שתף קטע נבחר

ממצאים חדשים: האם הסמארטפון גרם להופעת "קרניים" בגולגולת?

חוקרים אוסטרלים שבדקו מאות צילומי גולגולת, מצאו אצל רבים זיזים דמויי קרניים בבסיס הגולגולת, והעלו את ההשערה כי העומס על הצוואר כתוצאה מהשימוש בסמארטפונים - הוא זה שגרם לתופעה

האם השימוש בסמרטפון גורם להיווצרות גידולים בגולגולת? כך לפחות מעריכים חוקרים באוסטרליה, שמצאו את הממצאים החריגים לאחר שעברו על מאות צילומי רנטגן. התגלית פורסמה בכתב העת Scientific Reports.

 

את המחקר ערכו ד"ר דויד שחר ומרק סיירס מאוניברסיטת סאנשיין קוסט באוסטרליה. החוקרים עברו על כ-1,200 צילומי רנטגן של הגולגולת של מבוגרים בגילאי 18 עד 86. החוקרים גילו ממצא מוזר – זיזי עצם הצומחים מהחלק האחורי בגולגולת.

 

הזיזים הללו שגודלם 10 עד 31 מילימטרים, נמצאו בשכיחות גבוהה יותר אצל גברים צעירים בגילאי 18 עד 30 שנים. לדברי החוקרים, חלק מהזיזים היו כה גדולים, עד שניתן היה למשש אותם על הקרקפת.

 

החוקרים משערים כי הזיזים הללו בבסיס הגולגולת נובעים מלחץ מוגבר על שרירי הצוואר בעת הטיית הראש והצוואר כלפי מטה בזמן השימוש בטלפונים הניידים. העומס המכאני מביא לשינויים בשלד הגורמים לצמיחת אותם זיזים, הדומים לזיזים הצומחים בעצמות כף הרגל ומוכרים כ"דורבן".

 

מרבית הזיזים הללו אינם גורמים לתסמינים כלשהם ואינם דורשים טיפול, אולם כאשר הם ממשיכים לצמוח, הם עלולים לגרום לכאבים, פגיעה ברקמות סמוכות, ולעתים גם לסכנת חיים.

 

זיזים (צילום: Scientific Reports)
זיזים מהסמארטפון(צילום: Scientific Reports)

 

שינויים בשלד בגלל השימוש בסמארטפונים

המחקר הזה, מתווסף למחקרים רבים קודמים שמדגימים כיצד השימוש הגובר בסמארטפונים גורם לשינויים בשלד. בדו"ח שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Spine תיארו מומחים כיצד כיפוף הצוואר בעת הישמוש בסמרטפון גורם לשינוי במנח עמוד השדרה.

 

"בבדיקות הרנטגן אנחנו רואים לרוב את עקמומיות הצוואר המשתרכת אחורה", מסביר ד"ר טוד להמן, נוירוכירורג שדרה מומחה מהמרכז הרפואי סידר-סיני שבלוס אנג'לס, "אלא שלאחרונה אנחנו רואים שעמוד השדרה הופך כיוון בשל שימוש של שעות מול הסמארטפונים".

 

הדאגה המרכזית נובעת מכך שעדיין לא ברור מה המשמעויות העתידיות של שינוי מנח עמוד השדרה על עתידם של הילדים המרבים בשימוש בטלפונים הסלולריים, במנח הלא נכון, במיוחד בעת שליחת הודעות טקסט.

 

מחקרים קודמים כבר מצאו כי אנשים שמכופפים את צווארם קדימה משנים את המנחים בדומה למשקל יתר המועמס על עמוד השדרה. כך למשל, כיפוף צוואר של 15 מעלות, שווה ערך למשקולת של 12 ק"ג המונחת על הצוואר.

 

מנח מכופף של הצוואר של 30 מעלות, שווה ערך למשקל של 18 ק"ג על הצוואר, כיפוף של 45 מעלות שווה ערך למשקל של כ-22 ק"ג על הצוואר, וכיפוף בזווית של 60 מעלות, מעמיסה על הצוואר משקל של כ-27 ק"ג.

 

הסכנה שבזיזים

האם אם כן, הגידולים הללו אכן מסוכנים ובני הנוער צפויים לגדל "קרניים" בגולגולת? סביר להניח שלא. זיזים שכאלה תוארו בספרות כבר בעבר. במאמר שפורסם בכתב העת BMJ, נצפו גידולים כאלה בבני נוער, ובחלק מהמקרים תוארו כמכאיבים. זיזים שכאלה כאמור, עלולים להופיע כמעט בכל מקום בגוף, מכף רגל ועד ראש.

 

גם מחברי המאמר בעצמם אינם משוכנעים כי הזיזים הללו אכן מסוכנים, אך מסבירים כי הם מתארים ככל הנראה סימן למנחים לא תקינים, שהם חלק מהמודרניזציה ושימוש היתר בסמארטפונים ובמחשבים. בריאיון לתקשורת האוסטרלית, הוסיפו החוקרים כי הם משערים שניתן לתקן את בעיית היווצרות הזיזים בקלות – באמצעות מנח נכון שימנע עומס מתמשך על השלד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה גורם השימוש בסמארטפון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים