שתף קטע נבחר

זינוק של 30% בהרוגים בתאונות עבודה במחצית הראשונה של 2019

בסך הכל אירעו בתקופה הנסקרת 195 תאונות עבודה קשות וקטלניות, מהן 60% בענף הבניין. מספר ההרוגים בענף זה עמד על 24, שהם למעלה ממחצית מכלל ההרוגים בתאונות עבודה. זו השנה השנייה שבה נרשמת מגמת עלייה במספר ההרוגים בתאונות עבודה במשק. משרד העבודה: "המשרד קידם פעולות במגוון תחומי הבטיחות, אשר יכנסו לתוקף בימים הקרובים"

43 עובדים יצאו לעבודה כמדי יום במהלך המחצית הראשונה של 2019 - ומצאו בה את מותם. מדובר בזינוק של 30% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, והנתון הגבוה ביותר נכון לחציון הראשון של השנה, בחמש השנים האחרונות. כך עולה מדו"ח שמפרסם היום ארגון "קו לעובד", הפועל למיגור מכת תאונות העבודה בכלל ובענף הבניין בפרט. 

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו 

 

פועל נפל אל מותו מגובה שש קומות בחיפה

הקטל בענף הבנייה: פועל נהרג מפגיעת זרוע משאית שהתהפכה

הקטל בענף הבנייה: ירושלים בראש דירוג ליקויי הבטיחות

פיגומים רעועים ומנופאים ללא הסמכה: בדרך לאסון הבא באתרי הבנייה

 

בסך הכל אירעו בתקופה הנסקרת 195 תאונות עבודה קשות וקטלניות, מהן 60% בענף הבניין (119 תאונות), וזאת על אף שמועסקים בו רק 8% מכלל המועסקים במשק. מספר ההרוגים בענף זה עמד על 24, שהם למעלה ממחצית מכלל ההרוגים בתאונות עבודה ועלייה של 26% לעומת מספר ההרוגים בענף במחצית הראשונה של שנת 2018. 

אתר בנייה אשדוד (צילום: ישראל יוסף)
בסך הכל אירעו בתקופה הנסקרת 195 תאונות עבודה קשות וקטלניות, מהן 60% בענף הבניין (צילום: ישראל יוסף)

ענף נוסף שבלט לרעה מבחינת התרומה לעלייה במספר ההרוגים בתקופה הנסקרת הוא המסחר והשירותים, שבו נהרגו 10 עובדים - עלייה של 66% במספר ההרוגים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

   ()

הגורם המרכזי לתאונות העבודה הקטלניות הוא נפילות מגובה - עם כ-40% מהתאונות הללו. הגורם השני הוא נפילות של חפצים כבדים - עם 26% מהתאונות הקטלניות, והשלישי פגיעות כלי רכב (18%), לרוב דריסה של משאית או מלגזה בתוך מקום העבודה. מבחינת זהות ההרוגים - 14 היו אזרחים יהודים (32%), 10 אזרחים ערבים (32%), 8 פלסטינים (19%), 8 זרים (19%) ו-3 עובדים שזהותם לא התפרסמה.

   ()
 

העלייה בהרוגים - בניגוד להבטחות ויעדי הממשלה

בדו"ח מצוין כי זו השנה השנייה שבה נרשמת מגמת עלייה במספר ההרוגים בתאונות עבודה במשק. כך, בשנת 2018 נהרגו 67 עובדים בתאונות העובדה ו-3 עוברי אורח, לעומת 59 עובדים שנהרגו בשנה שקדמה לה. בארגון מדגישים כי מספר ההרוגים הגובה עומד בניגוד ליעדים שהציב משרד העבודה והרווחה האמון על אכיפת הבטיחות במקומות העבודה, בתוכנית לשנת 2019, להורדת מספר ההרוגים בתאונות עבודה בכלל ב-10%, ושיעור דומה בענף הבניין בפרט.

   ()
  

בתוך כך, יש לציין כי רובן של ההבטחות שהתקבלו בהסכם בין ההסתדרות לבין משרדי העבודה והרווחה, האוצר והשיכון, בנובמבר אשתקד, לקידום הבטיחות בענף הבניין, טרם מומשו. כך למשל הוספת 60 תקנים למספקי הבטיחות (התווספו כ-19 בלבד), החקיקה שהובטחה להרחבת סמכויותיו של רשם הקבלנים כך שיוכל לשלול רישיונות של קבלנים עם עבירות בטיחות מרובות, וכן החקיקה שהובטחה לשיפור הבטיחות בתחזוקת והפעלת המנופים.

 

בארגון מוסיפים כי הסיבות המרכזיות לבטיחות הירודה בשוק העבודה, הם מספר מפקחי העבודה הנמוך וכן היעדרה של רשות לאומית לבטיחות בעבודה, שתכוון את המדיניות בנושא, המתחלקת כיום בין מספר משרדים - כפי שהמליצה ועדת אדם כבר לפני מספר רב של שנים.

 

"הנתונים החמורים מצביעים על הידרדרות בתחום הבטיחות בעבודה, המתבטאת בעלייה במספר ההרוגים בתאונות עבודה, ולא רק בענף הבנייה אלא בכל המשק", מצוין בדו"ח. "המציאות הירודה בתחום בטיחותם של העובדים בישראל היא תוצר מחדל של רשויות המדינה ובראשן משרד העבודה. אי ביצוען של החלטות שהתקבלו ואי קידום פתרונות והמלצות של ועדות מקצועיות שעסקו בנושא זה מלפני שנים, מהווה מרכיב מרכזי במצב העגום שלפנינו", נכתב.

 

יש להוביל שינוי תרבותי מהיסוד

ממשרד העבודה נמסר בתגובה: "משרד העבודה והרווחה קיבל את תחום הבטיחות שהוזנח במשך שנים, לפני כשנתיים בלבד. מאז, יזם המשרד וקידם חקיקה, רפורמה ופעולות במגוון תחומי הבטיחות, אשר יכנסו לתוקף בימים הקרובים ביניהם: תקן מחמיר לפיגומים, חובת מינוי עוזרי בטיחות באתרים, איסור עבודת בני נוער באתרי בנייה, מניעת זיופי רישיונות עגורנאים באמצעות חיוב רשיונות קשיחים ועוד.

 

"המשרד פועל להגברת האכיפה בשטח באמצעות סגירת מאות אתרי בנייה מסוכנים עד לתיקון הליקוים, ויזם שיתוף פעולה עם רשם הקבלנים לשלילת רשיונות לקבלנים מפרים ועם יחידת להב 433 שבמשטרת ישראל למיצוי הדין הפלילי עם עברייני בטיחות.

 

"אנו שבים ומדגישים כי עשרות המפקחים ימשיכו לעשות הכל להגברת הבטיחות, אך הם אינם יכולים להימצא בלמעלה 12,500 אתרי בנייה ועשרות אלפי אתרי תעשייה ומסחר. הקבלנים, היזמים והמעסיקים אחראים לשלומם ולביטחונם של העובדים ועליהם חלה החובה להוביל שינוי תרבותי מהיסוד, ולהקפיד על הוראות הבטיחות בשטח כדי לשמור על חיי אדם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איחוד הצלה מרחב כרמל
אתר בנייה בקריית מוצקין
צילום: איחוד הצלה מרחב כרמל
מומלצים