות עדכניות שמתייחסות ליעילות המדרסים והשפעתם על הסימפטומים שונים.

 

מדרסים וכאבי ברכיים

מחקר מ-2018 מהעיתון המדעי לרפואת ספורט, השווה בין קבוצת תרגול למפרק הברך לעומת קבוצת תרגול למפרק הברך ולכף הרגל יחד עם מדרס כטיפול בכאב בברך. התוצאות הראו שהקבוצה שתרגלה עם מדרס דיווחה על הקלה משמעותית יותר בכאב. השיפור נשמר כארבעה חודשים, אך לא נשמר בחלוף 12 חודשים.

 

הנתונים לבניית המדרס שהוצגו במאמר אינם מאפשרים שיחזור של המדרס שנעשה בו שימוש, מאחר והוא נבנה ככל הנראה על פי פרמטרים לא מדויקים. מכאן, לא באמת נוכל להסיק מסקנות לגבי המדרס הספציפי והיעילות שלו כפי שהוצג במחקר.

 

למרות זאת, כן ניתן ללמוד ממחקר זה כי קיים קשר בין מנח כף הרגל לכאב בברך וכי תיקון של המנח יכול לשפר את הסימפטומים בברך.

 

מחקר אחר משנת 2017 מעיתון טכנלוגיה מסייעת, בדק האם המדרס יכול להועיל במקרים של שינויים ניווניים בברך כאשר הכאב ממוקם בחלקו הפנימי של הברך כשהברכיים מסוג גנו ווארוס, רגלי O.

 

במחקר נמצא שהמדרס משפר את תבנית התנועה ומפחית משמעותית את מידת הכאב. סקירה נוספת בנושא משנת 2018 מהעיתון הבריטי לרפואת ספורט הגיעה למסקנה ששיפוע חיצוני במדרס יכול להשפיע על הביומכניקה של הברך ולשנות את מנח כף הרגל. התוצאות הראו ששיפוע חיצוני במדרס מפחית באופן משמעותי כוחות ומשפר כאב.

 

אפשרות של התאמת מדרס כטיפול בכאב בברך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפשרות של התאמת מדרס כטיפול בכאב בברך(צילום: shutterstock)

 

מדרסים וכאב בכפות הרגליים

כאב בעקב הוא תסמונת מורכבת וחשוב לאבחן את מקורו. הכאב יכול להיות ממקור של בליטה בעצם בעקב (דורבן), דלקת של הרקמה שמחברת בין האצבעות לעקב (הפציה הפלנטרית) או דלקת של רקמת השומן בעקב. הסיבה לכאב תשפיע על סוג ומבנה המדרס שנתאים.

 

לא בכל מקרה של כאב בעקב נתאים מדרס. חשוב להבין האם יש קשר בין הכאב למכניקה אבנורמלית של כף הרגל, והאם קיימת בעיה במנח כף הרגל שעשויה להיות מקור לכאב. מדרס לא תמיד יפתור כאב בעקב כי לעיתים הבעיה אינה כרוכה במנח כף הרגל.

 

בסקירה שבדקה את השפעת המדרסים על כאב בעקב בעיתון הבריטי לרפואת ספורט 2018, נמצא כי לא קיימות הוכחות התומכות ביעילות המדרס בהורדת הכאב ולא נמצאת יעילות של מדרס לפי מידה, בהשוואה למדרס ממדף.

 

בסקירה הוצג מגוון של מדרסים, עם וללא תמיכה בקשת המדיאלית, קשיחים ורכים, סיליקון, ומדרסי מדף מוכנים. עובדה זו מקשה על הסקת מסקנות לגבי יעילות המדרס. בנוסף, לא ברורה סיבת הכאב בעקב והאם בכלל קשור למנח ביומכני לא תקין של כף הרגל. לכן תוצאות המחקר לגבי חוסר יעילות המדרסים אינה תקפה.

 

בסקירה של עשרים מחקרים בשנת2017 מעיתון כף רגל (Foot), בדקו יעילות של טיפול שמרני בכאב בעקב. הטיפול השמרני כלל מדרסים, הדבקות טייפינג, גלי הלם, לייזר, דיקור יבש, וגלי רדיו. נמצא כי לכל השיטות הייתה השפעה מסוימת על הכאב אך השיפור היה קטן.

 

איכות המחקרים נמוכה יחסית ולא ניתן להגיע למסקנה חד משמעית לגבי היעילות של השיטות. ניתן ללמוד מכך שהטיפול בכאב בעקב הוא מורכב. מכאן, ניתן להסיק כי קיימת חשיבות לדיוק וספציפיות בעת קביעת סוג ושיטת התאמת המדרסים, אחרת לא ניתן יהיה להסיק מסקנות תקיפות לשימוש הקליני היומיומי.

 

סקירה אחרת מ-2011 גם מהעיתון הבריטי לרפואת ספורט, בדקה יעילות של מדרס בשינוי ביומכני של מנח העקב למניעת קריסה פנימית. מצאו כי למדרסים, לנעליים ולטייפינג יש את היכולת למנוע קריסה פנימית מוגברת. ככל שהקריסה פנימה גדולה יותר יש צורך בתמיכה חזקה יותר. החוקרים הסיקו כי יש מקום לשקול שילוב של תמיכה בנעליים ומדרסים.

 

מחקר נוסף מ-2018 מעיתון אורתופדיה בינלאומי בדק את יעילות המדרס כאשר קיים כאב בחלק הקדמי של כף הרגל. נמצא כי השיפור המשמעותי ביותר אכן היה בשימוש במדרסים בהשוואה לאפשרויות טיפול אחרות.

 

במחקר נבדקו מגוון סוגים של מדרסים כגון מדרסים רכים, חצי קשיחים, קשיחים ותרמופלסטים על מנת לנסות להסיק מסקנות. ובכל זאת,לא ניתן היה להסיק איזה סוג של מדרס הוא היעיל ביותר.

 

את ההוכחות ליעילות מדרסים במקרים של כפות רגליים גמישות בילדים עד גיל 18 בדקה סקירה מ-PLOS ONE 2018. נערכה בדיקה קלינית מקיפה אשר כללה מדדים ביומכניים שהיוו קריטריונים בהחלטה לגבי מתן מדרס. המסקנה הייתה שלמרות המגבלות המחקריות מצאו שקיימת השפעה חיובית של מדרס על כאב, מנח כף רגל, תפקוד ותבנית הליכה.

 

מדרסים וכאבי גב

הביסוס המחקרי לשימוש במדרסים עבור כאב גב תחתון אינו חזק. אך ממספר עבודות מחקר נמצא כי ישנן אבחנות ספציפיות בכף הרגל הגורמות לשינוי משמעותי בתבנית ההליכה כגון hallux limitus (הגבלה בטווח התנועה בבוהן הראשונה בכף הרגל) או פגיעה בכף הרגל האמצעית או הקרסול.

 

סטייה תנועתית בגפה תחתונה בעקבות אבחנות מסוימות של כף הרגל מצריכה התאמת מדרסים. בסקירה מ-2014 מהעיתון "פגיעות מוסקולוסקלטליות" המסקנה הייתה שחשוב לעודד את הקלינאים לזהות את המטופלים, אשר ניתן להשיג עבורם הטבה על ידי התאמת מדרסים. נתאים מדרסים רק לקבוצת מטופלים אלו כי במקרים אלו תהיה הטבה בכאב ובתבנית התנועה.

 

  (צילום: shutterstock)
ריצה. שמדרסים יכולים להפחית את מידת הפציעות במהלך הריצה(צילום: shutterstock)

 

מדרסים לרצים

קיימים לא מעט מחקרים התומכים בשימוש במדרסים בקרב רצים. נציין סקירה רחבה מ-2007 אשר בדקה האם מדרסים יכולים למנוע פציעות מפעילות חוזרנית כגון ריצה לעומת מדרסים בולמי זעזוע.

 

נמצא שמדרסים יכולים להפחית את מידת הפציעות. מספר מקרי הכאב בעצם השוק הפנימית פחת, ושברי מאמץ בשוק ובכף רגל ירדו ב-35%- 75%. מדרסים יכולים להשיג תיקון של מנח כף הרגל והשוק, ולהקל על מידת העומס בזמן ריצה.

 

שילוב אופטימלי בין המרכיבים השונים שבונים את המדרס, תמיכה נכונה בקשת ותיקון זוויתי באמצעות חמרים קשיחים, יכולים לתקן את מנח כף הרגל והתוצאה טובה יותר.

 

מה חשוב לדעת לפני פנייה להתאמת מדרסים

קיימות כיום גישות שונות להתאמה ובניית המדרס ואין אחידות בין העוסקים בתחום. לעיתים מתבצעות הערכות קליניות שאינן מדויקות וקיימות שיטות רבות ללקיחת תבנית כף הרגל.

 

לקיחת מדידה של מנח כף הרגל בנשיאת משקל רק תנציח את הפתולוגיה הקיימת לעומת לקיחת מדידה ללא נשיאת משקל המאפשרת תיקון של מנח כף הרגל. בנוסף, נעשה שימוש בחומרים רכים אשר אינם יכולים להוביל לשינוי במנח תחת עומסים של משקל גוף ופעילות ספורט.

 

שימוש בחומרים בדרגות קשיחות שונות יכול להוביל לשינוי מכאני אמיתי במנח כף הרגל וכך להוביל להטבה, אך זה בתנאי שנמצא קשר בין המנח הלא תקין לכאב.

 

נוכל לסכם ולציין, כי אם קיים מנח לא תקין של הגפה התחתונה ושל כף הרגל וקיים ביסוס מחקרי המקשר בין המנח הלא התקין כגורם לכאב, יש מקום להתאים מדרס. יש לשים לב שהמדרס צריך להיות מותאם רק לאחר הערכה קלינית מלאה, בדיקה מכאנית של כף הרגל וכאשר מוצאים את הקשר בין המכאניקה הלקויה והמבנה האנטומי שגורם לכאב.

 

עם זאת, בהיעדר עבודות מחקר שניתן להסתמך על מסקנותיהן, עדיין אנו תלויים בידע הקליני והניסיון של המטפל. יש צורך בשילוב ניסיון קליני של המטפל בקביעת נחיצות המדרס שיטת הבדיקה, המדידה וקביעת מידת התיקון של המדרס.

 

הכותבים: ד"ר סאם ח׳מיס PhD`, אילנית אברון MSc.PT ורז מרטיקרו B.PT איימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדרסים. מתי הם יעילים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים