שתף קטע נבחר

אסון הנפט בנחל צין: קנסות למעורבים נוספים

חברת מובילי הר הנגב בע"מ, מנהל החברה ושניים מעובדיה ישלמו יחד קנס של 720 אלף שקל בגין חלקם בדליפת הנפט וזיהום הנחל וסביבתו ב-2011. על מנהל החברה והעובדים הוטל גם עונש של 120 שעות לתועלת הציבור

בית משפט השלום בבאר שבע הטיל היום (ב') קנס על חברת מובילי הר הנגב בע"מ, וכן קנסות ועונש של שירות לתועלת הציבור על מנהל ובעלי החברה ועל שניים מעובדיה, בשל חלקם באירוע דליפת הנפט בנחל צין בשנת 2011. סך כל הקנסות שהוטלו 720 אלף שקל.

 

כ-722 אלף ליטרים של דלק סילוני זיהמו את נחל צין וסביבתו. דליפת הנפט ב-2011 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
כ-722 אלף ליטרים של דלק סילוני זיהמו את נחל צין וסביבתו. דליפת הנפט ב-2011(צילום: הרצל יוסף)

 

חברת מובילי הר הנגב, מנהלה ושני עובדיה נאשמו בעבירות סביבתיות ובהן של זיהום מים בנסיבות מחמירות, השלכת פסולת המכילה חומר מסוכן ולכלוך רשות הרבים, הפרת חובת נושא משרה לפקח ולמנוע עבירות על חוק שמירת הניקיון, פגיעה בגן לאומי בנסיבות מחמירות ועבירות נוספות. הם הודו באישומים נגדם.

 

על החברה הוטל קנס של 600 אלף שקל. על הבעלים ומנהל החברה דני אלקרינאוי הוטל קנס של 75 אלף שקל וכן 120 שעות לתועלת הציבור. על שני עובדים בחברה הוטלו קנסות של 20 אלף שקל ו-25 אלף שקל, וכן עונש של 120 שעות לתועלת הציבור על כל אחד.

 

לפני כשנה הטיל בית המשפט קנס בגובה חצי מיליון שקל על חברת רולידר בע"מ וקנסות נוספים וכן שעות לתועלת הציבור על עובדיה בגין אחריותם לאירוע דליפת הנפט. הקנסות הוטלו במסגרת הסדר טיעון עם הפרקליטות. בעניינם של שישה נאשמים נוספים, חברת קו צינור אילת-אשקלון (קצא"א) ונושאי משרה בה, התיק עודנו מתנהל.

 

בתחילת 2016 הגישה המחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועמ"ש לבית המשפט כתב אישום נגד חברת (קצא"א), חברת רולידר בע"מ, חברת מובילי הר הנגב בע"מ ו-12 נושאי משרה בחברות אלה בתקופה הרלוונטית. זאת בגין שני אירועים בהם נפגע צינור הובלת הדלק הסילוני של קצא"א במהלך עבודות שיפוץ בחודשים יוני וספטמבר 2011. כתוצאה מפגיעות אלה, נגרם זיהום כבד של נחל צין וסביבותיו.


התיק עוד מתנהל בעניינם של שישה נאשמים נוספים. זיהום הנפט ב-2011 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
התיק עוד מתנהל בעניינם של שישה נאשמים נוספים. זיהום הנפט ב-2011(צילום: הרצל יוסף)

 

על פי האישום, בחלק מהצינור של קצא"א אשר מחבר בין אילת ואשקלון אותרו ליקויים. חלקו של הצינור, כ-153 ק"מ בין אשל הנשיא לבין שיזפון, משמש לצורך הובלת דלק סילוני. בבדיקה שנערכה לצינור מטעם קצא"א בסוף 2007 נמצא, כי בעטיפת הצינור קיימים ליקויים רבים שמשמעותם היא כי לאורך חלקים נרחבים של הצינור אין הוא מוגן מפני דליפות. החברה החליטה לשפץ את הצינור והחלה בעבודות באמצעות חברת קבלן.

 

במסגרת עבודות שבוצעו במקום בספטמבר 2011 להעתקת עץ שעמד בתוואי חפירה לחשיפת הצינור שבוצע על ידי חברת מובילי הר הנגב, נפגע הצינור ממחפר. כתוצאה מכך, פרצו כ-722 אלף ליטרים של דלק סילוני בעוצמה גבוהה והתיזו על נחל צין וסביבותיו. חלק מהדלק זרם במורד אפיק נחל צין וחלקו הותז במעלה הנחל ועל הגבעות שסביב לו. כתוצאה מהפגיעה, זוהם שטח של כ-60 דונם בנחל ובסביבותיו. במהלך ביצוע עבודות השיקום פונו מהנחל וסביבותיו כ-26,500 טון קרקע מזוהמת. על אף פינוי הקרקע המסיבי, חלק נכבד של הדלק הסילוני נשאר בערוץ ובגדות הנחל גם לאחר סיום עבודות השיקום.

 

עו"ד עדי דמתי שגיא, תובעת בהליך מהמחלקה להנחיית תובעים מוסמכי היועמ"ש, מסרה כי "עקב כשלים רבים עליהם אחראים הנאשמים, שנבעו מסטייה מהוראות הבטיחות ומעבודה רשלנית ולא זהירה, זוהמו כ-30 אלף טון של קרקע והנזק שנגרם לסביבה עצום. הנאשמים הודו ונטלו אחריות על האירוע הסביבתי באחד ההיקפים הגדולים ביותר שהתרחשו בישראל בשמורת טבע עד אז, אולי הגדול שבהם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
דליפת הנפט בנחל צין
צילום: הרצל יוסף
מומלצים