שתף קטע נבחר

המאבק בפוליגמיה מדשדש: המלצות הוועדה לא מיושמות

אחרי שנים שהמדינה נמנעה מלהיאבק בתופעה במגזר הבדואי, המליצה ועדת פלמור על שורת צעדים לשירושה - בהם משאבים נוספים לחוקרי הביטוח הלאומי. אבל יותר משנה אחרי, מספרם בדרום לא גדל, וקצבאות במקרי פוליגמיה נמשכות. הביטוח הלאומי: "המשטרה צריכה לאכוף"

 

 

יותר משנה אחרי, המוסד לביטוח הלאומי לא מיישם את ההמלצות של דו"ח הוועדה למאבק בפוליגמיה, שנוגעות למוסד. כך עולה מבקשת חופש מידע שהגיש ארגון "לביא", ארגון המגדיר עצמו כמי שנאבק למען זכויות האזרח ומנהל תקין מתוך תפיסת עולם ציונית. צפו בדיון בנושא באולפן ynet.

 

ועדת פלמור הוקמה בינואר 2017 והמלצותיה הוגשו כשנה לאחר מכן. במסגרת הדו"ח, הוצגו לממשלה נתוני אמת על היקף הפוליגמיה – עבירה פלילית שלאורך השנים לא נאכפה, בניסיון שלא להתנגש עם הנורמות בחברה הבדואית. הוועדה מצאה שבקרב המגזר הבדואי, שיעור המשפחות הפוליגמיות כיום הוא 18%, כ-6,200 משפחות.

 

הדו"ח כולל 84 המלצות אופרטיביות למאבק בתופעה, בין היתר באמצעות הגברת האכיפה, בהם הקצאת משאבים לאגף חקירות בביטוח הלאומי, הגברת שיתוף הפעולה בין הרשויות במטרה לצמצם את התופעה ועוד.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

הצוות לבחינת דרכי ההתמודדות עם הפוליגמיה בנגב, בראשות מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור, המליץ להגביר את האכיפה הפלילית והאזרחית נגד עבירה של ריבוי נישואים. האכיפה תיעשה בעיקר על ידי המשטרה, אך גם גופים אזרחיים כמו המוסד לביטוח הלאומי ובתי הדין השרעיים יונחו להעביר מידע על חשד לפוליגמיה, גם בקרב עובדי מדינה.

 

במסגרת ההמלצות של ועדת פלמור, בדו"ח נכתב כי יוקצו לביטוח הלאומי "משאבים ייעודיים לצורך חקירת דיווחים החשודים כדיווחי כזב בקרב הבדואים בדרום הארץ". הוועדה המליצה על הקצאת ארבעה תקני חוקרים, הכשרת נשים דוברות ערבית כחוקרות והקצאת משרד לעריכת החקירות בבאר שבע.

  

בפועל, המדינה לא מיישמת את ההמלצות במלואן. נכון להיום, מסרו בביטוח הלאומי לארגון "לביא", לא נוספו תקני חוקרים לאגף החקירות במחוז דרום. בשנת 2018 אפילו לא פורסמו מכרזים לגיוס חוקרים. "כיום אין תקנים לחוקרים במחוז דרום לצורך חקירת נושא הפוליגמיה", נמסר. בביטוח הלאומי מסרו כי פורסם לפני מספר שבועות קול קורא לגיוס חוקרים.

אמי פלמור מנכ
אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים

בנוסף, בין השנים 2017 ל-2018 לא דיווח הביטוח הלאומי למשטרה על חשד לעבירות פוליגמיה. זאת למרות שבוועדת פלמור המליצו על דיווח למשטרה ופתיחה בהליך פלילי, במקרים של הצגת נתונים כוזבים למוסד, על מנת שהמשטרה תוכל לחקור זאת.

 

בשנת 2018 הביטוח לאומי גם לא הפסיק תשלומי קצבאות בשל עבירת פוליגמיה. מדו"ח פלמור עולה כי בשנים האחרונות ישנה עלייה במספר הנשים הרשומות במרשם האוכלוסין כאישה רווקה המצהירה על עצמה כהורה עצמאי. רווקה המביאה לעולם ילדים לבדה פועלת בניגוד למסורת הדתית במגזר, ולכן ישנו חשד כי מדובר בתא משפחתי פוליגמי.

 

השפלה, עוני, הזנחה: נשים ערביות מדברות על הפוליגמיה בישראל

 

יש לציין כי צוות הוועדה המליץ לשקול "הוראת מעבר" למשך שלוש שנים, בין המצב של אפס אכיפה במשך עשרות שנים למצב של מאבק בכל החזיתות, שהוא מהות הדו"ח. אך המלצות לחוד ומציאות לחוד, ונראה כי המאבק בפוליגמיה מדשדש.

 

בביטוח לאומי ציינו בתגובתם כי "עבירת פוליגמיה היא עבירה פלילית, ומי שצריך לאכוף אותה זה משטרת ישראל ולא הביטוח הלאומי. לחוקרי הביטוח הלאומי אין סמכות לחקור עבירות פוליגמיה". בביטוח הלאומי מסבירים עוד כי "חוקרי הביטוח הלאומי רשאים לחקור באזהרה אך ורק על עבירות שמתבצעות נגד חוקים שהביטוח הלאומי מיישם". אלא שמתוך עבירת הפוליגמיה ישנם עבירות נוספות המתקיימות, בהן הונאה של הביטוח הלאומי. קבלת קצבאות ביטוח לאומי שלא כדין היא בהחלט עבירה שהביטוח הלאומי יכול ונדרש לטפל בה.

 

אטילה שומפלבי ואלכסנדרה לוקש השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים