שתף קטע נבחר

החניון יהפוך למיון: כך ישלש ביה"ח העמוס את שטחו

בבית החולים שערי צדק בירושלים מתכוונים להגדיל את חדרי המיון על חשבון החניון כדי לעמוד בעומס. אולם רופאים מזהירים: ללא הגדלת המחלקות הפנימיות ייווצר צוואר בקבוק שרק יחמיר את המצב

העומסים הקשים בחדרי המיון, שמתבטאים במחסור במיטות, אשפוזים במסדרונות והמתנה של שעות לקבלת טיפול, מורגשים כמעט בכל בית חולים בארץ.

 

בבית החולים שערי צדק בירושלים המצב הרבה יותר חמור: מספר הפונים אליו הוכפל בעשור האחרון אולם חדר המיון נותר כמעט ללא שינוי. לאחרונה אף זכה חדר המיון של שערי צדק לציון הנמוך ביותר מבין בתי החולים הבינוניים. כעת מסתמן פתרון: ל"ממון" נודע כי בשערי צדק מתכננים להרחיב את חדר המיון על חשבון החניון ולהוסיף לו 100 מיטות.

 

קראו עוד על העומס בבתי החולים:

11 ימים, 21 חדרי מיון ברחבי הארץ: כך נראית מערכת בריאות בקריסה

 אחות ב"מאיר": "אנשים מתים בחדר מיון כי יש מחסור בכוח אדם"

דו"ח מגלה: כמה זמן תחכו בחדר מיון עד שיקבלו אתכם?

  

כמות הפונים למיון בשערי צדק נמצאת במגמת עלייה חדה בעשור האחרון. בשנת 2008 התקבלו 56 אלף חולים במיון ובשנת 2018 המספר גדל ל־92 אלף פניות. גם אוכלוסיית ירושלים גדלה ב־15 השנים האחרונות מ־706 אלף איש ב־2004 ל־901 אלף היום, אך גודל שירותי המיון כמעט ולא השתנו.

  

לדברי פרופ' עופר מרין, מנכ"ל שערי צדק, "הכפלת שטח המיון יחד תביא לשיפור משמעותי ביכולת של בית החולים לתת מענה למספר רב יותר של מטופלים בתקופות עומס וכן לקצר את זמן השהייה של מטופלים במיון". במקביל להגדלת שטח המיון, ייבנה חניון חדש עם 800 מקומות.

 

להרחיב את חדר המיון (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
להרחיב את חדר המיון(צילום: עופר מאיר)

 

"העומסים יוחמרו"

עם זאת, רופאים טוענים כי חיזוק המיון ללא הגדלת המחלקות הפנימיות עלול ליצור צוואר בקבוק שרק יחמיר את העומסים. במכתב ששלחו לסגן שר הבריאות כתבו פרופ' יוסי תמיר ופרופ' איתמר רז בשם מטעם האיגוד הישראלי לרפואה: "הטיפול הנדרש בחדרי המיון אינו הפתרון לכלל תחלואי המערכת. חדרי המיון מהווים את שערי הכניסה לבית החולים אולם במצב היום, המחלקות הפנימיות מהוות את צוואר הבקבוק האמיתי בבתי החולים. התמקדות בטיפול בשיפור תשתית המיון הינו בחזקת טיפול בפלסטר פשוט למחלה ממארת".

  

במיון בשערי צדק כיום יש 43 מיטות מתוכננות על פי התקן, ועוד יותר מ־60 מיטות מאולתרות שמפוזרות בצפיפות בחדרים, במסדרונות ובמחלקות אחרות של בית החולים. חדר המיון מתפרס על פני כ־500 מ"ר, ועל פי התוכנית שטחו יגדל ב־1,640 מ"ר ויתווספו לו כ־100 מיטות וכן רופאים ואחיות בהתאם. התוכנית צפויה לצאת לפועל בתחילת שנת 2020. העלות של הרחבת המיון עומדת על כמה מיליוני שקלים, שימומנו על ידי משרד הבריאות, עיריית ירושלים, המשרד לפיתוח ירושלים ובית החולים עצמו.

 

לפני כחצי שנה פירסם משרד הבריאות את דירוג חדרי המיון בבתי החולים בארץ. מבין בתי החולים הבינוניים זכה בית החולים שערי צדק לדירוג הנמוך ביותר: 56.7 מתוך 100. בין הקריטריונים שנבדקו: זמני המתנה והשהייה במיון, מספר הרופאים והאחיות ביחס למספר הפניות למיון, איכות הטיפול בחולה ונוכחות של רופאים בכירים ומומחים. זמן ההמתנה הממוצע בחדר המיון של שערי צדק עמד על שלוש שעות ו־54 דקות. התוכנית המוצעת צפויה לקצר את זמן ההמתנה הארוך.

  

ממשרד הבריאות נמסר: "בעקבות סיור שערך סגן שר הבריאות יעקב ליצמן במיון שערי צדק, שם התוודע למצוקת המקום, נדרש מהנהלת בית החולים לשפר את כמות עמדות המיון. הנהלת בית החולים נענתה לבקשה ומשרד הבריאות נרתם לתוכנית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
בית חולים שערי צדק
צילום: גיל יוחנן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים