שתף קטע נבחר

חזית נגד הקיצוצים של כחלון: כוננות ספיגה במשרדי הממשלה

כמה שרים אמרו כי לא יאפשרו את הקיצוץ הנרחב במשרדיהם בניסיון לשמירה על הגירעון מתחת ל-4%. שר הרווחה חיים כץ אמר ערב הדיון בממשלה: "ראש אגף התקציבים נוקם במשרדי". ארדן אמר שיתנגד לקיצוץ, למרות התמיכה של נתניהו, עקב הפגיעה הקשה בביטחון

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון. ארכיון (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר משה כחלון. ארכיון(צילום: אלכס קולומויסקי)
גובהו של הקיצוץ במשרדי הממשלה עדיין לא נקבע סופית, אולם שרי הממשלה נכנסו לכוננות ספיגה. מחר (ב') יתקיים דיון מיוחד ראשון בקיצוץ ויתבררו הגזירות בכל אחד מהמשרדים. בכל המשרדים החברתיים אומרים השרים כי אין מאיפה לקצץ, וחלקם אף מאיימים להצביע נגד. זאת חרף העובדה שמצב הגירעון קשה וראש הממשלה נתניהו מגבה את שר האוצר משה כחלון בתוכנית הקיצוצים שלו.

 

"אנחנו לא נאפשר קיצוץ במערכת הבריאות", אמר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן (יהדות התורה), "מדובר באיום ממשי על ציבור החולים, וניאבק בכל יוזמה לקצץ בבריאות".

 

לדברים הצטרף גם שר העבודה הרווחה חיים כץ (הליכוד) שתקף את הכוונה לקצץ במשרדו. כץ אמר היום כי "מאחר ואני לא רוצה להשתתף במשחק שרוצה להוביל משרד האוצר בביטול העצמאות של הביטוח הלאומי, ראש אגף התקציבים מוביל פגיעה קשה במשרד הרווחה. כנראה ששאול מרידור ראש אגף התקציבים חושב שהוא יכול להרוס את כל האוכלוסיות המוחלשות כי הם לא מסוגלים לצעוק יותר חזק".

פתיחת מטה הבחירות של
"לא נאפשר קיצוץ במערכת הבריאות". ליצמן(צילום: תומי הרפז)

חיים כץ שר הרווחה   (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
"הקיצוץ במשרד הרווחה הוא בלי שום פרופורציה לכל משרד אחר". חיים כץ(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

"הקיצוץ במשרד הרווחה הוא בלי שום פרופורציה לכל משרד אחר, הם רוצים להחזיר את המשרד ארבע שנים אחורה. מקצצים לנו הרבה מעבר למה שעושים במשרדים אחרים" הוסיף. לטענתו, מאחר והוא עומד בדעתו לשמור על העצמאות של הביטוח הלאומי, באגף התקציבים יוצאים למסע נקם במשרדו מי שיפגע בפועל הם האוכלוסיות המוחלשות.

 

"הם לא מכבדים את ההסכמים שנחתמו מאחר ואני לא נותן להם לפגוע בביטוח הלאומי ולהשתלט על הכספים של המוסד, הם פוגעים בכל האוכלוסיות המוחלשות במדינת ישראל, תוכניות שלמות שנעשו לאורך השנים צפויות להיפגע", אמר.

 

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן הודיע כי עקב הפגיעה הקשה בביטחון הפנים הוא יצביע מחר נגד הצעת ההחלטה לקיצוץ הרוחבי שתועלה להצבעה בממשלה.

גלעד ארדן טקס שוטרים מצטיינים (צילום: רפי קוץ)
יתנגד לקיצוץ במתכונתו הנוכחית עקב הפגיעה בביטחון הפנים(צילום: רפי קוץ)

השר ארדן הדגיש במכתב ששלח לנתניהו ולשר האוצר כי אם יאושר מחר הקיצוץ במתכונתו הנוכחית, תהיה לצערו ומחוסר ברירה הפסקה מיידית של התוכנית לחיזוק האכיפה בחברה הערבית, עצירת הקמת תחנות משטרה ביישובים הערבים וכן הפסקת יישום התוכנית לחיזוק בטחון ירושלים.

 

השר פירט את הקיצוצים שהושתו השנה על המשרד ואת חוסר יכולת גופי המשרד ליישם גם את הקיצוץ המוצע מבלי לפגוע באופן ממשי בתכניות המרכזיות של המשרד אשר יש להן השלכה ישירה ומשמעותית על ביטחון הפנים.

 

 

במשטרה, הכפופה למשרדו של ארדן, הזהירו מוקדם יותר כי אם יאושר הקיצוץ של 400 מיליון שקלים בתקציבה במסגרת הקיצוץ הרוחבי - תיפגע יכולתה לעמוד בהתחייבויות והיא אף עלולה לשלם ריבית פיגורים וקנסות. במסמך רשמי שחיבר ראש אגף התכנון, ניצב יוסי בכר, שורטטה תחזית שחורה לגבי ההשפעה על המשטרה. "לקיצוץ הנוכחי פגיעה ביכולת המשטרתית לעמוד בהתחייבויות, דבר שיגרור קנסות וריבית פיגורים", כתב. הוא מנה את שורת הקיצוצים שתיאלץ המשטרה לעשות: הקפאת הפרויקט במגזר הערבי לפי החלטת הקבינט לחיזוק שירותי המשטרה. בין היתר יוקפאו תוכניות להקמת תחנות אום אל פחם וג'דיידה מכר.

 

עוד נאמר כי המשטרה תיאלץ לסגור את פלוגת מג"ב המאבטחת את השגרירויות והנציגויות הזרות, וכי פרויקט הדגל של הצטיידות במצלמות גוף לשוטרים יוקפא אף הוא. שוטרים בשלושה מחוזות בלבד מתוך שבעה יצוידו במצלמות והפרויקט ייזנח. בנוסף לאלה תבוטל התוכנית להקים את מרחב אילת במשטרה. "משטרת ישראל מתנגדת נחרצות לקיצוץ בהחלטת הממשלהן", נאמר בדו"ח שהכינה המשטרה. “משטרת ישראל קוצצה בשנת 2019 בשיעורים כפולים מיתר משרדי הממשלה. כל קיצוץ וביחוד בעיתוי הנוכחי יביא לפגיעה משמעותית בפעילות המשטרה".

 

משרד האוצר הגיש לפני כשבועיים לממשלה שורה של צעדים וקיצוצים של 3.25 מיליארד שקל שנועדו לרסן מעט את הגירעון שיצא משליטה. על פי תחזיות האוצר הגירעון היה מגיע בשנה הבאה ל-4% וכעת בעקבות קיצוץ רוחבי והעלאות מיסים צפוי לעמוד על 3.8%.

אינפו כלכלה תוכנית קיצוצים של האוצר ()
 

כבר בתקציב 2019 יתבצע קיצוץ רוחבי של 1.15 מיליארד שקל ברובו עבור מערכת הביטחון שתקבל 800 מיליון שקל ו-350 מיליון שקל לממן את תוכנית הצהרונים שמראש תוקצבה רק לשנת הלימודים הנוכחית. מאחר ומדובר בקיצוץ שבבסיס התקציב, הכסף שיילקח ממשרדי הממשלה לא יחזור אליהם בשנים הבאות. ב-2020 הוא אמור לממן את תוכנית הצהרונים (שמוערכת ב-900 מיליון שקל) ולצמצום הגירעון. אולם גורמים באוצר מדגישים כי מעבר ל-2020 אין מימון לתוכנית הצהרונים, ואם תרצה הממשלה להפוך את התוכנית לקבועה יהיה עליה למצוא מקור תקציבי.

 

בעוד שהכוונה המקורית של האוצר היתה להביא לקיצוץ גבוה יותר כבר השנה, המהלך לא זכה לתמיכת הפוליטיקאים. באוצר מדגישים כי המהלכים לא באים לפתור את הבעיות התקציביות אלא רק לצמצם אותן. וכי הפתרון, שיכלול ככל הנראה קיצוצים והכבדות מיסים נוספים, יצטרך להגיע מהממשלה הבאה עם גיבוש תקציב 2020. 

 

 

בהכנת הכתבה השתתף אמיר אלון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ראש הממשלה ושר האוצר. ארכיון
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים