שתף קטע נבחר

"בעייתית, יכולה להיזהר יותר". המועמדים הדמוקרטים על ישראל

"ישראל מוקפת אויבים, סיפוח יפגע בשלום": 21 מתחרים בפריימריז הדמוקרטיים ענו לשאלות ה"ניו יורק טיימס" על דעותיהם, בין היתר על ישראל. הפייבוריט ג'ו ביידן לא השיב, האחרים הפתיעו בביקורת העדינה. ומי הכריז שישראל היא "המדינה האחת שהכרחית בכדור הארץ"?

  ()
כמה מן המועמדים הדמוקרטים

ישראל מוקפת אויבים ומתמודדת עם מצב ביטחוני מורכב ביותר – אך יכולה להיזהר יותר ולשפר את יחסה לפלסטינים. כך לפחות סבורים רוב המועמדים בפריימריז הדמוקרטיים, שנערכים לקראת הבחירות לנשיאות ארה"ב בשנה הבאה.

 

כוכב רוק והסגן של אובמה: הדמוקרטים שרצים לנשיאות

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ב"ניו יורק טיימס" פנו ל-22 המועמדים וביקשו מהם לענות על רשימת שאלות, אחת מהן הייתה בנוגע לישראל. השאלה נוסחה כך: "האם אתה חושב שישראל עומדת בסטנדרטים בינלאומיים של זכויות אדם?".

  (צילום: רויטרס)
הפייבוריט ג'ו ביידן לא השיב לשאלות(צילום: רויטרס)

הפייבוריט לניצחון בפריימריז, סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, לא השיב לשאלות העיתון. האחרים, כתבו ב"ניו יורק טיימס", הפתיעו דווקא בתשובותיהם. הציפייה הייתה, כך נכתב, שבהתחשב בביקורת הגוברת על ישראל במחנה הדמוקרטי, הרבה מועמדים יעזו לצאת נגד ישראל – אבל התברר להם שרק מעט הסכימו לבקר אותה בחריפות.

 

מי שמגיע למקום השני בסקרים, הסנאטור ברני סנדרס, תקף לא אחת את ראש הממשלה בנימין נתניהו ומדיניותו. הוא לא הפתיע בתשובתו ל"ניו יורק טיימס". "יש לי דאגה רבה מהתפקיד שמשחק נתניהו בישראל ומהיחסים עם הפלסטינים", אמר. הוא הדגיש כי הוא תומך "ב-100%" ב"זכותה של ישראל להתקיים בביטחון ובשלום" – אך הביע עם זאת תקווה שהממשל האמריקני ידון עם "כל הישויות באזור באופן שווה", כולל הפלסטינים.

 

 

מועמדת מובילה נוספת, הסנאטורית מקליפורניה קמאלה האריס, השיבה לשאלה באופן ישיר: "כן". היא ציינה בין היתר כי "ישראל מחויבת להיותה דמוקרטיה והיא אחת החברות הקרובות ביותר שלנו באזור הזה".

 

הכוכב העולה במפלגה הדמוקרטית, ראש העיר של סאות' בנד מאינדיאנה והומו מוצהר, פיט בוטיג'ג', תקף את מדיניותה של ממשלת נתניהו. הוא אמר כי הוא מודאג מ"דיבורים" בישראל על סיפוח ביהודה ושומרון והוסיף כי "רקורד זכויות האדם של ישראל בעייתי ונע לכיוון הלא נכון". עם זאת, הוא הדגיש את תמיכתו ב"בעלת הברית" ישראל – וקרא "להנחות" אותה לכיוון השלום.

פיט בוטיג'ג' (צילום: רויטרס)
"מודאג מדיבורים על סיפוח". פיט בוטיג'ג'(צילום: רויטרס)

הסנאטורית אליזבת וורן ממסצ'וסטס קראה לקידום פתרון שתי המדינות, ואמרה שהמצב הנוכחי אינו בר-קיימא. לדבריה, ארה"ב לא יכולה לכפות הסכם על הצדדים, אלא רק לעודד אותם לדון על כך בעצמם. "אני חושבת שחבר טוב אומר לפלסטינים ולישראלים – בואו לשולחן ותדברו".

 

בנוגע לשאלה עצמה של ה"ניו יורק טיימס", על מצב זכויות האדם בישראל, השיבה וורן כי ישראל נמצאת ב"שכונה קשוחה מאוד. אני מבינה את זה, הם מתמודדים עם אתגרים קשים". היא הדגישה כי חשוב שישראל, בעלת בריתה של ארה"ב באזור, תמשיך ותישאר ליברלית.

  (צילום: רויטרס)
"ישראל - אחת החברות הקרובות ביותר שלנו במזה"ת". קמאלה האריס(צילום: רויטרס)

בטו אורורק (צילום: AP)
"שומע מישראלים שאפשר לעשות יותר". בטו אורורק(צילום: AP)

חבר הקונגרס לשעבר מטעם טקסס, בטו אורורק, שבתחילה אמנם נחשב לכוכב עולה במפלגה אך לא מצליח להמריא בסקרים האחרונים, אמר בתשובה לשאלת העיתון: "אני יודע שישראל מנסה ליישם סטנדרטים בינלאומיים של זכויות אדם, אבל היא יכולה לעשות זאת טוב יותר. זו לא דעתי שלי, זה מה שאני שומע מאנשים בישראל". גם הוא קרא לקידום פתרון שתי המדינות, ואמר כי כל המאמצים של הממשל בנושא צריכים להיות "מוכוונים" ליעד זה.

 

הסנאטורית ממינסוטה איימי קלובושר, שהתפרסה בין היתר בגלל "סערת המסרק", הצטרפה לביקורת על נתניהו, ואמרה כי פעולותיו "לא עזרו להביא שלום במזרח התיכון". היא מנתה בין היתר את קריאתו של ראש הממשלה להכרה בינלאומית בסיפוח של רמת הגולן. היא תקפה גם את מדיניותו של טראמפ בתחום, ואמרה כי הפך את הסוגיה לפוליטית. עוד ציינה שכנשיאה – היא תעיר לישראל אם תחשוב שהפרה את הדין הבינלאומי.

ארה
"נתניהו לא עוזר להביא שלום במזה"ת". איימי קלובושר(צילום: AP)

סנאטור נוסף, קורי בוקר מניו ג'רזי, אמר כי דרוש שינוי באופן שבו דנים בארה"ב על הסוגיה הישראלית-פלסטינית. כמו האחרים, הוא מתח ביקורת על טראמפ ש"לא נראה כי הוא תומך בפתרון שתי המדינות". גם הוא הדגיש את מחויבותו לזכות ישראל להגן על עצמה, מפני "האויבים שמקיפים אותה" – אבל הוסיף שעל ארה"ב לוודא שגם זכותם להגדרה עצמית וכבודם של הפלסטינים נשמרים.

 

שר השיכון והפיתוח האורבני בתקופת ברק אובמה, חוליאן קסטרו, שנחשב לבן טיפוחיו של הנשיא לשעבר, אמר כי הוא סבור ש"ישראל רוצה לעשות את הדבר הנכון" – אך הוסיף שעליה להשתפר בתחום זכויות האדם. הוא הביע תקווה שבבחירות הקרובות בספטמבר הישראלים "ישלחו מסר ברור יותר בנוגע לצורך בפתרון שתי המדינות". יישום פתרון זה, לדבריו, הופך ליותר ויותר מורכב עם הרחבת ההתנחלויות.

"טעויות  שמערערות את תהליך השלום". ביל דה בלזיו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"טעויות שמערערות את תהליך השלום". ביל דה בלזיו(צילום: AFP)

ראש העיר ניו יורק, ביל דה בלזיו, המשיך בקו שנראה שרבים מהמועמדים נוקטים בו – ביקורת על נתניהו, אך הדגשת התמיכה והמחויבות לישראל. "אני מאמין בישראל, היא הדמוקרטיה היחידה במזה"ת", ענה. הוא ציין כי ביקר בישראל ארבע פעמים, וקרא גם להילחם בתנועת החרם BDS, אך הוסיף שממשלתו של נתניהו עשתה הרבה טעויות ש"מערערות את תהליך השלום".

 

הסנאטורית קריסטן ג'יליברנד השיבה גם היא בחיוב לשאלה, אך ציינה כי יש לפעול להקלת הסבל ברצועת עזה ובאזורים אחרים. היא טענה כי טראמפ גרם במדיניותו לנזק קשה לתהליך השלום.

טולסי גבארד גברד דמוקרטית רצה לנשיאות ארה
"יש כמה אתגרים עם ישראל". טולסי גבארד(צילום: AP)

חברת בית הנבחרים מהוואי, טולסי גבארד, ענתה במידת מה בהתחמקות. "יש כמה אתגרים עם ישראל שצריך להתייחס אליהם", אמרה. כשכתב ה"ניו יורק טיימס" ביקש תשובה מפורטת יותר, ענתה כי "המצב" בין ישראל לפלסטינים "מורכב" וכי יש לפעול להתקדמות שתאפשר לשני הצדדים "לחיות בכבוד ובשלום".

 

המועמד שהלך הכי רחוק בתמיכתו בישראל הוא מייקל בנט, סנאטור יהודי מקולורדו. על השאלה עצמה של העיתון השיב בחיוב, והוסיף: "אני חושב שישראל היא המדינה האחת שהכרחית בכדור הארץ. אני אומר את זה בגלל ההיסטוריה של משפחתי בשואה. זה לא אומר שישראל מושלמת". הוא הוסיף כי יש לו חילוקי דעות עם מדיניותו של נתניהו.

 

המושל לשעבר של קולורדו, אותה מייצג כאמור הסנאטור בנט, הוא ג'ון היקנלופר, שרץ גם הוא לנשיאות. "הם בצומת דרכים", אמר. הוא הכריז כי "כמעט כל ישראלי שאני מכיר תומך בפתרון שתי המדינות, וכמעט כל אמריקני".

  (צילום: AFP)
"כולם צריכים להשתפר". ג'יי אינסלי(צילום: AFP)

מושל אחר, ג'יי אינסלי ממדינת וושינגטון, ענה בכלליות כי "כל המדינות יכולות להשתפר" בתחום זכויות האדם.

 

אריק סוולוול, חבר בית הנבחרים מקליפורניה, הכריז שאם ייבחר לנשיא, "אפטר ביום הראשון את ג'ארד קושנר, בגלל שאין לו שום מקום בעבודה שמבקשת להגיע לפתרון שתי מדינות". הוא ציין כי יש להקפיא את הבנייה בהתנחלויות עד להגעה להסכם סופי.

 

עמיתו לבית הנבחרים, טים ראיין מאוהיו, אמר כי ישראל יכולה לשפר את התנהלותה בתחום זכויות האדם, אך ציין כי היא מתמודדת עם ארגוני טרור כמו חמאס, וכי המצב הזה "מורכב מאוד".

  ()
"ישראל מנסה לשמור על זכויות אדם, אבל לא תמיד מצליחה". סת' מולטון
 

סת' מולטון, חבר קונגרס ממסצ'וסטס ובוגר מלחמת עיראק שרק לאחרונה התפרסם בחשיפת הפוסט טראומה שממנה הוא סובל, השיב שישראל מנסה לדעתו לעמוד באותם סטנדרטים בינלאומיים, אך לא תמיד מצליחה. "חובתנו להטיל עליהם, כבעלי ברית, אחריות".

 

חבר בית הנבחרים לשעבר ממדינת מרילנד, ג'ון דילייני, התייחס כמו אחרים למצב הביטחוני שעמו ישראל נאלצת להתמודד, ואמר שהיא "מוקפת אויבים שלא מאמינים בזכות קיומה". "אני חושב שהם עומדים בסטנדרטים בינלאומיים", אמר, והוסיף כי "אני חושב שתמיד עדיף לישראל לוודא שהתגובה לאנשים שמאיימים עליה היא מדודה וראויה ככל האפשר".

  (צילום: רויטרס)
"ישראל מוקפת אויבים שלא מאמינים בזכות קיומה". ג'ון דילייני(צילום: רויטרס)

מושל מונטנה, סטיב בולוק, ציין כי גם לו יש "בעיה" עם חלק מהחלטותיו של נתניהו, וקרא לחזור ל"דרך הנכונה" שתוביל לפתרון שתי המדינות. אנדרו יאנג, יזם ואיש הייטק לשעבר, תושב ניו יורק ובן למהגרים מטייוואן, הדגיש גם הוא שישראל היא בעלת ברית חשובה, אך אמר כי לעיתים הפרה את הדין הבינלאומי. "בהחלט, חלק מהפעולות שהם נוקטים בהן בעייתיות ביותר", אמר.

 

מועמדת נוספת שסיכוייה אפסיים כמעט בפריימריז היא מריאן וויליאמסון, סופרת שמכרה רבי מכר, אך גם היא נשאלה על-ידי העיתון על דעתה. "כנשיאת ארה"ב, מחויבותי תהיה מלאה ושווה – הן לחששות הביטחוניים המוצדקים של ישראל, והן לזכויות האדם של הפלסטינים".

 

הצעה בבית הנבחרים: נגד סיפוח ביו"ש

בינתיים, 128 מתוך 235 חברי הרוב הדמוקרטי בבית הנבחרים צירפו את חתימתם כמגישים להצעת החלטה שעיקרה מחויבות לפתרון שתי המדינות, קריאה לסיום הכיבוש וגינוי מהלכי הסיפוח של שטחים ביהודה ושומרון. לפי ההערכות, ההצעה צפויה לזכות בימים הקרובים לתמיכתם של חברי בית נוספים.

 

יוזמי ההצעה, חברי בית הנבחרים אלן לוונטל, קארן באס וג'רי קונולי, ציינו במסגרתה כי "כל הצעה אמריקנית שלא תאמץ בצורה מפורשת את פתרון שתי המדינות כיעד המרכזי שלה ותעודד במפורש או במרומז מהלכי סיפוח חד צדדיים, רק תרחיק עוד יותר את האפשרות להביא לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני".

 

מנהלת ארגון השמאל היהודי-אמריקני J-Street ישראל, יעל פתיר, מסרה: "אל מול שורת ההתבטאויות המסוכנות של גורמי ממשל על 'זכותה של ישראל לספח', זכות לא קיימת שמנוגדת לכללי המשפט הבינלאומי, מציבים חברי בית הנבחרים הדמוקרטיים תשובה ברורה וחד משמעית של התנגדות למהלכי סיפוח מסוכנים ותמיכה בפתרון שתי המדינות".

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים